Negociatorii Uniunii Europene au insistat pentru deschiderea pietei achizitiilor publice pentru firmele europene la toate nivelurile administratiei americane, in runda a sasea a negocierilor UE-SUA pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care s-au derulat saptamana aceasta la Bruxelles.

Igancio BerceroFoto: Comisia Europeana

"Pentru UE achizitiile publice sunt unul dintre elementele fundamentale ale acestor negocieri si ambele parti au stabilit ca obiectiv sa imbunatateasca substantial accesul la oportunitatile de achizitii publice la toate nivelurile de guvernare, pe baza tratamentului national", a declarat seful echipei europene de negociere, Ignacio Garcia Bercero, intr-o conferinta alaturi de omologul sau american, Dan Mullaney.

Echipele nu au reusit sa intre pe fondul discutiei, ci s-au limitat la stabilirea abordarilor in negociere.

"Am discutat cum sa atingem niveluri inalte de ambitie pe toate elementele care trebuie sa fie abordate in scopul de a indeplini un astfel de obiectiv, inclusiv achizitiile efectuate de entitatile federale, conditiile la utilizarea fondurilor federale pentru achizitiile entitatilor non-federale, precum si masurile aplicate la nivel sub-federal", a mentionat oficialul Comisiei Europene.

Alte subiecte ale rundei a sasea de negocieri au fost legate de cooperarea mai stransa intre autoritatile europene si americane de reglementare omoloage pe diferite domenii de reglementari, de standarde si evaluare a conformitatii si "tot ceea ce are de a face cu probleme sanitare si fitosanitare".

Totodata, UE si SUA discuta pe noua sectoare economice in prezent, "cu implicarea intensa a autoritatilor de reglementare relevante din ambele parti": produse farmaceutice, automobile, produse chimice, pesticide, inginerie, tehnologia informatiei si comunicatii (IT&C), cosmetice, dispozitive medicale si textile.

Avansul in negocieri este, insa, lent, avand in vedere ca acordul de liber-schimb ar trebui sa fie realizat undeva la sfarsitul anului 2015.

"In timp ce mai trebuie lucrat mult la nivel tehnic in aceste domenii, UE se asteapta ca in urmatoarele cateva luni sa se ajunga la o intelegere clara privind demarcarea obiectivele concrete pe care dorim sa le realizam in TTIP si care sunt pasii pe care autoritatile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului va trebui sa ii faca pentru a indeplini aceste obiective in cadrul negocierilor TTIP", a spus Bercero.

  • Energia: Europa vrea sa importe din America

Europenii se straduiesc sa introduca in viitorul TTIP un capitol dedicat energiei, care sa le permita sa importe gaze si petrol din Statele Unite, pentru ca UE sa scape de dependenta de Rusia.

Un document de negociere vazut de EU Observer arata ca "nu ar trebui sa fie dificil sa se stabileasca un capitol cu norme privind comertul si investitiile in energie si materii prime".

In topul cerintelor UE pentru Washington este ca SUA sa elimine cerinta de a examina daca exporturile d energie din America sunt de interes public inainte de a aproba orice vanzare.

Negociatorii europeni vor astfel ca autoritatile americane sa acorde companiilor din SUA licentele de export catre UE "automat si rapid".

  • Noul Parlament cere mai multa transparenta in procesul TTIP. Winkler: Acordul va spori competitivitatea globala a UE

Iuliu Winkler

Iuliu Winkler

Foto: Hotnews

Martea trecuta, cand echipele de negociere ale Comisiei Europene si guvernului american intrau in cea de-a doua zi a rundei a sasea, Parlamentul European proaspat ales in mai a cerut executivului comunitar mai multa transparenta in procesul de negociere.

Potrivit Parlamentului European, deputatii din principalele grupuri politice au recunoscut beneficiile pe care TTIP le-ar avea pentru cresterea economica si combaterea somajului din UE, insa multi europarlamentari au exprimat ingrijorare fata de riscul de a reduce protectia standardelor de sanatate, sociale si de mediu din UE.

Acestia i-au comunicat comisarului european pentru comert, Karel De Gucht, ingrijorarile fata de posibilitatea pierderii dreptului de reglementare al autoritatilor nationale si europene, cu referire la prevederile TTIP prin care investitorii ar urma sa rimeasca dreptul de a da in judecata guvernele prin intermediul clauzei ISDS.

Comisarul De Gucht a dat asigurari ca negocierile nu au fost pentru diminuarea standardelor UE, ci pentru "reducerea birocratiei".

El a promis mai multa transparenta din partea Comisiei in privinta negocierilor, insistand ca directivele de negociere sa fie publicate de catre Consiliu, care pana acum nu a obtinut majoritatea necesara pentru a face acest lucru.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei pentru Comert International (INTA) a Parlamentului European, europarlamentarul roman Iuliu Winkler (UDMR/PPE), a afirmat ca relatiile economice UE-SUA nu pot ramane in stadiul actual "tinand cont de rapiditatea schimbarilor care survin in sistemul global".

De asemenea, Winkler considera ca negocierile multilaterale din cadrul Organizatiie Mondiale a Comertului nu sunt o alternativa la TTIP.

"Urmarind incheierea unui acord cu SUA, putem noi sa permitem periclitarea sigurantei alimentare, a sistemului social, a sistemului de protectie a datelor personale sau a diversitatii culturale din UE? Categoric nu, iar rolul Parlamentului European este sa vegheze la asigurarea intereselor fundamentale ale cetatenilor nostri, la aplicarea, pe deplin, a metodei comunitare, si la faptul ca, odata incheiat, TTIP va contribui la sporirea competitivitatii UE in plan global si va servi cetatenilor europeni", a mai spus vicepresedintele comisiei INTA, potrivit unui comunicat.