TELECOM
Contract de peste 7,6 milioane lei: Siveco va asigura mentenanta si suportul tehnic pentru sistemul ERP instalat la nivelul CNAS si al caselor de asigurari de sanatate Siveco Romania va asigura in perioada urmatoare mentenanta si suportul tehnic pentru sistemul ERP instalat la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) si al caselor de asigurari de sanatate, in acest sens fiind incheiat un acord cadru in data de 31 martie din acest an, acord in valoare totala de peste 7,6 milioane lei (fara TVA), potrivit datelor publicate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Contractul a fost atribuit prin negociere fara licitatie, in conditiile in care sistemul ERP, un soft care integreaza toate informatiile dintr-o organizatie, a fost dezvoltat de Siveco odata cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI).
Autoritatea Aeronautica Civila Romana si CERT-RO vor sa infiinteze un Centru de raspuns la incidente de securitate cibernetica dedicat domeniul aviatiei civile Autoritatea Aeronautica Civila Romana si CERT-RO au semnat in data de 11 aprilie un protocol de colaborare in vederea infiintarii unui Centru de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica dedicat domeniul aviatiei civile cu misiunea de a transmite informatii si a asigura asistenta operatorilor aerieni, organizatiilor de mentenanta, aeroporturilor, furnizorilor de servicii de navigatie aeriana s.a. in vederea protejarii elementelor de infrastructura critica cibernetica.
Inca un pas spre reglementarea celor peste 900.000 de domenii de internet .ro: Ministerul Comunicatiilor dezbate luni principiile care vor sta la baza proiectului de lege Ministerul Comunicatiilor, condus de Augustin Jianu, care vrea sa reglementeze in acest an domeniile de internet '.ro', va organiza luni, 24 aprilie, o intalnire deschisa, in care vor fi dezbatute rezultatele unui chestionar publicat in luna ianuarie din acest an si principiile pe baza carora va fi redactat proiectul de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior '.ro'. Ministerul a intrebat in chestionar cine sa gestioneze domeniile .ro, cum sa se stabileasca preturile, care sa fie perioada de valabilitate a domeniilor .ro sau cand sa fie suspendate sau anulate.
Cine e Alexandru Ghita, omul care i-a dus pe politisti la fratele sau ascuns in Serbia Alexandru Ghita, omul care i-a condus pe politisti la fratele sau, Sebastian Ghita, ascuns in Serbia, este patronul operatorului de telecomunicatii 2K Telecom, companie al carei control l-a preluat total in noiembrie 2015 prin achizitia actiunilor pe care le mai detinea in firma milionarul buzoian Vasile Domente, unchiul fratilor Ghita. Dupa ce a castigat alaturi de granzii din telecom frecvente pentru servicii de televiziune digitala sau 4G, 2K Telecom si-a vandut in 2015 licenta 4G catre RCS&RDS pentru 6,6 milioane euro, iar in 29 decembrie 2016, la scurt timp dupa disparitia lui Sebastian Ghita, si-a cerut insolventa.
Presedintele Iohannis a semnat eliberarea din functie a sefului ANCOM, Catalin Marinescu, incepand cu 24 aprilie 2017 Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de eliberare din functie, ca urmare a demisiei, incepand cu data de 24 aprilie, a lui Catalin Marinescu, presedinte al Autoritatii de Reglementare in Comunicatii (ANCOM), decizie publicata joi, 13 aprilie, in Monitorul Oficial. Dupa 8 ani la conducerea unei autoritati care reglementeaza o piata de aproape patru miliarde de euro, Marinescu va prelua, incepand cu luna mai, sefia Diviziei de strategie din cadrul Secretariatului General al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU. Numirea unui nou presedinte la ANCOM se va face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.
ANALIZA Un mandat pentru noul presedinte ANCOM In 24 aprilie 2015 isi va termina activitatea la ANCOM Marius Catalin Marinescu, primul presedinte al autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor care a dus la bun sfarsit un mandat complet de sase ani. Si inca doi ani in plus! Ceilalti presedinti au avut mandate intrerupte de interventii politice brutale, care au dus si la atentionari din partea Comisiei Europene si chiar au inspirat consolidarea prin legislatie a puterii presedintilor autoritatilor de reglementare a telecomunicatiilor din UE, astfel ca ultimul presedinte a putut rezista un mandat intreg.
