ECONOMIE
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)
Foto: Agerpres

Informatizarea sistemului din sănătate: CNAS vrea să dezvolte trei noi sisteme IT cu peste 305,6 milioane de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat vineri că este în proces de accesare de fonduri europene pentru implementarea de noi soluții informatice și redimensionarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Casa a detaliat trei proiecte IT care ar urma să fie implementate în următoarele 36 de luni, în cea mai mare măsură prin fonduri UE, valoarea totală estimată a acestora depășind 305,6 milioane de lei.
ANAF
Foto: ANAF

Luni, de Rusalii, site-ul ANAF va fi nefuncțional pentru trei ore: mentenanță

de F.B. HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunță că luni, de Rusalii, timp de trei ore, site-ul va fi nefuncțional, din cauza unor operațiuni de mentenanță.
Ordin ANOFM pentru plata unei parti din salariu
Foto: monitoruloficial.ro

Documentele pentru a beneficia de plata, de la stat, a unei părți din salariu, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
După ce săptămâna trecută a fost publicată Ordonanța de Urgență 92/2020 privind plata unui procent din salariu de către stat pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic, acum a fost publicat ordinul președintelui ANOFM privind modelul documentelor ce trebuie completate de către angajator pentru aceștia.
Skoda Superb iV
Foto: Skoda

VIDEO ​Test Drive Skoda Superb iV, primul hibrid plug-n al Skoda

de Adrian Mitrea 0-100.ro
Vineri, 8 Mai 2020 Economie | Auto
Skoda Superb iV este versiunea plug-in hybrid a berlinei vârf de gamă oferită de marca cehă Skoda. Modelul Superb a fost mereu renumit pentru spațiul său interior generos și pentru ținuta de drum precisă și confortabilă. Acum are un nou as în mânecă: hibridul. Poate parcurge în mod pur electric până la 55 km, adică suficient pentru navetă dacă la capetele călătoriilor se află o priză. Orice priză, fiindcă încărcarea este limitată la 3,6 kW (ca la aproape orice automobil plug-in hybrid).
Tren al CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

CFR Călători suplimentează capacitatea trenurilor spre litoralul Mării Negre și Valea Prahovei, pentru acest sfârșit de săptămână și pentru ziua de luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Datorită solicitărilor mai mari față de weekend-urile precedente, CFR Călători a anunțat că va introduce în compunerea trenurilor pentru aceste destinații mai multe vagoane, în limita parcului disponibil. Astfel trenurile spre/dinpre Constanța sau spre/dinspre Brașov vor pleca din stația de formare chiar și cu un număr dublu de locuri. Suplimentările sunt valabile și pentru ziua de luni, care este zi liberă legală.
Imbatranirea Romaniei a devenit deja o realitate
Foto: sxc.hu

​EXCLUSIV ASF vrea să ceară firmelor de asigurări să elimine limita de vârstă la asigurările de călătorii, clauză considerată faptă de discriminare / 16 firme sunt vizate de controlul ASF

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Schimbări majore vor avea loc în industria asigurărilor de călătorie după decizia CNCD care a stabilit că impunerea unei limite de vârstă la încheierea unei polițe este faptă de discriminare. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a început verificarea tuturor firmelor de asigurare care vând în prezent polițe de asigurare de călătorii pentru a le atrage atenția că aceste produse trebuie modificate astfel încât să fie eliminată discriminarea legată de limita de vârstă, a precizat vineri pentru HotNews.ro Cristian Roșu, vicepreședintele ASF. Vezi în articol ce firme vindeau la finele anului trecut asigurări de călătorie și câte milioane de contracte sunt în vigoare.
Banca Nationala a Romaniei BNR
Foto: Hotnews

BCE va furniza BNR lichiditate în euro, de până la 4,5 miliarde euro

de DP HotNews.ro
Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo, pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariții a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncționalităților pieței manifestate pe fondul șocului indus de Covid-19, arată Banca Centrală într-un comunicat transmis vineri. În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții de înaltă calitate denominate în euro. În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde EUR de la BCE. Scadența maximă a fiecărei trageri va fi de 3 luni. Linia repo va rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.
Dacia SPRING show car
Foto: Dacia

Dacia electrică - Versiunea de serie va fi foarte asemănătoare cu conceptul, spune designerul șef al Renault

de Vlad Barza HotNews.ro
Versiunea de serie a primului model electric Dacia va fi asemănătoare cu conceptul Spring prezentat la început de martie, a spus designerul șef al Renault, Laurens van den Acker, citat de Autocar UK. Designerul mai spune că au fost voci care spuneau că un model electric nu s-ar potrivi la Dacia, însă în realitate mulți așteaptă un model electric la preț acceptabil. Reamintim că Dacia a prezentat fotografii cu Spring, concept care ar fi trebuit arătat lumii la salonul de la Geneva, dar evenimentul a fost anulat cu câteva zile înainte.
Adrian Amuza
Foto: Hotnews

