TELECOM
Romtelecom a primit noua licenta de comunicatii mobile Autoritatea Nationala de Comunicatii (ANC) a acordat marti companiei Romtelecom licenta de comunicatii mobile, dupa ce, pe 8 septembrie, operatorul castigase procedura pentru aceasta licenta. In prealabil, ANC a analizat si respins ca nefondate contestatiile formulate de Saudi Oger si Tactical Networks in privinta modului in care au fost evaluate ofertele. Romtelecom primeste aceasta licenta in conditiile in care patru operatori contesta in instanta Hotararea de Guvern privind aceasta procedura, iar Comisia Europeana a cerut de urgenta explicatii autoritatilor romane privind motivele restructurarii fostei autoritati de reglementare si a destituirii sefului acesteia.
Marea Britanie contesta planurile Comisiei Europene de reducere cu 70% a tarifelor de interconectare ale mobililor Planurile Comisiei Europeane de reducere cu 70% in urmatorii trei ani a tarifelor percepute de operatorii de telefonie mobila pentru terminarea apelurilor in retelele proprii nu iau in considerare impactul integral la nivelul pietei si sunt introduse prea curand, au anuntat luni intr-o declaratie comuna Ofcom (autoritatea nationala de reglementare in comunicatii) si Departamentul de afaceri si reglementari din Marea Britanie, informeaza Reuters. Anuntul vine dupa mai multe declaratii ale operatorilor care au avertizat ca masura ar putea duce la scaderea semnificativa a ratei de penetrare a telefoniei mobile in regiune.
Cosmote a lansat un serviciu de personalizare a tonurilor de apel ascultate de cei care suna Cosmote a lansat un serviciu prin care clientii operatorului pot inlocui tonul standard de retea ascultat de cei care ii apeleaza cu unul sau mai multe din cele 150 de tonuri disponibile pe un site dedicat, a anuntat luni operatorul. Serviciul se activeaza automat la achizitionarea primei melodii si poate fi utilizat pe orice tip de telefon. Taxa lunara de utilizare a serviciului este de 0,30 euro/luna, iar pretul unui muziton variaza intre 1,07 euro (pentru melodii) si 0,71 euro (pentru efecte audio speciale), avand o perioada de valabilitate de 365 de zile de la data achizitionarii (preturile includ TVA).
Comisia Europeana: Romania are o saptamana sa dea explicatii pentru schimbarile de pe piata telecom Comisarul European, Viviane Reding, ameninta cu masuri legale daca independenta arbitrului telecom din Romania nu este mentinuta. Avertismentul vine prin intermediul unei scrisori de urgenta adresata de Reding ministrului roman Karoly Borbely, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Autoritatile romane au termen pana pe 26 septembrie sa dea explicatii atat in privinta infiintarii in regim de urgenta a unei noi autoritati in domeniu cat si asupra motivelor demiterii fostului presedinte.
Liviu Nistoran a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii Premierul Tariceanu a semnat joi o decizie prin care Liviu Nistoran este numit in functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC), a anuntat vineri Executivul.
Update 2: Bruxelles-ul a decis trimiterea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie pentru deficientele sistemului 112, dar amana executarea cu trei luni Comisia Europeana (CE) a dat joi un ultimatum Romaniei inainte de a trimite cazul la Curtea Europeana de Justitie, pentru problemele legate de numarul de urgenta 112. Ministerul Comunicatiilor a apreciat drept pozitiv anuntul amanarii termenului si promite rezolvarea problemelor cu localizarea pana pe 22 noiembrie. Reamintim in articol reactiile anterioare ale Ministerului de resort.
Update 6: Guvernul a restructurat ANRCTI. Georgescu spera ca Senatul si Comisia Europeana sa intervina. ANC va fi tot in subordinea Guvernului Curtea de Apel Bucuresti a suspendat revocarea fostului presedinte al ANRCTI, informeaza NewsIn. Pana la o decizie finala in urma recursului anticipat, Georgescu isi reia functia. Reamintim ca Georgescu a redevenit, de miercuri, presedintele ANRCTI, prin decizia instantei. Dupa ce a promis recurs, Guvernul a decis joi prin Hotarare de Urgenta, infiintarea unei alte autoritati prin restructurarea ANRCTI, situatie in care cel mai probabil, Dan Georgescu nu va mai fi presedinte. Georgescu spune ca masura ar putea aduce interventia Comisiei Europene.Update1: Dan Georgescu a declarat pentru HotNews.ro ca sentinta este executorie si ca si-a intrat in atributii de miercuri, 17 septembrie.Update 2: Tudor Chiuariu, consilier pe probleme juridice al premierului: Guvernul va face recurs la decizia Curtii de Apel.Update 3: Georgescu: Guvernul are pe ordinea de zi introducerea unei Ordonante de Urgenta prin care se prevede desfiintarea ANRCTI.Update 4: Tariceanu: Am aprobat in Hotarare de Urgenta o lege prin care infiintam Agentia Nationala de Comunicatii si Informatica, prin restructurarea ANRCTI Update 5: Georgescu crede ca masura este o sfidare la adresa legislativului si spera ca Senatul ca respinga Ordonanta si Comisia Europeana sa intervinaUpdate 6: Guvernul a explicat intr-un comunicat atributiile noii Autoritati Nationale pentru Comunicatii (ANC), care se va afla tot in subordinea Guvernului
Piata comunicatiilor din Romania a crescut cu 16,7% pana la 4,61 miliarde euro Valoarea pietei de comunicatii electronice si servicii postale din Romania a fost de 4,61 miliarde de euro in 2007, in crestere cu circa 16,7% fata de valoarea inregistrata in anul anterior, care a fost de 3,95 miliarde de euro, potrivit calculelor autoritatii de reglementare (ANRCTI) pe baza raportarilor furnizorilor, a anuntat miercuri institutia. Ca si in 2006, operatorii de comunicatii electronice cu cele mai mari cifre de afaceri au fost anul trecut Orange, Vodafone si Romtelecom, dar cele mai spectaculoase rate de crestere ale cifrelor de afaceri au fost inregistrate de Cosmote, RCS&RDS si UPC.
