TELECOM
Un roman a preluat la varsta de 33 de ani conducerea operatiunilor tehnice ale grupului de comunicatii Liberty Global pentru Europa Centrala si de Est Ionut Voinea, director de tehnologie in UPC Romania, a preluat in aceasta luna conducerea operatiunilor tehnice ale grupului Liberty Global din regiunea Europa Centrala si de Est (CEE) care include Polonia, Ungaria, Romania, Cehia si Slovacia, precum si operatorii DTH din aceste cinci tari, a anuntat joi operatorul de comunicatii prin cablu. Ionut Voinea (33 de ani) are o experienta de peste 10 ani in cadrul UPC, fiind absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti.
EXCLUSIV Salarii si prime uriase pentru angajatii Institutului care traieste din gestionarea domeniilor .ro, in lipsa unor performante notabile: Doina Banciu, fosta sefa ICI, a avut un venit brut de 10.700 de euro in luna decembrie 2015, respectiv 8,5% din profitul ICI din acel an Doina Banciu, director general in perioada 2009-2016 al ICI - institutul care traieste din gestionarea domeniilor de internet .ro, o resursa limitata a statului, a avut in luna decembrie 2015 venituri brute din salarii, plus bonus de performanta si prime in valoare de 47.678 (peste 10.700 de euro), potrivit unui document obtinut de HotNews.ro cu salariile tuturor angajatilor ICI. Suma reprezinta 8,5% din profitul ICI pe 2015, anul trecut Institutul inchizand pe pierderi. Iesita la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific la Ministerul Comunicatiilor, condus de Lucian Sova, fost coleg cu sotul Doinei Banciu in Ministerul Transporturilor, in mandatul lui Miron Mitrea.
Reactia directorului demis de la conducerea Institutului care gestioneaza domeniile .ro: Ma astept ca Ministerul Comunicatiilor sa retracteze afirmatiile referitoare la calificarea necorespunzatoare deoarece sunt false in integralitate 'Am citit cu surprindere si ingrijorare argumentele Ministerului Comunicatiilor pentru demiterea mea. Surprindere deoarece aspectele semnalate sunt false in integralitatea lor si ingrijorare deoarece de la inaltimea pozitiei de ministru greutatea unor afirmatii privind nelegalitatea unui ordin al altui ministru este semnificativa iar necunoasterea unor avize sosite inaintea sa nu-l absolva in niciun fel', a precizat marti pentru HotNews.ro Decebal Popescu. Acesta spune ca la Ministerul condus de Lucian Sova 'exista doua avize ale ANCSI si Ministerului Educatiei' privind legalitatea pozitiei pe care a ocupat-o. 'Nu inteleg nici acum de ce Ministrul nu a apelat la metoda cea mai simpla de a imi cere demisia. O depuneam pe loc!'
Cum explica ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, schimbarea - fulger a conducerii Institutului care gestioneaza domeniile de internet .ro/Doina Banciu, fosta sefa ICI, este consilier neremunerat al ministrului Sova Motivul pentru care Decebal Popescu a fost demis saptamana trecuta de la conducerea ICI, institutul care gestioneaza domeniile de internet .ro este 'lipsa calificarii corespunzatoare, in conformitate cu prevederile legale pentru ocuparea functiei de Director general al ICI, precum si  lipsa avizului favorabil primit de la Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI)', se arata intr-un raspuns al Cabinetului ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, catre HotNews.ro. Despre Doina Banciu, fosta sefa ICI, ajunsa consilier onorific al Ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova, reprezentantii Ministerului precizeaza ca: "Ministrul Lucian Sova apreciaza calitatile recunoscute, atat la nivel profesional, cat si academic ale doamnei Banciu si considera ca aceaste calitatii ar putea sa contribuie, in calitate de consilier neremunerat,  la cresterea actului administrativ".
EXCLUSIV Institutul care gestioneaza domeniile de internet .ro a decis luna trecuta sa introduca o taxa anuala de mentenanta de 6 euro fara TVA, incepand cu 1 martie 2018 Consiliul de Administratie al ICI, institutul care gestioneaza domeniile de internet .ro, a aprobat din nou, in data de 14 iulie, in urma consultarii publice din acest an, introducerea taxei anuale de inregistrare si mentenanta, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Decebal Popescu, fostul director general al ICI, demis saptamana trecuta de la conducerea institutului, a precizat, contactat de HotNews.ro, ca 's-a decis introducerea unei taxe anuale de mentenanta de 6 euro fara TVA, pentru fiecare domeniu de internet .ro, incepand cu 1 martie 2018. Este aceeasi valoare ca in decizia ICI anulata anterior in ianuarie 2017 si va exista aceeasi perioada de gratie de 5 ani', a spus acesta.UPDATE (18:52) Raspunsul noii conduceri ICI, la solicitarea HotNews.ro de a face publica decizia privind taxa anuala de mentenanta: "ICI nu este institutie publica si ca urmare nu se incadreaza in prevederile legii 544/2001 privind accesul la informatii de interes public. Datele solicitate vor face obiectul unei informari publice care va fi postata pe site-ul rotld.ro" (vedeti atasat raspunsul integral).
​EXCLUSIV Ce se ascunde in spatele schimbarii fulger a conducerii ICI, institutul care gestioneaza domeniile de internet .ro: Doina Banciu, fosta sefa ICI, a ajuns consilier onorific al Ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova Ministrul Comunicatiilor, Lucian Sova, l-a demis in mod neasteptat joi, 3 august, pe Decebal Popescu, directorul general al ICI, institutul de cercetare in informatica care gestioneaza domeniile de internet .ro, numind-o in loc pe Adriana Alexandrescu, profesor doctor universitar si cercetator cu aproape 41 de ani vechime in ICI. Aceasta a explicat vineri pentru HotNews.ro ca 'a fost luata prin surprindere, dar ca a acceptat fiind rugata de ministrul Sova, care i-a promis ca o va ajuta ministerul in privinta lipsei de experienta in managementul unei institutii'. Ministrul Sova are si cu cine: consiliera sa onorifica este chiar Doina Banciu, fosta sefa ICI, cu al carei sot actualul ministru Sova a fost coleg in Ministerul Transporturilor, in mandatul lui Miron Mitrea.
Protocol publicat in Monitorul Oficial: Fiscul va putea accesa electronic, 'in baza unei motivari temeinic justificate' datele detinatorilor domeniilor de internet .ro/Ambele institutii se angajeaza sa respecte legislatia privind protectia datelor personale Fiscul va putea accesa printr-o conexiune electronica securizata si 'in baza unei motivari temeinic justificate', datele de identificare ale detinatorilor drepturilor de utilizare a domeniilor de internet .ro (nume, prenume, adresa de domiciliu, CNP) din baza de date a ICI - Bucuresti (detinatorul domeniilor de internet .ro), potrivit unui protocol incheiat in luna iunie intre cele doua institutii, care a intrat in vigoare joi, 3 august, cand a fost publicat in Monitorul Oficial. Ambele institutii se angajeaza sa respecte legislatia privind protectia datelor personale.
OTE: Veniturile Telekom Romania au scazut cu 2,6% pana la 235,5 milioane de euro in trimestrul doi din acest an/Profitul EBITDA a crescut cu 5,9% pana la 39,2 milioane euro Veniturile grupului de firme Telekom Romania (fostele Romtelecom si Cosmote) au scazut cu 2,6% pana la 235,5 milioane de euro in trimestrul doi din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care cresterea cu 1,4% a veniturilor din operatiunile fixe nu a putut compensa reducerea veniturilor din operatiunile mobile, se arata in raportul grupului elen OTE. Fostul Cosmote a raportat o scadere cu 13,3% pana la 4,84 milioane de clienti. Pe de alta parte, profitul EBITDA al celor doi operatori a crescut cu 5,9% pana la 39,2 milioane de euro.
