Comisarul european pentru comert, Karel De Gucht, va face public, la inceputul lunii martie, un proiect privind partea de investitii, inclusiv privind litigiile investitori-state, din cadrul viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care este negociat in prezent intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, a informat, marti, Comisia Europeana.

Karel de GuchtFoto: Comisia Europeana

Karel De Gucht si-a anuntat marti decizia de a consulta publicul referitor la prevederile privind investitiile din cadrul unui viitor acord comercial UE - SUA, a precizat CE, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, consultarea va aparea dupa "interesul public fara precedent" fata de negocierile pentru TTIP.

La inceputul lunii martie , comisarul european pentru Comert va publica un proiect al UE pentru partea de investitii, "care va include sectiuni privind protectia investitiilor si privind solutionarea diferendelor dintre investitori si stat, sau ISDS", se mai arata in comunicatul Comisiei.

Vor putea fi examinate si masuri noi si imbunatatite, inclusiv un cod de conduita, pentru a se asigura ca arbitrii sunt alesi corect si impartial, iar procedurilor lor vor fi deschise publicului, se mai arata in comunicat.

Cetatenii statelor membre UE vor avea la dispozitie 3 luni pentru a comenta proiectul.

Nicio alta parte a negocierilor nu va fi afectata de aceasta consultare publica, iar negocierile TTIP vor continua conform planului, a mentionat sursa citata.

In context, comisarul pentru comert, Karel De Gucht, a apreciat ca statele membre UE trebuie sa aiba intotdeauna libertatea de a emite reglementari pentru protectia propriilor cetateni si a mediului inconjurator.

"Dar ele trebuie sa gaseasca, de asemenea, echilibrul corect si sa trateze investitorii in mod corect, astfel incat sa poata atrage investitii", a completat oficialul UE.

El a avertizat ca unele angajamente externe de pana acum "au generat probleme in practica", permitand companiilor "sa exploateze lacunele, in situatia in care textul de lege a fost vag".

Comisarul De Gucht a mai sustinut ca impartaseste ingrijorarile unor cetateni privind partea de investitii a negocierilor TTIP.

"Acum vreau ca ei sa-si spuna opinia. Am fost insarcinat de catre statele membre ale UE sa rezolv problemele care exista in aranjamentele actuale de investitii si am hotarat sa fac sistemul de protectie a investitiilor mai transparent si mai impartial si sa inchid toate aceste lacune juridice odata pentru totdeauna. TTIP va sustine cu fermitate dreptul statelor membre ale UE de a reglementa in interesul public ", a dat asigurari belgianul.