Mai multe sute de manifestatii au avut loc sambata in intreaga lume, in principal in Germania, unde mai multe mii de persoane au coborat in strada pentru a protesta fata de acordurile de liber-schimb, cum este cazul acordului TTIP, negociat intre Statele Unite ale Americii (SUA) si Uniunea Europeana (UE), transmite AFP.

Proteste fata de TTIP in FrankfurtFoto: Captura Ruptly TV

Principala tinta a manifestantilor este acordul TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), a carui urmatoare runda de negocieri incepe luni la New York si care vizeaza desfiintarea barierelor vamale si a reglementarilor dintre SUA si Europa.

Opozantii acordului se tem ca el ar putea duce la dereglementare generala si la un recul al campului de actiune al guvernelor.

Apelul de sambata - lansat de asociatii internationale, organizatii neguvernamentale, sindicate si partide, si la care au raspuns 45 de tari - prevede circa 750 de actiuni, adunari sau manifestatii in intreaga lume.

In Germania, unde TTIP a dezlantuit pasiuni, campania a cunoscut un ecou deosebit: potrivit unei purtatoare de cuvant a asociatiei Attac Germania, "mai multe zeci de mii" de persoane manifestau sambata dupa-amiaza in tara, fiind organizate 230 de actiuni in 170 de orase si sate.

15.000 de persoane au manifestat la Munchen (sud), la Leipzig (est) 2.000 iar la Stuttgart 1.000, potrivit purtatoarei de cuvant, care a precizat ca o mare manifestatie anti-TTIP va avea loc pe 10 octombrie la Berlin.

Cincisprezece astfel de evenimente au fost planificate in capitala, inclusiv un lant uman "de mai multe mii de oameni", intre ambasadele Canadei si Statelor Unite, potrivit unui fotograf AFP.

In afara de TTIP, apelul la proteste a vizat si alte acorduri in pregatire, cum ar fi cel privind comertul cu servicii (TISA) sau cel dintre UE si Canada (Acordul comercial si comercial global, CETA).

La Varsovia, circa 300 de persoane au protestat in fata reprezentantei Comisiei Europene, anunta agentia poloneza PAP.

La Praga, o manifestatie a reunit 250 de persoane, iar la Helsinki, o mie de persoane, dintre care unele mascate, au defilat pe muzica - ritm de tobe si heavy metal - pe strazile din capitala finlandeza, potrivit unul jurnalist AFP.