Detalii privind licitatia care va remodela peisajul telefoniei mobile pe urmatorii 15 ani: Daca s-ar vinde toate frecventele scoase la licitatie statul ar obtine venituri de minim 700 de milioane de euro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 14 martie 2012, 10:38 Economie | Telecom


La jumatatea acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Autoritatea de reglementare in comunicatii a supus miercuri in consultare publica documentele privind aceasta licitatie, care va fi una deschisa ascendenta in care se vor licita mai multe loturi de cate 5 MHz, cu durata de 1,3 ani si 15 ani. Termenul limita pentru acordarea licentelor scurte este de 30 noiembrie 2012, iar pentru acordarea licentelor pentru 15 ani este de 31 iulie 2013. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.

Conform informatiilor autoritatii, vor fi scoase la licitatie 42 de blocuri pereche de cate 5 MHz, dintre care 6 sunt in banda de 800 Hz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1800 MHz si 14 in banda de 2600 MHz, precum si 3 blocuri nepereche de cate 15 MHz in banda de 2600 de MHz. Se vor acorda licente de utilizare pe perioade de 15 ani, cu incepere de la 6 aprilie 2014, pentru toate aceste frecvente, dar si licente pe termen mai scurt, pana la  5 aprilie 2014, pentru frecventele din benzile de 900 si 1800 de MHz care sunt in prezent folosite de Orange si Vodafone, respectiv 5 blocuri pereche in banda de 900 MHz si 6 blocuri pereche in banda de 1800 de MHz.

ANCOM a redactat si un proiect de Hotarare de Guvern care sa stabilieasca pretul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un pret minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc in banda de 1800 MHz si 4 milioane de euro per bloc pereche si 3 milioane de euro pe bloc nepereche in banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni valorile au fost stabilite la 3,4 milioane de euro in banda de 900 de MHz si 0,8 milioane de euro in banda de 1800 de MHz.

Castigatorii blocurilor din benzile de 800 si 900 MHz vor avea obligatii de acoperire cu prioritate a unor procente minimale din populatia anumitor zone prestabilite, identificate ca fiind slab acoperite sau fara acoperire cu servicii de comunicatii mobile, intr-un anumit termen si obligatii de acoperire a unui procent minim din populatia Romaniei cu servicii de comunicatii mobile, prin intermediul infrastructurii proprii.

 • "S-a introdus o obligatie ca operatorii care castiga sa ofere acces la reteaua proprie operatorilor mobili virtuali (MVNO) in conditii rezonabile si nediscriminatorii fata de conditiile de care beneficiaza titularul pentru propriile sale servicii", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, referindu-se la acest aspect.

Pentru benzile de sub 1 GHz, exista de asemenea obligatia de acoperire cu prioritate a circa 1400 de localitati albe (sate) neacoperite in prezent de retele mobile de comunicatii (termen 5 aprilie 2015) si acoperirea a 60% din populatie  Romaniei (termen 5 aprilie 2019).

La nivel legislativ in perioada urmatoare trebuie adoptata o Ordonanta de Urgenta (OUG) privind eliberarea benzilor folosite acum partial de MaPN si Secretariatul General al Guvernului (SGG) trebuie sa initieze proiectul de Hotarare de Guvern (HG) privind cuantumul taxelor de licenta.

ANCOM propune ca alocarea spectrului sa se faca printr-o procedura de selectie competitiva, care presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile. Ofertele initiale vor arata daca exista o cerere mai mare decat oferta pe anumite benzi, daca anumite blocuri nu sunt licitate deloc sau daca oferta este similara cu cererea.

In cazul in care exista cerere mai mare decat spectrul disponibil intr-o anumita banda de frecvente se decide intrarea in rundele primare de licitare. In fiecare runda primara, ofertantii care doresc sa liciteze in continuare vor comunica unei Comisii de licitatie blocurile pentru care raman in competitie, pretul fiind automat crescut la fiecare runda pentru tipul de blocuri pentru care cererea e mai mare ca oferta. Rundele primare se reiau in acest fel pana in momentul in care numarul de blocuri cerute este egal cu numarul de blocuri disponibile sau mai mic decat acesta pentru toate tipurile de blocuri, explica ANCOM.

Daca in aceasta faza raman si blocuri neacordate, se trece la organizarea rundelor suplimentare, faza in care se ofera sume exclusiv pentru aceste blocuri. Sumele ofertate nu pot fi mai mici decat ultima suma ofertata pentru respectivul bloc sau taxa initiala. Daca nu mai exista blocuri suplimentare nealocate sau oferte pentru blocurile suplimentare ramase nealocate, se poate trece in runda de alocare.

Daca in rundele anterioare ofertantii au licitat pentru blocuri abstracte de frecvente (fara localizare in banda de frecventa), in aceasta runda se stabileste pozitia fiecarui bloc in banda. Si in aceasta runda, se pot face oferte financiare nominale, daca mai multi ofertanti castigatori doresc un anumit plasament in banda al blocurilor castigate.

In cazul in care se aloca toate blocurile de frecvente la pretul de pornire propus de ANCOM, valoarea totala a spectrului scos la licitatie s-ar putea ridica la 700 de milioane de euro.

Proiectele documentelor licitatiei pot fi consultate aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 17.04.2012


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2109 vizualizari

 • -3 (5 voturi)    
  patrioti, sa facem bani la buget! (Miercuri, 14 martie 2012, 11:04)

  gigi [anonim]

  Se mai pot aduce cateva miliarde bune la buget daca vindem frecvente cu raze X, frecvente laser si subatomice de dezintegrare a materiei in marile orase ale tarii catre companii private de tot felul de te miri unde! Ura pentru finantele tarii!!
 • +1 (1 vot)    
  De ce sa nu facem bani la buget? (Miercuri, 14 martie 2012, 12:50)

  Analistu [anonim]

  Peste tot s/a facut la fel. Si nemtii si francezii, spaniolii, .... Englezii si nemtii au luat in 2000 zeci de miliarde care au mers la buget.
  De ce am da licentele gratis? Si daca le-am da gratis, ar vre mult prea multi si s/a naste intrevbare -cui? Si am face bani la bugetul altora!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by