Divorțialitatea ante și post pandemie

de Adrian Amuza HotNews.ro
În urmă cu doi ani, pornind de la volumul de cercetări și eseuri sociologice ”Demografia României în perioada postbelică (1948 – 2015)” - Traian Rotariu, Luminița Dumănescu și Mihaela Hărăguș, au făcut o scurtă analiză privind divorțialitatea în România. Concluzia de atunci era una optimistă, anume că rata divorțurilor, exceptând scurtele oscilații contextuale, este una relativ constantă și mult mai redusă față de cea din vestul Europei sau continentul nord-american.
Incidente telecomin 2019
Foto: ANCOM

Incidentele de securitate în comunicații au crescut și au afectat peste 23 de milioane de conexiuni în 2019. Teleorman, județul cu cele mai multe incidente

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Aproape 800 de incidente cu impact semnificativ asupra securității și integrității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice au avut loc anul trecut, în creștere cu 43% față de 2018, serviciile de internet mobil fiind cele mai afectate, a anunțat vineri Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Aceste incidente au afectat, în total, peste 23 de milioane de conexiuni, iar Teleorman a fost cel mai afectat județ, cu 90 de incidente cu impact semnificativ. Cu toate acestea, operatorii au avut un timp mediu de soluționare a incidentelor sub 6 ore, înregistrându-se doar o ușoară creștere față de anul trecut.
Bentley Bentayga
Foto: Bentley Motors

Bentley va renunța la un sfert dintre angajați și amână lansarea primei sale mașini electrice

de Vlad Barza HotNews.ro
Producătorul de mașini de lux Bentley, parte a grupului Volkswagen, este cea mai recentă victimă a crizei și va renunța la 1.000 de angajați, aproape un sfert din efectiv. Compania a avut un prim trimestru bun, dar lucrurile s-au degradat apoi rapid. Bentley, parte a grupului Volkswagen, vrea să lanseze în 2023 primele modele hibride și în 2026 primele full-electrice.
Tren al CFR Calatori
Foto: Stefania Gal

Cu trenul la mare, în vremuri de distanțare - Cum se va călători către litoral și cât va dura drumul

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR Călători începe din 12 iunie să introducă trenurile sezoniere către Litoral, dar situația este una cu totul specială. Masca este obligatorie și va trebui respectată distanța socială, dar va fi greu să se evite aglomerația, în condițiile în care vagoanele sunt puține. În plus, fiindcă există o mulțime de restricții de viteză, drumul va fi foarte lung, putând dura chiar și 19 ore (Satu Mare - Mangalia). Spre litoral au trenuri și operatorii privați Regio Călători, Softrans și Astra Transcarpatic.
Mihai Tecau, Omniasig
Foto: AGERPRES

Conflict de muncă la Omniasig VIG. Peste 700 de salariați au hotărât declanșarea conflictului colectiv de muncă după ce negocierile salariale au eșuat / UPDATE Omniasig spune că nu a majorat salariile din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19

de DP HotNews.ro
Vineri a fost sesizat Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru concilierea conflictului colectiv de muncă de la nivelul Omniasig VIG S.A., companie de asigurari. Peste 700 de salariați au hotărât declanșarea conflictului colectiv de muncă deoarece negocierile începute pe data de 5 februarie 2020, au eșuat ca urmare a refuzului conducerii de a răspunde favorabil revendicărilor acestora. Salariații sunt foarte nemultumiți deoarece, în ultimii doi ani, compania nu a mai acordat nicio creștere salarială și dorește ca în continuare timp de doi ani să nu acorde nimic.
  • UPDATE (17:45) Omniasig VIG susține că nu a majorat salariile din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19, al cărei impact este estimat în afaceri începând din trimestrul doi, dar că în ciuda acestor dificultăți nu a făcut concedieri și reduceri de salarii.
Radu Craciun
Foto: Hotnews

Alegeri în asociația administratorilor din pilonul II de pensii: Șefii BCR Pensii și NN Pensii vor deține principalele poziții pentru încă 3 ani

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Radu Crăciun, directorul general al BCR Pensii și Andreea Pipernea, directorul general al NN Pensii, își vor menține pozițiile de președinte și respectiv vicepreședinte în cadrul APAPR (Asociația care reprezintă cei șapte administratori din pilonul II din România) pentru încă 3 ani, a anunțat vineri asociația administratorilor fondurilor de pensii private.
facturi
Foto: sxc.hu

Firma IT de la Cluj LIFE IS HARD a lansat un robot smart de procesare a facturilor

de RA HotNews.ro
Robotul software dezvoltat de firma clujeană LIFE IS HARD procesează până la 1.500 de facturi pe zi, în condițiile în care procesarea manuală a unei singure facturi poate dura până la 5 minute.
bucatarie restaurant
Foto: Max Pixel

11 echipe au fost acceptate în programul HoReCa Business Accelerator

de RA HotNews.ro
11 echipe au fost selectate să participe în prima ediție a acceleratorului HoReCa Business Accelerator, program dedicat afacerilor din industria ospitalieră. Dintre antreprenorii care au aplicat pentru un loc în accelerator, 50% dezvoltă produse digitale.
Suntem fruntasi in UE si la accidente de masina
Foto: Hotnews

