Presedintia greaca a Consiliului Uniunii Europene va sprijini negocierile dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii pentru incheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), a declarat miercuri ambasadorul Greciei la Bucuresti, Grigorios Vassiloconstandakis.

Dan Mullaney, negociatorul-sef al SUA, si Ignacio Bercero, seful echipei de negociere a UEFoto: Comisia Europeana

"Ne vom stradui din rasputeri sa sprijinim negocierile TTIP pentru a avea vesti bune. Intentia noastra este sa promovam negocierile comerciale pe cat se poate de repede, cu rezultate pe cat de bune", a afirmat diplomatul grec.

Cele mai recente negocieri TTIP: reglementarile privind protectia consumatorului, a mediului, a datelor

Negocierile SUA-UE pentru cel mai mare acord economic din istorie au ajuns la cea de-a treia runda, care s-a consumat pe 20 decembrie, intre echipa de negociere a Comisiei Europene si cea a Biroului Executiv al Presedintelui Statelor Unite.

Urmatoarea runda de negociere este preconizata pentru luna martie 2014.

Cele 3 aspecte negociate in TTIP, la runda a treia:

  • Accesul pe piata. Uniunea Europeana a repetat hotararea sa de a ramane ambitioasa in privinta tuturor celor trei aspecte: vrea sa reduca tarifele vamale la importuri; sa permita firmelor din UE si din SUA sa liciteze pentru contracte de achizitii publice; sa deschida piata serviciilor si sa inlesneasca investitiile.
  • Reglementarile. Negociatorii au discutat despre reglementarile referitoare la protectia fata de riscurile privind sanatatea si siguranta cetatenilor, mediul, securitatea financiara si a datelor personale. Studiile sugereaza ca pana la 80% din castigurile dintr-un viitor acord comercial UE-SUA ar proveni din imbunatatiri in acest domeniu.
  • Normele. Negociatorii UE se asteapta acum sa inceapa, pana in martie 2014, sa lucreze cu omologii lor din SUA asupra modului de redactare a dispozitiilor pentru a inlesni conformarea cu regulile reciproc existente si pentru a permite autoritatilor de reglementare sa colaboreze mai strans in viitor la elaborarea de noi reguli. Aceste dispozitii ar include norme privind siguranta alimentelor si sanatatea animalelor si a plantelor (aspecte sanitare si fitosanitare). Aceste norme ar acoperi, de asemenea, reglementari tehnice si standarde in productie, precum si testarea si procedurile de certificare - asa-numitele bariere tehnice in calea comertului (TBT).

Negociatorul -sef al UE: Nu avem o agenda de dereglementare

Negociatorii urmeaza sa intocmeasca o foaie de parcurs a zonelor in care TTIP ar putea aduce economii reale consumatorilor si companiilor, pentru evitarea situatiilor in care se plteste de doua ori pentru a se satisface doua seturi de regulamente.

Cu toate acestea, seful echipei de negociere a Comisiei Europene, Garcia Bercero, a subliniat ca negocierile nu contin o agenda de dereglementare.

"TTIP nu este si nu va fi o agenda de dereglementare", a spus Bercero, citat de ECFIN.

Negociatorul-sef al UE a mentionat ca niciuna dintre parti nu intentioneaza sa reduca standardele sale ridicate privind consumatorul, mediul, sanatatea, protectia datelor sau a muncii.

De asemenea, nici SUA, nici UE nu vor sa limiteze autonomia in a-si stabili reglementarile.

In privinta comertului, negociatorii au discutat masuri care sa asigure:

  • o concurenta libera si loiala intre firme, accesul la energie si materii prime;
  • protectia drepturilor oamenilor la locul de munca,
  • protectia mediului,
  • reducerea birocratiei la import si export (facilitarea schimburilor comerciale) - de exemplu, un acces mai usor la informatii cu privire la reglementarile vamale, precum si simplificarea procedurilor vamale.

Comisia Europeana: Nu vom permite companiilor sa incalce reglementari cum sunt cele privind fracturarea hidraulica

In contextul negocierilor UE-SUA pentru Parteneriatul transatlantic de liber-schimb, Comisia Europeana a subliniat ca viitorul acord nu va contine clauze care sa ofere companiilor multinationale posibilitatea sa incalce restrictiile din Uniunea Europeana privind, de exemplu, fracturarea hidraulica, un procedeu de exploatare a gazelor si a petrolului de sist.

John Clancy, purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru Comert, a subliniat ca viitorul acord transatlantic nu va permite multinationalelor sa dea in judecata statele membre ale UE pentru decizii nationale care le scad companiilor profiturile, in cadrul litigiilor dintre investitori si state prin proceduri ISDS (Investor-state dispute settlement - ISDS).

"ISDS nu se refera la a da multinationalelor drepturi nelimitate de a contesta orice masura legislativa adoptata de catre state suverane, in orice domeniu de reglementare. In cadrul TTIP, investitorii nu vor primi compensatii din banii contribuabililor doar pentru ca le-au scazut companiilor profiturile, ca urmare a unei modificari legislative. Nici nu va fi posibil ca investitorii sa incalce interdictii privind unele practici, cum ar fi fracking-ul", sustine Comisia Europeana.

Masurile de politica legitime luate de autoritatile publice pentru a proteja mediul inconjurator sau sanatatea publica si care se aplica tuturor firmelor in acelasi fel - straine sau nationale - nu pot fi contestate cu succes in temeiul acestor dispozitii sub masca protectiei investitiilor, mai arata CE.

Potrivit executivului european, protectia acordata companiilor in cadrul procedurilor ISDS "acopera un numar limitat de actiuni specifice, care pot afecta concret operatiuni de zi cu zi ale unui investitor pe o piata straina, adica discriminare, refuzul accesului la justitie, exproprierea fara compensatie si impiedicerea transerului de capital pentru investitii".

In acest context, CE afirma ca va interzice companiilor sa faca simultan actiuni in instantele nationale si in cadrul acordurilor internationale de investitii.

De asemenea, Comisia spune ca va deschide tribunale pentru controlul investitiilor, cu audieri deschise inclusiv pentru ONG-uri si grupuri ale societatii civile, care vor putea face observatii si vor avea acces la documente.