Germania si Marea Britanie par a fi vectorii principali, din UE, de sustiere a negocierilor pentru viitorul Acord transatlantic pentru comert si investitii (TTIP) dintre Uniunea Europeana si Statele Unite, in randul factorilor politici de decizie. Pozitia Marii Britanii in cadrul UE este, insa, din ce in ce mai slaba, pe fondul eurofobiei din regat, in asteptarea unui eventual referendum pentru iesirea din blocul comunitar. De partea cealalta, Franta pare conducatoarea grupului sceptic fata de TTIP. Suedia, Italia, Ungaria, Bulgaria par si ele sa aiba rezerve fata de un acord SUA-UE ambitios. Romania, ca si Polonia, ramane unul dintre cei mai fideli parteneri ai americanilor in regiune, insa la Bucuresti dezbaterea privind TTIP lipseste din spatiul politic si guvernamental.

Pozitiile tarilor europene fata de TTIPFoto: Hotnews
  • HotNews.ro va prezinta o harta a atitudinilor vectorilor politici din state ale Uniunii Europene vizavi de negocierile transatlantice pentru TTIP.
  • Click pe fiecare tara pentru detalii.

Vezi harta mare in ArcGIS

Germania sustine TTIP, in mare masura, sperand sa obtina 200.000 de joburi in plus. Principalul partid de guvernare, CDU, este in favoarea TTIP, dar parteneri socialisti de la guvernare au unele rezerve, reclamand lipsa de transparenta si scaderea standardelor europene. Ecologistii din Opozitie se opun unui TTIP ambitios si rapid adoptat.

Franta - prin socialistii aflati la putere - este sceptica fata de TTIP, cerand si amanarea ngocierilor. Francezii reclama lispa de transparenta a negocierilor si se tem ca produsele lor traditionale agroalimentare vor fi copiate de firme americane. In Opozitie, nationalistii eurofobi resping si TTIP.

Marea Britanie este un sustinator traditional al SUA si al acordurilor transatlantice, mai ales ca centrul financiar londonez este un nod al afacerilor americane in Europa. Influenta regatului in UE este insa slabita de eurofobie si de perspectiva unui referendum de parasire a UE.

Italia este precauta fata de TTIP. Sub presedintia italiana a Consiliului UE, mandatul de negociere a TTIP a fost desecretizat. Premierul italian social-democrat Renzi si-a propus ca in timpul presedintiei italiene a UE sa se finalizeze negocierile UE-SUA, el concentrandu-se pe pozitia multinationalelor americane in Europa. Fostul ministru de Externe al Italiei, Federica Mogherini, viitoarea sefa a diplomatiei europene, este banuita de simpatii ruse.

Spania ar putea fi un mare beneficiar al TTIP, sperand la un plus de 140.000 de joburi si 6,6% in PIB, pe termen mediu. Avantajele Spaniei in TTIP sunt potentate de relatia cu Mexic, partener comercial important al SUA. Premierul de dreapta Rajoy sustine negocierile TTIP.

Polonia sustine intens negocierile TTIP, guvernul de dreapta fiind un partner important al SUA. Pozitia Poloiei este importanta prin prinsma influentei pe care o are in regiune, a populatiei numeroase si prin faptul ca fostul premier polon Donald Tusk va fi presedintele Consiliului European.

Ungaria intra in relatii tot mai stranse cu Rusia, indepartandu-se de SUA. Premierul conservator Viktor Orban a fost recent criticat de oficialul diplomatic american Victoria Nuland pentru masurile antidemocratice din Ungaria. Tot Nuland spunea ca TTIP va ajuta la protejarea democratiilor din Europa. Partidul de extrema dreapta Jobbik (opozitie) se opune fatis TTIP.

Bulgaria este cunoscuta pentru legaturile sale stranse cu Rusia, mai ales prin fostii lideri socialisti de la Sofia, criticate recent si de presedintele Rosen Plevniev. Dar partidul acestuia, GERB (centru-dreapta), a revenit la putere. Plevniev si-a declarat deschis sutinerea pentru TTIP.

Romania ramane un important partener al SUA in regiune, in pofida unor atacuri impotriva justitiei, care au atras critici dure de la Washington. Bucurestiul este in general favorabila TTIP, mai ales ca are un parteneriat strategic cu SUA. Ministrul de externe, Titus Corlatean (PSD), a exprimat sprijinul pentru negocierile TTIP. Partenerii de la guvernare, UDMR (centru-dreapta), si Opozitia s-au declarat pentru TTIP.

Suedia, cu Partidul Moderat (popular european) la putere, era in favoarea TTIP, insa din octombrie Guvernul a fost preluat de socialisti, secondati de Verzi, acestia din urma fiind impotriva unui acord transatlantic ambitios si cuprinzator.

Grecia si-a declarat sprijinul pentru negocierile TTIP, cand a detinut presedintia rotativa a UE in primul semestru 2014. Guvernul Samaras (dreapta-stanga) este in favoarea TTIP, insa partidul junior de la guvernare (PASOK - socialist) e mai sceptic fata de un acord ambitios. Liderul Opozitiei - Syriza (extrema stanga) - e contra TTIP.

Austria este in general pentru TTIP, insa guvernul OVP-SPO (centru-dreapta - centru-stanga) s-a aratat rigid impotriva negocierii standardelor europene de mediu si siguranta alimentara. Liderii opozitiei, FPO (extrema dreapta) si Verzii, sunt anti-TTIP.

Olanda are un guvern de coalitie centru-dreapta - centru-stanga in favoarea TTIP, avand in vedere ca tara are deja multe acorduri comerciale ample, care prevad inclusiv mecanisme de protectie a investitorilor ISDS. Opozitia, foarte pestrita, crtica TTIP.