Accesul la finantare pentru tinerii antreprenori ar trebui inclus in negocierile dintre Comisia Europeana si guvernul SUA pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), a declarat vicepresedintele Parlamentului European Adina Valean, la Bruxelles.

Adina Valean, vicepresedinta a Parlamentului EuropeanFoto: Parlamentul European

Europarlamentarul liberal a gazduit miercuri dezbaterea "TTIP: What's in it for innovation", din cadrul celui de-al saselea Summit European pentru inovare, potrivit unui comunicat de presa transmis de acesta.

"Cum Uniunea Europeana si Statele Unite au o indelungata istorie in domeniile de varf ale cercetarii si unii dintre cei mai creativi tineri in toate domeniile, ar trebui sa includem masuri clare de facilitare si incurajare R&D in acordul nostru de liber schimb cu Statele Unite. Inovarea, se stie, depinde nu doar de resursele umane, ci si de investitii. De aceea, accesul la finantare pentru tinerii antreprenori trebuie sa fie inclus in negocierile cu privire la TTIP. Care sunt sursele de finantare? Sunt ele usor de accesat? Cum se poate implica sectorul bancar? Ce forme de garantii de credit putem lua in considerare? Aceste intrebari trebuie adresate in cadrul negocierilor pentru TTIP, pentru a ne asigura ca banii disponibili pentru cercetare ajung la cei care au nevoie de ei" a declarat Valean.

La dezbatere au participat membri ai Camerei de Comert Americane, Asociatiei Europene pentru protectia consumatorului, Misiunii Statelor Unite pe langa UE, precum si reprezentanti ai Comisiei Europene.

In cadrul dezbaterii au fost abordate si chestiuni legate de transferul datelor intre Uniunea Europeana si Statele Unite.

"Sunt convinsa ca o varianta imbunatatita a Acordului Safe Harbour, precum si conditii clare cu privire la transferul datelor in cadrul TTIP, vor face posibil ca cercetarea pentru noi produse si servicii sa nu fie obstructionate", a mai aratat europarlamentarul PNL.

Negociatorii europeni si americani nu au inclus pana in prezent serviciile financiare in dicutiile pentru TTIP.

"E adevarat ca nu am inclus in acest stadiu serviciile financiare. Si asta nu pentru ca nu vrem sa discutam accesul pe piata serviciilor financiare, ci dimpotriva, suntem foarte dornici sa discutam toate aspectele serviciilor financiare si pentru noi aceasta necesita o abordare integrata si cuprinzatoare care priveste accesul pe ambele piete si aspectele regulatorii", a declarat seful echipei europene de negociere, Ignacio Bercero, in octombrie 2014, dupa runda a saptea de discutii cu omologii americani.