Presedintele Francois Hollande a afirmat marti ca Franta nu vrea sa "cultive iluzia" unui acord asupra tratatului trans-atlantic (TTIP) intre Europa si Statele Unite "inainte de sfarsitul anului " si "de finalul mandatului" presedintelui Barack Obama, scrie AFP.

Francois HollandeFoto: Agerpres (editat)

"Discutiile din acest moment asupra tratatului intre Europa si Statele Unite nu pot ajunge la un acord pana la sfarsitul anului", a declarat presedintele Frantei.

"Franta prefera sa priveasca lucrurile in fata si sa nu cultive iluzia ca un acord ar putea fi incheiat inainte de sfarsitul mandatului presedintelui Statelor Unite", a declarat el.

Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel, citat deDeutsche Welle, anunta la sfarsitul saptamanii trecute ca negocierile dintre Uniunea Europeana si SUA pentru un acord de liber schimb (TTIP) "au esuat de facto, desi nimeni nu admite cu adevarat acest lucru".

Declaratia sa venea dupa ce, in iulie, negociatorii americani si europeni pentru TTIP incheiasera o ultima runda de tratative, dar n-au facut public nici pana acum pozitiile partilor.

"Nimic nu misca" in cazul TTIP, a spus Gabriel, care este si ministru german al Economiei. TTIP ar fi acordul de liber schimb cu cea mai mare acoperire din lume, reprezentand o zona de 800 milioane de oameni, iar negociatorii sperau sa incheie negocierile anul acesta, inainte de finalul mandatului lui Barack Obama la Casa Alba si de alegerile ce urmeaza sa aiba loc ulterior in Germania si Franta.

Gabriel a aratat ca, in cazul TTIP, protocol ce s-a confruntat cu diverse critici dure de-a lungul timpului, niciunul dintre cele 27 de capitole nu a fost negociat, inca, pana la capat. Vice-cancelarul german a laudat, in schimb, acordul negociat de UE cu Canada (CETA), considerat ca fiind "corect" pentru ambele parti.

Comisia Europeana considera insa, in urma cu o zi, ca negocierile dintre europeni si americani avanseaza.

"Comisia Europeana noteaza progrese constante in negocierile in curs asupra TTIP", a declarat luni purtatorul de cuvant al Comisiei, Margaritis Schinas, intrebat cum comenteaza declaratiile lui Sigmar Gabriel.

"Desi discutiile comerciale consuma timp, procesul este demarat. (...) Ultima runda a avut loc la jumatatea lui iulie la Bruxelles", a adaugat el.

Acesta a subliniat ca negocierile au intrat intr-o "faza cruciala", in conditiile in care propuneri pentru toate capitolele se afla acum pe masa negocierilor.

Schinas a reamintit executivul de la Bruxelles a primit in cadrul ultimului summit european sprijinul celor 28 de state membre pentru a negocia. "Avem un mandat de negociere care a fost acceptat unanim", a precizat acesta.

"In cazul in care conditiile sunt indeplinite, Comisia Europeana este pregatita sa incheie un acord p ana la finele anului", a mai spus Schinas.

Marti dimineata, secretarul de Stat pentru Comert Exterior, Matthias Fekl, a anuntat ca Guvernul francez va cere in septembrie Comisiei Europene sa opreasca negocierile privind TTIP.

"Nu mai exista sprijin politic din partea Frantei in aceste negocieri, iar Franta cere oprirea lor", a declarat Matthias Fekl.

Oficialul francez sustinea ca negocierile purtate de Comisia Europeana in numele celor 27 de state membre sufera de un dezechilibru in favoarea pozitiei SUA.

TTIP ar fi dus la crearea celui mai mare spatiu de liber schimb din istorie, setand practic un standard global pentru comert, spre nemultumirea Rusiei sau a Chinei.