Valeriu Nistor, presedintele AmCham, despre acordul UE-SUA: Romania a dat Comisiei Europene un mandat larg de negociere cu SUA / Domenii importante abordate sunt dreptul de proprietate intelectuala, exportul de servicii, IMM-urile, industria auto

de Cristian Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 28 ianuarie 2014, 16:34 TTIP


Valeriu Nistor
Foto: AGERPRES
Care vor fi sectoarele economice in care acordul de liber schimb UE-SUA va avea cel mai mare impact? Cum isi sustine statul roman si mediul de afaceri autohton interesele in aceste negocieri dure? Care este pozitia AmCham Romania fata de acordul transatlantic? Valeriu Nistor, presedintele AmCham Romania, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre cel mai cuprinzator acord de liber schimb din istorie, negociat in prezent intre UE si SUA. Valeriu Nistor va vorbi si despre asteptarile mediului de business pentru anul abia inceput.

Carte de vizita Valeriu Nistor

- Conduce IBM Romania
- A fost country general manager Xerox Austria (2004-2006)
- Country manager Xerox Romania (2001-2003).
- In 2007 a fondat SOAR Management si Investitii
- A absolvit Institutului Politehnic din Bucuresti in 1991, cursuri de masterat la Academia de Studii Economice din Bucuresti si la Conservatoire National des Arts et Métiers din Paris (1993-1996).


Nota redactiei:
 • Pentru a pune intrebari folositi formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3182 vizualizari

 • 2 intrebari (Marţi, 28 ianuarie 2014, 17:34)

  ..13 [utilizator]

  1. Din punctul Dvs. de vedere, ca reprezentant Amcham care sunt mizele USA in ceea ce priveste TTIP in Europa, in particular in RO?

  2. Ce si unde poate castiga RO prin aderarea la TTIP - va rog sa cuantificati din perspectiva Dvs. ca cetatean roman, ca om de afaceri prezent in RO si ca reprezentant al Amcham in RO, daca se poate, potentialele rezultate/impact asupra economiei in RO.

  Va multumesc.
  • R1 (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 12:59)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui ..13

   1. Acordul care se negociaza a fost initiat in momentul cind s-a identificat necesitatea unui nou leadership global in urma esecului rundelor de negocieri Doha. Pentru Europa si pentru Romania ca parte a UE reprezinta o ocazie unica de a avea acces la o piata similara ca dimensiuni cu piata europeana.
  • R2 (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:01)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui ..13

   Exista cateva domenii importante abordate in momentul de fata de acest acord: dreptul de proprietate intelectuala, exportul de servicii, IMM-urile, industria auto. Unul din elementele importante pentru Romania poate deveni posibilitatea IMM-urilor de a intra pe o piata unde armonizarea reglementarilor sau/si eliminarea lor scade costul de acces.
 • Vize (Marţi, 28 ianuarie 2014, 20:03)

  Dinu [anonim]

  -se elimina vizele pt romani?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:01)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dinu

   Acordul de eliminare a vizelor se trateaza separat si nu are niciun fel de legatura cu TTIP.
 • ttip (Marţi, 28 ianuarie 2014, 21:41)

  Valeriu Florescu [anonim]

  Buna ziua
  1. Observ o lipsa totala de informare pe aceasta tema, cu exceptia catorva portaluri mari din strainatate. Daca mizele sunt asa de mari, cum explicati lipsa dezbaterii interne?
  2. Cine duce aceste negocieri si cat vor dura ele (macar estimativ)?

  multumesc
  • r (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:04)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu Florescu

   1. In primul rind, negocierile se fac de catre Comisia Europeana, in numele membrilor UE. In al doilea rind, probabil ca si lipsa de capacitate administrativa sau/si de expertiza poate sa limiteze intr-o oarecare masura dezbaterea publica. De asemenea, subiectul este putin cunoscut nu numai la nivelul autoritatilor publice, dar si in sectorul privat, care se presupune ca ar fi unul din beneficiarii importanti ai acestui acord de liber schimb.
   2. Negocierile se poarta din partea UE de catre Comisia Europeana, iar din partea SUA de catre Departamentul de Comert. Estimarile sunt sa se finalizeze in anul 2015, au existat deja 3 runde de negocieri, iar a patra runda e programata pentru martie 2014.
 • q (Marţi, 28 ianuarie 2014, 21:43)

