Ce castiga Romania, UE si SUA din acordul de liber schimb negociat intre Bruxelles si Washington? ​Andreas Galanakis de la AmCham EU discuta online cu cititorii

de Costin Ionescu     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2013, 10:25 TTIP


Andreas Galanakis
Foto: Amcham EU
Andreas Galanakis, Policy Director la AmCham EU (Camera de Comert Americana in UE), discuta online cu cititorii HotNews.ro despre acordul de liber schimb negociat intre UE si SUA. Acordul, cunoscut sub numele TTIP, presupune eliminarea multora dintre barierele tarifare si netarifare din comertul bilateral. Acordul are suporteri, dar si adversari, Bruxelles-ul fiind locul fierbinte in care toate partile interesate isi sustin interesele si incearca sa-si maximizeze pozitia de negociere.


Ce inseamna TTIP:

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial pe care SUA si UE il negociaza incepand din aceasta vara si care ar putea deveni, potrivit specialistilor, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie. El are drept scop sa inlature obstacolele comerciale in numeroase sectoare economice si sa faciliteze, astfel, vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre SUA si UE, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. Negocierile ar putea dura intre un an si doi, potrivit estimarii specialistilor.

Negocierile se poarta pe trei paliere distincte:

1. accesul pe piata (produse industriale, produse agricole, servicii si investitii),
2. aspecte de reglementare si bariere netarifare in calea comertului (non-tariff barrieres to trade - NTBs),
3. reguli, principii si noi modalitati de cooperare care sa se adreseze provocarilor si oportunitatilor comertului global.

Cifre-cheie ale TTIP, potrivit studiului independent realizat pentru Comisia Europeana de Centrul pentru Cercetarea Politicilor Europene (Londra):

 • PIB-ul Uniunii Europene ar urma sa creasca cu 68-119 miliarde de euro
 • PIB-ul SUA ar urma sa creasca cu 50-95 miliarde de euro
 • daca initiativa comerciala va fi mai restransa, limitandu-se la liberalizarea tarifelor, efectele asupra cresterii economice s-ar reduce la +24 miliarde euro in cazul UE si +9 miliarde euro in cazul SUA
 • impactul asupra celorlalte economii va fi unul pozitiv si se va ridica, in cel mai optimist scenariu, la circa 99 miliarde de euro.
 • 80% dintre beneficiile TTIP ar proveni din reducerea costurilor impuse de birocratie si reglementarile in vigoare si din liberalizarea comertului in domeniul serviciilor si al achizitiilor publice.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2359 vizualizari

 • Concret (Marţi, 17 decembrie 2013, 11:02)

  falcoind [utilizator]

  Eu persoana fizica o sa pot aduce o mașina din state noua sau la mina a doua fără taxe ?
  Cumpărăturile pe Amazon.usa devin libere de vama si taxe ?
  Va mai exista limita la valoarea bunurilor aduse cu tine din USA când revii ?
 • cateva intrebari (Marţi, 17 decembrie 2013, 14:02)

  George [anonim]

  Buna ziua! As vrea sa stiu urmatoarele lucruri despre TTIP:
  1. Ce posibilitate are Romania (ca si celelalte state membre) sa-si negocieze interesul sau specific in cadrul mandatului UE de negociere cu SUA?
  2. Cum apreciaza dl. Andreas Galanakis implicarea autoritatilor romane in procesul de negociere SUA-UE?
  3. Eliminarea unor bariere tarifare din UE asupra firmelor americane conduce implicit la reducerea investitiilor americane in statele UE? De ce ar mai investi in productie in UE o firma americana, daca poate foarte bine sa produca in SUA si sa vanda liber in UE?
  4. O economie ca Romania (mica, cu o competitivitate extrem de scazuta) cum va fi influentata de un acord transatlantic SUA-UE?

  Multumesc
 • fracking (Marţi, 17 decembrie 2013, 14:05)

  hidraulicu [anonim]

  Ce rol ar putea avea protocolul in domeniul fracking-ului (explorare&exploatare) si a altor practici din domeniul energetic ce starnesc spiritele in tari europene ca romania? Ce garantii ar putea oferi protocolul ca vor fi aparate si drepturile si interesele oamenilor din zonele precum Pungesti in fata intereselor comerciale ale marilor companii?
 • preventie (Marţi, 17 decembrie 2013, 14:11)

  mircea Popa [anonim]

  Am vazut ca UE, nu mai stiu care institutie anume, a zis ca ttip nu va permite o "ACTA introdusa pe usa din dos", dar cum va putea fi prevenita, practic, o noua tentativa de a ingradi libertatile cetatenilor si de a instala o politie a internetului?
 • Legat de IMM-uri (Marţi, 17 decembrie 2013, 14:45)

  florin [anonim]

  Ce avantaje au IMM-urile la export catre SUA? Multumesc.
 • Libera circulatie a persoanelor (Marţi, 17 decembrie 2013, 15:33)

  Ioan Daniel [anonim]

