O infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului (ICCES), destinata pentru schimbul de date, informatii si documente in format electronic in interiorul si intre autoritatile publice si institutiile statului, precum si pentru companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea statului, ar urma sa fie realizata in perioada urmatoare, conform unei hotarari din 25 ianuarie 2011 a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), arata un proiect de Ordonanta de Urgenta supus pe 10 iunie consultarii publice. ICCES se va constitui prin integrarea functionala a unor elemente de infrastructura ale STS, SNR (Radiocom), Teletrans si Telecomunicatii CFR.

Beneficiarii infrastructurii comune sunt autoritatile publice si institutiile statului precum si companiile nationale, regiile autonome si societatile comerciale aflate sub autoritatea, coordonarea sau subordonarea acestora, pentru schimbul de date intre acestea si autoritatile publice si institutiile statului.

Infrastructura comuna va fi destinata schimbului securizat de date si informatii la nivel national dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, intr-o retea privata virtuala a administratiei. Serviciile de comunicatii electronice asigurate de Infrastructura comuna nu au caracter comercial, sunt asigurate gratuit beneficiarilor, se arata in nota de fundamentare la acest proiect de act normativ, supus consultarii publice la data de 10 iunie 2011 de Ministerul Comunicatiilor.

STS, integratorul tehnic al infrastructurii comune de comunicatii a statului

Integratorul tehnic al Infrastructurii comune este propus a fi Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), organism care coordoneaza activitatile in domeniul telecomunicatiilor speciale pentru autoritatile publice din Romania.

  • "STS este singura entitate a statului care dispune de capabilitatile necesare pentru realizarea acestei misiuni, avand in prezent, cea mai dezvoltata infrastructura de comunicatii cu rol in asigurarea nevoilor de comunicatii ale autoritatilor si institutiilor publice (circa 6000 de sedii racordate) si are  puncte de interconectare cu toti furnizorii de servicii de comunicatii  publici predominanti, pentru toate tipurile de servicii de comunicatii fixe si mobile", se precizeaza in document.

Pe langa elementele de infrastructura ale STS, infrastructura comuna de comunicatii a statului va folosi si resursele suplimentare din companiile de stat SNR (Radiocom), Teletrans si Telecomunicatii CFR. STS ar urma sa fie autoritatea integratoare care va gestiona toate activitatile de realizare a infrastructurii comune de comunicatii a statului.

In acelasi timp, ICCES va fi coordonata de catre un Consiliul de Coordonare Interministerial, despre a carui infiintare HotNews.ro a scris in articolul: Infrastructura comuna de comunicatii electronice a statului va fi coordonata de un consiliu interministerial.

In 2010 autoritatile au luat in calcul infiintarea unei Companii Nationale de Comunicatii

Despre platforma comuna de comunicatii electronice a statului s-a tot vorbit anul trecut. Pe baza unor franturi de informatii s-a vorbit despre intentia statului de a crea o Companie Nationala de Comunicatii (CNC) si chiar ministrul Valerian Vreme a declarat ca infiintarea unei astfel de companii a fost una din premisele luate in calcul.

La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, Ministerul Comunicatiilor a anuntat in premiera pentru HotNews.ro ca nu se va infiinta aceasta Companie Nationala de Comunicatii, decizie bazata pe rezultatele unui studiu in acest sens. Ministrul Vreme declara in schimb ca se va crea o platforma comuna de comunicatii electronice a statului ce va folosi resursele suplimentare de infrastructura IT din trei mari companii cu capital majoritar de stat: Comunicatii CFR, Teletrans si Radiocom, care ar putea asigura in curand 54% din necesarul de comunicatii al institutiilor statului.

In luna ianuarie din acest an, ministrul Vreme prezenta pentru HotNews.ro detalii despre un intranet al statului roman care va avea la baza Infrastructura Comuna de Comunicatii Electronice a Statului (ICCES), formata atat din retelele proprii ale statului cat si din folosirea prin inchiriere de resurse de comunicatii de la trei companii ale statului: Comunicatii CFR, Teletrans si SNR (Radiocom).