Bombardament cu SMS-uri pentru cei care fac farse la 112, de la mijlocul lunii octombrie Arbitrul pietei telecom (ANRCTI), Ministerul Comunicatiilor, STS (operatorul serviciului 112) si operatorii de telefonie mobila au format un grup de lucru si au decis lansarea la mijlocul lunii octombrie a unui program pilot de bombardare cu SMS-uri a celor care fac apeluri false la 112, a anuntat marti Karoly Borbely, ministrul comunicatiilor. Prezent la eveniment, presedintele ANRCTI si-a exprimat insa rezervele fata de aceasta propunere. Tot marti a fost testata solutia de localizare a apelurilor din retelele mobililor catre 112, sistemul urmand a deveni complet functional pana la sfarsitul lunii noiembrie.
Saudi Oger si Tactical Networks contesta rezultatul privind castigatorul noii licente de comunicatii mobile ANRCTI a primit luni doua contestatii in privinta modului in care au fost evaluate ofertele pentru noua licenta de comunicatii mobile, din partea Saudi Oger si Tactical Networks, evaluarea acestora urmand a se face cu maxim de operativitate, au declarat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii de reglementare in comunicatii. Contestatiile depuse ar putea teoretic sa schimbe rezultatul procedurii de acordare a acestei licente, daca sunt considerate drept intemeiate. Castigator al noii licente de comunicatii mobile a fost desemnat, saptamana trecuta, Romtelecom.
Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a celor care suna de pe mobil la 112 Autoritatile romane testeaza marti sistemul de localizare a apelantului in cazul apelurilor catre serviciul 112 efectuate din retelele mobile, a anuntat Ministerul Comunicatiilor. Pentru deficientele sistemului 112, Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, la sfarsitul lui 2007, situatie care ne-a adus foarte aproape de Curtea Europeana de Justitie. Un alt aspect este acela ca 90% din apelurile la numarul unic de urgenta 112 sunt false, problema pentru care autoritatile si operatorii cauta o solutie tehnica de pedepsire, cea mai agreata fiind cea a bombardamentului cu SMS-uri.
Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia si Vodafone ataca planurile de reducere cu 70% a tarifelor de interconectare in UE Cinci operatori de telefonie mobila din Europa, Deutsche Telekom, Orange, Telefonica, Telecom Italia si Vodafone, au atacat vineri propunerea comisarului european, Viviane Reding, de reducere cu 70% in urmatorii trei ani a tarifelor percepute de operatorii mobili pentru terminarea apelurilor in retelele proprii, sugerand ca masura ar putea duce la scaderea cu 9% a ratei de penetrare a telefoniei mobile in regiune, transmite Financial Times. Luna trecuta, un studiu comandat de Vodafone, avertiza ca 10% dintre utilizatorii de telefonie mobila europeni ar putea avea de suferit in urma acestei masuri.
Romtelecom, schimbarea identitatii vizuale si internet gratuit pe un an pentru abonamente la voce pe doi ani Romtelecom va introduce incepand de vineri trei noi abonamente de voce, la tarife lunare cuprinse intre 9,8 euro si 13,5 euro (fara TVA), promitand internet gratuit pe un an de zile pentru toti clientii, noi sau existenti, care se aboneaza la orice serviciu de voce pentru o perioada de doi ani, pana la 31 octombrie. In acelasi timp operatorul a anuntat repozitionarea brandului pe piata si schimbarea identitatii vizuale, care sa arate ca Romtelecom este mai mult decat telefonie fixa.
Procesul privind noua licenta de telefonie mobila s-a suspendat, cazul ajunge la Curtea Constitutionala Curtea de Apel Bucuresti a admis o exceptie de neconstitutionalitate invocata de avocatii Romtelecom in procesul in care Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS contesta acordarea unei noi licente de telefonie mobila catre Romtelecom. In aceste conditii, cazul va ajunge la Curtea Constitutionala a Romaniei.
Vodafone lanseaza in Romania doi rivali iPhone 3G: Samsung Omnia si BlackBerry Bold. In aceeasi zi, Orange lanseaza BlackBerry Bold Vodafone va vinde in Romania doua noi telefoane de ultima generatie, respectiv Samsung Omnia si BlackBerry Bold 9000, doi concurenti directi pentru iPhone 3G a anuntat miercuri operatorul. Potrivit Vodafone, Samsung Omnia va fi disponibil la sfarsitul lui septembrie, iar terminalul celor de la Research In Motion (RIM), primul model BlackBerry compatibil 3G, va fi comercializat incepand cu octombrie, preturile si abonamentele urmand sa fie comunicate in perioada urmatoare. Coincidenta sau nu, Orange a anuntat, in aceeasi zi, lansarea in Romania a noului terminal 3G al celor de la RIM, comunicand si preturile.
Orange va lansa in Marea Britanie un serviciu pentru imigrantii din Europa de Est Orange va lansa un serviciu de telefonie mobila destinat comunitatii est-europene din Marea Britanie, ca parte a strategiei noului director, Tom Alexander, de a extinde cea de-a treia retea britanica pe noi piete, informeaza The Guardian, citata de NewsIn. GlobalCell, operator de retele virtuale de telefonie mobila, va folosi reteaua nationala Orange pentru a-si oferi serviciile, oferind asistenta in mai multe limbi, precum poloneza, rusa, lituaniana, slovaca si engleza. Operatorul vrea ca in urmatoarele luni sa ofere asistenta si in limbile bulgara, romana, letoniana si ceha.
Instanta amana o decizie in cazul noii licente de telefonie mobila. Romtelecom si Vodafone se contreaza din nou Curtea de Apel Bucuresti a hotarat marti amanarea luarii unei decizii in cazul cererii facute de Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS de suspendare a Hotararii de Guvern privind procedura de acordare a licentei de comunicatii mobile, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii Romtelecom. Catalin Dima, directorul executiv juridic al Romtelecom sustine ca amanarea deciziei este o noua infrangere pentru coalitia facuta de Vodafone impotriva Romtelecom.Update 1: Vodafone sustine ca Romtelecom nu intelege principiile de baza ale unui mediu de afaceri sanatosUpdate 2: Vodafone: declaratiile Romtelecom dezinformeaza, in conditiile in care atacul in instanta s-a facut inainte de depunerea ofertelor si anuntarea unui castigatorUpdate 3: Orange: Amanarea unei decizii s-a facut la cererea apararii, din care face parte si Romtelecom
Tarifele de interconectare din Romania, exercitiu de calcul care nu reflecta realitatea Promisa pentru anul 2004, amanata in 2005 si in 2006, cand au fost propuse trei variante, punerea pe costuri a tarifelor de interconectare cu retelele GSM900 s-a transformat intr-o reducere intarziata pe o perioada de circa trei ani, considerata mai degraba un exercitiu de calcul, scrie analistul telecom Nicolae Oaca pe blogul sau. Potrivit acestuia, tarifele de interconectare cu operatorii mobili nu reflecta nici costurile serviciilor si nici dezvoltarea economica a Romaniei.
UPDATE: Romtelecom a castigat noua licenta de telefonie mobila. Orange ar putea deschide un al doilea proces, impotriva deciziei. Vodafone si Romtelecom se cearta pe eligibilitate Autoritatea de Reglementare in Comunicatii a desemnat compania Romtelecom drept castigator al licitatiei pentru noua licenta de comunicatii mobile in benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, a anuntat luni institutia. Una dintre cele patru oferte depuse, respectiv cea a firmei NetPoint, controlata de RCS&RDS, a fost descalificata pe motiv ca ofertantul nu a depus toate documentele cerute prin caietul de sarcini in forma specificata. Pe de alta parte, marti, 9 septembrie, se judeca cererea Vodafone, Orange, RCS&RDS si Telemobil de suspendare a hotararii de Guvern care stabilea procedura de acordare a acestei licente.UPDATE 1: Orange analizeaza posibilitatea de a deschide un al doilea proces impotriva autoritatilor Update 2: Vodafone sustine, sprijinindu-se si pe declaratiile Consiliului Concurentei, ca Romtelecom nu putea participa la licitatieUpdate 3: Romtelecom acuza Vodafone ca nu a inteles mesajul Concurentei
Vodafone: Nu este momentul potrivit pentru anuntarea castigatorului noii licente de comunicatii mobile Vodafone Romania nu crede ca este normal sa se anunte castigatorul noii licente de comunicatii mobile inaintea judecarii cererii de suspendare a Hotararii de Guvern privind procedura de acordare a acestei licente, au declarat pentru HotNews.ro, oficialii operatorului. Castigatorul noii licente urmeza sa fie anuntat pe 8 septembrie, in conditiile in care termenul de judecare a cererii de suspendare depusa de patru operatori, respectiv Vodafone, Orange, Telemobil si RCS&RDS, este 9 septembrie. Pentru ca nu s-a dat pana acum o decizie de suspendare sau amanare, operatorii spun ca isi continua atacul, iar arbitrul telecom ca va desemna un castigator.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă