SUA si Uniunea Europeana ar trebui sa foloseasca viitorul acord transatlantic de liber schimb (TTIP), negociat in prezent, pentru a stabili un nou standard global in combaterea coruptiei ce tine de achizitii publice si proceduri vamale, a declarat saptamana aceasta fostul director general al Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy, citat de Politico.com.

Potrivit sursei citate, Lamy a afirmat ca "transparenta este cea mai buna masura preventiva impotriva coruptiei (...) Avem deja elemente [in cadrul unor diverse acorduri comerciale] care pot duce in aceasta directie, dar sunt evident insuficiente si trebuie facut mai mult".

Declaratiile au fost facute in cadrul unei discutii pe tema TTIP la American University Washington College of Law". Ele vin inaintea celei de-a saptea runde de negocieri UE-SUA pentru acordul de liber schimb, ce va avea loc saptamana viitoare, la Washington. Printre prevederile propuse pana acum, citate de Politico.com, se numara:

  • posibilitatea ca fiecare dintre partile semnatare ale acordului sa faca plangeri comerciale in cazul in care cealalta esueaza sa declanseze actiuni in justitie in cazuri de mita;
  • obligativitatea companiilor de a mentine acuratetea datelor contabile si de a nu permite deduceri fiscale pentru plati cu scop de mita
  • perioade mai lungi de consultare publica pentru propunerile de reglementare facute de guverne