TELECOM
Victorie de etapa a ANCOM in fata Vodafone in dosarul neaplicarii plafonului maxim la internet mobil in roaming in UE: Instanta a respins cererea operatorului de anulare a deciziei arbitrului telecom Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, 7 aprilie, ca neintemeiata cererea Vodafone de anulare a unei decizii a Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) prin care operatorul de comunicatii a fost amendat cu 100.000 de lei pentru neaplicarea plafonului maxim la internet mobil in roaming in UE. Decizia poate fi atacata cu recurs de catre Vodafone in 15 zile de la comunicare. In motivarea amenzii, ANCOM a precizat atunci ca afectati sunt de fapt toti abonatii Vodafone care au platit peste nivelul de 50 de Euro/luna (fara TVA) pentru consumul de date in roaming efectuat incepand cu data de 1 iulie 2012 si pana in prezent.
​Adio taxe de roaming, de la 15 iunie 2017: Europenii nu vor mai avea costuri suplimentare la telefonie si internet mobil cand vor calatori in alt stat UE Taxele de roaming vor fi eliminate incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa, potrivit votului final dat joi de Parlamentul European. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.
Tot mai multi romani isi platesc online taxele si impozitele prin Ghiseul.ro: Peste 144.000 de tranzactii in valoare de aproape 47 milioane de lei in primul trimestru din 2017 Platile online cu cardul a taxelor si impozitelor prin platforma Ghiseul.ro au inregistrat cresteri record in primele trei luni din 2017 - peste 144.000 de tranzactii, in crestere cu 215% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea tranzactiilor fiind de aproape 47 milioane lei, in crestere cu 258%, potrivit datelor Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO. 'Daca ratele actuale de crestere se mentin, sunt sanse mari ca, la finalul anului 2018, platforma Ghiseul.ro sa ajunga la 500.000 de utilizatori, fata de cei 224.000 cati numara in prezent', a precizat George Anghel, directorul executiv al APERO.
Consumul de internet in Romania: Prin intermediul a 19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil, romanii au generat anul trecut un trafic de aproape 2,7 milioane TB "Prin intermediul celor 19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil in banda larga din Romania, utilizatorii au generat in primele sase luni ale anului trecut un trafic de aproape 2,7 milioane de TB (n.a terabytes) si desi tot mai multe persoane utilizeaza mobilul sau tableta pentru a accesa internetul, traficul pe aceste echipamente reprezinta doar 3% din total", a declarat marti Eduard Lovin, director executiv al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) in cadrul evenimentului WeLoveDigital 2017.
Licitatia pentru fantoma eRomania, contract cu o valoare estimata la maxim 2,5 milioane euro, a fost suspendata Ministerul pentru Societatea Informationala a suspendat vineri, 31 martie, procedura de licitatie pentru contractul de aproape 2,5 milioane euro care vizeaza printre altele, elaborarea unei propuneri 'eRomania' de politica publica in domeniul e-guvernarii, arata datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Din informatiile HotNews.ro, tot vineri, 31 martie, firma Smart Mind Solutions a transmis catre MCSI o notificare prealabila sesizarii Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, sesizare in care subliniaza posibile nereguli si in care cere suspendarea acestei proceduri.
Tribunalul Prahova a admis deschiderea procedurii de insolventa a Teamnet International, fosta firma a lui Sebastian Ghita/Teamnet mai are de achitat credite in valoare de 76 milioane de lei Teamnet International, companie fondata de urmaritul international Sebastian Ghita, s-a cerut in insolventa in 20 martie 2017, precizand ca 'se afla in imposibilitatea de a achita la termenele scadente obligatiile pe care le are', iar pe 27 martie 2017, judecatorul sindic Liliana Stefuc de la Tribunalul Prahova i-a admis cererea si a dispus deschiderea procedurii generale de insolventa, informeaza Supervizor.ro. In documentatia depusa la dosar, debitoarea spune ca 'a contractat o serie de credite necesare desfasurarii activitatii normale a activitatii si dezvoltarii, din care mai are de achitat suma de 76 milioane lei, ceea ce conduce in prezent la existenta unui grad de indatorare destul de mare'.
​Adio milioanelor de euro risipite pe sisteme IT care nu comunica intre ele: Toate achizitiile IT vor trebui sa respecte standarde minime care sa permita interoperabilitatea cu alte sisteme informatice Fiecare autoritate sau institutie publica va fi obligata sa respecte la achizitia de produse sau servicii IT un standard minim, care sa permita in viitorul apropiat comunicarea directa cu alte sisteme informatice ale altor autoritati sau institutii publice, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Actul normativ vizeaza legiferarea unui Cadru National de Interoperabilitate care sa asigure nu doar transferul informatiilor pe suport electronic intre autoritatile si institutiile publice, ci si intre acestea si cetatean, respectiv, mediul de afaceri, fapt care ar duce la scaderea timpului alocat pentru obtinerea serviciilor publice.Nota: Statul a platit peste 3,1 miliarde lei pe produse IT in ultimii 5 ani si noua ministere au platit peste 110,2 milioane de lei pe produse IT care sunt neutilizate sau functioneaza defectuos
Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana: Romanii si polonezii fac cele mai putine achizitii online transfrontaliere - studiu Unul din patru europeni cu acces la Internet a cumparat produse sau servicii online cel putin o data pe saptamana in anul 2016, cele mai multe achizitii transfrontaliere fiind inregistrate in Austria si Irlanda, iar cele mai putine - in Polonia si Romania, arata un studiu Mastercard privind comertul electronic pan-european, efectuat in peste 20 de tari din Spatiul Economic European (EEA). Imbracamintea si incaltamintea constituie cea mai populara categorie de produse achizitionate (48%), fiind urmata de bilete (34%), produse electronice (33%) si carti (31%).
UPDATE Care sunt preturile noilor telefoane inteligente Samsung Galaxy S8 si S8 Plus in retelele Telekom, Vodafone, Orange si RCS&RDS Noile telefoane inteligente Samsung Galaxy S8 si S8 Plus sunt disponibile deja la precomanda in retelele operatorilor de comunicatii Telekom, Vodafone si Orange, livrarile urmand sa inceapa din 19-20 aprilie. La Telekom, S8 se vinde la pretul de 1.499 de lei, iar S8 Plus la pretul de 1.999 lei, impreuna cu un abonament lunar de 49,53 euro pentru 2 ani. La Vodafone, S8 se vinde la preturi de la 209 de euro, iar S8 Plus la preturi de la 299 euro, impreuna cu un abonament lunar de 68,43 euro pentru 2 ani. La Orange, S8 se vinde cu 348,99 euro, iar S8 Plus cu 449 euro, impreuna cu un abonament lunar de 42 de euro pe 2 ani. La liber, terminalele costa de la 795 de euro in sus.UPDATE La RCS&RDS, pretul pentru S8 este de 3.499 lei si pentru Samsung S8 Plus este de 3.899 lei, impreuna cu abonamentele cu tarife de la 1,92 euro cu TVA. Livrarrile se fac incepand cu 19 aprilie.
Romania se pregateste pentru internet mobil la viteze 5G. Statul ar putea incasa sute de milioane de euro pe frecventele care vor fi licitate Parlamentul European, Consiliul si Comisia au convenit anul trecut ca banda de frecvente de 700 MHz sa fie disponibila pentru introducerea internetului mobil in tehnologia 5G incepand din 2020, iar Catalin Marinescu, seful arbitrului telecom din Romania, a declarat luni ca demararea unei licitatii in acest sens poate fi oportuna chiar din acest an, in conditiile in care la noi aceasta banda este libera. Acesta  a avansat si ideea ca la licitatie ar putea fi luate in calcul si licentele 3G detinute de Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS care expira in 2020-2022. O astfel de licitatie ar putea aduce la bugetul statului sute de milioane de euro.
Catalin Marinescu va fi sef al diviziei de strategie din secretariatul general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU Catalin Marinescu, actualul presedinte al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), va prelua, incepand cu luna mai, sefia Diviziei de strategie din cadrul Secretariatului General al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU, a anuntat luni acesta. Dupa 8 ani la conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii, o autoritate care reglementeaza o piata de aproape patru miliarde de euro, Marinescu spune ca nu a luat aceasta decizie din motive politice, ci a urmat un proces de recrutare cu examene si teste scrise, timp de aproape un an, in conditiile in care mandatul sau expirase in aprilie 2015.Catalin Marinescu: Licitatia pentru servicii 5G ar putea fi oportuna si in acest an, dar la anul este obligatorie. Decizia este a Guvernului.
Licitatie deschisa: APIA cauta servicii de suport tehnic la platforma Oracle care sustine inclusiv sistemul de administrare a platilor catre fermieri Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat o licitatie deschisa pentru achizitia de servicii de suport tehnic pentru produsele software licentiate Oracle detinute de institutie, contract cu o valoare maxim estimata de 2,1 milioane de lei, pentru o perioada de 12 luni, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Produsele solicitate constituie platforma informatica ce sustine principalele aplicatii utilizate de catre institutie, respectiv: Sistemul de administrare a platilor, Aplicatia de cartografiere, Aplicatia de contabilitate si Aplicatia cota de lapte, se arata in anuntul de licitatie.
UPDATE Catalin Marinescu si-a dat demisia de la conducerea ANCOM, autoritate care reglementeaza o piata a telecomunicatiilor de aproximativ patru miliarde euro Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), institutie care reglementeaza o piata cu venituri de aproximativ 4 miliarde euro, si-a dat demisia in aceasta saptamana, urmand sa ocupe o pozitie in domeniul telecom la nivel international, au declarat pentru HotNews.ro surse din piata. Marinescu a preluat sefia arbitrului telecom in aprilie 2009, pentru un mandat de 6 ani. Mandatul acestuia a expirat in aprilie 2015, fiind prelungit automat, pana la numirea unui succesor. UPDATE ANCOM a anuntat vineri ca Marinescu si-a inaintat demisia dupa 8 ani la conducerea autoritatii, pentru a ocupa o functie intr-o organizatie internationala.
Ministrul Sanatatii a aprobat implementarea Registrului electronic national de testare auditiva a copiilor nou-nascuti, aplicatie dezvoltata de fosta echipa GovItHub Ministrul Sanatatii, Florian-Dorel Bodog, a emis in 16 martie ordinul privind aprobarea implementarii Registrului electronic national de screening auditiv din spitale (RENSA), o platforma informatica dezvoltata de bursierii GovItHub, care au refuzat sa mai colaboreze cu Guvernul Grindeanu dupa adoptarea Ordonantei de Urgenta 13/2017 care dezincrimina partial a abuzul in serviciu. RENSA reprezinta o baza de date electronica prin care se realizeaza prelucrarea datelor referitoare la rezultatele screeningului auditiv la copiii nascuti in Romania si va fi administrata de catre Institutul National de Sanatate Publica.
Site-ul web al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale are probleme de afisare Site-ul web al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale intampina probleme de afisare, miercuri, incarcandu-se foarte greu sau dand un mesaj in care esti avertizat ca paginii de internet i-a expirat certificatul de securitate si ca respectiva conexiune nu este sigura. Site-ul este important, in principal, pentru urmarirea unor proiecte legislative in eventualitatea in care acestea ar fi supuse dezbaterii publice.
Proiect impotriva fraudei on-line in UE: Autoritatile nationale ar putea dispune, in ultima instanta, inchiderea unor site-uri web care gazduiesc escrocherii Autoritatile competente din statele membre UE ar putea dispune, in ultima instanta, inchiderea unor site-uri web care gazduiesc escrocherii, in cazul in care nu exista 'o reactie eficienta' din partea comerciantului pentru a pune capat fraudei online, potrivit unui proiect de norme in domeniul comertului on-line, votat marti in cadrul Comisiei pentru piata interna si protectia consumatorilor din Parlamentul European. Deputatii vor incepe acum discutiile cu Consiliul European si Comisia Europeana pentru a ajunge la un acord cu privire la legea finala.
Fiscul continua discutiile cu ICI pentru colectarea datelor detinatorilor de domenii .ro: Urmarim finalizarea acestei initiative in cel mai scurt timp Discutiile intre ANAF si Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) pentru incheierea unui protocol privind colectarea datelor detinatorilor de domenii .ro continua, urmand sa fie respectate toate procedurile legale si de asigurare a transparentei decizionale, au precizat luni pentru HotNews.ro oficialii Fiscului. 'In ceea ce priveste termenul semnarii protocolului, precizam ca nu exista un anumit termen, insa urmarim finalizarea acestei initiative in cel mai scurt timp avand in vedere necesitatea indeplinirii atributiilor ce ne revin si anume prevenirea si combaterea evaziunii si fraudei fiscale'.
Teamnet, firma fondata de Sebastian Ghita, si-a cerut insolventa, dar promite ca va continua mentenanta sistemelor IT de care este responsabila Teamnet International, firma fondata de urmaritul international Sebastian Ghita, a depus luni, 20 martie, cererea de deschidere a procedurii insolvenței la Tribunalul Prahova, conform unei declaratii transmise HotNews.ro. Firma, care asigura in prezent atat mentenanta hardware la Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS), cat si mentenanta software la CEAS - Sistemul informatic pentru Cardul Electronic de Asigurari de Sanatate, contracte in valoare de peste 5 milioane de euro, spune ca 'va asigura continuitate în dezvoltarea, implementarea și mentenanța sistemelor de care este responsabila.
Cum explica Ministerul de Finante intrarea in actionariatul Teamnet, in anul 2014, a unei banci la care statul roman detine 14% din capitalul social Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BCDMN), infiintata in 1994 de Romania si alte 10 tari, la care statul roman detine 14% din capitalul social, a devenit actionar la Teamnet International (n.a grup fondat de Sebastian Ghita) impreuna cu IFC (institutie din grupul Bancii Mondiale, la care Romania este de asemenea stat membru) in anul 2014, dupa ce a analizat o solicitare primita din partea Teamnet de a participa la capitalul companiei, a precizat pentru HotNews.ro Ministerul Finantelor. Pana in prezent, BCDMN a aprobat peste 30 de proiecte pentru Romania, in valoare totala de aproximativ 450 milioane euro, toate aceste proiecte fiind in sectorul privat.
ANALIZA Romania consecventa in clasamentul DESI 2017 In 3 martie 2017, Comisia Europeana a publicat DESI 2017, indexul pentru economia si societatea digitala al tarilor membre UE aferent anului 2017, in care Romania isi pastreaza cu consecventa pozitia din anii trecuti. In clasamentul UE dupa indexul compozit DESI2017 Romania ocupa cu consecventa locul 28, ultim, rezultat al prestatiilor la toti cei cinci indicatori. Trebuie sa fie si o tara ultima - nu pot fi toate pe primul loc!ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică