"La finele anului 2010 am acordat o crestere salariala pentru toti angajatii companiei, asumand o decizie de marire a salariilor care nu s-a mai luat in cadrul companiei din 2008", sustine Daniel Neagoe, directorul general al Postei Romane, intr-un editorial din luna aprilie din acest an in revista Postasul, editata de Posta. Acest fapt contrazice declaratiile ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, care se plangea saptamana trecuta de un contract colectiv de munca in Posta negociat in 2003 pe 15 ani, in care ultima ajustare salariala s-a facut in 2008. Contactat de HotNews.ro, ministrul s-a aratat in prima faza surprins, iar apoi a revenit telefonic precizand ca a existat intr-adevar o crestere salariala in decembrie 2010, de doar 54 de lei pe postas, care nu ar fi fost insa negociata in mandatul sau, ci in martie 2010.

Cresteri salariale in Posta in 2010Foto: Posta Romana

L-am contactat pe ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, pentru a ne spune daca este la curent cu informatiile aparute in revista Postasul, publicatie editata de Posta Romana.

  • "Nu stiu de nici o crestere salariala in 2010. Daca am elemente voi trimite un control sa vad daca majorarea salariala din Posta s-a facut potrivit legii", a declarat initial pentru HotNews.ro ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Ministrul spune ca a stopat acordarea unor prime in Posta in 2011

Ulterior, ministrul a revenit telefonic cu precizari legate de cresterea salariala din 2010, mentionand ca aceasta nu s-a negociat in mandatul sau, care a inceput in luna septembrie 2010. Mai mult, acesta a spus ca a stopat acordarea unor

  • "A fost o crstere salariala in decembrie 2010 de 54 de lei pe postas, crestere care a fost negociata insa in martie 2010. Pe perioada mandatului meu nu a fost negociata nici o crestere salariala. Mai mult, in luna martie din acest an a existat o negociere intre sindicate si conducerea din Posta in care s-au stabilit prime pe tot anul 2011, precum prima de Paste sau de Craciun. Am stopat aceste facilitati salariale, stiind pierderile financiare din aceasta companie", a declarat ministrul.

Saptamana trecuta, ministrul Vreme spunea ca din 2008 nu au mai fost ajustari salariale in Posta

Amintim ca saptamana trecuta, premierul Emil Boc a criticat dur in sedinta de Guvern ministrii care inca mai tolereaza salarii foarte mari in companiile de stat aflate pe pierdere, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

  • "S-a referit in principal la ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, care nu a reusit sa impuna o politica rationala de salarizare si a acceptat sa fie semnat un nou contract colectiv de munca la Posta Romana cu salarii uriase pentru directori si directorasi, nejustificate de performantele economice ale companiilor", spun sursele citate.

Ministrul Comunicatiilor a negat insa ca ar fi fost atentionat de premier si ca ar fi acceptat sa fie semnat un nou contract sau noi ajustari salariale in Posta Romana.

  • "In Posta nu a fost semnat nici un alt contract sau amendament care sa prevada vreo crestere salariala. Premierul s-a referit la salariile mari din regiile si companiile statului, printre care s-a numarat si Posta Romana dar nu este vorba de venituri pentru care sa se fi semnat un contract pe mandatul meu si nici pe cel al ministrului dinainte. Pur si simplu mostenim un contract colectiv de munca semnat in 2003 pe o perioada de 15 ani, iar ultima negociere pe marginea contractului de munca s-a facut in 2008. Nu cred ca exista in Europa multe companii care sa aiba astfel de contracte de munca", a declarat ministrul.

Posta are peste 34.000 de angajati. Salariul de baza de incadrare este de 600 lei/brut

La sfarsitul anului trecut, numarul efectiv al salariatilor a fost de 34.707 persoane, iar in luna februarie 2011, numarul mediu de angajati a fost de 34.203 salariati, conform datelor furnizate catre HotNews.ro de Posta Romana in luna aprilie din acest an.

De asemenea, date furnizate HotNews.ro de oficialii postei Romane in luna iunie 2010 arata ca:

  • "Salariul de baza de incadrare in cadrul Postei Romane este de 600 lei/brut pentru functiile de exploatare postala, 900 lei/brut pentru angajatii cu studii medii si 1382 lei brut pentru angajatii cu studii superioare".

Datele de la Ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,43 miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei.

In Posta sunt in prezent 50 de salarii cu peste 5000 lei, sustine ministrul Vreme

Tot luni, ministrul Comunicatiilor a mai precizat ca in Posta Romana sunt insa in prezent si salarii mari.

  • "Am demarat o analiza si pot sa va spun ca in prezent in Posta sunt 50 de salarii in valoare de peste 5000 lei pe luna. Aceste salarii sunt mari si pentru ca in contractul colectiv de munca sunt niste clauze care nu permit ajustarea acestora", a spus ministrul.

Acesta a mai mentionat ca se incearca gasirea unui cadru legal prin care sa se poata face ajustarea acestor salarii in functie de norma de lucru efectiva, in cazul unei restructurari de posturi.

Ministerul Comunicatiilor a prezentat vinerea trecuta un proiect de restructurare al Postei Romane, ca rezultat al unei analize realizate in interiorul Postei, in ultimele sase luni.

Conform acestui proiect, sapte sucursale din Posta Romana vor fi desfiintate in urmatoarele luni, fapt care va duce la eliminarea a 146 de posturi de conducere si economii de peste 110.000 lei pe luna. O alta etapa a acestei restructurari ar insemna inchiderea a 402 subunitati postale si a 47 de oficii postale regionale mecanizate (OPRM) care ar urma sa genereze economii anuale de circa 50 de milioane de lei. Intregul proces ar urma sa duca la disponibilizarea a circa 2000 de salariati.