  Dana Nourescu [anonim]

  Buna seara
  Care sunt sectoarele economice din Romania care vor fi cel mai impactate, duppa informatiile pe care le aveti acum dim documentele de pozitie si din informatiile la care aveti acces din procesul de negociere?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:06)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dana Nourescu

   Cred ca deja am raspuns: cele patru sectoare aflate in discutie sunt proprietate intelectuala, servicii, IMM-uri si industrie auto. De asemenea, si sectoarele reglementate extensiv, precum industria chimica si cea farmaceutica vor fi parte in negocieri.
 • intrebare (Marţi, 28 ianuarie 2014, 21:45)

  mihai mihai [anonim]

  Cum va explicati faptul ca nu exista absolut nici o comunicare publica din partea autoritatilor din Ro? Nu tin minte sa fi vazut macar o stire cu o declaratie a ministerului de externe/ministerului finantelor/premierului/presedintiei? Unde sunt dezbaterile publice pe tema?
  Dar in interiorul mediului de business exista astfel de dezbateri, macaf sectoriale?
  multumesc
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:09)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihai mihai

   Cred ca trebuie un efort consolidat al intregii societati, indiferent daca e sector public, privat, ONG-uri pentru explicarea si promovarea conceptului transatlantic de liber schimb. Acest acord nu se refera doar la comert, ci si la investitii. Pentru proiectul european al Romaniei, posibilitatea de a obtine noi deschideri de afaceri ca membru al UE in raport cu SUA este un avantaj care merita sustinut pe toate planurile si pe canale multiple de comunicatii.
   In cadrul AmCham exista dezbateri in Comitetele de lucru pe sectoare industriale. De asemenea, ne-am propus ca in 2014, impreuna cu celelalte camere americane din UE si cu Amcham EU, sa sustinem si sa promovam acest acord.
 • pt dl Nistor (Marţi, 28 ianuarie 2014, 21:48)

  dragos marinescu [anonim]

  Recunosc ca sint interesat de subiect prin prisma jobului. Stiti cumva care este mandatul de negociere al Romaniei, sau echipa care l-a stabilit? Nu ma mira opacitatea interna, dar sper ca macar dvs sa aveti acces la aceste info data fiind pozitia dvs privilegiata.

  Va multumesc
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:12)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui dragos marinescu

   Mandatul economic al Romaniei a fost dat prin Ministerul Economiei si acordat Comisiei Europene ca reprezentant al Romaniei, iar mandatul politic a fost dat prin Parlamentul European.
   Din cunostintele mele, mandatul economic a fost acordat fara restrictii de negociere, iar in ce priveste cel politic, am observat ca Romania incurajeaza negocierea cit mai multor capitole, ca o recunoastere a posibilitatilor pe care acest tratat le deschide.
 • OMG (Marţi, 28 ianuarie 2014, 21:52)

  american dream [anonim]

  Stiu ca unul dintre caii de bataie ai opozitie ONG-istice il reprezinta OMG-urile si, in general, standardele mai scazute din industria alimentara americana. Din informatiile dvs., cat de dure sunt negocierile pe aceste teme?
  Si, prin extenso, care sunt temele/domeniile/subdomeniile economice pe care se duc cele mai dure negocieri intre UE si SUA?
  Si, daca imi permiteti inca o intrebare, ati avut acces la pozitiile de negociere ale Romaniei sau ale UE pe vreun sector anume, stiti ce cerem noi in industria auto de exemplu, sau in zootehnie?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:17)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui american dream

