​VIDEO UPDATE Inca un portal "finalizat" de autoritati, dar imposibil de accesat de publicul larg - Punctul de Contact Unic electronic. Tot cu fonduri UE

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 6 iulie 2011, 16:48 Economie | Telecom


Ghiseul unic in Romania
Foto: Comisia Europeana
Aveti o firma in domeniul serviciilor si ati vrea sa incepeti o afacere in alta tara din UE? O directiva UE obliga fiecare stat membru sa implementeze Ghisee unice prin care sa se poata obtine online toate autorizatiile necesare pentru intrarea pe acea piata. In Romania, portalul se numeste Punctul de Contact Unic electronic (PCU) si a fost implementat intr-un proiect cu fonduri UE de peste 20,3 milioane lei de un consortiu condus de TeamNet International, o firma din grupului Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita. "Platforma este functionala, dar nu trebuie sa ne oprim pana nu primim un feedback pozitiv de la utilizatori", declara in luna mai, ministrul Comunicatiilor, dupa lansarea oficiala. Nu va grabiti. Portalul este imposibil de accesat acum de publicul larg.

Ce ar trebui sa faca acest portal, pentru care Romania are un avertisment de la Comisia Europeana?

O Directiva UE (directiva "serviciilor", adoptata in 2006) obliga fiecare stat membru sa implementeze la nivel national "ghisee unice" prin care orice prestator de servicii din spatiul UE care ar vrea sa activeze si in Romania sa obtina toate autorizatiile si avizele necesare de la distanta, prin internet.

VIDEO - Ce se doreste la nivelul UE

 • "Prin intermediul Punctului de Contact Unic electronic, la care trebuie conectate autoritatile competente, clientii (cetateni sau companii din mediul de afaceri) trebuie sa poata indeplini de la distanta, prin mijloace electronice, toate procedurile si formalitatile necesare inregistrarii, autorizarii si desfasurarii unei activitati de prestare de servicii pe teritoriul Romaniei, indiferent de statul membru de origine al furnizorului, in conformitate cu prevederile Directivei Serviciilor", se arata in Caietul de sarcini al licitatiei lansate in Romania pentru crearea acestei aplicatii.

Termenul de implementare al directivei UE in toate statele membre UE era 28 decembrie 2009. Romania, alaturi de alte state, nu a implementat inca acest proiect, drept pentru care Comisia Europeana a deschis o procedura de infringement (incalcare a dreptului comunitar) impotriva tarii noastre, procedura in care statul roman este aproape de a ajunge in fata Curtii Europene de Justitie.

Vezi aici situatia implementarii acestui proiect in toate tarile UE.

Ghiseul Unic din Romania ar trebui sa fie accesat la adresa de internet: www.edirect.gov.ro

Povestea unui proiect finalizat cu fonduri UE in valoare de 4,8 milioane euro - Un portal nefunctional

Aceasta este cauza pentru care autoritatile au grabit lucrurile pentru demararea unei licitatii pentru acest proiect. Mai exact, proiectul se numeste "Platforma pentru integrarea serviciilor de eGuvernare in SEN¬, avand doua componente majore: Punctul de contact unic electronic (PCU) si One-stop-shop (OSS) si a fost anuntat inca din septembrie 2010.

La acel moment, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) mai anunta ca implementarea va avea loc in urmatoarele noua luni de catre un consortiu format din Teamnet International, Software Development and Consulting SRL si C.P. Consultant Services.

Datele din SEAP (www.e-licitatie.ro) arata ca acest contract a fost atribuit catre consortiul condus de TeamNet, firma parte a grupului Asesoft, controlat de omul de afaceri Sebastian Ghita, la data de 3 august 2010, printr-o procedura de tip licitatie restransa accelerata. Valoarea contractului - 16,383,542 lei.

Caietul de sarcini al licitatiei


Nu este insa singura licitatie lansata pentru acest proiect. O procedura similara a fost lansata in SEAP la data de 24 martie 2010, dar a fost anulata pe 2 aprilie 2010, motivul fiind: "Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului".

Licitatia a fost reluata la data de 6 mai 2010, castigatorul contractului fiind consortiul mai sus mentionat. De notat ca inclusiv aceasta licitatie a fost contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de firma Tactic Consulting Unit din Bucuresti, care acuza prevederi nelegale in documentatia de atribuire a acestei licitatii.

Contestatie


La randul sau, CNSC s-a pronuntat la data de 11 iunie 2010, hotarand continuarea procedurii de atribuire a acestei licitatii, in conditiile in care firma Tactic Consulting Unit a renuntat la contestatia formulata.

Decizia_CNSC de continuare a licitatiei


Cum arata un proiect finalizat - Cat a costat si de ce nu merge. Explicatiile MCSI

Dupa mai bine de noua luni de la atribuirea acestui contract, mai exact la data de 13 mai 2011, Ministerul Comunicatiilor a organizat un eveniment in cinstea finalizarii acestui proiect:

 • "Platforma este functionala, dar nu trebuie sa ne oprim pana nu primim un feedback pozitiv de la utilizatori. Tin sa felicit pe cei care au lucrat la dezvoltarea acestui proiect: Centrul National Romania Digitala (CNRD) si firmele partenere", a declarat la acel moment ministrul Valerian Vreme.

De atunci si pana in prezent insa, portalul este imposibil de accesat de publicul larg. Ce explicatii are ministerul Comunicatiilor?

In primul rand aceea ca finalizarea unui proiect nu inseamna si punerea in functiune pentru publicul larg.

 • "Evenimentul privind finalizarea proiectului 'Platforma pentru Integrarea Serviciilor de e-Guvernare in Sistemul Electronic National (PISEG)' nu reprezinta si momentul punerii in functiune pentru publicul larg a portalului. Organizarea evenimentului s-a facut pentru a aduce la cunostiinta autoritatilor publice competente, asa cum sunt definite in OUG. 49/2009, aprobat cu modificari de legea 68/2010, faptul ca s-a finalizat etapa de dezvoltare a solutiei tehnice care sta la baza asigurarii functionalitatilor Punctului de Contact Unic electronic, urmand, ca in perioada subsecventa evenimentului, ca acestea sa parcurga pasii necesari pentru a-si putea indeplinii obligatiile legale stabilite prin cadrul legal care a transpuns Directiva Serviciilor 123/EC/2006.
 • Momentul lansarii live a portalului este preconizat pentru luna august, iar pentru perioada  urmatoare solutia tehnica va fi supusa unor audituri tehnice si de securitate si se va desfasura un proces de imbunatatire si validare a continutului public initial", au precizat pentru HotNews.ro oficialii MCSI.

Ce lipseste de fapt? Interconectarea intre sistemele IT ale statului

Din raspunsul MCSI mai aflam si ca portalul este intr-o oarecare masura functional "in regim de acces controlat doar pentru autoritatile competente" si ca publicul larg se va putea folosi de acest site abia dupa incheierea unor protocoale de colaborare intre institutiile publice si inregistrarea lor in acest sistem.

 • "Ulterior momentului lansarii portalului, numarul procedurilor si informatiilor disponibile prin accesarea acestuia urmeaza sa creasca pe masura ce autoritatile competente isi asigura mijloacelor tehnice si materiale necesare pentru ca trimiterea raspunsurilor catre prestatori sa fie efectuate prin intermediul PCU electronic, precum si sa-si defineasca procedurile interne astfel incat, intreaga comunicare cu prestatorii de servicii sa se poata desfasura prin intermediul acestuia", se mai arata in raspunsul MCSI.


Raspunsul integral al MCSI


UPDATE TeamNet International spune ca a respectat toate obligatiile contractuale, livrand solutia in termen de 9 luni de la semnarea contractului

In urma acestui articol, TeamNet International a transmis vineri un drept la replica in care subliniaza ceea ce a transmis si ministerul Comunicatiilor in raspunsul integral postat la acest articol - faptul ca si-a respectat obligatiile contractuale, livrand solutia tehnica la timp.

 • "TeamNet International, in calitate de lider al consortiului, a respectat toate obligatiile prevazute in contractul cu Centrul National Romania Digitala, beneficiarul proiectului "Platforma pentru integrarea Serviciilor de eGuvernare in Siostemul Electronic National (PISEG) (...). "Precizam faptul ca momentul finalizarii proiectului a fost momentul in care a fost livrata si acceptata de catre beneficiar solutia tehnica, conform cu obligatiile contractuale, momentul darii in functiune pentru publicul larg urmand a fi stabilit de beneficiar in functie de planurile si strategia acestuia", a precuzat vineri 8 iulie TeamNet.


