TELECOM
Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a celor care suna de pe mobil la 112 Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a apelantului in cazul apelurilor catre serviciul 112 efectuate din retelele mobile, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Pentru deficientele sistemului 112, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, la sfarsitul lui 2007, situatie care ne-a adus foarte aproape de Curtea Europeana de Justitie. Un alt aspect este acela ca 90% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false, problema pentru care autoritatile si operatorii cauta o solutie tehnica de pedepsire, cea mai agreata fiind cea a bombardamentului cu SMS-uri.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia si Vodafone ataca planurile de reducere cu 70% a tarifelor de interconectare in UE Cinci operatori de telefonie mobila din Europa, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia si Vodafone, au atacat vineri propunerea comisarului european, Viviane Reding, de reducere cu 70% in urmatorii trei ani a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii, sugerand ca masura ar putea duce la scaderea cu 9% a ratei de penetrare a telefoniei mobile in regiune, transmite Financial Times. Luna trecuta, un studiu comandat de Vodafone, avertiza ca 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila europeni ar putea avea de suferit in urma acestei masuri.
Romtelecom, schimbarea identitatii vizuale si internet gratuit pe un an pentru abonamente la voce pe doi ani Romtelecom va introduce incepand de vineri trei noi abonamente de voce, la tarife lunare cuprinse intre 9,8 euro si 13,5 euro (fara TVA), promitand internet gratuit pe un an de zile pentru toti clientii, noi sau existenti, care se aboneaza la orice serviciu de voce pentru o perioada de doi ani, pana la 31 octombrie. In acelasi timp operatorul a anuntat repozitionarea brandului pe piata si schimbarea identitatii vizuale, care sa arate ca Romtelecom este mai mult decat telefonie fixa.
Procesul privind noua licenta de telefonie mobila s-a suspendat, cazul ajunge la Curtea Constitutionala Curtea de Apel Bucuresti a admis o exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatii Romtelecom in procesul in care Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS contesta acordarea unei noi licente de telefonie mobila catre Romtelecom. In aceste conditii, cazul va ajunge la Curtea Constitutionala a Romaniei.
Vodafone lanseaza in Romania doi rivali iPhone 3G: Samsung Omnia si BlackBerry Bold. In aceeasi zi, Orange lanseaza BlackBerry Bold Vodafone va vinde in Romania doua noi telefoane de ultima generatie, respectiv Samsung Omnia si BlackBerry Bold 9000, doi concurenti directi pentru iPhone 3G a anuntat miercuri operatorul. Potrivit Vodafone, Samsung Omnia va fi disponibil la sfarsitul lui septembrie, iar terminalul celor de la Research In Motion (RIM), primul model BlackBerry compatibil 3G, va fi comercializat incepand cu octombrie, preturile si abonamentele urmand sa fie comunicate in perioada urmatoare. Coincidenta sau nu, Orange a anuntat, in aceeasi zi, lansarea in Romania a noului terminal 3G al celor de la RIM, comunicand si preturile.
Orange va lansa in Marea Britanie un serviciu pentru imigrantii din Europa de Est Orange va lansa un serviciu de telefonie mobila destinat comunitatii est-europene din Marea Britanie, ca parte a strategiei noului director, Tom Alexander, de a extinde cea de-a treia retea britanica pe noi piete, informeaza The Guardian, citata de NewsIn. GlobalCell, operator de retele virtuale de telefonie mobila, va folosi reteaua nationala Orange pentru a-si oferi serviciile, oferind asistenta in mai multe limbi, precum poloneza, rusa, lituaniana, slovaca si engleza. Operatorul vrea ca in urmatoarele luni sa ofere asistenta si in limbile bulgara, romana, letoniana si ceha.
Instanta amana o decizie in cazul noii licente de telefonie mobila. Romtelecom si Vodafone se contreaza din nou Curtea de Apel Bucuresti a hotarat marti amanarea luarii unei decizii in cazul cererii facute de Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS de suspendare a Hotararii de Guvern privind procedura de acordare a licentei de comunicatii mobile, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Romtelecom. Catalin Dima, directorul executiv juridic al Romtelecom sustine ca amanarea deciziei este o noua infrangere pentru coalitia facuta de Vodafone impotriva Romtelecom.Update 1: Vodafone sustine ca Romtelecom nu intelege principiile de baza ale unui mediu de afaceri sanatosUpdate 2: Vodafone: declaratiile Romtelecom dezinformeaza, in conditiile in care atacul in instanta s-a facut inainte de depunerea ofertelor si anuntarea unui castigatorUpdate 3: Orange: Amanarea unei decizii s-a facut la cererea apararii, din care face parte si Romtelecom
Tarifele de interconectare din Romania, exercitiu de calcul care nu reflecta realitatea Promisa pentru anul 2004, amanata in 2005 si in 2006, cand au fost propuse trei variante, punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele GSM900 s-a transformat intr-o reducere intarziata pe o perioada de circa trei ani, considerata mai degraba un exercitiu de calcul, scrie analistul telecom Nicolae Oaca pe blogul sau. Potrivit acestuia, tarifele de interconectare cu operatorii mobili nu reflecta nici costurile serviciilor si nici dezvoltarea economica a Romaniei.
