Ministrul bulgar al Economiei, Bojidar Lukarski, a declarat ca tara sa nu va semna viitorul acord de liber schimb UE-SUA (TTIP), daca SUA nu renunta la obligativitatea vizelor impuse acestei tari, potrivit novinite.com.

El a spus, miercuri, ca pozitia Bulgariei referitoare la TTIP nu este foarte diferita de a celorlalte state membre UE, singura diferenta fiind aceea ca Sofia doreste includerea problemei vizelor ca punct-cheie in negocieri.

Problema vizelor a fost ridicata, in trecut, si de oficialitati din Romania in privinta negocierilor pentru acordurile de liber schimb dintre UE si SUA, respectiv Canada, dar presiunile au incetat in ultima vreme.

  • In octombrie 2013, Titus Corlatean, in calitate de ministru de Externe, afirma ca Parlamentul Romaniei nu va ratifica acordul de liber schimb negociat de UE si Canada, in cazul in care Canada nu renunta la vizele impuse romanilor.
  • Ulterior, si fostul europarlamentar Sabin Cutas spunea ca-si doreste ca membrii romani din Parlamentul European sa voteze impotriva incheierii TTIP, daca SUA nu ridica regimul vizelor.