Precizare TeamNet


Cat a costat acest proiect

Din datele MCSI, "proiectul privind furnizarea solutiei pentru 'Platforma pentru Integrarea Serviciilor de e-Guvernare in Sistemul Electronic National (PISEG)' a costat 20.315 592,08 RON, din care cheltuieli neeligibile in valoare de 3.932 050,08 RON si eligibile 16.383 542 RON, din care de la bugetul national 3.011 295,02 RON si din fonduri 13.372 246,98 RON. Finantarea UE fiind in procent de 81,62% din cheltuiala eligibila.

HotNews.ro a prezentat marti un alt caz in care Ministerul Economiei a investit 5,17 milioane lei (1,2 milioane euro) intr-un proiect (One Stop Shop) a carui finalitate era sa usureze viata IMM-urilor, dar care la lansarea oficiala s-a dovedit nefunctional.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5489 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Afaceri de 30 mil cu statul (Miercuri, 6 iulie 2011, 17:17)

  Observatoru [anonim]

  Citeam acum cateva zile cum directorul general de la Teamnet se lauda cu 30 de milioane de Euro cifra de afaceri cu statul pe acest an.

  Nu vreau sa fiu rautacios dar am 2 intrebari:
  1. Cate firme au participat la licitatia restransa accelerata si cum de tocmai Teamnetul avea competenta necesara implementarii acestui proiect?
  Hint: Intrebati-l si pe Sanducu
  2. Un singur proiect implementat la scara nationala de Teamnet care functioneaza cum trebuie (si sa nu aduca exemplul Revisal)
  • +2 (4 voturi)    
   Daca asta e portal.... (Miercuri, 6 iulie 2011, 20:07)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Observatoru

   Ideea este ca nu este un portal, este un site. PLus ca multe proiecte din Romania au fost outsource-uite aici - http://www.vWorker.com/RentACoder/DotNet/SoftwareBuyers/HowItWorks.aspx?txtFromURL=AId_1768346 -, unde cu cateva sute de euro faci un site decent iar un portal, cu adevarat complex, nu sare de 100.000 de euro. Dar noi preferam sa platim cu milioane o firma, care deschide un proiect pe site-ul de mai sus. Daca Nica de la PSD este in spatele acestei firme, poate ne explica ce face acest site, in afara de a prezenta niste informatii si a avea niste formulare, si de ce a costat atat.
 • +1 (1 vot)    
  Dar de SISEC, finantat european, ati auzit? (Miercuri, 6 iulie 2011, 17:22)

  Gigi [anonim]

  Urmeaza ca universitatile sa fie evaluate pe baza informatiilor introduse in SISEC, finantat din fonduri europene. Sistemul abia se taraste: nu incarca datele, nu face validarile de rigoare, are functionalitati inactive, pe scurt: este complet amatoristic conceput. Profesorii sunt somati sa introduca datele deoarece nu vor fi corect evaluati. Nu inteleg! Obtii fonduri europene ca sa faci un sistem cu care evaluezi universitatile, deci le decizi soarta, iar sistemul NU functioneaza. Chiar nu se sesizeaza nimeni?
 • +1 (1 vot)    
  TeamNet e de rahat (Miercuri, 6 iulie 2011, 17:30)

  alyn [anonim]

  Nu stiu cum de o astfel de firma mai castiga proiecte la cate proiecte de "succes" a realiza, numai portale nefunctionale care au costat o gramada de bani si care pot fi aruncate la cosul de gunoi.

  Rusine TeamNet!! Rusine celor care inca le mai dau contracte (contra spagi bineinteles)
 • 0 (0 voturi)    
  se poate accesa si folosi (Miercuri, 6 iulie 2011, 18:06)

  Marcu [anonim]

  desi este o initiativa buna, este implementata ca de obicei....
  Eu am putut accesa ghiseul aici http://194.102.45.23/ prin IP deci... merge... oarecum.


