SUA si Uniunea Europeana se pregatesc pentru un an 2016 mai intens in negocierile privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), in pofida dificultatilor produse de opozitia resimtita in Europa fata de acest tratat de liber schimb. Mesajul a fost transmis luna aceasta de Comisarul european pentru Comert, Cecilia Malmstrom, potrivit careia partile se asteapta ca negocierile avansate sa se desfasoare rapid anul viitor.

Inca de la inceputul lunii, Cecilia Malmstrom si Reprezentantul SUA pentru Comert Michael Froman au declarat, in urma unei intrevederi pe tema TTIP la Bruxelles, ca "am ajuns la un acord sa intensificam si mai mult lucrul in 2016, sa facem ca negocierile sa avanseze mai rapid, inclusiv prin munca mai sustinuta intre sesiunile de negociere, runde oficiale de negocieri frecvente si mai multe consultari la nivel ministerial".

Tot luna aceasta, Comisarul Malmstrom declara, intr-un eveniment al fundatiei germane Friedrich Naumann ca intelege miscarea anti-TTIP din Europa, dar aprecia ca nemultumirile oamenilor nu inseamna, pur si simplu, o respingere a comertului deschis. Din discursul de atunci al oficialului european:

  • "E imposibil sa respingem ca exista o dezbatere majora referitoare la comert, in cadrul Uniunii Europene (...) mai ales in Germania. Vedem cum zeci de mii de oameni ies in strada pentru a protesta fata de negocierile pentru un acord privind comertul in servicii... impotriva acordului CETA cu Canada... si mai presus de toate, impotriva acordului TTIP cu SUA. Vedem graffiti cu aceste acronime - TiSA, CETA si TTIP - in tot acest oras (Berlin - n.red.) si in multe altele. Si vedem un interes imens fata de toate aceste subiecte in media, traditionale si online".
  • "Pentru un liberal, e usor sa ramai descumpanit in fata tuturor acestor dubii. Dar nu de asa ceva avem nevoie. In schimb, in primul rand avem nevoie sa ii ascultam pe oameni. Avem nevoie sa le intelegem preocuparile. Si cand o facem, vedem ca aceasta chestiune este mult mai complexa decat o simpla respingere a comertului liber".
  • "In al doilea rand, avem nevoie sa ne adaptam abordarea asa incat sa tina cont de preocuparile oamenilor. Am facut acest lucru, deja, in cazul TTIP, TiSA si CETA. Si este unul dintre principalele obiective ale strategiei Comert pentru Toti. Si, facand acest lucru, nu inseamna ca abandonam principiile liberale, ci improspatarea argumentelor in favoarea comertului liber."
  • Tot discursul Comisarului Malmstrom - aici

In fata opozitiei vocale la nivel european, fata de TTIP, multi politicieni prefera sa fie mai transanti in pozitiile lor decat oficialii diplomati de la Bruxelles. Este si cazul parlamentarului conservator britanic Guto Bebb, in opinia caruia discursul anti-TTIP ar fi alimentat de o agenda "antioccidentala si antiamericana", ce ar promova o dezbatere lipsita de onestie si bazata pe afirmatii ce nu-si gasesc sustinerea in realitate.

Potrivit Belfast Telegraph, Guto Bebb, care conduce grupul responsabil cu analiza TTIP in Parlamentul britanic, sustine ca preocuparile fata de subiecte precum ISDS - clauza controversata negociata in cadrul TTIP, referitoare la solutionarea disputelor intre state si investitori - au fost "demolate". Potrivit aceluiasi Bebb, in cazul unui subiect fierbinte pentru Marea Britanie, afirmatiile criticilor cum ca deschiderea comerciala in relatiile UE-SUA, propusa de TTIP, ar fi o amenintare pentru sistemul britanic de sanatate ar fi fost desfiintate printr-o scrisoare pe care parlamentarii britanici au primit-o de la negociatorii UE.

  • Acelasi parlamentar a aratat ca toate criticile pe care le primeste din partea cetatenilor si organizatiilor britanice, legate de aceasta tema, vizeaza exclusiv TTIP - niciunul nu ar viza acordul UE-Canada. Ceea ce il face sa creada, spune el, ca "este vorba despre o agenda anti-occidentala si anti-americana".