Unele grupuri din Parlamentul European il vor intreba pe candidatul nominalizat pentru presedintia Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre redefinirea mandatului executivului comunitar pentru negocierea viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) intre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, a declarat marti, la Strasbourg, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Martin SchulzFoto: Hotnews

"Vor fi unele teste in viitorul apropiat, de exemplu pentru mandatul de negociere a TTIP. Cu siguranta, primele intrebari din partea unor grupuri, pentru Juncker, se vor referi la mandat, la transparenta mandatului, la redefinirea mandatului", a declarat social-democratul german intr-un briefing de presa dupa realegerea sa ca presedinte al PE.

El a aratat ca si lamuririle care vor fi cerute privind TTIP sunt legate "de teama oamenilor ca drepturile lor individuale sunt amenintate".

Martin Schulz sustine, astfel, necesitatea intaririi puterii Parlamentului European in raport cu Comisia si cu guvernele statelor membre in procesul decizional european.

"Parlamentul trebuie sa lupte pentru drepturile sale. Mai mult parlamentarism nu este niciodata rau. In toate statele UE, oamenii au sentimentul ca nu-si pot spune cuvantul, ca procesul decizional din Europa nu este numai opac, dar porneste de sus in jos, ci nu de jos in sus", a mai spus Schulz.

Sefii de state si de guverne din UE l-au desemnat, in 27 iunie, pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker pentru functia de presedinte al Comisiei Europene. Juncker urmeaza sa mearga in fata Parlamentului in sesiunea din 14-17 iulie, pentru a pute fi votat.