documente

Stadiul_curent-TTIP

(29 Iul 2014) PDF, 181KB

Posibilitatea ca europenii sa cumpere energie din SUA si sa-si protejeze produsele agro-alimentare cu indicatii geografice specifice sunt doua dintre domeniile principale discutate de negociatorii Comisiei Europene cu omologii lor americani, pana in prezent, potrivit stadiului curent al negocierilor pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), prezentat marti de executivul comunitar.

Din prezentarea facuta de Comisie, se desprind 11 domenii-cheie negociate pana in prezent pentru Acordul de Liber-Schimb SUA-UE:

  • Achizitii publice. Printre problemele abordate in timpul acestei runde au fost concesiunile; cu informarea UE cu privire la noua directiva, urmata de intrebari din ambele parti cu privire la sistemele de fiecareia din domeniul concesiunilor si al parteneriatului public-privat. A mai avut loc si o dezbatere intensa cu privire la toate aspectele legate de accesul la achizitiile publice, inclusiv achizitiile publice centrale, din fondurile federale pentru achizitiile publice la nivel de stat precum si angajamentele la nivel de stat.
  • Agricultura. In privinta folosirii denumirilor de origine controlata pentru produsele agro-alimentare, UE si SUA incearca sa gaseasca o solutie de mijloc pentru abordarile diferite de pe cele doua maluri ale Atlanticului. "Pe argumentarea privind originea si procedurile, partile lucreaza pentru a identifica diferentele si a gasi optiuni pentru o punte intre cele doua abordari. Ca o etapa ulterioara, cele doua parti intentioneaza sa discute continutul si procesul de elaborare a normelor specifice".
  • Energie/materii prime. Cele doua parti au continuat schimburi detaliate de informatii cu privire la cadrele de reglementare, fara a se aduce atingere unui capitol viitor dedicat Energiei si Materiilor Prime. In timpul acestei runde negocierile - care a inclus reglementatorii din SUA si UE- s-au concentrat mai ales pe managementul riscurilor off shore si pe siguranta".
  • Textile. SUA si UE au continuat discutiile tehnice cu privire la domenii de interes comun, cum ar fi prevederile privind etichetarea, cerintele de siguranta a consumatorului si standardele textilelor.
  • Produse chimice. Schimbul de informatii cu privire la proceduri, procese si criterii pentru potentialele domenii de cooperare identificate in documentul de pozitie publica a UE este avansat. Reflectiile s-au mutat acum la modul de a pune acest lucru in practica. S-a agreat sa se testeze ideile initiale de cooperare in doua proiecte-pilot care acopera prioritizarea chimicalelor care sa fie evaluate, precum si clasificarea si etichetarea, respectand pe deplin procedurile existente in fiecare parte.
  • Produse farmaceutice. Cele doua parti au avut discutii cu scopul de a ajunge la o mai buna intelegere a sistemelor celeilalte parti. Discutiile s-au axat pe, printre altele, pe bunele practici de fabricare si pe medicamentele generice. Ambele parti intentioneaza sa isi intensifice activitatea tehnica pentru a analiza  posibilitatile de recunoastere si incredere reciproce cu privire la inspectiile unitatilor de productie.
  • Produse cosmetice. Discutiile de pana acum s-au concentrat pe procesele de reglementare a ingredientelor cosmetice (filtre pentru ultraviolete si coloranti), dispozitiile privind etichetarea, standardele cosmetice/ orientarile si alternativele la testarea pe animale. Discutiile au ajutat la clarificarea pozitiilor ceileilalte parti si au impulsionat colaborare tehnica si schimburile stiintifice in domeniile de interes comun.
  • Dispozitive medicale. Discutiile de pana acum s-au concentrat pe identificare unica a dispozitivelor, depunerea de produse pentru reglementare si pe Programul unic de audit al dispozitivelor medicale. Discutiile au ajutat la clarificarea reciproca a pozitiilor si la o mai buna intelegere a modului de functionare a sistemelor de reglementare ale ambelor parti, si vor continua la nivel tehnic.
  • Automobile. Cele doua parti sunt angajate in schimburi complete cu privire la toate domeniile-cheie, in special cu privire la sistemele lor de reglementare, scopul si abordarea pentru recunoasterea echivalentei sau armonizarea unor reglementari tehnice existente, precum si cu privire la consolidarea cooperarii in cadrul forurilor internationale, cum ar ca Acordul CEE-ONU 1998 privind normele tehnice mondiale pentru vehiculele cu motor, precum si cu privire la viitoarele planuri de reglementare si de cercetare. Ambele parti au facut schimb de date care ar putea fi relevante pentru dezvoltarea unei metode de evaluare a echivalentei reglementarilor tehnice privind siguranta auto.
  • Tehnologia informariei si comunicare. In IT&C, cele doua parti continua sa faca schimb de opinii cu privire la conceptele-cheie si scopul pentru a ajuta la dezvoltarea discutiilor in domeniile e-sanatate, criptare, e-accesibilitate, punerea in aplicare si e-etichetare.
  • Inginerie. Partile au facut schimb de opinii privind documentul UE pentru industriile ingineresti si se va lansa  in discutii suplimentare cu privire la sub-sectoarele specifice, in special cele legate de utilaje industriale si electrice.

Citeste si: