Grupul elen OTE nu considera oportun sa faca o achizitie in cadrul Romtelecom in acest moment, decizie venita ca urmare a evaluarii situatiei financiare din Grecia, a Romtelecom si a OTE, precum si a impunerii Deutsche Telekom (actionar majoritar OTE) de a acumula cash, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate tranzactiei, in legatura cu propunerea scrisa venita vineri din partea OTE catre statul roman. Statul roman detine acum circa 46% din actiunile Romtelecom, iar ministrul Valerian Vreme anuntase ca se asteapta sa obtina un miliard de euro pentru acest pachet.

Sediu RomtelecomFoto: AGERPRES

In acelasi timp, in propunerea OTE grecii spun ca nu renunta la drepturile speciale si conditiile de vinzare restrictiva impuse in contractul de privatizare si acordul actionarilor Romtelecom. Printre aceste conditii restrictive s-ar numara - spun sursele - faptul ca Statul roman nu poate vinde actiuni la un concurent Romtelecom decit cu acordul explicit al OTE si in cazul listarii pe Bursa sa nu se poata lista pachete mai mari de 7,5%.

Reamintim ca OTE a transmis vineri, 27 mai, propunerea scrisa cu intentiile legate de actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.

UPDATE 1: Ministerul Comunicatiilor a confirmat, printr-un comunicat oficial, informatiile prezentate de HotNews.ro. Iata pozitia ministerului:

Bucuresti, 30 mai, 2011. Ca urmare a intalnirii din data de 18 mai 2011 intre oficialii MCSI si reprezentantii OTE si Deutsche Telekom, partea elena a transmis punctul de vedere al companiei cu privire la vanzarea actiunilor Romtelecom detinutute de statul roman.

Grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii. Totusi, daca circumstantele se schimba grpul OTE ar putea sa-si reconsidere pozitia.

De asemenea, reprezentantii OTE considera ca viitorul companiilor telecom este dictat de dezvoltarea tehnologiei si de evolutia nevoilor si cererilor consumatorilor. In acest context, propun demararea imediata a operatiunilor de fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote.

In scrisoarea inaintata, grupul OTE mentioneaza ca, daca Guvernul Romaniei doreste sa-si monetizeze actiunile partial sau integral prin listare la bursa, va transmite instructiunile potrivite managementului Romtelecom pentru a asista ministerul in acest proces, conform prevederilor din Acordul Actionarilor.

Context:

Statul roman a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. In luna decembrie insa, oficialii OTE au cerut o prelungire cu trei luni a termenului limita pana la care pot depune aceasta oferta. Ulterior, acestia au solicitat inca o amanare pana la sfarsitul lunii mai din acest an.

Actionarii Romtelecom sunt OTE - principalul operator de telecomunicatii din Grecia - cu 54,01% - si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) - 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.