TELECOM
Vodafone, in ultimul trimestru din 2016: Numarul clientilor a crescut la peste 9,45 milioane de utilizatori, iar veniturile au depasit 178,7 milioane de euro Vodafone, al doilea mare operator local de comunicatii mobile, a inregistrat un numar total de peste 9,45 milioane de utilizatori (SIM-uri valabile de servicii mobile, servicii de voce si Internet of Things) la 31 decembrie 2016, in crestere cu 355.587 de utilizatori fata de perioada similara a anului precedent. In ultimul trimestru al anului trecut, veniturile au atins 178,7 milioane de euro, in crestere cu 2,8% fata de perioada similara a anului precedent, in termeni organici.
Reprezentantii institutiilor UE au facut un ultim pas pentru eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017 Reprezentantii Parlamentului European, ai Consiliului si ai Comisiei Europene au ajuns in noaptea de marti spre miercuri la un acord referitor la reglementarea pietelor de roaming angro, ca ultim pas pentru eliminarea tarifelor de roaming din iunie 2017, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de News.ro. 'Aceasta a fost ultima piesa a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea calatori in UE fara costuri de roaming", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene pentru Piata Unica Digitala, Andrus Ansip.
Telekom Romania a decis sa inchida magazinul online ClickShop.ro Telekom Romania a anuntat miercuri ca va sista activitatea magazinului online ClickShop.ro, din data de 15 februarie 2017, 'masura' care 'face parte din seria de eforturi de concentrare asupra activitatii de baza a companiei. Telekom va continua vanzarea online de produse si servicii pe website-urile www.germanos.ro si www.telekom.ro, in conformitate cu specificul IT&C al businessului sau - produse si servicii de comunicatii si entertainment integrate, fixe sau mobile.
Consultare publica privind domeniile de internet .ro: Cine sa le gestioneze, cat sa fie valabile, cum sa se stabileasca preturile si cand sa fie suspendate sau anulate Ministerul Comunicatiilor, condus de Augustin Jianu, vrea sa reglementeze in acest an domeniile de internet '.ro' si a publicat luni seara un chestionar privind principiile care sa stea la baza proiectului de lege. Ministerul vrea sa afle cine sa le gestioneze, cum sa se stabileasca preturile, care sa fie perioada de valabilitate a domeniilor .ro sau cand sa fie suspendate sau anulate. 'Numarul total de domenii de internet '.ro' inregistrate este de aproximativ 901130, din care 44% sunt neutilizate', precizeaza ministerul.UPDATE Ministerul Comunicatiilor a afisat statisticile si raspunsurile in timp real pe care le primeste in cadrul acestei dezbateri.
Platforma Informatica de Asigurari de Sanatate este din nou indisponibila, fiind afectate toate sistemele IT din sanatate Platforma Informatica de Asigurari de Sanatate este din nou indisponibila, luni, 30 ianuarie, incepand cu ora 8:30, datorita unor probleme tehnice, potrivit unui anunt facut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line. PIAS a mai fost indisponibila si lunea trecuta, problemele fiind remediate o zi mai tarziu. Indisponibilitatea acestei platforme afecteaza practic toate sistemele IT din sanatate, inclusiv cardul de sanatate.
Decizia ICI de a introduce un tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro, incepand cu 1 iulie 2017, a fost anulata/Ministrul Jianu anunta un nou calendar pentru reglementarea administrarii domeniilor .ro Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, a mandatat joi membrii Consiliului de Administratie ai Institutului National de Cercetare in Informatica (ICI) sa anuleze decizia anterioara a acestui institut privind introducerea de la 1 iulie 2017 a unui tarif de inregistrare si mentenanta anuala pentru domeniile .ro. Un proiect de lege privind administrarea domeniilor .ro ar urma sa fie lansat insa in dezbatere publica in vara acestui an. Anuntul vine dupa ce mai multe companii de web hosting au cerut dezbatere publica, acuzand ca ICI ar fi propus plata unui tarif de mentenanta pe 5 ani la inregistrarea noilor domenii .ro.
Mai multe companii de gazduire internet cer consultare publica inainte de introducerea unui tarif de inregistrare si mentenanta pe 5 ani pentru domeniile .ro Cine va dori sa-si cumpere un nume de domeniu .ro incepand cu data de 1 iulie 2017 ar trebui sa plateasca un tarif unic de inregistrare si mentenanta de 39 euro + TVA pentru o perioada de 5 ani, iar dupa expirarea perioadei de 5 ani, ar avea de platit un tarif anual de mentenanta de 7,8 euro + TVA, conform propunerilor care ar fi fost facute in aceasta luna de catre RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro, atentioneaza intr-o scrisoare publica mai multe companii de web-hosting, care sustin ca o astfel de masura este neobisnuita in industrie si ar face mai putin accesibile domeniile .ro. Semnatarii sustin introducerea unei taxe anuale de mentenanta, dar care sa fie platita pe 1 an, nu pe 5 ani, si cer consultare publica.
Romtehnica a atribuit in luna decembrie, fara licitatie deschisa, contracte in valoare de aproape 120 milioane de euro pentru achizitia de statii radio, rachete antitanc si radare, catre doua firme americane si una germana Romtehnica, companie militara coordonata de Ministerului Apararii, a atribuit in luna decembrie, fara licitatii deschise, trei contracte militare in valoare de peste 525 milioane de lei fara TVA (aproape 120 milioane euro). Cel mai mare contract (353,9 milioane lei) a fost atribuit catre americanii de la Harris Corporation Communication Systems pentru achizitia de echipamente si statii radio. Al doilea mare contract (103,3 milioane lei), pentru achizitia unui sistem de rachete antitanc portabile, a fost atribuit catre firma germana Eurospike GmbH, iar al treilea contract (67,8 milioane lei), pentru achizitia unui radar tridimensional, a fost atribuit catre americanii de la Lockheed Martin Overseas.
Consiliul Concurentei a sanctionat 119 companii si asociatii anul trecut, valoarea amenzilor depasind 15,2 milioane de euro Consiliul Concurentei a finalizat anul trecut 25 investigatii de incalcare a Legii concurentei, fata de 21 in 2015, iar valoarea amenzilor aplicate a depasit 15,2 milioane de euro, se arata in raportul de bilant pe anul 2016 dat publicitatii joi de autoritate. Anul trecut, autoritatea a sanctionat 119 companii/asociatii, dintre care 93 au recunoscut ca au incalcat legea si au beneficiat de reduceri ale amenzilor.Vezi in articol principalele sanctiuni aplicate de Consiliul Concurentei in 2016
​ANALIZA Orasele inteligente pot previziona aparitia evenimentelor riscante pentru cetateni Un oras devine inteligent daca este capabil sa ofere cetatenilor conditii mai bune utilizand tehnologii digitale de ultima generatie pentru urmatoarele sectoare: mobilitate si transport inteligent, colectarea si transmiterea informatiilor despre mediu, siguranta publica si utilitati contorizate inteligent si distribuite prin intermediul retelelor inteligente.
Platforma informatica de asigurari de sanatate este indisponibila, fiind afectate toate sistemele IT din sanatate Platforma Informatica din Asigurarile de Sanatate (PIAS) functioneaza defectuos luni, 16 ianuarie, echipa tehnica din CNAS lucrand in prezent la remedierea problemelor care afecteaza practic toate sistemele IT din sanatate, inclusiv cardul de sanatate, au precizat pentru HotNews.ro oficialii CNAS. Medicii si furnizorii de servicii medicale nu se pot autentifica practic in SIUI - Sistemul informatic unic integrat al CNAS, au explicat oficialii Casei, care spera sa rezolve problema in cursul acestei zile.O problema majora: Desi Teamnet a castigat contracte IT de peste 5 milioane de euro pentru mentenanta PIAS si a cardului de sanatate, oficialii CNAS spun ca nu au predat inca sistemele IT din cauza lipsei unei mari parti a documentatiei tehnice a acestora, avand discutii aprinse pe aceasta tema cu HP Romania, implementatorii sistemului IT.Comunicat CNAS: "Astazi, 16.01.2017, incepand cu ora 11:00, Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate este indisponibila datorita unor probleme tehnice. Pana la remedierea problemelor tehnice aparute, serviciile medicale, medicamentele si dispozitivele medicale se acorda/se elibereaza in regim off-line.
BNR a atribuit prin licitatie in luna decembrie contracte IT de peste 2,99 milioane de euro firmelor Kapsch, Ymens Teamnet si Power Net Consulting BNR a atribuit in luna decembrie a anului trecut doua contracte IT majore in valoare cumulata fara TVA de peste 13,1 milioane lei (peste 2,99 milioane euro), la capatul unor licitatii deschise despre care HotNews.ro a scris anterior, arata datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Astfel, firma Kapsch a castigat un contract IT in valoare de peste 7,16 milioane lei (fara TVA), in timp ce asocierea dintre Ymens Teamnet (firma de solutii IT de tip cloud a grupului fondat de catre deputatul Sebastian Ghita, dat in prezent in urmarire internationala) si firma Power Net Consulting a castigat un contract IT de peste 5,99 milioane lei (fara TVA).
Politia a anulat licitatia pentru realizarea unui sistem IT de recunoastere faciala la nivel national Politia Romana a anulat in 23 noiembrie 2016 licitatia prin care dorea implementarea pana in 20 decembrie 2016 a unui sistem de recunoastere faciala la nivel national, care sa identifice persoanele din imagini chiar daca poarta cagula sau burka, arata datele publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Motivul? 'Este imposibila incheierea contractului'. Procedura a fost contestata in luna octombrie de firma Divergent Solutions tocmai pe motivul ca 'timpul de implementare a fi mai mult decat insuficient', dar firma a renuntat ulterior la contestatie.
Premierul Sorin Grindeanu: S-a deblocat plata online a taxelor şi impozitelor datorate ANAF Premierul Sorin Grindeanu a anuntat joi, in sedinta de Guvern, ca plata taxelor si impozitelor datorate ANAF se pot face online, dupa ce in cursul zilei de miercuri si in dimineata zilei de joi platforma a fost nefunctionala, informeaza Mediafax. La randul sau, ministrului Finantelor Publice, Viorel Stefan, a explicat ca 'a fost o incercare de upgradare a sistemului. Versiunea noua in faza de teste a functionat. Operational s-a blocat, s-a intervenit. Acum jumatate de ora, o ora (...) s-au reluat platile pe versiunea veche de program', potrivit Agerpres.
ANALIZA O propunere de strategie de guvernare pentru telecomunicatii: 4. Administrarea activelor de telecomunicatii ale statului Romania detine operatori de telecomunicatii, fiind reprezentata in administrare de diferite ministere: Telekom (RomTelekom, Cosmote), Radiocomunicatii, administrate de catre MCSI, Telecomunicatii CFR administrata de Ministerul Transporturilor, sau Teletrans care apartine de Ministerul Economiei. MCSI mai are in portofoliu si Posta Romana. Administrarea acestor active a fost o problema in aproape toate guvernarile: rezultate financiare nu prea bune, pozitii de piata slabe, scaderea valorii de piata, etc. Noua guvernare ar trebui sa reconsidere modul in care administreaza acesti operatori pentru a-i transforma in competitori puternici pe o piata tot mai competitiva si matura.
Posta Romana: Vremea extrema afecteaza traficul postal si este posibil sa apara intarzieri ale trimiterilor postale Posta Romana a anuntat miercuri ca in urma conditiilor meteo extreme, traficul trimiterilor postale, atat la nivel national cat si international, va fi afectat in perioada urmatoare. 'Intrucat vremea nefavorabila impune restrictii de trafic, atat pe teritoriul tarii cat si in ceea ce priveste cursele de transport aerian internationale, fluxul de import cat si cel de export va fi afectat. Avand in vedere aceste aspecte, este posibil sa apara intarzieri in ceea ce priveste timpii de circulatie in traficul postal. Estimam ca aceasta situatie se va manifesta pana in jurul datei de 22 ianuarie 2017', anunta compania.
RCS&RDS anunta ca a ajuns la peste trei milioane de abonati de telefonie mobila, peste un milion de numere de telefonie mobila provenind de la ceilalti operatori RCS&RDS, operator de telecomunicatii controlat de miliardarul oradean Zoltan Teszari, a anuntat marti ca a ajuns in prezent la peste trei milioane de abonati in reteaua de telefonie mobila Digi Mobil, in mai putin de trei ani de la relansarea acestor servicii. Compania a mai precizat ca, din octombrie 2008, cand a fost lansat serviciul de portabilitate, si pana la inceputul anului 2017, a primit peste un milion de numere de la ceilalti operatori de telecomunicatii, fiind furnizorul cu cele mai multe numere primite prin portare.
Detaliile achizitiei NetCity in Monitorul Oficial: Actionarii Direct One au decis sa imprumute 36 milioane de euro de la BCR si BRD pentru a finanta tranzactia si alte datorii Actionarii Direct One, companie controlata de antreprenorii romani Teofil Muresan si Simion Muresan, au decis in 9 decembrie 2016 sa contracteze de la BCR si BRD trei facilitati de credit in valoare maxima totala de 36 de milioane de euro pentru finantarea unor datorii si a achizitiei Netcity Telecom, operatorul retelei subterane pentru fibra optica a Municipiului Bucuresti, de la grupul UTI, controlat de Tiberiu Urdareanu, potrivit unei hotarari publicate luni, 9 ianuarie in Monitorul Oficial.
ANALIZA O propunere de strategie de guvernare pentru telecomunicatii: 3. Conditii necesare pentru Romania inteligenta Pentru realizarea obiectivelor propuse in strategia 'Romania inteligenta', dar si pentru o activitate normala noul ministru al 'telecomunicatiilor' ar trebui sa construiasca o organizatie stabila si performanta, bazata pe buni specialisti in telecomunicatii si tehnologia informatiilor. Ar trebui sa explice guvernului, primului-ministru ca desi angajatii sistemului ministerului 'telecomunicatiilor' (minister, etc.) fac parte din categoria 'bugetari' nu trebuie tratati la fel cu ceilalti in ce priveste politica de angajare, pregatire, motivare, recompensare.
Ce plan de actiuni are arbitrul telecom in 2017: Va stabili tarifele maxime pentru acces pe proprietatea publica a retelelor de comunicatii electronice Arbitrul telecom (ANCOM) a adoptat luni planul de actiuni pentru anul 2017, una dintre cele mai importante actiuni fiind aplicarea efectiva a prevederilor noii legi a infrastructurii - Legea 159/2016, cu scopul de a reduce costurile instalarii retelelor de banda larga in Romania. Una din principalele masuri va fi aceea de a stabili tarifele maxime pentru exercitarea dreptului de acces pe proprietatea publica a retelelor de comunicatii electronice.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică