Jean-Claude Juncker, candidatul popularilor europeni la presedintia Comisiei Europene, spune intr-un interviu pentru Calea Europeana ca "nici un politician responsabil nu-si doreste un razboi", dar admite ca daca Rusia nu-si schimba atitudinea, "trebuie sa crestem sanctiunile, inclusiv prin inchiderea canalelor economice inspre si dinspre Rusia".

Jean-Claude JunckerFoto: Comisia Europeana

Referindu-se la politica Rusiei fata de Ucraina, Juncker spune ca "Putin testeaza Europa. Iar noi nu trebuie sa-i permitem sa scape asa usor. De aceea sprijin cu fermitate semnarea Acordurilor de Asociere cu Moldova si Georgia, care ar trebui sa aiba loc cat mai curand".

Referitor la acordul de liber schimb cu SUA (TTIP), Juncker spune ca "incheierea acestuia va fi una dintre prioritatile mele in calitate de presedinte al Comisiei".

"Este anacronic sa impunem taxe vamale pe produsele fiecaruia dintre noi. Desigur, va fi si prioritatea mea sa nu sacrificam siguranta, sanatatea si standardele de protectie sociala si a datelor pe altarul comertului liber", completeaza candidatul dreptei europene viziunea sa despre acordul care ar putea duce le eliminarea multor bariere vamale si de standardizare din calea comertului intre UE si SUA.

Candidatul popularilor pentru sefia executivului european sustine ca "UE trebuie sa acorde o mai mare importanta mentiunilor din Tratate, care ne permit sa construim progresiv o aparare europeana comuna intre statele care sunt dispuse si pregatite sa faca acest lucru. Sunt constient ca nu este o idee populara peste tot, insa Tratatele permit tarilor care doresc sa faca asta, sa mearga inainte. Punerea laolalta a capabilitatilor noastre de aparare are sens si din punct de vedere economic".