Consultare care vizeaza operatorii de retele IT si furnizorii de servicii digitale din Romania: Cum sa fie aplicata Directiva UE privind securitatea retelelor si a sistemelor informatice? Ministerul Comunicatiilor a lansat o consultare publica privind transpunerea unei Directive UE care vizeaza masuri de securitate a retelelor si a sistemelor informatice in Uniunea Europeana (Directiva NIS). Directiva, care va trebui aplicata de statele membre pana in 9 mai 2018, vizeaza operatorii de servicii esentiale si furnizorii de servicii digitale pe care se bazeaza din ce in ce mai mult numeroase intreprinderi din Uniune, precum serviciile de cloud computing, motoarele de cautare online si magazinele de aplicatii.NOTA: In Romania, s-a incercat promovarea Legii securitatii cibernetice, inainte de adoptarea acestei Directive UE. Legea a fost declarata insa neconstitutionala in 2015, unul dintre motive fiind ca SRI nu ar trebui sa fie autoritatea nationala in domeniul securitatii cibernetice.
UPDATE Digi Communications N.V., compania mama a grupului RCS&RDS, vrea sa listeze cel putin 25% din actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti. Detalii in premiera despre numarul de clienti la sfarsitul anului 2016 Digi Communications N.V., compania mama a grupului RCS&RDS, controlat de miliardarul oradean Zoltan Teszari, a anuntat marti intentia de a se lista in luna mai din acest an pe Bursa de Valori Bucuresti. Operatorul a anuntat ca la sfarsitul anului trecut avea in total aproximativ 12,4 milioane de abonati (unitati generatoare de venituri - UGV- uri), din care aproximativ 3,3 milioane pentru servicii de televiziune prin cablu, aproximativ 2,5 milioane pentru servicii de internet si date fixe, aproximativ 3,9 milioane pentru servicii de telecomunicatii mobile aproximativ, aproximativ 1,7 milioane pentru servicii de telefonie fixa si aproximativ 0,9 milioane pentru servicii de televiziune DTH.
Victorie de etapa a ANCOM in fata Vodafone in dosarul neaplicarii plafonului maxim la internet mobil in roaming in UE: Instanta a respins cererea operatorului de anulare a deciziei arbitrului telecom Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, 7 aprilie, ca neintemeiata cererea Vodafone de anulare a unei decizii a Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) prin care operatorul de comunicatii a fost amendat cu 100.000 de lei pentru neaplicarea plafonului maxim la internet mobil in roaming in UE. Decizia poate fi atacata cu recurs de catre Vodafone in 15 zile de la comunicare. In motivarea amenzii, ANCOM a precizat atunci ca afectati sunt de fapt toti abonatii Vodafone care au platit peste nivelul de 50 de Euro/luna (fara TVA) pentru consumul de date in roaming efectuat incepand cu data de 1 iulie 2012 si pana in prezent.
​Adio taxe de roaming, de la 15 iunie 2017: Europenii nu vor mai avea costuri suplimentare la telefonie si internet mobil cand vor calatori in alt stat UE Taxele de roaming vor fi eliminate incepand cu 15 iunie 2017, ceea ce va permite consumatorilor europeni sa telefoneze, sa trimita SMS-uri si sa foloseasca date pe mobil atunci cand calatoresc in alt stat UE, la acelasi cost ca si acasa, potrivit votului final dat joi de Parlamentul European. Parlamentul a eliminat ultimul obstacol - acordul privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor - prin aprobarea acordului informal cu Consiliul, cu 549 de voturi la 27 si 50 de abtineri.
