​Acordul de liber schimb pe care Uniunea Europeana il negociaza deja de un an si jumatate cu SUA a fost adesea prezentat drept cel mai mare pact de acest fel din istorie. Pana la acordul cu America - precedat de CETA, acordul similar UE-Canada ce asteapta deja ratificarea - UE a avut asocieri economice si comerciale de mult mai mica anvergura, semnate indeosebi cu tarile din imediata vecinatate. HotNews.ro va prezinta un istoric al acordurilor comerciale ale comunitatii europene din ultimii 40 de ani.

UE-SUAFoto: Wikipedia

In acest rastimp, atentia s-a concentrat mai intai pe tarile vest-europene din afara UE - vezi cazul Elvetiei - apoi spre statele nordice. In anii '90, in paralel cu asocierile economice cu tarile central si est-europene pe cale de aderare, UE si-a intarit prezenta economica prin acorduri de asociere cu tarile de la Mediterana, iar apoi cu statele balcanice aspirante la aderare si cu foste republici sovietice.

Marile acorduri comerciale cu SUA si cu alte puteri economice sau tari de importanta strategica pentru Europa (vezi cazul Ucrainei) abia acum sunt in curs de negociere.

Surse: wikipedia.com