​Partile interesate, inclusiv din Romania, se pot inscrie, pana pe 26 februarie, la o noua sesiune de consultari cu reprezentantii Comisiei Europene, in marja celei de-a patra runde de negocieri UE-SUA pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care vor avea loc in luna martie.

Potrivit unei invitatii emise marti de Comisia Europeana, stakeholderii sunt asteptati sa vina cu propuneri concrete la sesiunea de consultari cu reprezentantii CE, care va avea loc pe 12 martie, la Bruxelles, la sediul Management Centre Europe.

Consultarile cu stakeholderii sunt organizate in marja celei de-a patra runde de negocieri intre echipele de negociatori a UE si a SUA pentru viitorul TTIP, programate pentru 10-14 martie la Bruxelles.

Sesiunea de consultari cu stakeholderii va fi grupata pe 4 teme, la care partile interesate sunt invitate sa aduca propuneri:

  • Aspecte referitoare la industrie, inclusiv coerenta reglementarilor pe orizontala, bariere tehnice la comert, sectoare, energie si materii prime. 
  • Aspecte referitoare la agricultura, inclusiv accesul la piata, alte aspecte de reglementare si indicatii geografice.
  • Aspecte legate de servicii, investitii si achizitii publice.
  • Aspecte legate de reguli - dezvoltare durabila, facilitati vamale si comerciale, concurenta si companii de stat, intreprinderi mici si mijlocii.

Stakeholderii trebuie sa-si confirme participarea pana cel tarziu miecuri, 26 februarie 2014, mentionand numele organizatiei, tema de discutie aleasa, precum si titlul prezentarii.

Prezentarile stakeholderilor nu trebuie sa depaseasca 7 minute, iar dupa prezentare acestia vor avea posibilitatea sa primeasca anumite clarificari de la negociatorii europeni si americani.

Sesiunile de discutii acordate vor fi confirmate de Comisie pana pe 4 martie 2014.

Prezent, luni, la Washington, comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht, a recunoscut ca negocierile SUA-UE privind Acordul de liber schimb nu sunt lejere si vor necesita mai multe runde.

"Amandoi ne dam seama ca trebuie sa depasim impreuna blocajele; ca va trebui sa ajungem la un acord nu doar echilibrat, dar si ambitios. Si da, aceasta va necesita, cred, un numar de discutii nu foarte usoare, dar in definitiv pentru asta suntem platiti", a afirmat comsarul european, la o intalnire cu Reprezentantul pentru Comert al SUA, Michael Froman.

Citeste si:

3 teme-cheie ale negocierilor SUA-UE pe agricultura si pericolul esecului negocierilor. Alex Jurconi: Daca UE nu semneaza parteneriatul transatlantic, noi va trebui sa ne supunem regulilor americane si asiatice in comertul mondial. Unde este Romania