Tratatul transatlantic de liber schimb ar trebui sa fie aprobat si de parlamentele nationale, potrivit unei scrisori semnata de parlamentari din 16 tari membre ale Uniunii Europene transmisa saptamana trecuta comisarului european pentru Comert Karel de Gucht, scrie EUobserver. Printre semnatari se regasesc tari precum Franta, Germania si Marea Britanie.

Scrisoarea este inca un semn al ingrijorarii legate de acest acord negociat in prezent intre UE si Statele Unite ale Americii.

Semnatarii argumenteaza ca acordul provizoriu incheiat cu Canada (cunoscut ca CETA) si negocierile pentru acordul transatlantic (TTIP) ar trebui considerate "acorduri mixte" deoarece vizeaza atat UE cat si competente nationale, astfel incat ar trebui sa fie supuse ratificarii parlamentelor statelor membre.

"Acordurile de liber schimb trebuie considerate acorduri mixte, avand in vedere ca vizeaza zone de politici ce sunt in competenta statelor membre", se arata in scrisoare.

"Pentru CETA si TTIP ... acesta este cazul pentru politici precum servicii, transporturi si protectia investitorilor.

Guvernele Frantei si Germaniei au aratat deja ca regulile de protectie a investitorilor care permite, potential, companiilor sa actioneze in judecata guvernele ar trebui aprobate la nivel national.

Recentul acord UE - Coreea de Sud a fost clasificat drept "acord mixt" si are nevoie de ratificarea tuturor statelor membre.

De Gucht a precizat ca va incerca sa clarifice limitele legale ale politicii comerciale potrivit tratatului de la Lisabona prin intermediul unei opinii de la Curtea Europeana de Justitie.

Ratificarea la nivel national va incetini inevitabil intrarea in vigoare a acordurilor, mai noteaza EUObserver.