Tineri pensionari angajati la stat: Cum a ajuns un fost spion militar, cu atestat de detectiv particular, sa lucreze la arbitrul pietei telecom "Informatiile pe care le solicitati nu sunt de interes public, drept pentru care nu vi le putem pune la dispozitie". Acesta este raspunsul transmis joi de conducerea arbitrului telecom (ANCOM) intrebata de HotNews.ro daca Lucian Curea, pensionar de 51 de ani din MApN, fost ofiter activ in domeniul contrainformatiilor militare si cu atestat de detectiv particular, a fost angajat in institutie si daca da, de ce nu si-a publicat declaratia de avere asa cum au facut ceilalti pensionari MApN angajati recent in institutie. In ciuda refuzului de a oferi informatii oficiale, HotNews.ro a obtinut CV-ul lui Lucian Curea depus la ANCOM, precum si informatii care arata ca acesta a fost angajat ca expert.
Ce pensii au fostii militari din MApN, angajati recent pe salarii de mii de euro la arbitrul telecom: Cristian Victor Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii, a incasat o pensie de 108.264 lei in 2016 Cristian Victor Cismigiu, fost colonel in Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA), care a fost angajat recent ca sef al serviciului de securitate si documente clasificate in cadrul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), a incasat anul trecut o pensie de 108.264 lei, potrivit declaratiei sale de avere. Un alt proaspat angajat ca sef birou in ANCOM este si Nuta Gheorghe (51 de ani), fost sef al transmisiunilor in MApN si fost sef al comunicatiilor in Batalionul 26 infanterie 'Red Scorpions' din Kandahar, Afganistan. Ca pensionar MApN, Nuta a incasat anul trecut o pensie de 96.137 lei. Sefii de departamente si directorii executivi din ANCOM au salarii nete cuprinse intre circa 3.000 de euro si aproximativ 4.000 de euro pe luna.
Autoritatile schimba din nou strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra: Doar posturile TVR vor fi transmise free to air si fara plata, nu si cele private Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), operatorul national care transmite posturile publice de radio si televiziune, va fi obligat sa transmita 'free to air' si fara plata unui abonament, doar posturile publice de televiziune, nu si posturi TV private asa cum era mentionat anterior in strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, potrivit unui proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Comunicatiilor. Masura este motivata, printre altele, de 'lipsa interesului din partea radiodifuzorilor privati, de a fi trasmisi, la nivel national, free to air si fara plata' de catre SNR.
Serghei Bulgac, directorul general al DIGI si al RCS&RDS, la un pas de a fi trimis in judecata de DNA pentru spalare de bani DNA a dispus luni, 31 iulie, punerea in miscare a actiunii penale sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani cu privire la Serghei Bulgac, directorul general al DIGI Communications si al RCS&RDS, se arata intr-un comunicat publicat pe bursa de operatorul de comunicatii. Punerea in miscare a actiunii penale reprezinta ultima faza a urmaririi penale. Cu alte cuvinte, ancheta procurorilor a ajuns la final, iar acestia considera ca sunt suficiente probe pentru trimiterea in judecata. "Reiteram ca vom continua sa cooperam deplin in cadrul anchetei si credem ca RCS&RDS, Integrasoft (filiala RCS & RDS) si fostii sau actualii membri ai conducerii acestora au actionat corect si in conformitate cu legea", se mai arata in comunicatul DIGI.