România, în fruntea tărilor UE cu cele mai multe victime ale accidentelor rutiere. Câte accidente au loc la noi, în ce luni, în ce zile și cine le provoacă cel mai des. Județele cele mai periculoase pentru șofat

de Dan Popa HotNews.ro
Când mi-am lovit prima mașină (o Dacie veche, cumpărată în rate de la un prieten), eram într-o parcare de supermarket și mă grăbeam spre casă. Am dat în spate fără să mă gândesc că o șoferiță tocmai parcase perpendicular pe direcția mea de mers. I-am îndoit femeii portiera. Nimic serios, dar a trebuit să chemăm Poliția, care a venit rapid, a făcut fotografii, schițe și tot tacâmul prevăzut în legea care opera atunci. Habar nu aveam că tocmai intrasem în statisticile privind accidentele ușoare. Joi, INS a publicate datele privind accidentele rutiere pe 2019. În România au avut loc anul trecut 31.146 accidente de circulație cauzatoare de vătămări corporale. Cele mai multe au avut loc în interiorul localităților. Doar 10% din accidente au loc pe fondul întunericului. Aproape 85% au loc pe carosabil uscat. În zilele de weekend, vinerea au loc cele mai multe accidente.
Business report
Foto: Hotnews

Business report Parlamentul a votat legea care schimbă ce intră în coșul de consum. Condițiile și mecanismul de acces la banii Fondului de relansare. Ce scrie FMI despre măsurile luate de România în pandemie

de DP HotNews.ro
Guvernul trebuie să decidă pentru viitor, nu pentru trecut. Finanțele țării sunt la pământ, iar guvernul nu judecă decât electoral. Aceasta este o iresponsabilitate și ea trebuie să înceteze. ● Parlamentul a votat legea care schimbă ce intră în coșul de consum. Ce prevede actul normativ pe baza căruia se va calcula salariul minim. ● Condițiile și mecanismul de acces la banii Fondului de relansare: supraveghere, indicatori, aprobări, diplomație.● Ce scrie FMI despre măsurile luate de România în pandemie și cele pentru relansarea economiei.● Persoanele care vin din anumite țări în România nu vor mai fi obligate la măsura izolării la domiciliu. ● „Prima Casă“ versus „O familie, o casă“. Când se dă restartul la creditele garantate de stat.
Universitatea Bucuresti
Foto: AGERPRES

Clădirea Universității din București și clădirea Mihai Eminescu din cadrul ASE vor fi reabilitate pentru sute de milioane de lei- UPDATE

de C.P. HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Economie | Companii
Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea Palatului Universității din București. Este o clădire foarte importantă, funcționând aici 8 dintre cele mai vechi facultăți (Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Chimie, Facultatea de Geografie, Facultatea de Geologie și Geofizică, Facultatea de Istorie, Facultatea de Limbi și Literaturi străine, Facultatea de Litere și Facultatea de Matematică și Informatică). UPDATE Guvernul a mai aprobat și reabilitarea clădirii ”Mihai Eminescu” din cadrul Academiei de Studii Economice București.
Sedinta de Guvern
Foto: Guvern

VIDEO Legea anti-secetă pune Guvernul în dificultate / Orban: Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. Să oprim populismele astea

de C.P. HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Economie | Agricultura
Unele județe raportează suprafețe afectate de secetă egale cu cele însămânțate în toamnă, motiv pentru care vor fi făcute niște verificări, pentru ca despăgubirile să fie acordate corect și doar celor care merită, a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern ministrul agriculturii, Adrian Oros. Premierul Ludovic Orban a intervenit și el criticând legea anti-secetă aprobată recent de Parlament, care prevede acordarea unor ajutoare de stat pentru terenurile calamitate. Orban spune că este un "gest de iresponsabilitate".
Tehnologia 5G
Foto: EAI

Amenințări și riscuri IT în România: atacurile cibernetice și criminalitatea informatică se înmulțesc. De ce va fi vitală securitatea rețelelor 5G

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Rețelele 5G vor susține multiple aplicații de comunicații și tehnologia informațiilor implementate inclusiv la nivelul infrastructurilor critice, astfel că integritatea, confidențialitatea și disponibilitatea telecomunicațiilor vor constitui probleme importante de securitate națională, se arată în Strategia Națională de Apărare a Țării. Vulnerabilități tehnologice ale rețelelor 5G ar putea fi exploatate pentru compromiterea în lanț a infrastructurilor interdependente, cu riscul provocării unor daune severe. Vezi în articol care sunt amenințările, riscurile și vulnerabilitățile IT ale României și ce măsuri ar trebui luate.
Revolut- noua aplicatie
Foto: Hotnews

Revolut schimbă aplicația

de CZ HotNews.ro
Compania de tehnologii financiare Revolut anunță, joi, lansarea unei noi versiuni a aplicației sale de mobil folosită și de utilizatori din România pentru gestionarea banilor.
Computer
Foto: Pixabay

Curs de blockchain la Poli, susținut de o firmă privată

de CZ HotNews.ro
Studenții Facultății de Automatică și Calculatoare a Politehnicii București vor putea studia, la masterat, un curs de blockchain susținut de o firmă fondată de antreprenori români.
Securitatea online
Foto: pixabay.com

