Presedintele american, Barack Obama, a facut apel luni la liderii tarilor angajate in Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) sa ridice ultimele obstacole in calea incheierii acestui acord de liber-schimb, vazut in lumea comertului international drept un concurent al Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), negociat in prezent intre SUA si Uniunea Europeana.

Tarile care negociaza Acordul transpacific de liber -schimbFoto: cwa-union.org

Liderul de la Casa Alba a declarat, la Beijing, ca vede aparitia unui impuls pentru un acord de liber-schimb in Asia-Pacific, sustinut de Washington, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Oficiali americani au exclus posibilitatea unui anunt major privind ambitiosul Parteneriat Trans-Pacific (TPP), care include 12 tari, la Beijing, unde Obama va participa la Forumul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC) si se va intalni cu presedintele chinez Xi Jinping.

Directorii de companii care participa la Forumul APEC (Cooperare in Asia-Pacific) au incercat sa obtina progrese privind TPP, in special in contextul in care China sustine un cadru separat de liberalizare a comertului, intitulat Zona de liber-schimb Asia-Pacific (FTAAP).

Obama a spus ca TPP are potentialul de a fi "o realizare istorica". "Parteneriatul Trans-Pacific este o prioritate pentru tara noastra si pentru regiune", a afirmat Barack Obama la o intalnire cu liderii tarilor care negociaza TPP la Ambasada SUA de la Beijing.

"In ultimele saptamani, echipele noastre au facut progrese in rezolvarea catorva chestiuni restante privind un potential acord. Astazi avem sansa ca la nivel politic sa depasim cateva dintre blocaje", a adaugat el.

"Vedem aparitia unui impuls in jurul Parteneriatului Trans-Pacific care poate atrage o crestere economica mai mare, crearea mai multor locuri de munca, poate stabili standarde inalte pentru comert si investitii in Asia-Pacific", a declarat presedintele american.

Unii vad in propunerea de a fi realizat un studiu privind FTAPP, care le va fi prezentat liderilor din APEC spre aprobare in aceasta saptamana, un mod de a distrage atentia de la TPP, care nu include si China.

"In contextul in care finalul se intrevede", liderii TPP au transmis, intr-o declaratie emisa dupa intalnirea lor, ca raman deschisi la posibilitatea includerii "altor parteneri regionale care sunt pregatiti sa adopte standardele inalte (ale acordului)".

Obama se afla in China in incercarea de a-si reinnoi angajamentul fata de strategia administratiei sale de reorientare spre Asia, considerat un efort de a contracara influenta tot mai mare a Chinei. TPP este un important pilon economic in aceasta incercare de reechilibrare.

Acordul transpacific de liber-schimb reuneste la negocieri economii importante ale lumii, ca SUA, Canada, Mexic, Japonia, Australia, Malaezia. Cea mai mare economie din Asia, China, nu se afla printre tarile care si-au exprimat interesul de a participa la TPP.

In prezent, negocierile intampina dificultati mai ales din cauza dezacordului dintre Washington si Tokio privind cat de mult isi va deschide Japonia portile pentru importurile agricole.

Discutiile in TPP, care se desfasoara intr-un cadru multilateral, sunt mai dificile si mai putin ambitioase decat in Acordul transatlantic de liber-schimb (TTIP), negociat in cadru bilateral, SUA-UE.