UPDATE: Romtelecom a castigat noua licenta de telefonie mobila. Orange ar putea deschide un al doilea proces, impotriva deciziei. Vodafone si Romtelecom se cearta pe eligibilitate Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a desemnat compania Romtelecom drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, a anuntat luni institutia. Una dintre cele patru oferte depuse, respectiv cea a firmei NetPoint, controlata de RCS&RDS, a fost descalificata pe motiv ca ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata. Pe de alta parte, marti, 9 septembrie, se judeca cererea Vodafone, Orange, RCS&RDS si Telemobil de suspendare a hotararii de Guvern care stabilea procedura de acordare a acestei licente.UPDATE 1: Orange analizeaza posibilitatea de a deschide un al doilea proces impotriva autoritatilor Update 2: Vodafone sustine, sprijinindu-se si pe declaratiile Consiliului Concurentei, ca Romtelecom nu putea participa la licitatieUpdate 3: Romtelecom acuza Vodafone ca nu a inteles mesajul Concurentei
Vodafone: Nu este momentul potrivit pentru anuntarea castigatorului noii licente de comunicatii mobile Vodafone Romania nu crede ca este normal sa se anunte castigatorul noii licente de comunicatii mobile inaintea judecarii cererii de suspendare a Hotararii de Guvern privind procedura de acordare a acestei licente, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii operatorului. Castigatorul noii licente urmeza sa fie anuntat pe 8 septembrie, in conditiile in care termenul de judecare a cererii de suspendare depusa de patru operatori, respectiv Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS, este 9 septembrie. Pentru ca nu s-a dat pana acum o decizie de suspendare sau amanare, operatorii spun ca isi continua atacul, iar arbitrul telecom ca va desemna un castigator.
Caietul de sarcini pentru licentele WiMAX, la mijlocul lui octombrie Arbitrul pietei telecom (ANRCTI) a numit comisia de evaluare a ofertelor depuse pentru procedura de acordare a licentelor pentru benzile de frecvente care vor permite implementarea tehnologiei WiMax, iar versiunea finala a caietului de sarcini va putea fi achizitionata la mijlocul lunii octombrie a acestui an, a anuntat joi autoritatea. Noul sef al autoritatii estimeaza desemnarea unui castigator pana la sfarsitul anului. Pentru una dintre cele doua licente si-au anuntat pana in prezent interesul Romtelecom, Cosmote si Orange, dar si Vodafone a spus ca va analiza cu atentie conditiile pentru acordarea unei astfel de licente.
Fostul sef ANRCTI: Operatorii telecom sunt implicati in demiterea mea Fostul sef al arbitrului pietei telecom, Dan Georgescu a recunoscut miercuri pentru HotNews.ro ca, pe perioada mandatului, a avut mai multe contre cu premierul Tariceanu plecand de la nemultumirile unuia sau mai multor operatori telecom, legate de reglementarile din piata, situatii in care s-a dat dreptate in mod incorect operatorilor. "Parerea mea este ca implicati in demitere sunt operatorii care mi-au intretinut in mod continuu aceste conflicte, cu Romtelecom mai demult, apoi mai recent cu operatorii mobili, in functie de reglementari". Romtelecom, Vodafone si Orange neaga orice legatura cu aceasta demitere.
Noul sef al arbitrului telecom vrea liniste in piata, dar incepe cu disponibilizari si lovituri sub centura Desi vrea liniste in piata, noul om numit de premierul Tariceanu la sefia arbitrului telecom (ANRCTI) a tinut in prima aparitie publica sa arate “mizeria” de sub presul autoritatii si sa anunte disponibilizarea a circa 10-15% din personalul institutiei. Nistoran a atacat fosta conducere acuzand ca in perioada 2007-iulie 2008 s-au facut sute de deplasari externe in locatii exotice precum Gabon, Africa de Sud, Malaezia si Thailanda, in valoare de aproximativ un milion de euro si ca fostul presedinte si unii vicepresedinti ai autoritatii au masini de zeci de mii de euro cumparate din bani publici.
