Cine sunt beneficiarii consistentelor fonduri pentru agricultura, in cadrul primelor linii de finantare lansate in 2008? Un presedinte de consiliu judetean, primari si consilieri locali dar si cunoscuti oameni de afaceri se regasesc in topul proiectelor selectate. Sumele obtinute ca finantare nerambursabila pentru un proiect sunt intre 1 milion si 4 milioane de lei.

Sapte din cele aproximativ 30 de proiecte pentru care am putut afla informatii amanuntite, adica aproape o treime, apartin unor companii controlate de personaje celebre in mediul de afaceri politic si in cel economic.

In total, Programul National de Dezvoltare Rurala aloca aproximativ 8 miliarde de euro proiectelor realizate de mediul public si cel privat, pana in anul 2013.

1. Prima pe lista proiectelor de „Modernizarea exploatatiilor agricole” selectate in luna martie, cu 60 de puncte din 100, este Multiagra Vlasinesti, judetul Botosani. A obtinut fonduri nerambursabile de 2,4 milioane lei, pentru proiectul denumit: "Introducerea de tehnologie performanta in cadrul fermei ecologice Multiagra Vlasinesti, judetul Botosani".

Potrivit Registrului Comertului, firma are ca actionari principali pe Gheorghe Portariuc si persoana juridica Portas SRL, al carei director este tot Gheorghe Portariuc. Omul de afaceri este o celebritate in judet. Potrivit presei regionale, in 2004 omul de afaceri a platit amenzi pentru ca ferma zootehnica Vlasinesti nu avea autorizatie de mediu "si arunca apele uzate aiurea". Ovidiu Portariuc, fiul omului de afaceri, si el actionar la Multiagra, a declarat pentru HotNews.ro ca amenzile au fost primite de fabrica de lactate care functioneaza in aceeasi zona, fiindca ferma zootehnica s-a infiintat in 2005.

In 2005, a cumparat 60% din actiunile Societatii Judetene de Drumuri si Poduri in timp ce era si Consilier Judetean PSD. Ulterior, a renuntat la tranzactie. Mandatul de consilier judetean s-a incheiat in 2008. Ovidiu Portariuc a declarat ca si el este membru PSD dar nu detine nicio functie pe plan local.

2. Pe locul 7 la „Modernizarea exploatatiilor agricole” se afla Nicvitib SRL, din Botosani, cu 50 de puncte din 100 si 1,2 milioane lei finantare primita. Proiectul se refera la achizitia de utilaje in cadrul fermei vegetale. La firma Nicvitib actionari principali sunt Nichiteanu Tiberiu Leonard si Nichiteanu Viorel. Cel de-al doilea a devenit, in urma alegerilor locale din iunie 2008, primar al comunei Radauti-Prut, din partea PD-L.

Nichiteanu a declarat pentru HotNews.ro ca deocamdata nu a semnat contractul de finantare pentru proiectul selectat prin PNDR si asteapta sa fie contactat de autoritati. Acesta spune ca detine functia de administrator tehnic al firmei Nicvitib, iar fiul sau, Tiberiu Leonard, este administrator legal. El a mai declarat ca Nicvitib a mai obtinut o finantare de circa 10.000 de RON, in anul 2006, prin programul SAPARD, pentru un proiect prin care au fost achizitionate utilaje. Numele lui Viorel Nichiteanu a intrat in vizorul presei cu ocazia inundatiilor de la inceptul lunii august, care au afectat grav localitatea.

3. Pe locul 9, cu 50 de puncte, se gaseste Agromec Visina SA din judetul Olt. Aceasta a obtinut aprobarea pentru o finantare de 3,7 milioane de lei nerambursabili. Proiectul se refera la "achizitie de masini si echipamente agricole pentru modernizarea fermei de culturi de camp". Inainte de alegerile locale din acest an, directorul firmei a fost Paul Stanescu, actual presedinte al Consiliului Judetean Olt, din partea PSD. Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca detinea si actiuni la aceasta companie.

Ulterior numirii sale la conducerea CJ Olt, au aparut modificari in consiliul de administratie al companiei. Informatiile disponibile la Registrul Comertului arata ca trei dintre membrii consiliului au fost numiti in data de 15 iulie 2008. In prezent, Singura legatura cu Agromec Visina, din declaratia de interese a lui Stanescu, este arendarea unui teren agricol catre aceasta companie.