Amenințări la adresa României: Criza economică va pune la încercare coeziunea transatlantică la nivelul UE

de C.P. HotNews.ro
Acțiuni ostile de influență derulate în spațiul public, având ca scop schimbarea de percepții și influențarea comportamentului societății civile, constituie o amenințare constantă la adresa securității sociale, având potențialul de a se amplifica pe fondul diversificării mijloacelor de comunicare în mediul online, se arată în Strategia Națională de Apărare a Țării, la capitolul amenințări. Tot la acest capitol sunt trecute interferențe nedorite și preluări străine ostile ale unor operatori economici de interes național a unor procese vitale precum telecomunicațiile, energia și porturile.
cercetatori
Foto: pixabay.com

Strategia de Apărare a Țării: Procedurile de acceptare a dosarelor cercetătorilor străini trebuie simplificate

de C.P. HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Economie | Companii
Una dintre direcțiile de acțiune prevăzute în Strategia Națională de Apărare a Țării este dezvoltarea unei strategii de retenție si de atragere a talentului (brain-gain) a specialiștilor în diferite domenii de interes național, pentru a preveni stagnarea economică, în contextul unei economii tot mai centrate pe tehnologia de vârf. În acest sens, un prim pas ar putea fi reprezentat de simplificarea procedurilor de acceptare a dosarelor cercetătorilor străini care doresc să lucreze în Romania, se arată în strategie.
Masini Aston Martin
Foto: Aston Martin

Aston Martin va renunța la o cincime dintre angajați, din cauza scăderilor vânzărilor de mașini de lux

de Vlad Barza HotNews.ro
Producătorul auto britanic Aston Martin a anunțat că își va reduce efectivele cu 500 de persoane, compania fiind nevoită să aplice un program de reducere a costurilor la toate nivelurile. Compania a vândut anul trecut 2.500 de mașini în Europa, iar cel mai bun an a fost 2007, cu aproape 4.000 de mașini.
Dolari
Foto: DepositPhotos.com

Cel mai mare investitor în startup-uri IT, SoftBank, lansează un fond de investiții de 100 milioane dolari pentru firme conduse de americani de culoare

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Economie | IT
Cel mai mare fond de investiții din lume, SoftBank – investitor în companii precum Uber, OneWeb, Boston Dynamics sau WeWork, a anunțat lansarea unui fond de investiții de 100 de milioane de dolari dedicat firmelor fondate sau conduse de americani de culoare, pentru “a încuraja diversitatea” la nivel de conducere a companiilor.
securitate IT
Foto: pxfuel.com

Cum pot face rău firmelor angajații care folosesc smartphone-ul și tableta personală când lucrează de acasă

de RA HotNews.ro
Deși companiile mici sunt mai puțin înclinate să ofere personalului lor dispozitive ale companiei pentru a lucra de acasă, doar o treime dintre angajații (34%) din această categorie au primit instrucțiuni despre cum să lucreze în siguranță de pe laptopurile, tabletele și smartphone-urile personale, pe durata auto-izolării – în ciuda faptului că tot mai multe date de afaceri părăsesc perimetrul corporativ, arată un studiu Kaspersky.
Folosirea internetului la orase
Foto: Starcom Romania

Comportamentul digital al copiilor și tinerilor din orașe: Cei mai mulți intră în contact cu internetul și smartphone-urile până la 3 ani, ajutați de părinți. Care sunt cele mai accesate aplicații - studiu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
8 din 10 copii din mediul urban intră în contact cu un smartphone și cu internetul din primii trei ani de viață, prin intermediul părinților, iar după aceea sunt lăsați să joace jocuri online, părinții fiind de părere că acestea le vor dezvolta abilitățile, atenția și viteza de reacție, arată un studiu realizat de agenția media Starcom România în rândul a 300 de părinți din mediul urban, utilizatori de internet. Vezi în articol cum se dezvoltă în timp abilitățile digitale ale tinerilor cu vârste până în 18 ani și ce jocuri și aplicații folosesc.
Unul dintre mesajele controversate postate de Trump pe Facebook
Foto: Facebook

Foști angajați ai Facebook critică lipsa de acțiune a lui Zuckerberg față de postările agresive ale președintelui Trump: Este precum o trădare

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 4 Iun 2020 Economie | IT
Aproximativ 30 de foști angajați ai Facebook, mulți dintre ei contribuind la dezvoltarea rețelei la începuturile ei, au trimis o scrisoare deschisă către CEO-ul companiei, criticând faptul că nu s-au luat deloc măsuri față de postările lui Trump care incită la violență, într-o Americă și așa divizată. Reamintim că, deși a fost o frondă și în interiorul companiei, Mark Zuckerberg își menține poziția și nu vrea să facă precum Twitter, care a pus avertismente în dreptul unor postări controversate ale lui Trump.
Masurile de distantare sociala au afectat comertul
Foto: Pixabay

Impactul COVID-19 în comerț: Consumul redus a scăzut veniturile sectorului, în aprilie, cu aproape 20% (date INS)

de F.B. HotNews.ro
Institutul Național de Statistică (INS) arată cât de afectat a fost sectorul comerțului cu amănuntul în luna aprilie, de COVID-19. Măsurile autorităților de distanțare socială s-au văzut în volumul cifrei de afaceri, care s-a redus cu aproape 20% pe total sector, în aprilie atât față de martie cât și față de aceeași lună din 2019.
Dragos Anastasiu
Foto: Hotnews

