Agenda de negociere a acordului transatlantic de liber schimb UE-SUA nu contine eliminarea unor restrictii europene privind fracturarea hidraulica in exploatarea hidrocarburilor, carnea tratata cu hormoni si alimentele din organisme modificate genetic, afirma echipa europeana de negociarori.

Protest anti - gaze de sist in RomaniaFoto: Vremea Noua

Reactia negociatorilor UE vine dupa ce o organizatie germana ecologista, Campact, a acuzat ca viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) ar putea permite hrana modificata genetic, carnea cu hormoni, precum si fractionarea hidraulica, procedeul prin care se extrag gazele si petrolul de sist.

"Nu este adevarat. Nu exista o agenda de dereglementare", au replicat negociatorii UE, pe Twitter.

De asemenea, ei au negat si acuzatiile organzatiei Campact potrivit carora TTIP ar deschide usile pentru privatizarea unor servicii de furnizare de apa.

"Mandatul nostru nu permite acest lucru", afirma negociatorii UE.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) este un acord comercial pe care Statele Unite si Uniunea Europeana il negociaza incepand din vara anului 2013 si care ar putea deveni, potrivit specialistilor, cel mai mare acord regional de comert liber din istorie.

El are drept scop sa inlature obstacolele comerciale in numeroase sectoare economice si sa faciliteze, astfel, vanzarea si cumpararea de bunuri si servicii intre SUA si UE, contribuind la cresterea economica si la crearea de locuri de munca.