Compania Apple a anuntat miercuri demisia presedintelui si fondatorului sau Steve Jobs, fara a da mai multe detalii, anunta AFP. Apple Inc a informat ca demisia lui Steve Jobs are efect imediat si ca acesta va fi inlocuit de Tim Cook, care ocupa functia de director operational al companiei.

Steve Jobs si tableta iPadFoto: Reuters

Intr-o scrisoare trimisa conducerii si "comunitatii" Apple, Jobs a transmis ca doreste sa ramana presedinte al consiliului de administratie.

"Intotdeauna am spus ca daca va veni o zi in care nu-mi voi mai putea indeplini indatoririle ca CEO al Apple, voi fi primul care va anunta acest lucru. Din pacate, acea zi a venit", a spus Jobs intr-o scurta scrisoare in care isi anunta demisia, citata de New York Times.

Desi s-a aflat oficial in concediu medical inca din luna din ianuarie, Jobs a aparut in public pentru a anunta noi produse Apple. CEO-ul de 56 de ani a revenit pentru scurt timp in luna martie, pentru a dezvalui cea mai recenta versiune a iPad si mai tarziu pentru a participa la o cina gazduita de catre presedintele Barack Obama pentru liderii din IT, in Silicon Valley.

"Consider ca zilele cele mai stralucite si mai inovative ale Apple sunt cele care vor urma. Si astept cu nerabdare sa vad si sa contribui la succesul sau intr-un nou rol. (...) In ceea ce-l priveste pe succesorul meu, recomand cu tarie ca Tim Cook sa fie numit CEO al Apple", a adaugat Jobs.

"In noul sau rol, in calitate de presedinte al consiliului, Steve va continua sa serveasca Apple cu inspiratia, creativitatea si cunostintele sale unice", a declarat Art Levinson, presedintele Genentech si membru al consiliul de administratie Apple, intr-un comunicat de presa.

Actiunile Apple au scazut cu 7% dupa anuntul demisiei lui Jobs. In cursul sedintei de tranzactionare, actiunile au coborat pana la 357.40 dolari, dupa o o scurta stagnare. Ulterior, au castigat 0,7%, inchizand in final la 376.18 dolari pe Nasdaq. Valoare pe bursa a companiei Apple se ridica la 346 miliarde de dolari.

Steve Jobs alaturi de co-fondatorul Apple, Steve Wozniak

Steve Jobs alaturi de co-fondatorul Apple, Steve Wozniak

Foto: Reuters

Steve Jobs a fondat compania Apple in 1976 alaturi de Steve Wozniak si a construit reputatia companiei cu Apple II si calculatoarele Macintosh. El a parasit Apple in 1985 in urma unui conflict cu John Sculley, directorul executiv al companiei in acea perioada. In anul urmator, cu un grup mic de angajati Apple, el a fondat NeXt Computer, care in cele din urma nu a avut un succes notabil. In 1986, Jobs a cumparat divizia de grafica computerizata Lucasfilm si a transformat-o in studioul independent de animatie Pixar.

Un deceniu mai tarziu, el a vandut sistemul de operare NeXt catre Apple si s-a intors in fruntea companiei.

Odata cu introducerea produselor iPod, iTunes, iPhone si iPad, Apple a avut un impact semnificativ asupra industriei. Jobs a fost cel caruia i-a fost atribuit meritul pentru transformarea Apple intr-una dintre cele mai valoroase companii din lume. Luna trecuta, Apple a devenit, pentru scurt timp, cea mai valoroasa companie din lume, depasind grupul petrolier Exxon Mobil.

Cine e Tim Cook?

Actualmente Chief Operational Officer (COO) al Apple, Tim Cook lucreaza pentru Apple de 13 ani. El a fost conducatorul de facto al companiei in absenta lui Jobs, pozitie pe care si-a asumat-o si in trecut, in momentul in care Jobs a parasit compania timp de opt luni pentru a fi supus unui transplant de ficat. Nascut in Alabama in familia unui muncitor naval, Cook este licentiat in inginerie industriala la Universitatea din Auburn si are un MBA de la Duke University. Inainte de a lucra pentru Apple, el a colaborat timp de 12 ani cu IBM si timp de 6 luni cu Compaq, unde a fost vice-presedinte.

Venirea sa in campusul Apple a avut loc in 1998, ca vice-presedinte responsabil cu procesul de fabricatie al produselor. Viziunea sa asupra modului in care un computer, singurul tip de produs din portofoliul Apple la acea vreme, era fabricat a dus la o schimbare radicala: el a inchis toate fabricile si depozitele firmei din intreaga lume, apeland in schimb la producatori terti pentru fabricarea tuturor produselor. Cook a obligat toate firmele care produceau componente pentru Apple sa isi comaseze activitatea in acelasi spatiu, cum este cazul producatorului chinez Foxconn si al celebrelor fabrici din Shenzen, pentru a minimiza pe cat posibil durata de tranzit a componentelor pana la linia de asamblare.

Aceasta miscare, plus decizii cum ar fi cumpararea de optiuni futures pe piata memoriilor flash in valoare de 1,25 miliarde de dolari, lucru care a garantat companiei disponibilitatea de cipuri pentru gamele de produse iPod si iPhone, l-au adus pe Cook in varful ierarhiei Apple, el devenind in scurt timp mana dreapta a lui Jobs in multe dintre problemele legate de operatiunile companiei.

Steve Jobs, in varsta de 56 de ani, a parasit compania pe 17 ianuarie pentru a se ocupa de sanatatea sa. El a suferit o interventie chirurgicala pentru cancer pancreatic in 2004 si un transplant de ficat la inceputul anului 2009. Starea sa de sanatate a trecut prin numeroase suisuri si coborasuri in ultimii ani, potrivit unui apropiat al lui Jobs.