  Se v-a aproba si libera circulatie a persoanelor sau numai a marfurilor si serviciilor?
  Daca nu, NU ar trebui aprobata conventia daca nu se ridica obligativitatea vizelor pt. USA.
 • Comentariu sters de utilizator (Marţi, 17 decembrie 2013, 15:34)

  [anonim]

 • vize (Marţi, 17 decembrie 2013, 17:27)

  Dorian [anonim]

  1. Teoretic, Parlamentul Romaniei va putea dinamita intregul Acord Transatlantic SUA-UE prin respingerea legii de ratificare a acestuia (obligatorie in toate parlamehtele nationale). Poate Romania sa conditioneze ratificarea acordului de ridicarea regimului vizelor pentru cetatenii romani de catre SUA?
  2. Este legitima introducerea temei vizelor in discutia privind TTIP?
  3. Dar este posibila discutarea unui acord comercial transatlantic inte 2 parteneri egali (SUA si UE) in conditiile in care SUA nu trateaza in mod egal TOTI cetatenii UE?
  Va multumesc
 • Consecinte (Marţi, 17 decembrie 2013, 17:31)

  Toto [anonim]

  Inteleg ca sunt avantaje de ambele parti daca se inchete TTIP. Dar care ar fi consecintele daca NU se semneaza TTIP, mai ales avand in vedere practicile din China privind contrafacerea masiva a marfurilor europene si americane?
 • Cum se poate lua legatura cu firme americane? (Marţi, 17 decembrie 2013, 18:22)

  Petran [utilizator]

  1. Cum pot fi contactate firmele din SUA pentru a stabili exporturi/importuri? Direct? Sau exista camere de comert in SUA?
  2. Care sunt cerintele in SUA pentru firmele din UE care exporta alimente? Cum se face controlul acestora, ce aprobari si de unde se obtin?
 • Ademonizarea standardelor la produsele alimentatr (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:07)

  24alex24 [utilizator]

  1. Având în vedere că standardele de calitate ale produselor alimentare sunt mai stricte în Uniunea Europeană, este pregătită partea americană să le modifice pe ale ei pentru armonizarea reglementărilor? Cum vede SUA rezolvarea diferendului cu UE referitor la comercializarea produselor modificate genetic?

  2. Vă rog de asemenea să vă clarificați poziția. Camera de Comerț Americană în UE este o entitate de stat, subordonată guvernului american sau o organizație privată reprezentând nemijlocit punctul de vedere și interesele companiilor americane cu miză în Europa?

  3. Credeți că este posibil un acord UE-SUA în condițiile în care NSA este suspectată de spionaj industrial în favoarea multinaționalelor americane? Dacă sunteți de acord că o relație de cooperare trebuie să înceapă cu un capital de încredere reciprocă și respect mutual, nu ar fi de datoria Guvernului SUA să acorde garanții Europei că NSA va stopa spionajul în masă al cetățenilor al guvernelor și al companiilor europene?
 • organisme modificate genetic (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:51)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  USA este o tara mai permisiva in ceea ce priveste comercializarea organismelor modificate genetic.

  Eu, ca si consumator, cum stiu daca un produs contine organismele modificate genetic? Are in vedere UE reglementari mai clare in ceea ce priveste etichetarea produselor care sunt sau contin organisme modificate genetic?
 • organisme modificate genetic (Marţi, 17 decembrie 2013, 21:51)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  USA este o tara mai permisiva in ceea ce priveste comercializarea organismelor modificate genetic.

  Eu, ca si consumator, cum stiu daca un produs contine organismele modificate genetic? Are in vedere UE reglementari mai clare in ceea ce priveste etichetarea produselor care sunt sau contin organisme modificate genetic?
 • Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 decembrie 2013, 10:41)

  [anonim]

 • Evaziunea fiscala (Miercuri, 18 decembrie 2013, 13:51)

  Radu [anonim]

  Va contine acordul TTIP clauze de uniformizare care sa oblige statele membre sa aplice amenzi/pedepse extrem de dure (de genul celor din SUA) in ceea ce priveste evaziunea fiscala ? Pun aceasta intrebare deoarece in acest domeniu UE este mult in urma.
 • A doua etapa (Vineri, 20 decembrie 2013, 11:35)

  Alexandru Jecu [anonim]

  E limpede ca toata povestea nu este decat continuarea unui proces care a inceput acum o jumatate de secol cu Uniunea carbunelui si otelului. Este una din premisele necesare unei vointe politice care vrea sa uneasca comunitatea euroatlantica intr-o lume care se configureaza dupa mari entitati etnogeopolitice, generata inexorabil de progresul stiintifico-industrial. Aveti ideea unei astfel de viziuni? Este accesibila de la acest nivel, cel al unei institutii economice?
 • OMG-uri (Luni, 23 decembrie 2013, 9:38)

  moni [anonim]

  Produsele bio din Europa sunt acceptate in SUA.
  De ce produsele modificate genetic (de fapt ameliorate genetic) sunt interzise in UE ?
  Aceasta interzicere pe principiul precautiei, nu este un atac la prezumtia de nevinovatie ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by