Un expert in relatii comerciale internationale care lucreaza de peste 25 de ani pentru Comisia Europeana a fost alegerea Bruxelles-ului pentru a conduce, din partea UE, negocierile cu SUA pentru cel mai mare acord de comert liber din istorie, Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). Negociatorul-sef al UE pentru acest acord este Ignacio Garcia Bercero, principalul responsabil CE pentru relatiile comerciale cu SUA, Canada si tarile din vecinatatea UE.

Ignacio Garcia BerceroFoto: Comisia Europeana

Garcia Bercero a fost numit la conducerea echipei de negociatori UE dupa ce a coordonat lucrarile Grupului de Lucru la Nivel Inalt UE-SUA pentru Crestere Economica si Locuri de Munca, cel care a facut recomandarea de incepere a negocierilor pentru TTIP. El este director in cadrul Directoratului General pentru Comert al Comisiei.

Potrivit prezentarii sale de pe site-ul Comisiei Europene, Garcia Bercero lucreaza in cadrul acestui for din 1987 si s-a implicat intens in negocierile OMC de la Doha, blocate intre timp. S-a ocupat de negocierile pentru garantii comerciale, de aplicarea articolelor Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT) si de functionarea acestui acord, de discutiile pe teme comerciale si de mediu.

Inaintea inceperii Rundei Doha, a coordonat politicile UE legate de Organizatia Mondiala a Comertului si a condus negocierile europenilor pe teme de comert si concurenta. De asemenea, a lucrat in cadrul Delegatiei UE la ONU si a activat in domeniul Reglementarilor OMC privind solutionarea litigiilor si bariere comerciale.

Intre 2005-2011, responsabilitatile lui Ignacio Garcia Bercero au inclus chestiuni legate de dezvoltarea durabila si de relatiile comerciale bilaterale cu Asia de Sud si Sud-Est, Coreea, Orientul Mijlociu.

Negociatorul-sef al UE a absolvit dreptul la Universidad Complutense din madrid si are un master in drept la University College, Londra. Este autorul mai multe lucrari pe teme de drept comercial, sistemele GATT/OMC, comert si concurenta, reforma in domeniul solutionarii disputelor comerciale.

Omologul sau american este Dan Mullaney, vice-reprezentantul SUA pentru Comert in relatia cu Europa si Orientul Mijlociu. La randul sau specializat in drept international, Mullaney implementeaza politicile comerciale ale SUA in relatia cu UE si alti parteneri comerciali europeni, cu Orientul Mijlociu si Africa de Nord si a lucrat, intre altele, ca inalt reprezentant comercial la Misiunea SUA la UE.