​AUDIO Dragoș Anastasiu: Va trebui să ne unim forțele, să nu mai mergem pe firme foarte mici cu câte 1-2 angajați, ci să mai facem fuziuni și să ne mai sprijinim între noi

de DP HotNews.ro
”​Ieri, (la întâlnirea cu Guvernul- n.red.) am avut de-a face cu două tipuri de mesaje: cele ale firmelor mari, cu resurse, cu sedii prin alte țări, și care a fost un mesaj mai ponderat. Unul de îngrijorare, dar nu un mesaj de disperare. Câteodată, mesajul nostru pentru IMM-uriile din România n-a prea fost auzit. Va trebui să ne unim forțele, să nu mai mergem pe firme foarte mici cu câte 1-2 angajați, ci să mai facem fuziuni și să mai sprijinim între noi pentru a avea mai multe resurse”, a spus joi Dragoș Anastasiu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK) la conferința ”VorbIMM despre: relansare economica si managementul crizei”, organizată de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.
Casa cu panouri fotovoltaice
Foto: Hotnews

Infografic Greenpeace România acuză Administrația Fondului pentru Mediu că amână fără explicații programul Casa Verde Fotovoltaice

de C.P. HotNews.ro
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a publicat până la finalul lunii mai, așa cum promisese, listele finale ale celor care vor beneficia de finanțare pentru a-și instala sisteme fotovoltaice. E doar una dintre multele amânări ale programului Casa Verde Fotovoltaice, acuză Greenpeace România. Potrivit organizației, la un an și jumătate de la începerea programului, niciun cetățean dintre cei 26.000 care au aplicat nu a devenit prosumator.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report CCIR explică situația terenului de la Romexpo, unde a intrat într-o asociere cu Iulius Group. ASF: Organigrama corupției. Tinerii – marile victime ale riscului de sărăcie. IMM Invest, colacul de salvare care încă nu salvează pe nimeni

de DP HotNews.ro
Camera de Comerț explică situația terenului de la Romexpo, unde a intrat într-o asociere cu Iulius Group pentru dezvoltarea unui proiect gigant de 3 mld. euro ● ASF: Organigrama corupției ● Tinerii – marile victime ale riscului de sărăcie: o evoluție pe grupele de vârstă ● Noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole: Nu vor putea fi revândute mai devreme de 8 ani decât cu impunerea unui impozit substanțial ● Companiile românești funcționează la turații scăzute, dar nu se închid ● IMM Invest, colacul de salvare care încă nu salvează pe nimeni ● Cât va mai fi obligatorie purtarea măștii? Răspunsul lui Nelu Tătaru ● Foodpanda preia resturantele care se aflau în portofoliul Uber Eats.
Romanii sunt mai optimisti decat belgienii sau britanicii
Foto: sxc.hu

Românii sunt mai optimiști decât belgienii și britanicii când vine vorba de revenirea la o viață „normală” (sondaj)

de Dan Popa HotNews.ro
Actuala criză adusă de Coronavirus i-a determinat pe oameni să se îngrijoreze de sănătate și de veniturile lor, dar cei mai mulți dintre ei se așteaptă să rămână la locul de muncă actual. Doar un sfert cred în revenirea rapidă la situația premergătoare crizei. Acestea sunt principalele rezultate dintr-un sondaj realizat de Happy Recruiter, cu ajutorul robotului de recrutare, Dora. Cum se simt angajații de când s-au instituit măsurile Coronavirus? Se tem pentru jobul lor? Simt că angajatorul lor abordează în mod corespunzător criza? Când vor reveni lucrurile la normal? Aceste întrebări, cât și altele au fost adresate la 36.145 de persoane din Belgia, România și Marea Britanie, prin intermediul unui sondaj care a implicat angajați atât din sectorul blue collar cât și din white collar.
Salariul minim
Foto: DepositPhotos.com

Noi creșteri pentru salariul minim, votate în Parlament: Diferențe în funcție de calificare și studii

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 3 Iun 2020 Economie | Companii
Proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economie, corespunzător nivelului de calificare a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților, for decizional. Ce salarii ar urma să fie obligate firmele să asigure angajaților cu facultate, chiar și fără experiență, sau muncitorilor calificați.
Divortul la romani este tributar unor mituri
Foto: sxc.hu

Divorțul la români. Câte cupluri se separă anual, care sunt motivele, la ce vârstă au loc cele mai multe și cum a evoluat divorțialitatea în ultima sută de ani

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 3 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În primul an de după Revoluție aveam un divorț la fiecare 6 căsătorii încheiate. Anul trecut am avut un divorț la 4 căsătorii, potrivit datelor publicate în aceste zile de Statistică. Anul trecut, peste 30.000 de cupluri de români n-au mai rezistat și au solicitat în mod oficial separarea în acte. HotNews.ro a stat de vorbă despre divorțurile la români cu Constanța Vintilă-Ghițulescu, doctor în istorie și civilizație la École des Hautes études en Sciences Sociales din Paris și cu Ioan Bolovan, istoric, profesor universitar și fost prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române și membru corespondent al Academiei.
Claudiu Nasui
Foto: Facebook/ Claudiu Nasui

