​​Autoritatea nationala de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat o licitatie deschisa pentru realizarea unui laborator acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica, contract estimat la circa 14,4 milioane lei (fara TVA), conform unui anunt publicat joi in SEAP. Costurile vor fi suportate din resursele financiare proprii ale autoritatii. Dan Georgescu, fost sef al acestei autoritati, a precizat pentru HotNews.ro ca acesta este de fapt un proiect mai vechi de 10 ani, pentru crearea unui laborator acreditat de masurare a radiatiilor electromagnetice emise de telefoanele mobile, PC-uri si alte echipamente electronice.

Laborator acreditat de masurare radiatii - schitaFoto: ANCOM

Conform anuntului postat joi in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), contractul vizeaza realizarea unui „Laborator acreditat pentru încercari de compatibilitate electromagnetica”, contract a carui valoare este estimata la peste 14,4 milioane lei (fara TVA, circa 3,4 milioane de euro).

Finantarea proiectului ar urma sa se faca de catre ANCOM "din venituri proprii, prin ordin de plata, pe baza facturii emise de furnizor in contul pe care furnizorul se obliga sa-l deschida la Trezoreria Statului; nu se admit plati in avans sau partiale".

Ofertantilor interesati de acest contract li se cere printre altele formulare, din care sa rezulte ca cifra de afaceri medie anuala realizata în ultimii trei ani este de cel putin 12 milioane lei sau 2.857.000 euro. La capitolul tehnic, nua dintre conditiile minime este ca ofertantul sa prezinte lista principalelor servicii prestate în ultimii trei ani - contracte in valoare cumulata fara TVA cel putin 190.000 lei sau 45000 euro.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 4 octombrie 2011, ofertele urmand sa fie deschise la data de 5 octombrie.

In Caietul de sarcini (atasat articolului) se mentioneaza ca amplasamentul unde se va realiza laboratorul este un teren aflat in proprietatea ANCOM, situat in judetul Brasov, comuna Prejmer, Satul Prejmer.

  • Impactul este ca echipamentele electronice se vor putea certifica in Romania, spune un fost sef al autoritatii de reglementare

Caietul de sarcini nu ofera detalii privind functionalitatea exacta a acestui laborator, insa Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare spune ca proiectul este mai vechi de 10 ani.

  • "Proiectul este foarte vechi, cred ca are cel putin 10 ani. L-am prins in 2005 cand am venit presedinte, am continuat demersurile dar nu l-am finalizat. Este vorba de un laborator cu care se masoara radiatiile electromagnetice produse de diverse dispozitive, nu neaparat cele radio (telefoane mobile, emitatoare de diverse feluri), ci si cele electronice in general, precum calculatoarele sau aparatura electrocasnica, care emit totusi radiatii electromagnetice. In general pentru punerea in vanzare a unor astfel de echipamente electronice este nevoie de acesta masuratori. Noi nu avem in tara un astfel de laborator si din aceasta cauza am folosit intotdeauna certificatele de masuratori de la laboratoarele autorizate din UE", a mentionat Dan Georgescu.

Orice produs electronic pus in vanzare ar trebui in mod obligatoriu sa aiba si un astfel de certificat de masurare a nivelului radiatiilor emise, iar una din atributiile autoritatii de reglementare este inclusiv controale in magazine pentru verificarea terminalelor de comunicatii.

  • "Pana acum importatorul care aducea produse din afara era obligat sa prezinte pe langa fisa tehnica a produsului si un certificat de masuratori pe care in general exportatorul sau producatorul il punea la dispozitie. Autoritatea face inclusiv aceste controale privind produsele puse in desfacere. Impactul este ca vom avea posibilitatea sa verificam noi insine echipamente electronice produse in tara sau in strainatate si sa le putem certifica cu nivelul de radiatii electromagnetice", a mai precizat Georgescu.

In Romania mai exista un laborator independent pentru determinarea radiatiilor produse de telefoanele mobile, care apartine Institutului National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET si care a fost deschis la Craiova, in august 2009.