Vodafone si-a adus telefonia fixa si pe mobil Vodafone a lansat marti un serviciu prin care utilizatorii pot primi toate apelurile, atat cele catre mobil, cat si cele catre numerele de fix Vodafone, pe telefonul mobil, si pot apela abonatii altor retele nationale de telefonie fixa la tarife incepand de la trei eurocenti pe minut. In acelasi timp clientii pot fi sunati din orice retea de telefonie fixa la tarife specifice. Noul serviciu este disponibil la preturi diferite atat pentru persoane fizice cat si pentru companii, fiind compatibil cu orice model de telefon mobil.
Vodafone ataca reforma lui Reding: 40 de milioane de utilizatori europeni ar putea renunta la telefonia mobila Circa 40 de milioane de utilizatori europeni ar putea renunta la serviciile de telefonie mobila in cazul acceptarii propunerii comisarului european Viviane Reding de reducere la nivelul UE a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii, potrivit unui raport inaintat Comisiei Europene de Vodafone si citat de Financial Times. Vodafone sustine ca reducerea drastica a acestor tarife, care genereaza circa 20% din veniturile operatorilor mobili, va duce la majorarea costului serviciilor, circa 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila din UE urmand sa renunte la aceste servicii.
Romtelecom, parteneriat cu Google pentru conturile de e-mail Clicknet Clientii serviciului broadband de acces la internet al Romtelecom, ClickNet, vor putea utiliza, incepand din luna septembrie, platforma Google pentru conturile de e-mail, ca urmare a unui parteneriat incheiat intre Romtelecom si compania americana, a anuntat luni operatorul roman. Utilizatorii in cauza vor putea astfel beneficia de o capacitatea de stocare a inbox-ului de peste 7.000 Mb, atasamente cu marime de pana la 20 Mb, acces mobil, interfata intuitiva in limba romana si filtre spam recunoscute international.
Orange si iPhone 3G: limitarea vitezei la internet in Franta, cozi false la lansare in Polonia, preturi mari in Romania In urma unei petitii semnate de mii de utilizatori francezi de iPhone 3G suparati pe viteza redusa la internet a noului terminal Apple, Orange, operatorul exclusiv din Franta, a recunoscut ca a limitat deliberat vitezele, pentru stabilitatea retelei, scrie BetaNews. Orange nu este la singurul astfel de incident, dupa ce in Polonia, operatorul a angajat actori pentru a forma cozi false la lansarea iPhone 3G. Orange este operator exclusiv iPhone 3G si pe piata din Romania, multi consumatori acuzand tarifele prea mari cerute de acesta comparativ cu situatia din alte tari.
Operatorii mobili ar putea fi obligati sa tarifeze la secunda apelurile in roaming Comisia Europeana ar putea schimba prezentul regulament privind roamingul de voce, prin obligarea operatorilor de telefonie mobila sa tarifeze apelurile in roaming la secunda si nu prin rotunjire la minut, pentru a inlatura suprataxarea aplicata clientilor de unii operatori, au declarat joi oficiali europeni, citati de Reuters. Comisia Europeana sustine ca in pofida regulamentului, plafoanele tarifare sunt cu circa 0,08 euro pe minut mai mari decat ar trebui si ca in lipsa tarifarii la secunda, clientii platesc in prezent cu 24% mai mult pentru apelurile efectuate si cu 19% mai mult pentru apelurile primite.
Cosmote Romania, primul trimestru cu profit operational de la lansarea pe piata Cosmote Romania a raportat pentru trimestrul doi din acest an, pentru prima data de la lansarea pe piata din decembrie 2005, un profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) de cinci milioane euro, fata de pierderi operationale de opt milioane euro in perioada similara din 2007, arata datele grupului OTE. Dupa primele sase luni insa, acelasi coeficient indica pierderi de 2,7 milioane euro. Oficialii Cosmote spun ca acesta este un moment de referinta si ca majorarea bazei de clienti a inceput sa dea roade.
Romtelecom, mai putine deconectari pe telefonia fixa, dar pierderi operationale de 16,1 milioane euro Romtelecom a inregistrat in primele sase luni ale acestui an pierderi operationale de 16,1 milioane euro, fata de un profit operational de 25,8 milioane euro in perioada similara a anului trecut, potrivit rezultatelor afisate joi de grupul elen OTE. Numarul liniilor de telefonie fixa a scazut cu 3% fata de prima jumatate a lui 2007, dar rata deconectarilor a fost mai mica, tinand cont ca la data de 30 iunie a anului trecut numarul liniilor de telefonie era in scadere cu 18% fata de perioada similara din 2006. Directorul executiv al Romtelecom, Yorgos Ioannidis, estimeaza intrarea pe profit sigur abia in 2010.

ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version