Grupul elen OTE a transmis vineri catre ministerul Comunicatiilor propunerea scrisa cu intentiile legate de actiunile detinute de statul roman la Romtelecom, pozitie care va fi analizata in cursul zilei de luni, 30 mai, a declarat duminica pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Ministerul va transmite un comunicat oficial fata de scrisoarea OTE luni dupa-amiaza, a mai spus ministrul fara a da alte detalii.

Valerian Vreme (foto arhiva)Foto: Hotnews

Ministrul Valerian Vreme nu era vineri in tara, fiind prezent la Bruxelles la reuniunea Consiliului de Ministri al Uniunii Europene pentru Transport, Telecomunicatii si Energie (TTE). Autoritatile romane si oficialii OTE si ai Deutsche Telekom s-au intalnit pe 18 mai in Bucuresti pentru a discuta pe marginea propunerii statului roman de a-si vinde pachetul de actiuni detinut la Romtelecom. Oficialii OTE si Deutsche Telekom nu au vrut sa faca nici o declaratie la finalul intalnirii, care a durat mai bine de o ora si jumatate.

Ministrul Vreme a precizat insa ca nu a existat nici o oferta si ca intr-o saptamana grupul elen va transmite o propunere concreta privind viitoarea colaborare pe piata telecom din Romania. Vreme a mai spus ca nu stie daca propunerea va insemna cumpararea restului de actiuni detinute de statul roman la Romtelecom, un raspuns fata de o posibila fuziune Romtelecom-Cosmote (lucru propus de autoritatile romane) sau de o listare a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti.

Ulterior, tot in ziua de 18 mai, Michael Tsamaz, presedinte si CEO al OTE a transmis prin intermediul Romtelecom urmatoarea pozitie: "Am avut astazi o intalnire de lucru fructuoasa cu ministrul si echipa sa, pentru a ne pregati pentru o propunere scrisa privind viitorul investitiilor noastre in Romania".

Statul roman a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. In luna decembrie insa, oficialii OTE au cerut o prelungire cu trei luni a termenului limita pana la care pot depune aceasta oferta. Ulterior, acestia au solicitat inca o amanare pana la sfarsitul lunii mai din acest an.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.