Posta Romana organizeaza joi, 4 august, un concurs deschis pentru ocuparea a doua posturi de factori postali in mediul rural - unul la Ghiseul Postal Fundeni, iar altul la Oficiul Postal Domnesti, se arata in editia de luni (1 august) a ziarului Anuntul Telefonic. Aceasta in conditiile in care marti, peste 1.000 de postasi au protestat in Bucuresti fata de reducerile salariale si disponibilizarile anuntate in scopul restructurarii companiei. De notat faptul ca in legatura cu acest proces amplu anuntat in luna iunie de ministrul Comunicatiilor sunt date contradictorii privind numarul de salariati care ar urma sa fie concediati: ministrul Vreme spune - circa 2000 de persoane, conducerea Postei vorbeste de 1400 de posturi, iar sindicalistii din Posta sustin ca este vorba de circa 2400 de oameni.

Anunt de angajare la Posta RomanaFoto: Hotnews
  • "Factor postal. Centrul regional Retea Postala Bucuresti anunta concurs deschis in data de 04.08.2011, ora 10.00 pentru ocuparea urmatoarelor posturi: factor postal distribuitor rural la Ghiseul Postal Fundeni - Oficiul Postal Rural Mecanizat Bucuresti - perioada nedeterminata; factor postal distribuitor rural la Oficiul Postal Domnesti - Oficiul Judetean Retea Postala Ilfov - perioada determinata", se arata intr-un anunt aparut in editia de luni a Anuntului Telefonic.

Aceasta in conditiile in care ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, vorbea in iunie de demararea unui amplu proces de restructurare in Posta Romana, la capatul caruia vor fi disponibilizati circa 2000 de salariati.

O luna mai tarziu, ministrul era contrazis chiar de directorul general al Postei, Daniel Neagoe, care a negat ca in Posta ar urma disponibilizarea a 2000 de angajati, precizand ca este vorba de restructurarea a 1400 de posturi, fara a insemna ca personalul va fi concediat. Acesta ar urma sa fie redistribuit in alte unitati existente sau in liniile de afaceri ce se vor infiinta precum societatea de asigurari sau banca.

Marti, 2 august, Matei Bratianu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Posta si Comunicatii (FSPC) avertiza ca in nota de fundamentare la bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2011 al Postei Romane se mentioneaza concedierea a 2380 de angajati.

Contactati de HotNews.ro atat oficialii din Ministerul Comunicatiilor cat si cei din Posta Romana nu au oferit nici o explicatie pana la publicarea acestui articol.

Poate ca a li se oferi angajatilor proprii cele doua posturi prin redistribuire si nu prin scoaterea lor la concurs ar fi fost o solutie mai in folosul acestora,"salvandu-se" astfel doua locuri de munca.

Datele de la Ministerul Finantelor arata ca in 2009 Posta Romana a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,43 miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei. Compania are in prezent circa 35.000 de angajati, iar sindicalistii sustin ca circa 14.000 de angajati sunt factori sau agenti postali care au venituri lunare de circa 1000 lei.

Societate comerciala cu capital majoritar de stat, CNPR are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor - MCSI- (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni).