Politicieni din unele state membre UE ridica problema deschiderii pietei serviciilor medicale, temandu-se de invazia competitorilor privati din America in sistemul public de sanatate, din cauza viitorului Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). Negociatorii Comisiei Europene dau insa asigurari ca statele membre isi vor putea pastra pozitia dominanta pe piete precum cea a serviciilor de sanatate sau a alimentarii cu apa, in uvertura celei de-a sasea runde de negocieri pentru TTIP, dintre Uniunea Euopeana si Statele Unite, care va avea loc de luni pana vineri, la Bruxelles.

Scrisoarea negociatorului UE Ignacio BerceroFoto: Comisia Europeana

"Toate grupurile de lucru care s-au intalnit cu ocazia rundelor anterioare se vor reuni pentru a continua negocierile", a informat Comisia Europeana, duminica.

In saptamana de dinaintea celei de-a sasea runde de discutii SUA-UE, seful echipei de negociere a Comisiei Europene, Ignacio Garcia Bercero, s-a vazut nevoit sa raspunda igrijorarilor ridicate de politicieni din unele state membre, cum ca tarile UE ar urma sa fie obligate sa-si deschida in fata companiilor americane piata serviciilor publice de sanatate.

"Suntem convinsi ca drepturile statelor membre UE de a-si gestiona propriul sistem de sanatate conform variatelor lor nevoi pot fi pe deplin protejate", a dat asigurari Bercero intr-o scrisoare transmisa deputatului britanic John Healey (laburist), precum si noului presedinte al Comisiei pentru Comert International a Parlamentului European, Bernd Lange (Germania, socialist).

Negociatorul-sef al UE isi bazeaza asigurarile pe faptul ca oricum toate acordurile de liber schimb privind serviciile excepteaza de la obligativitatea deschiderii pietelor serviciile publice oferite sub autoritatea guvernelor, conform acordului GATS realizat la nivelul Organizatiei Mondiale a Comertului.

"GATS este in vigoare din anul 1995, fara efecte secundare asupra puterilor statelor membre. GATS si toate acordurile de liber schimb ale UE contin o prevedere speciala care exclude toate serviciile acordate in exercitiul autoritatii guvernamentale", subliniaza oficialul Comisiei Europene.

documente

Scrisoarea lui Ignacio Bercero

(14 Iul 2014) PDF, 1MB

In plus, acordurile bilaterale ale UE fie exclud, fie fac precizari specifice pentru serviciile publice de sanatate. De exemplu, in recentul acord UE-Coreea de Sud, blocul comunitar si statele sale membre isi rezerva intregul spatiu pentru aplicarea politicilor pentru serviciile publice de sanatate, cum sunt spitalele si serviciile de sanatate rezidentiale sau de ambulanta, neincluzandu-le in randul angajamentelor, arata Bercero.

"Acest spatiu pentru politici inseamna ca statele membre nu sunt obligate sa acorde acces companiilor straine pe pietele proprii si chiar daca ofera acces, pot face discriminari intre firmele straine si cele din UE sau cele autohtone. Statele membre pot sa limiteze accesul medicilor straini la munca in sistemul lor de sanatate", mentioneaza seful echipei europene de negociere cu SUA.

Separat, Directia Generala pentru Comert a Comisiei Europene da asigurari ca serviciile publice nu vor fi afectate de TTIP.

"In cazul monopolurilor, daca doresc, guvernele statelor membre UE pot sa organizeze servicii publice astfel incat doar un singur furnizor sa asigure acel serviciu. Furnizorul unic poate fi de stat sau privat", arata Comisia.

De asemenea, pe piata serviciilor publice, statele membre UE vor putea si mai departe sa impuna sisteme de acordare a unor licente pentru furnizarea anumitor servicii si sa stabileasca standarde in respectivele domenii, arata CE.

Totodata, in viitorul TTIP, statele membre vor putea sa instituie liste pozitive - de servicii care sa fie liberalizate - si negative - de servicii ale caror piete sa fie inchise in mod expres.