   Din cunostintele mele si avind in vedere diferenta profunda de abordare si de pozitie, capitolul pe agricultura si agrifood nu este in discutie, cel putin in faza actuala.
   As vrea sa spun ceva important: negocierile sint duse fara cautarea unui joc cu suma nula, in care cineva pierde si cineva cistiga. Sint negocieri de asociere care sa deschida pentru ambele parti noi posibilitati de crestere si consolidare economica, de intarire a standardelor si de creare de noi oportunitati si locuri de munca.
   In ce priveste intrebarea legata de mandatul economic, am raspuns mai sus. Fara restrictii de negociere inseamna un mandat larg pe care Comisia l-a primit din partea Romaniei in ce priveste negocierile cu partea americana.
 • Intrebarile unui om simplu (Marţi, 28 ianuarie 2014, 22:55)

  uluit [utilizator]

  Ce calitati v-au calificat in propunerea MAE pentru funcţia de ambasador în Qatar din vara "puciului" lui 2012 ?

  Ati semnat contracte cu statul roman, ca CEO al sucursalei IBM Romania, in urma unor licitatii deschise?

  Multumesc.
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:19)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui uluit

   1. A fost o initiativa a MAE pe vremea ministrului Teodor Baconschi de aducere a unor specialisti in domeniul economic in corpul de reprezentare diplomatica a Romaniei. Avind in vedere circumstantele economice complexe, dar si potentialul zonei, am fost propus pentru Qatar.

   2. Astazi discut in calitate de presedinte Amcham. In acelasi timp, afirm disponibilitatea pentru o discutie separata legata de activitatea IBM in Romania, in viitorul apropiat.
 • acord (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 7:29)

  Dragos [anonim]

  1. Care sunt domeniile de negociere unde diferentele de pozitie sunt cele mai mari in momentul asta?
  2. De ce ar trebui sa se semneze acest acord, care sunt avantajele lui pentru noi?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:24)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   1. Europa si SUA reprezinta impreuna peste 50% din PIB-ul global. De asemenea, 30% din cheltuielile de R&D globale sint in SUA si 24% in UE. FDI care intra in aceasta zona comuna reprezinta 60% din FDI global, iar outflow-ul - 75%. De asemenea, sint studii care arata ca un acord TTIP larg ar conduce la cresterea exporturilor in Europa cu 28%.
   Am dat aceste date ca sa arat ca de fapt cadrul economic, structura valorilor si interesele sint mai degraba comune.
   2. Pentru ca cele doua blocuri economice au foarte multe similaritati si eliminind barierele tarifare si non-tarifare (costuri de reglementare, standarde, reducerea birocratiei) da posibilitatea noului bloc economic comun sa aiba o crestere de aproximativ 3,4% pentru fiecare din cele doua parti.
 • standarde (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 7:31)

  Mihaela Forminte [anonim]

  Credeti ca este posibila ridicarea barierelor netarifare in domenii unde americanii si europenii sunt foarte diferiti, precum industria agro-alimentara si agricultura in general?

  multumesc
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:25)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela Forminte

   Raspunsul e da, este posibil, numai ca diferentele actuale sint atit de clare si de profunde incit in momentul de fata acest capitol nu face parte din acordul de liber schimb, cel putin nu in aceasta faza.
 • energie (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 7:33)

  Moromete [anonim]

  Ce anume se va intampla dpdv al energiei daca acest acord va fi semnat? Ne putem astepta la schimburi comerciale mai mari )GPL etc), sau la un acces mai facil al companiilor americane extractive in UE? Ma gandesc ca in mom asta e un cosmar pt firme ca Chevron sau Exxon sa faca business in UE, cu toate reglementarile absurde.
  • r (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:26)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Moromete

   Acest acord nu inlocuieste sub nici o forma capacitatea si suveranitatea statelor membre UE de a-si reglementa conform politicilor proprii diversele industrii, inclusiv cea energetica. De asemenea, unul din principiile de baza ale UE si ale TTIP este pastrarea celor mai inalte standarde de prezervare a mediului si de securitate a indivizilor si a populatiei.
 • litigii (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 7:36)

  torro [anonim]

  Buna simineata
  Am vazut ca litigiile state-investitori au creat un mare fuzz la Bxl si in cateva state membre. Care epozitia Amcham pe aceasta tema, avand in vedere ca negociatorii au fost acuzati ca vor sa impuna in acord masuri care stirbesc practic din suveranitatea nationala in detrimentul unor curti de arbitraj internationale?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:27)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui torro