Năsui: Vineri vom afla dacă S&P scade statul român la categoria „gunoi”. De acest rating depinde nu numai câți bani vom da pe dobânzi, ci și investițiile străine în România

de DP HotNews.ro
Vineri vom afla dacă una dintre principalele agenții de rating scade statul român la categoria „gunoi”. Știu că e un subiect mai tehnic, dar este extrem de important pentru noi. De acest rating depinde nu numai câți bani vom mai da pe dobânzi (deja dăm mult), ci și investițiile străine în România, scrie deputatul USR Claudiu Năsui pe contul său de Facebook. ”Ratingul de țara este o notă care reflectă capacitatea statului de a-și rambursa datoriile. Cu cât un stat are o notă mai mare, cu atât este perceput ca fiind mai capabil să-și ramburseze datoriile și cu atât va beneficia de dobânzi mai mici”, explică Năsui.
Platformele online, in atentia Comisiei Europene
Foto: Hotnews

Comisia Europeană vrea să revizuiască legislația UE privind serviciile digitale: Rolul și responsabilitatea marilor platforme online, printre principalele întrebări

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Comisia Europeană vrea să-și actualizeze pachetul legislativ privind serviciile digitale, instituit acum 20 de ani, și a lansat marți 2 iunie o consultare publică în acest sens. Actualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale, instituit acum douăzeci de ani, a contribuit la dezvoltarea acestor servicii, dar nu oferă răspunsuri la multe dintre întrebările presante de astăzi privind rolul și responsabilitatea platformelor online, în special ale celor mai mari, susține Executivul european.
România imbatraneste, dar cu viteze diferite
Foto: sxc.hu

În atenția românilor care-și fac asigurări pentru călătorii în străinătate: Impunerea unei limite maxime de vârstă este faptă de discriminare - decizie CNCD

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât miercuri, cu unanimitate de voturi, că "impunerea unei limite maxime de vârstă la încheierea unei polițe de asigurare pentru călătorii în străinatate reprezintă faptă de discriminare". Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional.
Dimely
Foto: Hotnews

Ce face un fost ministru după ce se lasă de politică: un startup IT

de CZ HotNews.ro

Este inginer IT de profesie și a avut funcții importante în statul român, ajungând la un moment dat să fie propus oficial numărul doi în Guvern, dar s-a lăsat de politică și și-a deschis un startup de tehnologie, cu o investiție inițială de 58.000 de euro, alături de câțiva prieteni.

Fonduri
Foto: Depositphotos

Nou fond de investiții european, de 80 milioane euro, pentru startup-uri IT

de CZ HotNews.ro
Startup-urile de tehnologie vor putea obține finanțări de capital de risc printr-un nou fond de investiții european, lansat, miercuri, de firma de investiții C4 Ventures.
firme şi PFA
Foto: REGnet

Firmele românești caută metode de redresare. Scădere a numărului de suspendări și insolvențe în primele 4 luni ale anului - studiu

de RA HotNews.ro
Numărul companiilor suspendate, intrate în insolvență sau radiate a scăzut în primele patru luni ale anului, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit studiului unei companii de consultanță.
Declaratia unica 2020
Foto: monitoruloficial.ro

Formularul așteptat de circa un milion de persoane pentru a beneficia de bonificații a fost publicat. Declarația unică 2020, în Monitorul Oficial

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 3 Iun 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Noua Declarație unică care include bonificațiile de până la 10% a fost publicată în Monitorul oficial. Adică 5% pentru plata la timp și încă 5% dacă se depune online. Termenul este 30 iunie. Formularul era așteptat de circa un milion de persoane.
Avioane Lufthansa
Foto: Frankfurt Airport

Lufthansa anunță pierderi de 2,1 miliarde de euro și restructurări ample

de S.J. HotNews.ro
Lufthansa a raportat o pierdere substanțială pentru primul trimestru și a anunțat că restructurări sunt necesare întrucât rezultatele sale financiare au fost „afectate semnificativ” de pandemia cauzată de noul coronavirus, relatează CNBC.
Tencent cumpara firma jocuri Cehia
Foto: Pixabay

Chinezii iau o firmă de jocuri cehă cu 260 milioane dolari

de CZ HotNews.ro
Conglomeratul IT chinez Tencent cumpără o firmă de gaming din Cehia pentru suma de aproximativ 260 de milioane de dolari, relatează publicația The Information.
Razvan Nicolescu
Foto: Arhiva personala

Nume de profesioniști tineri care ar putea fi promovați pentru o funcție de conducere în ANRE

de C.P. HotNews.ro
Partidele politice sunt în plină negociere pentru trei funcții de conducere rămase vacante în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Numirile sunt politice, însă fostul ministru al energiei Răzvan Nicolescu propune să fie numiți tineri profesioniști. Acesta a dat și câteva exemple de astfel de experți în domeniul energiei.
Parcul eolian Cez
Foto: CEZ Romania

Electrica, Hidroelectrica și SAPE fac consorțiu pentru a cumpăra CEZ România

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Miercuri, 3 Iun 2020 Economie | Energie
Companiile românești Electrica, Hidroelectrica și Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) doresc să facă un consorțiu pentru a achiziționa activele pe care cehii de la CEZ le au în România, potrivit unui anunț al Electrica pe bursă. Practic, CEZ vinde tot ce are în România, adică și parcul eolian din Dobrogea și distribuția din Oltenia. Prin Ministerul Economiei, statul este acționar majoritar la Hidroelectrica (80% ), acționar unic la SAPE, iar la Electrica deține un pachet 48,7%.
Intalnire cu reprezentantii real estate
Foto: Ministerul Economiei

