Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis schimbarea furnizorului de servicii Internet, in conditiile in care in perioada 1-6 iulie din acest an nu a beneficiat de acces la reteaua Internet, fapt pentru care atat posta electronica cat si site-ul propriu nu au functionat, a anuntat marti autoritatea. Conform CSA, "furnizorul de servicii a motivat starea temporara de neprestare a serviciilor prin taierea de catre primaria Municipiului Bucuresti a unor cabluri de date din zona centrala a Capitalei".

CabluriFoto: DGP / HotNews.ro
  • "In conditiile in care atat posta electronica, cat si website-ul oficial functioneaza pe infrastructura interna a CSA (nefiind externalizate), iar lipsa conexiunii la reteaua Internet face imposibila accesarea acestor servicii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis schimbarea furnizorului de servicii Internet pentru a reduce riscul repetarii unor asemenea situatii neplacute, se arata in comunicatul CSA.

Contactati de HotNews.ro, oficialii CSA au mentionat ca au semnat un contract cu un nou furnizor de internet, cu respectarea prevederilor legale, fara a dori sa precizeze despre ce furnizori de internet este vorba.

  • "CSA a incheiat un contract cu un nou furnizor de servicii de internet, iar pentru ca valoarea acestui contract a fost foarte mica achizitia s-a facut cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice, respectiv cu respectarea articolului 19 din OUG 34/2006", a declarat pentru HotNews.ro Mirela Antohi, directorul de comunicare al CSA.

O noua bucla de canalizatie NetCity a fost finalizata. Operatorii au fost instiintati ca trebuie sa-si ingroape cablurile inca din luna mai 2011, sustine Primaria Bucuresti

Contactati de HotNews.ro reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti au precizat ca incepand cu data de 1 iulie 2011 a inceput dezafectarea cablurilor aeriene aflate pe domeniul public fara documente legale, in conditiile in care o noua bucla de canalizatie NetCity a fost data in folosinta:

  • "Mentionam ca in data de 30.11.2010 au fost receptionate lucrarile canalizatiei subterane aferente buclei 4 a retelei metropolitane de fibra optica a municipiului Bucuresti pentru telecomunicatii - Netcity, avand o lungime de 18,5 km. Conform anexei HCGMB 173/2009, articolul 3, alineatul 5, privind normele metodologice de aplicare a HCGMB 252/2008 privind amplasarea in subteran a retelelor si echipamentelor de comunicatie electronice pe teritoriul municipiului Bucuresti, repozitionarea retelelor in subteran va avea loc progresiv, fara a depasi 120 de zile de la finalizarea tronsonului Netcity.
  • Municipalitatea a atentionat prin mai multe adrese operatorii de comunicatii electronice ca vor fi dezafectate cablurile aeriene amplasate ilegal pe stalpi si s-a comunicat initial ca data de incepere a dezafectarilor data 01.05.2011, apoi data de 01.06.2011.
  • Primaria Capitalei a tinut cont de solicitarile operatorilor de prelungire a termenului de dezafectare, si a amanat data de incepere a dezafectarii pana la 01.07.2011", se arata in comunicatul Primariei Bucuresti transmis catre HotNews.ro.

Mai exact, in informarea Primariei se mentioneaza ca dezafectarea cablurilor aeriene aflate pe domeniul public fara documente legale s-a facut pe traseul buclei 4 formata din urmatoarele artere:

  • Bd. Nicolae Balcescu;
  • Bd. Gheorghe Magheru;
  • P-ta Romana;
  • Bd. Lascar Catargiu;
  • P-ta Victoriei;
  • Bd. Iancu de Hunedoara;
  • Sos. Stefan cel Mare;
  • Bd. Dacia (intre P-ta Romana si Calea Mosilor);
  • Str. Vasile Lascar (intre Bd. Dacia si Str. Thomas Masaryk).

"Pana in data de 06.07.2011, au fost dezafectate cablurile aeriene pe Bd. Nicolae Balcescu, Bd. Gheorghe Magheru, P-ta Romana, Bd. Lascar Catargiu (pe ambele parti ale bulevardului pe tronsonul P-ta Romana - Str. Gheorghe Manu) si a inceput dezafectarea cablurilor din Piata Victoriei. Lucrarile vor continua in data de 06.07.2011, incepand cu ora 23.00, urmand sa fie finalizata dezafectarea cablurilor aeriene ilegale din Piata Victoriei si sa inceapa dezafectarea pe Bd. Iancu de Hunedoara si Sos Stefan cel Mare. Operatiunile de dezafectare vor avea loc in fiecare noapte, pana la finalizarea traseului buclei 4", se mai arata in comunicat.

Despre NetCity

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate si UTI Systems in august 2007 si prevede realizarea infrastructurii in subteran, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. UTI trebuie sa investeasca peste 200 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane Netcity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia Netcity vor fi dezafectate.

Despre realizarile si problemele ridicate de NetCity citeste si: NetCity spune ca va avea in total 160 de kilometri de retea pana la sfarsitul lui 2010. Cablistii: Problemele ar exploda doar daca s-ar lucra in ritm alert