​EXCLUSIV ANI: Seful arbitrului telecom, Adrian Dita, este obligat sa se abtina de la luarea sau participarea la luarea oricarei decizii precum si de la semnarea oricarui document in legatura cu Telekom Adrian Dita, numit de guvernarea PSD-ALDE la conducerea ANCOM, autoritatea care reglementeaza piata de patru miliarde a comunicatiilor electronice, dupa ce anterior a fost director de relatii publice in Telekom Romania, are obligatia de a se abtine de la luarea sau participarea la luarea oricarei decizii precum si de la semnarea oricarui document in legatura cu acest operator, se arata intr-un raspuns al Agentiei Nationale de Integritate catre ANCOM, document obtinut de HotNews.ro. Arbitrul telecom a facut aceasta solicitare catre ANI in conditiile in care Telekom tocmai s-a clasat pe primul loc intr-o licitatie de peste 1,3 milioane euro pentru achizitia de licente Microsoft. ANI a mai precizat catre ANCOM ca, daca dreptul de semnatura si decizie in acest caz a fost delegat altor persoane, nu este generata o situatie de conflict de interese.
Veniturile Orange, in crestere cu 11% pana la 266,8 milioane de euro in trimestrul doi din acest an Orange Romania, cel mai mare operator local de comunicatii mobile, a realizat in trimestrul doi din acest an, incheiat la 30 iunie, o cifra de afaceri de 266,8 milioane de euro, in crestere cu 11% fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat joi compania. La 30 iunie 2017, operatorul avea 10.080.000 de utilizatori, mentinand constant numarul de abonati, comparativ cu primul trimestru al anului. Serviciul de televiziune prin cablu si satelit, Orange Home TV, numara 351.000 abonati, in crestere cu 15,3% fata de aceeasi perioada din 2016.
Factura de 250 de lire pentru un apel la serviciul de relatii cu clientii Georgina Jolley, o britanica de 22 de ani, din Buckinghamshire, a primit o factura de 250 de lire in urma unui apel catre linia de relatii cu clientii a companiei de telecomunicatii la care era abonata, noteaza Daily Mail.
Agitatie la arbitrul telecom: Cine va semna contractul cu Telekom, care tocmai s-a clasat pe primul loc intr-o licitatie de peste 1,3 milioane euro pentru achizitia de licente Microsoft? Telekom Romania s-a clasat pe primul loc in cadrul unei licitatii organizate de arbitrul telecom (ANCOM) pentru achizitia de licente Microsoft, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Telekom. Problema este cine va semna acest contract in valoare de peste 1,3 milioane euro, in conditiile in care Adrian Dita, noul presedinte al ANCOM, dar fost director al Telekom, si-a delegat atributiile in astfel de cazuri pentru a evita conflictul de interese. La randul sau, Ciprian Bolos, directorul executiv de dezvoltare, si responsabil de zona IT, a fost anterior membru in CA-ul Telekom. Arbitrul telecom s-ar fi adresat astfel Agentiei Nationale de Integritate (ANI), sustin mai multe surse din piata telecom.NOTA: Autoritatea are nevoie urgenta de reinnoirea licentelor Microsoft, in conditiile in care peste 98% din aplicatiile sale sunt dezvoltate pe aceasta tehnologie, iar contractul anterior de inchiriere expira pe 31 iulie.
​SURSE Continua 'militarizarea' arbitrului telecom: La ANCOM au ajuns un fost ofiter de contrainformatii in spionajul militar si un fost combatant in Afganistan si Irak Adrian Dita, numit de guvernarea PSD-ALDE la conducerea ANCOM, autoritatea care reglementeaza piata de 4 miliarde euro a telecomunicatiilor, a angajat in institutie inca doi oameni cu zeci de ani experienta in zona de informatii a Ministerului Apararii (MApN). Curea Lucian, care a fost ofiter activ timp de 30 de ani in Ministerul Apararii, in domeniul contrainformatiilor, si Nuta Gheorghe, fost sef al transmisiunilor in MApN si fost sef al comunicatiilor in Batalionul 26 infanterie 'Red Scorpions' din Kandahar, Afganistan, ar fi fost angajati in cadrul nou infiintatului Serviciu de Securitate si Documente Clasificate al autoritatii, au precizat pentru HotNews.ro surse din cadrul ANCOM. Cei doi apar si intr-o lista publicata miercuri de ZF cu 25 de oameni angajati recent in ANCOM. Reactia conducerii ANCOM: "Nuta Gheorghe este detasat in cadrul ANCOM in functia de sef al Biroului Securitate si Probleme Speciale din cadrul Serviciului Securitate si Documente Clasificate. Referitor la cel de-al doilea nume mentionat in solicitarea Dvs., va informam ca nu exista o persoana cu numele respectiv care sa lucreze in cadrul ANCOM'.