  • +2 (2 voturi)    
   Info (Miercuri, 6 iulie 2011, 19:38)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Marcu

   M-am uitat un pic pe linkul dat, nu ma pricep la preturi prea bine dar din ce pot eu evalua mai mult de 10.000E (design + creare continut) nu costa.
   Ca proiect este un programator + un jurist (pentru analiza si continut) + un designer (sablonul site-ului) + un project manager care sa lucreze doua luni, si asta intr-o firma cu super "procese". De unde 5.000.000 euro?
  • 0 (0 voturi)    
   Se pare ca iar suntem coada Europei! (Miercuri, 6 iulie 2011, 21:17)

   mm [anonim] i-a raspuns lui Marcu

   http://ec.europa.eu/internal_market/eu-go/index_ro.htm#ro
 • +1 (1 vot)    
  Tovarasu' ministru (Miercuri, 6 iulie 2011, 18:19)

  gigel [anonim]

  Cat mai sta lipit de scaun tovarasu' ministru in conditiile astea?!
 • +1 (1 vot)    
  Despre TeamNet (Miercuri, 6 iulie 2011, 18:52)

  FormerTeam [anonim]

  In spatele acestei firme se afla celebrul deja Dan Nica, PSD curat convins. Aceasta este "main frame" pentru ca Dan Nica are cota parte de la mai multe firme de IT. ANAF-ul va fi foarte greu sa-i gaseasca spagile pentru ca toate merg in conturi afara care sunt gestionate de fiica sa actualmente studenta in America. Dan Nica se poate "lauda" cu "idei" de proiecte IT al caror total din 2000 pana in prezent este spre 6 milairde euro din care n-a iesit nimic. Ma intreb: nici o institutie a statului nu vrea sa faca un audit pe fiecare minister, regie autonoma, consilii judetene, primarii sa vada exact cate proiecte s-au finantat si cate functioneaza? Paguba din banii publici pe "proiecte IT" depaseste cu mult ceea ce s-a furat prin privatizari. "Ministrul" Vreme pare a fi pus acolo tot de mafia din IT precum a fost predecesorul sau. Aloo Basescu si Boc!!! S-a depasit demult bunul simt. Sa mai adaug ca proiectul de la CNAS a fost finantat de 2 ori si va mai toca multe miliarde pe ID cardul de sanatate??
  • 0 (0 voturi)    
   Banca Mondiala a facut un audit (Miercuri, 6 iulie 2011, 19:13)

   aura [anonim] i-a raspuns lui FormerTeam

   Pe ministere, chiar Hotnews a prezentat citeva rapoarte "confidentiale" ale BM.

   "Banca Mondială a transmis şi mai urmează să transmită guvernului României şase studii despre cum poate fi îmbunătăţită funcţionarea activităţii în educaţie, sănătate, infrastructură, colectarea taxelor, agricultură şi fonduri europene, numite "functional reviews".

   La aceste studii, de circa 100 de pagini fiecare, au lucrat în total circa 50 specialişti din Banca Mondială (biroul local şi alte birouri din străinătate) împreună cu alţi experţi independenţi, din diverse instituţii, timp de şase luni.

   Studiile au ca scop diagnosticarea problemelor şi conţin recomandări pentru îmbunătăţirea administraţiei publice din aceste sectoare.

   Realizarea studiilor este finanţată din fonduri UE şi Guvernul României.

   Studiile nu sunt publice, deşi Banca Mondială a anunţat că va lucra la aceste studii acum şase luni. Banca spune acum că sunt adresate oficialilor români, care le pot pune sau nu la dispoziţia presei. O parte din recomandările din studii ar putea deveni condiţionalităţi pentru acordurile viitoare de finanţare ale României cu instituţiile internaţionale."(ZF)
 • +2 (2 voturi)    
  Statul nu are nici un interes (Miercuri, 6 iulie 2011, 19:01)

  aura [anonim]

  Ca aceste softuri sa functioneze.
  Functionarea acestor programe ar insemna transparenta aproape totala a actului de guvernare, diminuarea coruptiei functionarilor si debirocratizare masiva.

  Ce lipseste de fapt e vointa politica de a face softurile functionale astfel incit cetatenii sa poata avea servicii de calitate.
  • 0 (0 voturi)    
   Jenant (Miercuri, 6 iulie 2011, 21:07)

   mm [anonim] i-a raspuns lui aura

   Nu spui ca privatii care si-au adjudecat licitatia sunt niste incompetenti! Continuam sa ne imbatam cu apa rece, aratand cu degetul la functionarii de la stat, ca sunt corupti, cei de la privat n-or fi corupti, or fi imaculati!
   • 0 (0 voturi)    
    Jenant ptr cine? (Miercuri, 6 iulie 2011, 22:10)

    aura [anonim] i-a raspuns lui mm

    Pentru guvernanti in mod sigur, nu e prima data cind dau rateuri cu softurile astea de milioane de euro.

