Volumul comertului dintre cele doua tari a depasit valoarea de 3,7 miliarde dolari anul trecut, Romania devenind al patrulea partener comercial important din zona europeana, a declarat joi Guo Jiangbing, director general adjunct in cadrul Ministerului Industriei si Tehnlogiei Informatiei din China si seful delegatiei chineze in Romania. Un forum economic in domeniul IT&C a inceput joi in Bucuresti, la care participa pe langa autoritati guvernamentale si reprezentanti dintre cele mai mari companii locale si din China.

Liu Zengwen, ambasadorul China in RomaniaFoto: AGERPRES

Prezent la eveniment, Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Chineze la Bucuresti a tinut sa precizeze ca inca din 2004 guverenele celor doua tari au semnat memorandumuri de cooperare in domeniul IT&C, in luna ianuarie din acest an fiind semnat un memorandum si cu ministrul Valerian Vreme. Oficialul chinez a spus ca aceste colaborari nu au ramas fara rezultate.

  • "ZTE si Huawei si-au marit continuu cota de piata in Romania, devenind unii dintre cei mai importanti furnizori de produse", a spus ambasadorul chinez.

Piata IT&C din China: Trei milioane de angajati si venituri de 1,33 trilioane de yuani in 2010

Membrii delegatiei din China au venit cu prezentari ale situatiei industriei de software si IT din China. Potrivit lui Gong Xiaofeng, vicepresedinte executiv al Departementului pentru Industria Electronica si Informatica din China, industria IT&C avea in 2010 o pondere de 1% din PIB-ul acestei tari.

"Veniturile industriei IT&C din China au depasit 1,33 trilioane yuani in 2010, fiind peste 3 milioane de oameni angajati in acest sector. Ponderea acestui sector in PIB-ul Chinei a crescut de la 0,3% in 2001 pana la 1% in 2010", a spus acesta.

Cota de piata a furnizorilor de servicii in China: 74% - companii chineze. IBM si HP au 8,2% si respectiv 6,5%

Un alt oficial chinez, Zhou Ning, director general adjunct al Infotech Pacific Ventures Co. LTD, a prezentat si situatia investitiilor straine in China.

Potrivit acestuia, pana la sfarsitul lunii mai a anului trecut, volumul investitiilor straine depasise un trilion de dolari. Piata furnizorilor de servicii IT in China in functie de veniturile obtinute este dominata in prezent de companiile chineze - care detin o cota de piata de peste 74%, pe urmatoarele locuri situandu-se IBM - 8,2%, HP - 6,5% si alte mici companii cu capital mixt.

Wang Jianfeng, reprezentant al Huawei Technologies: Vrem sa ajungem la 800 de angajati in Romania

Reprezentantul Huawei Technologies a spus ca pe piata din Romania colaboreaza cu Vodafone si RCS&RDS si ca ar vrea sa ajunga la 800 de angajati in perioada urmatoare. La nivel global, Huawei are peste 110.000 angajati si peste 100 de filiale in toata lumea.

Potrivit acestuia, peste 70% din veniturile totale ale Huawei Technologies sunt realizate de sucursalele din afara Chinei.

Un alt furnizor de echipamente de telecomunicatii din China, ZTE, a fost prezentat la aceste prime discutii. Lorian Ovidiu Vintila, director operational si de strategie in ZTE Romania a precizat ca firma sa are parteneriate in Romania cu toti marii operatori de telefonie mobila si fixa, fiind si un investitor semnificativ. Filiala din Romania a ZTE a fost infiintata in 2002 si are in prezent 150 de angajati, a spus Vintila.

Din partea romana, la eveniment au participat Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor, Liviu Dragan, vicepresedinte ANIS - Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, Doina Banciu, director general al Institutului National de Cercetare -Dezvoltare in Informatica (ICI) si reprezentanti ai companiilor locale din sectorul IT&C.

Programul delegatiei chineze va include pe langa intalniri oficiale si o serie de vizite in cadrul unor companii romanesti.