Ministrul Britanic de externe, Philip Hammond, a incurajat, miercuri, la Bucuresti, finalizarea negocierilor dintre Comisia Europeana si guvernul american pentru viitorul Parteneriat Transatlantic de Liber Schimb (TTIP) inca din anul 2015, pentru a crea un "bloc economic strategic" cu "o putere uriasa" in relatia cu Rusia si cu alte tari care ameninta valorile Uniunii Europene si ale Statelor Unite. In schimb, omologul sau roman, Bogdan Aurescu, a inistat pe respectarea principiului mobilitatii fortei de munca in Uniunea Europeana.

Discutie UK-RomaniaFoto: migrantforum.org.uk

Hammond a avut o intrevedere cu omologul sau roman, Bogdan Aurescu, in care a subliniat beneficiile pe care o mare piata transatlantica le-ar aduce cresterii economice europene si americane.

"Europa se concentreaza pe desavarsirea trataelor comerciale cu partenerii nostri principali si in primul rand ar trebui sa fie abordat TTIP cu SUA. Daca vom reusi sa-l realizam anul acesta, va crea o piata unica intre UE si SUA, care inseamna 46% din PIB-ul Globului si un motor de neoprit de crestere pentru viitor. De asemenea, ar insemna un bloc economic strategic, care va avea o putere uriasa in relatia cu Rusia si cu alte tari care ne pun la incercare valorile oriunde in lume", a spus ministrul britanic de externe.

In schimb, Romania pune accentul pe necesitatea ca Marea Britanie si celelalte state UE sa respecte principiul liberei circulatii a fortei de munca in blocul comunitar.

"Am mentionat importanta pe care o acordam libertatii de miscare a lucratorilor, dar am mentionat si cat de importanta este sa vedem ca Marea Britanie ramane in Uniunea Europeana. Pledam pentru definitivarea pietei interne, inclusiv prin garantarea deplina a circulatiei fortei de munca, subiect pe care l-am discutat astazi. Noi consideram ca mobilitatea lucratorilor are efecte pozitive asupra produsului intern brut al tarii in care muncesc si contribuie la cresterea economica a ststului respectiv si a economiei UE in general", a spus spus Bogdan Aurescu.

Discutiile Hammond-Aurescu au avut loc in contextul in care Marea Britanie pune tot mai agresiv la indoiala drepturile de baza ale lucratorilor de libera circulatie pe piata muncii din Uniunea Europeana.

In 28 noiembrie 2014, premierul britanic David Cameron a declarat ca planul sau destinat limitarii afluxului de imigranti din Uniunea Europeana in Marea Britanie va necesita modificarea Tratatelor europene.

"Nu exista nicio indoiala ca planul in ansamblul sau va necesita cateva modificari ale Tratatelor si sunt increzator in capacitatea noastra de a le negocia", a declarat el, citat de Mediafax.

Intr-un discurs foarte asteptat, premierul britanic, aflat sub presiunea opiniei publice si a curentului eurofob, a pledat pentru o limitare a accesului la indemnizatii sociale al imigrantilor care provin din Uniunea Europeana.

Planul sau, a carui aplicare ramane incerta, prevede un termen de patru ani inainte ca imigrantii sa poata obtine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinte sociale. Aceasta masura vizeaza in primul rand muncitorii slab calificati veniti in special din estul Europei.

Un imigrant nu ar trebui sa vina in Marea Britanie fara o oferta de lucru si va fi rugat sa paraseasca tara dupa sase luni daca nu si-a gasit un loc de munca, a adaugat Cameron, care sustine ca vrea sa revina la politicile implementate in anii '80 de Margaret Thatcher.

In mai 2015, Marea Britanie va avea alegeri parlamentare, dupa care (probabil in 2017) ar putea urma un referendum national in care cetatenii britanici vor decide daca Regatul mai ramane sau nu in Uniunea Europeana.