Tot mai multi romani isi platesc online taxele si impozitele prin Ghiseul.ro: Peste 144.000 de tranzactii in valoare de aproape 47 milioane de lei in primul trimestru din 2017 Platile online cu cardul a taxelor si impozitelor prin platforma Ghiseul.ro au inregistrat cresteri record in primele trei luni din 2017 - peste 144.000 de tranzactii, in crestere cu 215% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea tranzactiilor fiind de aproape 47 milioane lei, in crestere cu 258%, potrivit datelor Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO. 'Daca ratele actuale de crestere se mentin, sunt sanse mari ca, la finalul anului 2018, platforma Ghiseul.ro sa ajunga la 500.000 de utilizatori, fata de cei 224.000 cati numara in prezent', a precizat George Anghel, directorul executiv al APERO.
Consumul de internet in Romania: Prin intermediul a 19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil, romanii au generat anul trecut un trafic de aproape 2,7 milioane TB "Prin intermediul celor 19 milioane de conexiuni de internet fix si mobil in banda larga din Romania, utilizatorii au generat in primele sase luni ale anului trecut un trafic de aproape 2,7 milioane de TB (n.a terabytes) si desi tot mai multe persoane utilizeaza mobilul sau tableta pentru a accesa internetul, traficul pe aceste echipamente reprezinta doar 3% din total", a declarat marti Eduard Lovin, director executiv al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) in cadrul evenimentului WeLoveDigital 2017.
Licitatia pentru fantoma eRomania, contract cu o valoare estimata la maxim 2,5 milioane euro, a fost suspendata Ministerul pentru Societatea Informationala a suspendat vineri, 31 martie, procedura de licitatie pentru contractul de aproape 2,5 milioane euro care vizeaza printre altele, elaborarea unei propuneri 'eRomania' de politica publica in domeniul e-guvernarii, arata datele din Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Din informatiile HotNews.ro, tot vineri, 31 martie, firma Smart Mind Solutions a transmis catre MCSI o notificare prealabila sesizarii Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, sesizare in care subliniaza posibile nereguli si in care cere suspendarea acestei proceduri.
Tribunalul Prahova a admis deschiderea procedurii de insolventa a Teamnet International, fosta firma a lui Sebastian Ghita/Teamnet mai are de achitat credite in valoare de 76 milioane de lei Teamnet International, companie fondata de urmaritul international Sebastian Ghita, s-a cerut in insolventa in 20 martie 2017, precizand ca 'se afla in imposibilitatea de a achita la termenele scadente obligatiile pe care le are', iar pe 27 martie 2017, judecatorul sindic Liliana Stefuc de la Tribunalul Prahova i-a admis cererea si a dispus deschiderea procedurii generale de insolventa, informeaza Supervizor.ro. In documentatia depusa la dosar, debitoarea spune ca 'a contractat o serie de credite necesare desfasurarii activitatii normale a activitatii si dezvoltarii, din care mai are de achitat suma de 76 milioane lei, ceea ce conduce in prezent la existenta unui grad de indatorare destul de mare'.
​Adio milioanelor de euro risipite pe sisteme IT care nu comunica intre ele: Toate achizitiile IT vor trebui sa respecte standarde minime care sa permita interoperabilitatea cu alte sisteme informatice Fiecare autoritate sau institutie publica va fi obligata sa respecte la achizitia de produse sau servicii IT un standard minim, care sa permita in viitorul apropiat comunicarea directa cu alte sisteme informatice ale altor autoritati sau institutii publice, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern. Actul normativ vizeaza legiferarea unui Cadru National de Interoperabilitate care sa asigure nu doar transferul informatiilor pe suport electronic intre autoritatile si institutiile publice, ci si intre acestea si cetatean, respectiv, mediul de afaceri, fapt care ar duce la scaderea timpului alocat pentru obtinerea serviciilor publice.Nota: Statul a platit peste 3,1 miliarde lei pe produse IT in ultimii 5 ani si noua ministere au platit peste 110,2 milioane de lei pe produse IT care sunt neutilizate sau functioneaza defectuos
Unul din patru europeni cumpara online in fiecare saptamana: Romanii si polonezii fac cele mai putine achizitii online transfrontaliere - studiu Unul din patru europeni cu acces la Internet a cumparat produse sau servicii online cel putin o data pe saptamana in anul 2016, cele mai multe achizitii transfrontaliere fiind inregistrate in Austria si Irlanda, iar cele mai putine - in Polonia si Romania, arata un studiu Mastercard privind comertul electronic pan-european, efectuat in peste 20 de tari din Spatiul Economic European (EEA). Imbracamintea si incaltamintea constituie cea mai populara categorie de produse achizitionate (48%), fiind urmata de bilete (34%), produse electronice (33%) si carti (31%).
