Reprezentantii Uniunii Europene si ai SUA s-au reunit la Washington, luni, pentru a duce tratative referitoare la zona de liber-schimb comercial. Cancelarul Merkel si presedintele Obama vor cu orice pret semnarea tratatului. Pozitia Frantei e mai reticenta. Daca se ajunge la un consens, ar lua nastere cea mai mare zona de liber-schimb, cu o piata de 800 de milioane de consumatori. Insa tratativele demareaza sub semnul neincrederii, sunt umbrite de scandalul recent al interceptarilor practicate de americani. Iar unii experti avertizeaza asupra crearii unui bloc separationist, un asa-numit "NATO economic".

Sub spectrul interceptarilor "Prism", agenda de lucru a intalnirii a suferit modificari. "Din declaratii ale UE, un alt grup de lucru, impreuna cu americanii, va vorbi despre tema protectiei datelor", scrie luni Welt.de. Pentru Germania, aspectul protectiei datelor personale joaca un rol foarte important.

Pana acum, administratia americana nu a dezmintit faptul ca National Security Agency (NSA) ar fi supravegheat telefoane si e-mailuri din Germania, prin intermediul programului "Prism". Astfel, se impune clarificarea problemei interceptarilor, de care se pare ca n-ar fi fost strain nici BND-ul, serviciul de informatii german. Ministrul de externe Hans-Peter Friedrich (CSU) se intalneste miercuri la Washington cu reprezentanti guvernamentali si ai serviciilor secrete americane. Care va fi rezultatul discutiilor, ramane de vazut.

Tot miercuri vor fi facute primele declaratii publice despre rezultatele tratativelor transatlantice in problema acordului de liber-schimb, anunta presa germana. Parteneriatul comercial si investitional (TTIP), cum a fost denumit acest proiect, ar avea scopul cresterii economice si al diminuarii somajului in UE si SUA. "Acordul este in interesul Europei si mai ales al Germaniei", a declarat ministrul german al economiei, Philipp Rossler (FDP-liberali), pentru Passauer Neuen Presse.

Taxele vamale intre SUA si UE sunt si in prezent mici, intre 5-7%, dupa datele Asociatiei Exportatorilor germani BGA. Insa se mai pot economisi cateva miliarde, la un volum anual de schimburi economice transatlantice de peste 500 de miliarde de euro. De exemplu, producatorii din industria chimica europeana au platit americanilor 700 de milioane de euro taxe vamale in 2010. La randul lor, SUA au platit Bruxelles-ului circa un miliard euro taxe. Asociatiile economice spera, prin desfiintarea barierelor vamale transatlantice, o birocratie redusa si mai multi bani pentru investitii si cercetare, mai ales pentru IMM-uri.

Economia germana se asteapta la noi economii prin scutirea de taxe, de miliarde de euro. Iar Germania are nevoie de aceste impulsuri, caci in luna mai 2013 exporturile au cazut dramatic. Ele s-au diminuat cu 2,4% fata de luna anterioara, dupa cum a comunicat Oficiul federal de Statistica. "Acesta este cel mai mare regres din decembrie 2009. Expertii au estimat un minus doar de 0,4%, scrie luni Welt.de.

"Prin tratatul de liber-schimb, exporturile germane in SUA ar putea creste cu pana la 5 miliarde pe an", a declarat Volker Treier, seful sectorului comert exterior din cadrul Camerei de Comert si Industrie germane DIHK. Camera de Comert americana din Germania (AmCham) estimeaza si o crestere suplimentara a produsului intern brut de 1,5%.

Insa exista si o serie de dezacorduri in ce priveste acordul de liber-schimb. Pozitiile UE si ale SUA par ireconciliabile in sectorul agrar. "Pentru americani, carnea tratata hormonal si porumbul modificat genetic nu constituie o problema. Dimpotriva, pentru europeni, acestea sunt un NO-GO", a spus seful BGA, Jens Nagel. "Aici nu te poti intalni nici macar la mijloc", a adaugat el. De aceea, AmCham a recomandat ca subiectul sa fie lasat in afara discutiilor. "Tema ar impovara tratativele", a spus presedintele AmCham, Fred Irwin.

Diferende intre UE si SUA exista si din punctul de vedere al egalizarii standardelor tehnice, de protectia mediului si a consumatorului. "Aici exista de decenii standarde diferite, care nu pot fi uniformizate in cativa ani", a spus expertul BGA, Jens Nagel. In plus, exportatorii germani avertizeaza asupra crearii unui club comercial exclusivist, in detrimentul comertului cu alte state din lume: un "NATO economic". Sa fie vorba si de liberul schimb transatlantic pentru armament?

Jens Nagel crede ca "un tratat de liber-schimb nu e menit sa ne izoleze fata de terti, dupa motto-ul ". Insa in politica, lucrurile par a sta tocmai asa. Thomas Raabe, presedintele Consiliului Economic al Partidului crestin-democrat german (CDU) a declarat: "Nu ramane decat putin timp pentru a defini standarde, impreuna cu SUA, si inainte ca tari cum e China sau India sa ne spuna la cat bate ceasul".

Temerii euro-atlantice fata de economiile in plin avant ale lumii i se cauta zilele acestea, la Washington, leac. Vor ajunge liderii europeni si americani la un consens? Pentru cancelarul german Angela Merkel aceasta ar putea fi incercarea cea mare de a puncta definitiv in favoarea sa la alegerile din septembrie.