   AmCham Romania nu are informatii pe aceasta tema si ca atare nu pot sa iau nici o pozitie pe aceasta tema.
 • calendar (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 7:39)

  proeuropean [anonim]

  In mai vom avea alegeri europene, dinc are vor emana un nou PE, o noua Comisie (proces ce se va derula pe cateva luni, cu o paralizie partiala a institutiilor europene). Avand in vedere prognozele pentru ascensiunea euroscepticilor in PE, credeti ca sa va perpetua aceasta fereastra de oportuniate si in mandatul viitoarei Comisii/viitorului PE?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:28)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui proeuropean

   AmCham are o agenda strict economica si nu facem comentarii pe agenda politica.
 • Q&A (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 8:06)

  florin [anonim]

  Buna ziua
  1. La cate discutii cu autoritatile statului roman ati participat pe marginea TTIP? (din catev stiu eu, nu a existat nici macar o dezbatere publica, deci eu nu stiu sa existe vreun interes al Ro in acest domeniu, dar poate ma insel)
  2. In cateva mesaje de la finalul anului trecut Amcham a avut o pozitionare mult mai transanta decat in anii trecuti vizavi de politicile publice. Stiu ca premierul a avut o iesire tafnoasa la adresa Amcham. Asteptati, sincer, o imbunatatire a modului in care guv si parlamentul isi vor face treaba in 2014, adica mai multa transparenta, mai mult respect pentru statul de drept, mai mult dialog cu mediul de afaceri si cu cetatenii?

  va multumesc si succes
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:31)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   1. AmCham Romania a participat la o discutie tehnica si de principiu in 2013 cu Ministerul Economiei, inainte de transmiterea mandatului la Comisia Europeana.
   2. AmCham continua sa spere si sa promoveze cele 3 concepte esentiale pentru un mediu de afaceri viguros si increzator: transparenta, stabilitate si predictibilitate. Speram ca in 2014 guvernul va institui posibilitati de consultare publica mult mai largi ca durata, continut si actori interesati in respectivele decizii legislative si de reglementare.
 • Legea lobby-ului (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 8:47)

  Gabi [anonim]

  Buna ziua,

  Dl. Nistor, recent (chiar ieri, cu eforturile Mediafax) s-a discutat despre un proiect de lege din Camera Deputatilor referitor la lobby. Proiectul este foarte controversat, a fost la pachet cu legile din martea Neagra din Dec 2013, iar forma prezentata pana acum de catre Comisia Juridica ridica foarte mute semne de intrebare pentru viitorul acestui tipm de activitate in Romania. Dvs. conduceti o organizatie care face lobby pentru si in numele membrilor sai.
  1. Care este pozitia Amcham fata de aceasta initiativa legislativa?
  2. Care este pozitia membrilor Amcham referitor la aceasta initiativa legislativa in sensul ca exista consens de opinii despre cum trebuie actionat?

  Va multumesc
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:34)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi

   AmCham nu e organizatie care face lobby, ci advocacy. AmCham sustine intotdeauna un punct de interes general care serveste interesele intregului mediu de afaceri sau industriei, si nu interese specifice de grup sau individuale.
   Pozitia AmCham este cea care sustine principiile de consultare publica larga si transparenta in adoptarea acestei legi. Sustinem o reglementare moderna, europeana, care sa fie adoptata prin participarea activa si constructiva a tuturor celor interesati de acest subiect.
 • agenda (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 12:13)

  Gabi c [anonim]

  Dle Nistor, urmaresc cu atentie agenda MAE la intalnirile bilaterale si marturisesc ca, in afra intalnirii cu dna Victoria Nuland, nu am vazut la nici o vizita la omologi din UE ridicata problematica TTIP. Stiti cumva daca TTIP este o preocupare pe agenda Externelor sau la alt nivel al administratiei romaesti?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:39)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gabi c

   Asa cum am spus mai devreme, exista un mandat al Romaniei dat Comisiei Europene. Dincolo de acest mandat e greu sa presupun cit de sus pe agenda uneia sau alteia dintre institutii se gaseste acest acord.
 • asociatii (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 12:15)