    "O Directiva UE (directiva "serviciilor", adoptata in 2006) obliga fiecare stat membru sa implementeze la nivel national "ghisee unice" prin care orice prestator de servicii din spatiul UE care ar vrea sa activeze si in Romania sa obtina toate autorizatiile si avizele necesare de la distanta, prin internet. "

    Nu va inteleg logica. Ce treaba au aici privatii? Si-au adjudecat cu forta licitatiile????
    Statul e vinovat pentru modul incompetent de selectie si de implementare a acestor programe platite cu bani grei din impozitele contribuabililor romani.

    Cind la piata aveti de ales intre mere stricate si mere sanatoase sinteti obligat sa le luati pe cele stricate?
    • 0 (0 voturi)    
     hmm (Joi, 7 iulie 2011, 12:45)

     mm [anonim] i-a raspuns lui aura

     Nici eu nu va inteleg logica! Inainte de licitatie stia cineva ca Teamnet este un mar stricat?
    • 0 (0 voturi)    
     Daca esti atat de priceputa ... (Joi, 7 iulie 2011, 13:13)

     anonim [anonim] i-a raspuns lui aura

     ... si daca vrei sa fii utila inainte si nu dupa ce se produce greseala, de ce nu publici tu o lista a tzeparilor din piatza IT ?
     • 0 (0 voturi)    
      mm&anonim (Joi, 7 iulie 2011, 19:43)

      aura [anonim] i-a raspuns lui anonim

      Cu astfel de replici ii discreditati chiar pe guvernantii ai caror simpatizanti sinteti. In ministere lucreaza debutanti care nu stiu sa urmareasca activitatea unei firme?
      Statul are destule structuri care il pot informa asupra situatiei unei firme IT, daca softurile instalate la alti clienti au functionat bine . Doar nu sint niste firme incepatoare, care nu au mai facut afaceri niciodata.

      I-auzi ia! Problema tot la "autoritatile competente" se afla:

      "Ce lipseste de fapt? Interconectarea intre sistemele IT ale statului

      Din raspunsul MCSI mai aflam si ca portalul este intr-o oarecare masura functional "in regim de acces controlat doar pentru autoritatile competente" si ca publicul larg se va putea folosi de acest site abia dupa incheierea unor protocoale de colaborare intre institutiile publice si inregistrarea lor in acest sistem."

      Probabil prin 2020 va avea acces si publicul larg la aceste informatii.
 • 0 (0 voturi)    
  n-avem ce cauta in UE..... (Miercuri, 6 iulie 2011, 19:15)

  costica [anonim]

  la Sfantu' Asteapta o sa fim si noi in rand cu lumea din UE....o sa tot facem proiecte d-astea cerute de UE, o sa tot platim firme de casa ale guvenarii si banii vor intra la cine trebuie, iar Romania se tot indeparteaza de lumea buna si ramane la coada Europei.... ne mai miram ca se uita aia din UE la noi fara pic de incredere, parca suntem ciudati in ochii lor..... SUCCESURI !!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Si nu e totul (Miercuri, 6 iulie 2011, 23:09)

  Un actor grabit [anonim]

  Cum a luat Teamnet acest proiect e o poveste dar nici o vorbulita desprea marea firma CP Consulting, partenerul din minunatul consortiu?

  Aceasta firma facea pe vremuri (care era de loc din Ploiesti :)) ) multe din proiectele pe fonduri europene. Mai mult decat atat, este foarte apropiata de firma Omnilogic care, cu totul absolut intamplator, implementeaza acum proiectul e-Romania :).

  Daca vreti sa aflati dedesubturile totul e sa cautati :).
 • 0 (0 voturi)    
  caietul de sarcini (Miercuri, 6 iulie 2011, 23:55)

  Tim [anonim]

  Caietul de sarcini are de 10 ori mai mult continut (text) decit tot site-ul si pun pariu ca nu a costat 5 mil EUR.
 • 0 (0 voturi)    
  Caiete de sarcini (Vineri, 8 iulie 2011, 16:35)

  BIBI [anonim]

  Daca vreti dovezi, e f simplu - luati caietele de sarcini ale caror licitatii le-a castigat Teamnet si vedeti cat copy-paste e acolo - se vede de la o posta ca le fac ei si apoi apare licitatia....sunt paragrafe comune, va spune cineva care a facut asta cat a lucrat in firma aia...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by