Initiativele Cetatenesti Europene permit initiatorilor lor sa intervina in procesul decizional al UE, atat timp cat strang un numar suficient de semnaturi de la cetateni ai tarilor membre. "ICE impotriva TTIP", supranumita "Stop TTIP", cere Comisiei Europene sa recomande Consiliului de Ministri ai UE sa respinga mandatul de engociere pentru TTIP si, totodata, sa inceteze negocierile pentru un alt acord de comert liber, intre UE si Canada.
- Printre cele 148 de organizatii din 18 state UE aflate in spatele "Stop TTIP" - care militeaza pentru protectia consumatorilor, protectia mediului sau lupta impotriva globalizarii - se numara si organizatii romanesti care, in ultimii ani, s-au remarcat partial sau integral prin opozitia fata de proiectul minier Rosia Montana, de explorarea gazelor de sist sau de folosirea organismelor modificate genetic in agricultura romaneasca: Eco Ruralis, InfOMG Romania, ActiveWatch, Alburnus Maior, Militia Spirituala, Terra Mileniul III, Romania Fara Ei. Lista completa a partenerilor acestei initiative - aici
- Un altul, John Hilary, ofera mai multe motive: "Acordul TTIP nu ar trebui inteles ca un tratat intre doi parteneri comerciali aflati in concurenta, UE si SUA. El este o tentativa comuna a companiilor multinationale de pe ambele tarmuri ale Atlanticului sa deschida pietele in defavoarea protectiei consumatorilor, sigurantei alimentare, protectiei mediului, standardelor sociale valoroase, reglementarilor privind utilizarea substantelor toxice sau din domeniul sigurantei bancare".
Agentia citata noteaza ca, daca nu va reusi sa blocheze TTIP, initiativa va declansa oricum o audiere in Parlamentul European si va obliga executivul UE sa ofere un raspuns oficial, ceea ce ar spori expunerea publica a punctelor de vedere ale ONG-urilor respective.
- Potrivit Reuters, este notabil ca cea mai mare parte a organizatiilor din cadrul aliantei "Stop TTIP" - circa o treime dintre acestea - reprezinta Germania, cel mai mare exportator din Uniunea Europeana.
Are vreo relevanta cine e in spate? Crezi ca daca ar fi Coreea de Nord, ar fi normal sa se incheie un astfel de acord in numele nostru fara sa stim macar ce contine?
Cu gazele de sist din Europa nu suntem de acord, dar nici sa importam gaze din SUA. Vestea proasta e ca mai sunt 3 luni si vine iarna...
pe tine cine te-a speriat ca o sa mori de frig la iarna? macar ti-au spus ca pamantul e rotund si se invarte in jurul soarelui?
Baietii astia se plang ca negocierile se poarta in spatele usilor inchise ca si cum ar trebui facute la televizor ca asa au vazut ei in Rusia :)
1. Nemtii, de cand cu scandalul NSA au cam pus capacul pe oala numita TTIP. Si nu sunt leftistii care cer suspendarea negocierilor, ci politicieni de rand inalt din CDU, formatiunea politica la guvernare.
http://www.kas.de/usa/en/publications/37492/
http://www.zeit.de/politik/deutschland/2014-07/bosbach-ttip-usa-spionage
2. Tot nemtii nici nu prea au incredere in standardele americane, circa 98% dintre ei.
http://www.euractiv.com/sections/trade-industry/study-reveals-german-us-scepticism-over-ttip-301516
3. Si tot ONG-urile nemtesti spun ca tratatul asta ar fi o provocare din punct de vedere al securitatii hranei la nivel global.
http://www.euractiv.com/sections/development-policy/german-ngo-says-ttip-will-undermine-global-food-security-303699
deja vedem efectele pe pietele financare - companii cu cifre de afaceri de miliarde (Google, Amazon, Coca-Cola) ajung sa plateasca impozite de 1-2% din cifra de afaceri desi acelasi tip de afacere derulata intr-o singura tara plateste de zeci de ori mai mult.
Logica lor e urmatoarea: Daca Europa va cultiva OMG- uri si va avea recolte duble la gectar atunci lumea va muri de foame(din cauza preturilor mici probabil) Dar ONG urile germane au alta problema, eu isi apara raul, ramul si nu vor sa fie dependenti de semintele OMG produse in US. Curios ca nu au nimi impotriva sa fie dependenti de gazul rusesc si ca atare nemtocii vor sa inchida toata centralele nucleare. Ecologism + protectionism prost directionat = decadere pe termen lung(deja EU pierde viteza la greu)
In SUA corporatiile controleaza tot, inclusiv guvernul, ceea ce a dus la scaderea calitatii serviciilor oferite populatiei. In ~35 de ani infrastructura SUA s-a deteriorat considerabil.
Evident pe bogatani nu-i deranjeaza ca autostrazile sunt bucatele, fiindca ei au avion propriu.
De fiecare data cand se negociaza ceva in secret, mai ales un mega-tratat ca TTIP trebuie sa fim foarte circumspecti si sa fortam factorii de decizie sa ne spuna ce se intampla.
Cand accepti minciuna sistemului politic in care traiesti, ca pe o fatalitate, la ce te poti astepta !?
Intr-un astfel de sistem politic, Statul isi intra in realele sale atributii, adica cele de prestator de servicii catre cetatean, cetatean care la randul sau, isi plateste serviciile obtinute de la Stat, prin taxe si impozite.
Intr-un astfel de sistem politic, unde promisiunile electorale sunt obligatoriu de indeplinit, nu este loc pentru cei ca Putin, Ponta.....etc, asa ca va rog sa nu imi atribuiti intentii pe care nu le am.