  Misu Predoiu [anonim]

  Care dintre asociatiile patronale sectoriale din Ro sunt cele mai active in abordarea problematicii TTIP, din ce cunoasteti dvs? In agricultura, in zona serviciilor finanicare, auto etc?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:40)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Misu Predoiu

   Din ce observ, exista o dezbatere extrem de limitata pe oricare dintre subiectele acestea si din pacate nici pe alte subiecte nu am vazut o dezbatere mai mare. Este unul din motivele pentru care AmCham si-a asumat in 2014 initierea unui sir de evenimente care sa aduca negocierile TTIP in atentia tuturor celor interesati.
 • Importuri (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 12:16)

  Petru Alexandru [anonim]

  Buna ziua,

  Se vor mai platii taxe la importurile de electronice?Altele decat TVA ul,bineinteles.

  Multumesc!
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:41)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Petru Alexandru

   Unul din scopurile declarate ale TTIP este reducerea barierelor tarifare. In acelasi timp, nu am informatii exacte in acest moment despre taxe specifice la anumite categorii de marfuri.
 • frane (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 12:18)

  Andi Popescu [anonim]

  Din experienta dvs., unde sunt cele mai mari frane in calea TTIP? (ma refer fie la zone din administratia publica, fie la cercuri puternice de influenta din diverse sectoare, cum pe vremuri era o opozitie din zona Patriciu-Tiriac fata de intrarea in UE). Multumesc pentru deschidere, felicitari pentru initiativa de a discuta acest tratat pe care personal il consider definitoriu pentru Occident si succes in a deschide ochii cat mai multor concetateni!
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:45)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andi Popescu

   Din cite observ, cea mai mare bariera in acest moment este lipsa de preocupare fata de negocierile TTIP. Accelerarea dezbaterii publice legate de acest subiect va aduce un serviciu indiscutabil acordului de parteneriat si Romaniei in cadrul proiectului european.
 • Intrebare: (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 12:42)

  methalman [utilizator]

  1. Este adevarat ca in urma acestui acord vor exista corporatii care vor avea un cuvant de spus in politicile unei tari?

  Wikipedia: "Also In December 2013, Martti Koskenniemi, Professor of International Law at the University of Helsinki, criticized the ongoing negotiations for lack of transparency. He warned that the planned foreign investor protection scheme within the treaty, similar to World Bank Group's International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID), would endanger the sovereignty of the signatory states by allowing for a small circle of legal experts sitting in a foreign court of arbitration an unprecedented power to interpret and void the signatory states' legislation. Koskenniemi warns this could endanger the power of democratically-elected governments to pass regulations by allowing private corporations with malicious intent to interfere with the legislative process. Koskenniemi cites as examples the Swedish electricity corporation Vattenfall suing the state of Germany for damages for phasing out nuclear power by 2020 and the tobacco company Philip Morris taking the state of Australia to arbitration for passing anti-smoking legislation.[17]".
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:46)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui methalman

   In ce priveste litigiile dintre state si investitori nu am nici un fel de informatii si, ca atare, nu pot comenta.
 • Produse competitive? (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:09)

  Melania [anonim]

  Ce produse credeti ca ar putea exporta Romania in SUA? Aveti sfaturi pentru tinerii antreprenori? Exista training-uri despre cum se poate intra pe piata americana?
  • R (Miercuri, 29 ianuarie 2014, 13:49)

   Valeriu Nistor [hotnews.ro] i-a raspuns lui Melania

   In ce priveste produsele, eu as pune intrebarea diferit: ce modele de business au un avantaj competitiv? Si din acest punct de vedere fiecare idee care poate conduce la un export de produs sau serviciu trebuie privit printr-un filtru de factori diferentiatori.
   Cred ca cel mai important sfat este sa aiba curaj si sa priveasca esecul ca pe cea mai buna lectie pe care o poate primi in afaceri.
   Nu am cunostinta despre programe specifice in acest moment; va pot sugera accesarea Comitetului pe educatie al AmCham, care va poate furniza informatii detaliate despre acest subiect.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by