Cum raspunde SRI intrebarilor legate de faptul ca BAE Systems, gigantul britanic care ar fi furnizat unor tari arabe sisteme de supraveghere in masa, va participa la realizarea SII Analytics, sistemul IT care va permite cautari avansate in baze de date de la ministere si institutii cheie din Romania "In implementarea proiectului (n.a SII Analytics) contractantul nu va avea acces in bazele de date ale ministerelor si institutiilor publice din Romania", a precizat luni SRI, raspunzand unei solicitari HotNews.ro cu privire la BAE Systems, gigantul britanic care ar fi furnizat unor tari arabe sisteme de supraveghere in masa, si care va participa la realizarea SII Analytics, sistemul IT care va permite cautari avansate in baze de date de la ministere si institutii cheie din Romania. 'Accesul la sistemul informatic se realizeaza in baza principiului nevoii de a cunoaste, cu respectarea drepturilor de acces, in baza competentelor conferite de legislatia in vigoare, in conditiile politicii de securitate, inclusiv cu auditarea stricta a consultarilor', spune SRI.
Ravinder Takkar, presedintele si directorul general al Vodafone Romania, despre noile taxe anuntate de Guvern: Impredictibilitatea este principala problema/Mi se pare un lucru gresit sa taxezi si mai mult companiile care iti cresc PIB-ul 'Fiecare companie cu afaceri semnificative va fi afectata cu siguranta de noile taxe si impozite, dar provocarea nu este ca vom plati noi taxe. Problema este cu impredicitibilitatea introducerii acestor taxe. Avem un plan de afaceri, actionari care trebuie informati de schimbarea acestor taxe si in loc sa ne concentram pe cresterea afacerilor, calitatea serviciilor si satisfactia clientilor, suntem distrasi de astfel de masuri", a precizat luni Ravinder Takkar, presedintele si directorul general al Vodafone Romania, intrebat despre noile taxe si impozite anuntate de Guvern. Takkar a spus ca 'nu a facut un studiu de impact, dar ca nu e greu de observat ca de la o contributie de 0,08% din cifra de afaceri la 1% este un salt semnificativ. In opinia mea este un lucru gresit sa taxezi si mai mult companii care iti cresc PIB-ul".
RCS&RDS a anuntat ce tarife cu suprataxe aplica in roaming de la 1 iulie: Pentru o saptamana in UE, la un consum mediu obisnuit, abonatii vor plati 3,95 euro, in plus la abonamentul lunar de 2,88 euro din tara RCS&RDS a anuntat vineri ca tarifele cu suprataxe care vor fi aplicate in roaming, de la 1 iulie, vor fi mai mici decat cele anterioare. Astfel, pentru o saptamana in orice tara din UE/SEE,  daca vor fi consumate apeluri, date si/sau SMS-uri potrivit unui consum mediu obisnuit va fi platita in luna respectiva suma de 3,95 Euro (TVA inclus) in plus fata de valoarea abonamentului lunar de doar 2,88 Euro (TVA inclus), rezultand pentru luna respectiva o valoare totala de plata de numai 6,83 Euro (TVA inclus), a exemplificat operatorul.ESRI

Top 5 articole cele mai ...
citeste mai multe stiri pe www.bursa.ro

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri