Negociatorii europeni si americani au abordat, saptamana aceasta, toti cei trei piloni ai viitorului Acord transatlantic, in runda a patra de discutii, insa in domeniul energiei si al materiilor prime propuneri concrete scrise sunt asteptate abia la urmatoarea runda de negocieri, care trebuie sa aiba loc pana in vara.

Dan Mullaney, negociatorul-sef al SUA, si Ignacio Bercero, seful echipei de negociere a UEFoto: Comisia Europeana

Uniunea Europeana urmareste sa introduca in cadrul TTIP prevederi care sa dea posibilitatea companiilor europene sa achizitioneze energie ieftina din Statele Unite.

Potrivit unui comunicat emis vineri de Comisia Europeana, la capatul celor 5 zile de discutii ale rundei a patra, negociatorii SUA si UE au inregistrat, toata saptamana, la Bruxelles, "un progres constant in toate cele trei domenii de negociere":

Accrsul pe piata. Aici negociatorii discutat trei elemente de baza - tarifele , comertul cu servicii si achizitiile publice. Referitor la tarife, UE si SUA au avut deja un prim schimb de oferte. Privind serviciile si achizitiile publice, negociatorii au analizat modul in care sa se indrepte spre schimbul de oferte.

Reglementare. Negociatorii au fost insotiti de o serie cuprinzatoare de experti si autoritati de reglementare din ambele parti pentru a discuta: coerenta in reglementare si cresterea compatibilitatii regelementarilor; barierele tehnice in calea comertului (TBT), la care ambele parti au facut deja propuneri in scris; masurile sanitare si fitosanitare - pregatirea terenului pentru propuneri scrise in timp util. De asemenea, UE si SUA au continuat sa exploreze noi modalitati de a obtine o mai mare compatibilitate in reglementare la anumite industrii-cheie: produse farmaceutice , produse cosmetice, dispozitive medicale, auto si produse chimice.

Regulile.Discutiile a inclus trei domenii in care negociatorii sunt in curs de dezvoltare a unor "abordari inovatoare":

  • dezvoltarea durabila, locurile de munca si mediul - urmeaza sa se construiasca pe ceea ce este deja acoperit de acordurile comerciale existente ale UE si SUA;
  • comertul cu energie si materii prime - un domeniu in care UE doreste sa includa in TTIP un cadru convenit;
  • vamile si facilitarea comertului - simplificarea si fluidizarea procedurilor, pentru ca regulile vamale greoaie si complexe, a lovit mai ales firmele mai mici si pot descuraja antreprenorii sa-si exporte marfa.

O alta tema de discutii a fost legata de intreprinderile mici si mijlocii. Negociatorul-sef al UE, Ignacio Garcia Bercero, a precizat ca viitorul TTIP va contine un capitol aparte dedicat IMM-urilor.

"Aceasta arata cat de serios abordam aceasta tema. Firmele mici angajeaza marea majoritate a fortei de munca, atat in UE cat si in SUA. Acestea inregistreaza doua din trei joburi din sectorul privat in UE. IMM-urile sunt coloana vertebrala a economiilor noastre, numarand 99% din business-ul din UE. TTIP le va ajuta sa se extinda - generand locuri de munca si crestere economica pe ambele maluri ale Atlanticlui", a mai spus Bercero.

Negociatorii-sefi atat al UE, cat si al SUA, si-au reafirmat angajamentul de a face progrese constante in toate domeniile negocierilor de-a lungul anului 2014, se mai arata in comunicatul CE.

De asemenea, ei au convenit sa organizeze o noua runda de discutii la Washington, pana la vara", se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.