In mass-media au mai aparut de curand comentarii potrivit carora "Presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, controleaza din umbra SC Agromec SA Visina, al carei administrator a fost”. Stanescu a declarat ca acest lucru nu este adevarat.

4. Un alt personaj celebru in mediul de afaceri local este Gheorghe Giolea, patronul companiei Giocom SRL din Ialomita. Proiectul firmei s-a clasat pe locul 18 in lista, cu 45 de puncte din 100 si o finantare admisa de 1,7 milioane de lei. Denumirea proiectului: "Modernizarea bazei tehnico-materiale prin achizitia de utilaje agricole la SC Giocom SRL, comuna Cosereni, judetul Ialomita".

Gheorghe Giolea este consilier local la primaria Urziceni si vicepresedinte PNL – filiala Urziceni.

5. Pe locul 46, cu 1,7 milioane lei finantare aprobata, se gaseste Triticum Sebes SRL care apartine unui consilier local si om de afaceri, impreuna cu sotia primarului din Sebes. Proiectul este denumit "Hala gaini ouatoare si depozit de dejectii a SC Triticum Sebes SRL".

Acesta apare, in baza de date a Registrului Comertului, ca actionar la alte 7 firme din judetul Alba, la unele dintre acestea impreuna cu tatal sau, care are acelasi nume.

Matei Nicolae - tatal este celebru in zona pentru afacerile sale din multe domenii, fiind cunoscut ca "Nichi Ardeal".

Matei Nicolae -fiul, actionarul de la Triticum Sebes, este si consililer local, din partea PD-L. Nu are insa publicata declaratia de avere. Tatal sau a declarat pentru HotNews.ro ca declaratia de avere a fiului a fost transmisa primariei insa din motive necunoscute nu apare pe site.

Cel de-al doliea actionar la Triticum Sebes SRL este Rodica Sarbu, sotia primarului PD-L din Sebes, Mugurel Sarbu, lucru care reiese din declaratia de avere a primarului.

Afacerile din jurul persoanelor mentionate au facut adesea subiectul unor articole consistente din presa centrala si locala.

6. La componenta "123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere" au fost depuse 17 proiecte din care au fost selectate doar 9.

Din acestea 9, am cautat informatii detaliate despre doua companii. Una dintre acestea este SC Lactaprod SRL Braila, cu 5 milioane lei finantare aprobata.

Unul din acttionari este Aurel Leonard Gligore, si acesta un nume cunoscut pe plan local. El si asociatul sau, Petrea Mihai, sunt si actionari la LEMI STAR COM, o fabrica de biscuiti, panificatie si patiserie. In presa locala a fost publicata o controversa legata de programul "Cornul si laptele".

7. In cadrul componentei “Modernizarea exploatatiilor agricole”, de data aceasta in luna aprilie, se regaseste, pe locul 5 in ordinea punctajului obtinut, HORTICOLA INTERNATIONAL SEVIS SRL, cu actionari persoane juridice: Transcar SRL si Atlassib SRL.

Din presa locala aflam ca este vorba despre oameni de afaceri din topul celor mai bugati sibieni, Mai exact, Grupul Carabulea. Ilie Carabulea, actionar al grupului Atlassib, cu o avere estimata la 75 milioane dolari, se afla pe locul trei in lista celor mai bogati sibieni.

CUM AM PROCEDAT

Din cele trei linii de finantare lansate pana acum in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, doua se adreseaza mediului privat: 121 "Modernizarea exploatatiilor agricole" si 123 "Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere". Deocamdata, au fost publicate rapoartele de selectie pentru primele doua sesiuni de cereri de proiecte: cele aferente lunilor martie si aprilie.

Am inceput documentarea cu prima lista, din luna martie, a proiectelor selectate pentru finantare.

La componenta "121 Modernizarea exploatatiilor agricole" au fost selectate 288 proiecte din cele 712 depuse pentru finantare. Am inceput sa cautam informatii in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut. In total, am parcurs circa 50 de proiecte din lista, din care am aflat informatii detaliate pentru aproximativ 20.

La componenta "123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere", tot pentru licitatia din luna martie, au fost selectate doar 9 proiecte. Am cautat informatii detaliate numai pentru doua companii.

Pentru luna aprilie, am parcurs numai inceptul listei, doar cateva proiecte din topul celor selectate pentru finantare.