Romania si Republica Ceha sunt singurele tari din UE unde nu sunt prezenti operatori de retele mobile virtuale (MVNO), adica acei furnizori care ofera servicii de comunicatii, sub propria marca comerciala, prin utilizarea retelei unui operator de retea mobila, arata cele mai recente date ale Comisiei Europene. Plecand de aici, dar si pe baza problemelor de acces semnalate in piata, autoritatea nationala de reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat marti o consultare publica pentru a afla daca este nevoie de o interventie de reglementare pentru facilitarea aparitiei acestor operatori in Romania, care ar duce la mai multa concurenta si beneficii pentru consumatori.

Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu detine licenta de utilizare a frecventelor radio, ori intreaga infrastructura proprie de retea, contractand acorduri cu operatorii detinatori de retele de comunicatii electronice mobile, pentru a le cumpara spre exemplu la nivelul pietei de gros minute de trafic, in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice sub propria marca comerciala.

Intrarea pe piata comunicatiilor mobile a operatorilor mobili virtuali (primul operator mobil de succes este Virgin Mobile lansat in Marea Britanie in anul 1999) a fost apreciata ca un factor de dinamism in beneficiul consumatorilor, care au de ales intre mai multe solutii de servicii, dar si prin faptul ca o serie de furnizori de acest tip ajung sa cucereasca nise ale cererii nesatisfacute anterior de operatorii clasici (ex. operatorul mobil virtual etnic, care tinteste utilizatori de nationalitate specifica) si, de asemenea, pot aduce beneficii pentru operatorii de retea care vand en-gros servicii catre operatorii mobili virtuali fara efortul de a cauta noi clienti pe piata cu amanuntul.

Sursa: ANCOM

Cel mai recent raport al Comisiei Europene arata ca "in Romania nu exista furnizori de retele mobile virtuale si ca primii doi operatori de retele mobile au avut in anul 2009 o cota de piata comuna de 73,3%, in timp ce cota celorlalti doi operatori mobili pare sa fi crescut". Lipsa acestor operatori mai este semnalata doar in Republica Ceha. In plus, autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM) sustine ca a primit semnale privind probleme de acces in retelele de telefonie mobila.

  • "De-a lungul timpului, au existat furnizori de servicii de comunicatii electronice care au ridicat problema accesului la retelele mobile in raspunsurile la chestionarele ANCOM, in intalniri, precum si prin diferite cereri si petitii", a precizat marti autoritatea de reglementare, care a lansat o consultare publica pentru a clarifica rolul operatorilor mobili virtuali si, respectiv identificarea implicatiilor prezentei acestui tip de furnizor pe piata comunicatiilor mobile din Romania.

Raspunsurile celor interesati sunt asteptate pana la data de 8 august.

Conform autoritatii, aparitia si dezvoltarea acestor operatori mobili in lume s-a facut "fie ca urmare a unor interventii de reglementare, fie pe cale naturala. Marea Britanie, SUA si Australia sunt exemple de tari unde reglementarea nu a fost necesara pentru intrarea pe piata comunicatiilor electronice mobile a operatorilor mobili virtuali, in timp ce alte tari au utilizat alte mecanisme prin care s-a incurajat negocierea cu buna credinta a unor contracte comerciale intre operatorii de retea mobila si operatorii mobili virtuali".

In lume sunt la ora actuala aproximativ 400 de operatori mobili virtuali planificati sau operationali. Printre tarile cu cei mai multi operatori mobili virtuali operationali se numara Olanda (85), Franta (38), Danemarca (15), Germania (71), Marea Britanie (41), Finlanda (10), Norvegia (15), Polonia (10), Letonia (4), Hong Kong, Australia si SUA.