Mall-urile s-ar putea deschide de la 15 iunie, dar nu și cinematografele

de C.P. HotNews.ro
Marți, 2 Iun 2020 Economie | Companii
Reprezentanții Guvernului și cei ai Asociației Investitorilor de Real Estate din România s-au întâlnit marți pentru a discuta despre deschiderea mall-urilor. La întâlnire a participat și premierul Ludovic Orban. Ministrul economiei Virgil Popescu a anunțat că în urma discuțiilor s-a stabilit deschiderea mall-urilor începând cu 15 iunie, condiția fiind o situație epidemiologică favorabilă.
Cristian Logofatu_ fondator Bittnet
Foto: StartupCafe

Bittnet trece miercuri pe piața reglementată, la 5 ani de la listarea pe AeRO

de F.B. HotNews.ro
Bittnet, companie din IT, intra pe Piata Reglementată a Bursei de Valori București (BVB) la 5 ani de la listarea pe AeRO. Capitalizarea sa a crescut de 23 de ori de atunci.

Rata șomajului a fost în aprilie de 4,8%, nivel similar celui din a doua parte a anului 2017

de DP HotNews.ro
Rata șomajului în luna aprilie 2020 a crescut la nivelul celei de acum 2,5 ani, respectiv 4,8%, a anunțat miercuri într-un comunicat Institutul Național de Statistică. Șomajul în rândul bărbaților a fost mai ridicat decât la femei cu 1,5 puncte procentuale, mai arată datele INS. Ca număr, România avea în aprilie peste 430.000 de șomeri, cu aproape 20.000 mai mulți decât în martie 2020. De reținut faptul că salariații cu contractul de muncă suspendat nu sunt în mod automat clasificați drept șomeri în sensul definiției Biroului Internațional al Muncii.
Business report
Foto: Hotnews

Business report Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie. Guvernul continua mesajele confuze cu privire la majorarea pensiilor. Ministrul Nelu Tătaru – evaluare dură a sistemului de Sănătate

de DP HotNews.ro
1100 de angajați de la secțiile Presaj și Mecanică de la uzina Dacia din Mioveni intră în șomaj tehnic în iunie, din cauza lipsei comenzilor ● Ministrul Nelu Tătaru – evaluare dură a sistemului de Sănătate, așa cum s-a văzut în criza Covid ● Declarația unică în 2020: nici în al treilea an de "revoluție fiscală" mulți oameni nu știu să o completeze și nu o pot trimite online la Fisc. ●Venit minim vital și în România. Cine vine cu propunerea.● Guvernul continua mesajele confuze cu privire la majorarea pensiilor. Una spune Orban, alta ministrul Muncii.● Toate popririle vor fi blocate până la 1 septembrie.
Energie
Foto: AGERPRES

Jocurile politice din spatele noilor numiri la autoritatea de reglementare din energie

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 2 Iun 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este, teoretic, o instituție independentă, nesubordonată deciziilor politice. Așa prevăd normele europene, dar și legislația națională. Practic, este o instituție puternic controlată politic. Astfel, pentru orice numire în funcția de șef se poartă negocieri subterane intense între partide, dar și în interiorul partidelor. Acum, s-au eliberat trei funcții importante, una dintre ele fiind de vicepreședinte. Potrivit surselor HotNews.ro, cel care ar viza funcția de vicepreședinte ar urma să fie, de fapt, șeful de facto al autorității, mai influent chiar și decât președintele. Vezi cine este.
top companii
Foto: Pexels

Financial Times: UE vrea să blocheze preluarea companiilor comunitare de către entități controlate de state terțe

de I.B. HotNews.ro
Uniunea Europeană intenționează să revizuiască reglementările pentru a putea bloca preluarea companiilor europene de către entități rivale care beneficiază de subvenții acordate incorect de guverne străine, arată un proiect de document obținut de cotidianul Financial Times.
Bursa
Foto: Pexels

Ce ne arată istoria despre cum va fi afectată bursa de protestele din SUA

de S.J. HotNews.ro
Protestele izbucnite după uciderea lui George Floyd sunt atât „alarmante” cât și „enorm de importante”, dar e puțin probabil ca revoltele civile în desfășurare să aibă un impact semnificativ asupra piețelor financiare, au declarat marți o serie de analiști financiari pentru CNBC.
Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft
Foto: Wikimedia Commons/ Knolskape

Impozite pe servicii digitale: Washingtonul pregătește contraofensiva

de I.B. HotNews.ro
Marți, 2 Iun 2020 Economie | Companii
Administrația Trump a lansat marți o investigație formală privind taxele impuse serviciilor digitale în multe țări din lume, inclusiv Uniunea Europeană, Indonezia și Turcia, India și Regatul Unit, potrivit AFP. Statele Unite consideră că o taxă digitală discriminează marii campioni americani ai digitalului precum Amazon, Google sau Netflix.
E.ON
Foto: E.ON Romania

