Organismele modificate genetic, energia, disputele stat-investitori si alte subiecte fierbinti pentru firmele si cetatenii europeni au fost atinse doar tangential sau fara un deznodamant clar la ultima runda - cea de-a saptea - a negocierilor UE-SUA pentru cel mai ambitios acord transatlantic de liber schimb, TTIP. Wojtek Talko de la DG Trade, Directia din Comisia Europeana ce desfasoara negocierile cu americanii pentru TTIP, raspunde intrebarilor HotNews.ro legate de stadiul tratativelor, in plina perioada de schimbare de stafeta la nivelul executivului european.

Wojtek Talko / DG TradeFoto: Comisia Europeana
  • Runda a saptea a negocierilor TTIP a prins Uniunea Europeana in plin proces de numire a Executivului, iar Statele Unite inainte de alegerile pentru Camera Reprezentantilor, din noiembrie. Rezultatul discutiilor de la Washington: UE refuza sa discute o schimbare a legislatiei sale care restrictioneaza alimentele provenite din organisme modificate genetic, iar SUA cer ca restrictiile sa fie fundamentate stiintific. UE insista sa cumpere energie si materii prime din SUA, dar americanii cer un acord de liber schimb ambitios pentru a le vinde europenilor gaze naturale.  Vezi detalii

Wojtek Talko, purtator de cuvant al Directiei Generale pentru Comerti (DG Trade) din cadrul Comisiei Europene, raspunde intrebarilor HotNews.ro legate de stadiul tratativelor pentru cel mai mare acord regional de comert liber din istorie, ce promite un plus de 120 de miliarde de euro la PIB-ul Europei.

  • Pune intrebari la rubrica de comentarii a acestui articol. HotNews.ro ii va transmite intrebarile lui Wojtek Talko si va publica raspunsurile in scurt timp.