​Romania doreste ca TTIP, acordul de liber schimb negociat in prezent de UE si SUA, sa fie "un acord ambitios, echilibrat si cuprinzator", iar la nivel local subiectul "necesita discutii ample in Guvern, dar si cu societatea civila si mediul de afaceri", potrivit lui Dan Dinuta, director pentru Politici Comerciale, Departamentul de Comerț Exterior din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului. Acesta a explicat marti, la dezbaterea pe tema TTIP organizata de Ambasada Marii Britanii, asteptarile Romaniei in probleme precum mecanismul de solutionare a litigiilor stat-investitor (ISDS).

Dan DinutaFoto: HotNews / DP

Potrivit lui Dan Dinuta, un subiect sensibil ce trebuie negociat de acum inainte este cel al proprietatii intelectuale: "Negociatorii americani, in ceea ce priveste proprietatea intelectuala, sunt destul de reticenti. Sunt subiecte arzatoare privind brevetele, copyright-ul. Cel mai greu subiect este cel al indicatiilor geografice pentru protectia produselor europene, fata de care SUA sunt reticente".

Pe tema ISDS - subiect ce a starnit ample controverse in Europa, pe fondul temerilor ca marile corporatii ar beneficia de parghii juridice mult prea puternice in relatia cu statele - Dan Dinuta a spus ca acesta "este un alt subiect sensibil. Daca SUA accepta sistemul propus de UE, se ajunge la un model predictibil, de care Romania are nevoie, pentru ca avem nevoie de investitii straine".

El a aratat ca ar fi bine ca tratativele sa se apropie de finalizare vara aceasta, in conditiile in care "la momentul actual sunt chiar mai putin de 50% din texte convenite in negocierile SUA-UE".

Oficialul guvernamental a spus ca Romania a fost prima tara UE care a spus ca TTIP trebuie sa fie cat mai nuantat si cat mai profund si tara care "a pus in dezbatere subiectul energiei, cand nu era in discutie".

  • Ambasada Marii Britanii a organizat marti, o dezbatere in care oficiali si parlamentari romani, reprezentanti ai sindicatelor si mediului de afaceri, precum si ONG-uri de-o parte si de alta a baricadei TTIP s-au alaturat oficialilor britanici, americani si din cadrul Comisiei Europene in a raspunde intrebarilor voastre despre TTIP, cel mai mare acord comercial din istoria omenirii. Vezi integral discutiile