SNR (Radiocom), compania nationala care asigura transmisiile TV pentru Societatea Romana de Televiziune, vrea sa se lanseze ca operator mobil virtual complet (MVNO) si sa furnizeze pachete de servicii adaptate (bundle cu servicii de voce fixa, Internet si VPN) adaptate unor comunitati de afaceri profesionale sau etnice insuficient deservite in acest moment, a declarat marti Cristian Nitu, directorul general al companiei. Tot marti, companiile Computaris si Prime Telecom au anuntat ca vor lansa primul operator virtual MVNE (Mobile Virtual Network Enabler) din Romania.

  • Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu detine licenta de utilizare a frecventelor radio, ori intreaga infrastructura proprie de retea, contractand acorduri cu operatorii detinatori de retele de comunicatii electronice mobile, pentru a le cumpara spre exemplu la nivelul pietei de gros minute de trafic, in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice sub propria marca comerciala. In Marea Britanie, retaileri precum Tesco sau IKEA au lansat astfel de servicii. Romania si Cehia sunt singurele tari UE in care nu exista operatori mobili virtuali (MVNO).

Cristian Nitu, directorul general al SNR, a declarat in exclusivitate pentru HotNews.ro in luna martie a acestui an ca Radiocom a demarat procedurile pentru a deveni operator mobil virtual (MVNO) si ca spera ca primele servicii sa apara la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor.

Marti, in cadrul unui eveniment organizat de revista Comunicatii Mobile, Nitu a mai dat cateva detalii din aceasta strategie.

  • "Radiocom va furniza pachete de servicii adaptate (bundle cu servicii de voce fixa, Internet si VPN) adaptate unor comunitati de afaceri profesionale sau etnice insuficient deservite in acest moment. Radiocom ar putea oferi MVNO in prima faza clientilor existenti, dar si partenerilor de afaceri", a spus acesta referindu-se la strategia pe acest segment.

Oficialul promite "preturi competitive in raport cu valoarea serviciului oferit si diferentiere prin continut si calitate vs. volum mare de minute".

Intreaga prezentare a strategiei SNR este atasata acestui articol.

Intrebat de HotNews.ro in ce stadiu mai sunt discutiile cu operatorii de telefonie mobila, acesta a spus ca "inca se negociaza" si ca "nici noi nu le putem dezvalui elemente de business case decat dupa incheierea unui acord de confidentialitate".

Tot marti, companiile Computaris si Prime Telecom au anuntat incheierea unui parteneriat pentru lansarea primului operator virtual MVNE - (Mobile Virtual Network Enabler) din Romania. Consultantul Marian Velicu, fost vicepresedinte pentru reglementare in cadrul Vodafone Romania, va conduce acest proiect.

  • Marian Velicu, consultant: Costurile lansarii unui MVNO se ridica la cateva milioane de euro

Un MVNE asigura infrastructura si serviciile care le permit MVNO-urilor sa furnizeze si sa construiasca relatia cu utilizatorii finali

  • "Un full MVNO trebuie sa aiba el toate sistemele si de la un operator ia numai numai interfata radio, spectrul, licenta. Restul in spate trebuie construit de catre un MVNO. De aceea erau costurile foarte mari, pentru ca un MVNO nu putea suporta aceste costuri care se ridicau la cateva milioane de euro", a explicat pentru HotNews.ro Marian Velicu.

Pe langa furnizarea infrastructurii, MVNE-urile sprijina operatorii mobili virtuali fara experienta in telecomunicatii, reducandu-le volumul de operatiuni prin gestionarea serviciilor de facturare, de provizionare a elementelor din retea si de administrare, permitandu-le, astfel, sa se concentreze pe loializarea clientilor si pe marketing.

  • "Prin alianta cu un facilitator de retea mobila virtuala experimentat - MVNE, un MVNO isi reduce riscurile tehnice precum si resursele financiare, de timp si umane investite in dobandirea know-how-ului specific. MVNE-urile pot acoperi toate procesele operatorilor mobili virtuali, oferind solutii complete, end-to-end, precum sisteme BSS/OSS integrate cu sistemele operatorului de baza, oferind operatorului virtual suport tehnic si operational la lansarea pe piata", a declarat Bogdan Danila, directorul tehnic al Computaris.

In tarile dezvoltate, MVNO-urile sunt acceptati de peste 10 ani de catre operatorii mobili, ca oportunitati pentru generarea de noi venituri si de atragere a noi nise de clienti, cota acestora de piata ajungand la 19% in Germania, 16% in Norvegia, 14% in Olanda, 13% in UK sau 7% in SUA. De asemenea, in tarile invecinate, MVNO-urile functioneaza deja de cativa ani, in Ungaria acestea avand o cota de peste 3,5% iar in Polonia de peste 1,6%, conform datelor Computaris.

Computaris, parte a grupului R Systems, este o companie specializata in integrare de sisteme, consultanta tehnica si dezvoltare software pentru industria de telecomunicatii, in special pentru pietele din Europa, America de Nord si Sud-Estul Asiei. Prime Telecom a fost infiintata in anul 2000, cu capital 100% privat romanesc si servicii de acces Internet, telefonie, transport de date, solutii de hosting si colocare, proiectare si instalare retele de date.