UPDATE Care sunt preturile noilor telefoane inteligente Samsung Galaxy S8 si S8 Plus in retelele Telekom, Vodafone, Orange si RCS&RDS Noile telefoane inteligente Samsung Galaxy S8 si S8 Plus sunt disponibile deja la precomanda in retelele operatorilor de comunicatii Telekom, Vodafone si Orange, livrarile urmand sa inceapa din 19-20 aprilie. La Telekom, S8 se vinde la pretul de 1.499 de lei, iar S8 Plus la pretul de 1.999 lei, impreuna cu un abonament lunar de 49,53 euro pentru 2 ani. La Vodafone, S8 se vinde la preturi de la 209 de euro, iar S8 Plus la preturi de la 299 euro, impreuna cu un abonament lunar de 68,43 euro pentru 2 ani. La Orange, S8 se vinde cu 348,99 euro, iar S8 Plus cu 449 euro, impreuna cu un abonament lunar de 42 de euro pe 2 ani. La liber, terminalele costa de la 795 de euro in sus.UPDATE La RCS&RDS, pretul pentru S8 este de 3.499 lei si pentru Samsung S8 Plus este de 3.899 lei, impreuna cu abonamentele cu tarife de la 1,92 euro cu TVA. Livrarrile se fac incepand cu 19 aprilie.
Romania se pregateste pentru internet mobil la viteze 5G. Statul ar putea incasa sute de milioane de euro pe frecventele care vor fi licitate Parlamentul European, Consiliul si Comisia au convenit anul trecut ca banda de frecvente de 700 MHz sa fie disponibila pentru introducerea internetului mobil in tehnologia 5G incepand din 2020, iar Catalin Marinescu, seful arbitrului telecom din Romania, a declarat luni ca demararea unei licitatii in acest sens poate fi oportuna chiar din acest an, in conditiile in care la noi aceasta banda este libera. Acesta  a avansat si ideea ca la licitatie ar putea fi luate in calcul si licentele 3G detinute de Orange, Vodafone, Telekom si RCS&RDS care expira in 2020-2022. O astfel de licitatie ar putea aduce la bugetul statului sute de milioane de euro.
Catalin Marinescu va fi sef al diviziei de strategie din secretariatul general al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU Catalin Marinescu, actualul presedinte al Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), va prelua, incepand cu luna mai, sefia Diviziei de strategie din cadrul Secretariatului General al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, organizatie membra ONU, a anuntat luni acesta. Dupa 8 ani la conducerea autoritatii de reglementare in comunicatii, o autoritate care reglementeaza o piata de aproape patru miliarde de euro, Marinescu spune ca nu a luat aceasta decizie din motive politice, ci a urmat un proces de recrutare cu examene si teste scrise, timp de aproape un an, in conditiile in care mandatul sau expirase in aprilie 2015.Catalin Marinescu: Licitatia pentru servicii 5G ar putea fi oportuna si in acest an, dar la anul este obligatorie. Decizia este a Guvernului.
Licitatie deschisa: APIA cauta servicii de suport tehnic la platforma Oracle care sustine inclusiv sistemul de administrare a platilor catre fermieri Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a demarat o licitatie deschisa pentru achizitia de servicii de suport tehnic pentru produsele software licentiate Oracle detinute de institutie, contract cu o valoare maxim estimata de 2,1 milioane de lei, pentru o perioada de 12 luni, potrivit unui anunt publicat vineri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Produsele solicitate constituie platforma informatica ce sustine principalele aplicatii utilizate de catre institutie, respectiv: Sistemul de administrare a platilor, Aplicatia de cartografiere, Aplicatia de contabilitate si Aplicatia cota de lapte, se arata in anuntul de licitatie.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri