Echipele de negociatori ale SUA si UE au inceput, luni, la Bruxelles, cea de-a opta runda de negociere pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), aceasta fiind prima discutie din anul 2015.

ttipFoto: www.euintheus.org

Noua runda de negocieri, care va dura toata saptamana, a fost precedata de o declaratii puternice de sustinere a viitorului acord de liber-schimb din partea oficialilor americani. Pe 29 ianuarie, secretarul de stat al SUA, John Kerry s-a intalnit cu omologul sau leton, Edgars Rinkevics, neratand ocazia sa readuca in discutie TTIP cu presedintia letona a Consiliului Uniunii Europene, care se desfasoara in prima jumatate a anului 2015.

"Este important ca presedintia letona a UE are loc chiar acum, pentru ca Letonia este un sustinator puternic al TTIP. Si acesta este un prilej pentru noi sa incercam indepartam mitologia raspandita de unii, inexactitatile complete despre unele aspecte de care se teme lumea, si sa subliniem ca TTIP este un mod de a da vietza economiei Europei. Acesta este un generator de locuri de munca. Este de o importanta enorma pe ambele maluri ale Atlanticului. Acordul reprezinta 40 la suta din PIB-ul lumii si va mari standardele, nu le va cobori, spre binele Europei si al SUA", a spus Kerry la intalnirea cu ministrul leton de externe.

Rinkevics a subliniat dimensiunea geostrategica a TTIP, avand in vedere vulnerabilitatea istorica a tarilor baltice in fata Rusiei.

"TTIP, asa cum bine ati mentionat, este ceva ce ne-am dori sa-l vedem promovat avand in vedere ca negocierile se desfasoara pe parcursul presedintiei noastre si nu numai. Noi credem ca acest acord are o valoare economica, dar si geopolitica extrem de importanta", a spus seful diplomatiei letone. In context, el a adus vorba si despre conflictul prelungit din Ucraina, cerand sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei, in urma unei mai stranse conlucrari SUA-UE.

Foarte important, runda a 8-a de negocieri pentru TTIP are loc dupa ce Comisia Europeana a incheiat procesul de consultare publica privind controversata clauza de protectie a investitoilor ISDS.

Discutiile despre ISDS, pentru care americanii insista, au fost suspendate de europeni aproape un an intreg, pana la finalizarea unei ample consultari publice in UE pe acest subiect.

In ianuarie 2015, Comisia a facut public un raport cantitativ al consultarii publice pe ISDS, insa, cel mai probabil, negociatorii europeni vor evita si de data aceasta discutia pe acest subiect cu echipa americana, pana la o analiza de continut a consultarii publice europene.

Precedenta runda de negociere, care a avut loc la inceputul lunii octombrie 2014, nu a avut un rezultat palpabil.

Europenii au insistat pentru deschiderea unui capitol aparte pentru energie, urmarind sa poata cumpara gaze si petrol ieftine din SUA, pentru a scapa de dependenta de energia ruseasca, insa partea americana a respins icluderea unui capitol distinct pe problema. Oficiali americani au precizat, insa, pentru HotNews, ca lipsa unui capitol distinct pe energie nu va impiedica neaparat un viitor acord privind furnizarea de gaze lichefiate si petrol din SUA in UE.

In schimb, partea europeana a respins ferm orice discutii despre restrictiile UE asupra organismelor modificate genetic (OMG) si despre o eventuala eliminare a marcilor traditionale europene (indicatiile geografice) din comertul cu produse agro-alimentare.