Primaria Capitalei a inceput joi seara demolarea caselor de pe partea dreapta (venind dinspre Piata Victoriei spre Vasile Parvan) a Bulevardului Buzesti pentru largirea strazii la trei benzi pe sens. Pana in prezent au fost puse la pamant doua case.

Prima demolare de pe Bd BuzestiFoto: Hotnews
  • Proprietarii si chiriasii din zona se plang ca inca nu au fost despagubiti
  • ONG-urile au atacat in instanta hotararile de Consiliu General in baza carora se face largirea strazii.

Madalin Dumitru, seful Directiei de Infrastructura din Primaria Capitalei, spune ca vor fi daramate in total 87 de case, pe masura ce vor fi emise autorizatiile de demolare. "In aceasta seara am demolat imobilul de pe Buzesti 9-11. Celelalte imobile pana la intersectia cu Vasile Parvan urmeaza sa fie demolate in ritmul in care vor iesi documentele. Cinema Feroviarul urmeaza sa fie relocat. Acest bulevard va fi un nou Magheru. Lucrarea va fi realizata in trei etape. Primul tronson este Buzesti - Vasile Parvan, al doilea, Vasile Parvan - Piata de flori George Cosbuc iar al treilea, de la Piata George Cosbuc pana la Gara Progresul", a declarat Madalin Dumitru pentru HotNews.ro.

Demolarile pe Bd Buzesti au inceput noaptea

Demolarile pe Bd Buzesti au inceput noaptea

Foto: Hotnews

Planurilor Primariei li se opun proprietarii si chiriasii din casele aflate pe lista demolarilor. Acestia sustin ca municipalitatea nu i-a despagubit sau nu le-a dat, asa cum le-a promis, case in schimb. "Stau de 20 de ani pe aceasta strada, oamenii primariei au venit acum trei ani sa ne spuna ca or sa lateasca drumul si ne vor expropria, m-au chemat la negocieri, mi-au dat 54.000 de euro. La vremea respectiva nu puteai sa-ti cumperi mare lucru de ei si am cerut mai mult. Ori in loc de bani, sa-mi dea doua camere in alta parte, civilizat. Acum mi-au oferit 23.000 de euro. Marti m-am dus la primarie sa vad despre ce e vorba si mi-au zis ca n-au fonduri sa-mi dea deocamdata, sa stau sa-i astept. Azi dimineata m-au anuntat ca imi darama casa. Acum ma uit cum o demoleaza pe a vecinilor si stiu ca urmeaza si a mea. Unde sa ma duc?" spune Ion Covrig, proprietar al unui apartament de la numarul 15.

Si chiriasii din zona se pling: "Suntem cu chiria la zi, azi ne-au anuntat ca se demoleaza, am fost la primarie si ne-au dat un apartament cu doua camere in Piata Amzei, insa noi nu suntem de acord pentru ca aici avem patru camere si locuim impreuna cu copiii si cu tatal meu care este bolnav. Spatiul oferit este impropriu, in plus, nu putem incheia un contract de inchiriere, fiindca imobilul in care vor sa ne mute este in litigiu, deci ne pot zbura oricand si de acolo", spune Roxana Radu, de la numarul 15.

Madalin Dumitru, de la Primarie, spune insa ca demolatilor li s-au transferat deja banii in cont, iar acestia ii pot accesa in momentul in care fac dovada ca imobilul expropriat nu este ipotecat si are impozitele platite la zi.

ONG-urile contesta

Nicusor Dan, Presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul", ne-a declarat ca a atacat in instanta hotararile de Consiliu care stau la baza proiectului de extindere a bulevardului. "Avem trei procese deschise, primul prin care contestam HCGMb 151/2006, prin care se delimiteaza spatiul public aferent bulevardului Buzesti, al doilea, HCGMb 262/2006, prin care proiectul este declarat de utilitate publica si HG 590/2010, prin care este redeclarat de utilitate publica. Am cerut suspendarea acestor hotarari in regim de urgenta. Primul termen a fost pe 9 septembrie, al doilea va fi pe 12 noiembrie, al treilea pe 22 noiembrie. Am atacat documentele pentru ca legea spune ca exproprierile se pot face doar in baza unui Plan Urbanistic Zonal, iar acesta lipseste. Ei au o Hotarare pe care o numesc PUZ, dar este incompleta."

Demolare in Buzesti

Demolare in Buzesti

Foto: Hotnews

Arhitectul Florin Balteanu, reprezentant al Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor, semnaleaza o serie de nereguli referitoare la acest proiect.

"Imi pare rau sa o spun, in cazul crearii axei Buzesti - Berzei, primaria fie da dovada de o crunta lipsa de transparenta, fie orbecaie demolind case fara a avea un proiect clar. Mai multe organizatii non-guvernamentale au facut de mult timp cereri catre municipalitate pentru ca aceasta sa-si detalieze public intentiile. Municipalitatea cu greu a raspuns ca proiectul este cel din HCGMB 151/2006. Aceasta hotarire adopta si nu adopta un plan urbanistic zonal. Titlul ei nu face referire la adoptarea unui PUZ, cartusul plansei anexate face, avem si un raspuns de la prefect in care ni se zice ca nu e PUZ. Hotarirea nu are la baza vreun aviz de la Ministerul Culturii, desi afecteaza unele monumente, mai exact plansa de reglementari a pseudo PUZ -ului deseneaza carosabil in locul unor monumente istorice.

Proiectul este discutabil din mai multe aspecte: se propune inca o artera principala care debuseaza in Piata Victoriei. Este bine sa avem o colectoare de trafic atit de supradimensionata tranzitind centrul? Astazi marile orasele isi gestioneaza problemele de trafic altfel decit prin aducerea masinilor in centru. De la taxe prohibitive pentru tranzitul/ parcarea in centru la masuri de incurajare a formarii de nuclee de centralitate pe inelele exterioare ale orasului. Din PUZ-ul proaspat aprobat, dar gindindu-ne si la un altul pentru un teritoriu mai la sud ce este in curs avizare in Comisia de Urbanism se observa ca axa va fi bordata de constructii generatoare de trafic, constructii agabaritice in raport cu tesutul din zonele protejate adiacente. Mi-e teama ca la finalizarea bulevardului se va sta in trafic la fel (de fapt mai rau, date fiind suprafetele considerabile de birouri ce se vor construi aici) ca pe Bulevardul Unirii, si vom fi mai saraci cu peste 10 monumente istorice actualmente clasate."