Grupul E.ON a finalizat preluarea Innogy

de C.P. HotNews.ro
Fuziunea dintre E.ON și Innogy SE a fost înregistrată marți la Registrul Comerțului, marcând ultimul pas în preluarea de către E.ON a innogy, ambele companii gername. Împreună cu RWE, în martie 2018, E.ON și-a anunțat intenția de a achiziționa de la RWE acțiunile innogy, ca parte a unei tranzacții mai ample. La mijlocul lunii septembrie 2019, Comisia Europeană a dat undă verde tranzacției.
petrol Arabia Saudită
Foto: Profimedia

Burse: Prețul țițeiului crește, dolarul scade sub presiunea protestelor

de Ionut Baias HotNews.ro
Marți, 2 Iun 2020 Economie | Burse
Piețele bursiere mondiale au atins cele mai ridicate niveluri din martie, iar prețurile petrolului au crescut marți, pe fondul semnelor de redresare economică globală care au compensat tulburările civile din Statele Unite, relatează Reuters.
ANAF
Foto: ANAF

ANAF a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea înregistrării de la distanță în SPV

de F.B. HotNews.ro
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a mărit numărul de documente pe care le acceptă în vederea înregistrării de la distanță în Spațiul Privat Virtual (SPV), informează instituția.
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

DOCUMENT Analiză a ofertelor de pe piața de gaze / Diferențe foarte mari între furnizori

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 2 Iun 2020 Economie | Energie
Fiecare furnizor de gaze înțelege liberalizarea pieței de la 1 iulie în felul său, existând diferențe foarte mari de prețuri la nivelul ofertelor. Dintre cei 35 de furnizori care vând gaze în regim reglementat către consumatorii casnici, 9 dintre propun un preț mai mic decât prețul din prezent, 5 mențin prețul și 13 propun un preț mai mare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Energia Inteligentă privind situația liberalizarii pieței de gaze și ofertele publice ale furnizorilor de gaze.
Jocuri pe mobil
Foto: Instagram - Peak

Un startup de jocuri pe mobil din Turcia a fost vândut pentru 1,8 miliarde dolari

de Adi Iacob HotNews.ro
Compania de jocuri Zynga a cumpărat startup-ul turc Peak Games pentru suma de 1,8 miliarde dolari. Studiourile din Istanbul sunt cunoscute pentru jocurile populare în stilul Candy-Crush ― Toon Blast și Toy Blast.
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

Cele 10 avertismente ale BNR. În cel mai recent raport publicat, cuvântul ”incertitudine” apare de aproape 60 de ori

de Dan Popa HotNews.ro
De 58 de ori apare cuvântul ”incertitudine” în cele circa 70 de pagini ale Raportului privind inflația publicat de Banca Națională. Deși discursul oficialilor BNR este de regulă unul calm, fără ieșiri emoționale, de data aceasta raportul vorbește despre situația actuală ”fără precedent” sau despre impactul ”de o severitate ridicată” al crizei. După lectura documentului, am extras 10 avertismente pe care acesta le conține.

Rezerva de aur și valută a României la 1 iunie: 35,65 miliarde de euro (date BNR)

de DP HotNews.ro
La 31 mai 2020, rezervele valutare la Banca Națională a României se situau la nivelul de 35,64 miliarde de euro, față de 33,15 miliarde euro la 30 aprilie 2020, a transmis Banca Centrală într-un comunicat. Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone, valoarea acesteia fiind de 5,11 miliardw euro. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 mai 2020 au fost de 40,81 mld. euro, față de 38,41 miliarde la 30 aprilie 2020.
angajati
Foto: PxHere

Cele mai căutate joburi în străinătate: Specialiștii au ajuns mai solicitați decât muncitorii

de RA HotNews.ro
Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în țară în ultimele două luni, determinați, în cea mai mare parte, de pierderea locurilor de muncă pe care le aveau în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania, potrivit eJobs. Speriați de impactul pe care pandemia l-a avut asupra economiilor din țările în care plecaseră la muncă, dar și de valul uriaș de infectări, aceștia s-au întors acasă și au început, în primă fază, să își caute joburi noi în România.
Cod
Foto: Pexels

O firma IT din Cluj a facut site-ul unui guvern din Africa

de Adi Iacob HotNews.ro
O firmă IT din Cluj-Napoca oferă consultanță autorităților unor state din Africa în domeniul digitalizării instituțiilor și a terminat proiectul pentru realizarea site-ului Guvernului din Rwanda.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Daniel Dăianu: Iesirea din "Marea Inchidere" (Lockdown) si controversele ce o inconjoara

de Daniel Dăianu HotNews.ro
Astern aceste randuri fiind solicitat sa raspund la cateva intrebari privind “Marea inchidere” (shutdown/lockdown) si modul si ritmul de atenuare a restrictiilor. Textul acesta poate fi vazut ca urmare a altora (vezi aici sau aici) si cer ingaduinta daca voi repeta ganduri exprimate deja. Sunt cateva chestiuni tratate: daca putea fi evitata “’marea inchidere” (shutdown/lockdown); daca exista o disputa intre epidemiologi si medici, de o parte, si economisti, oameni de afaceri, de alta parte; cum are loc “’iesirea” din acest lockdown. Putea fi evitata “Marea Inchidere”’?
Tinerii vad viitorul joburilor in online
Foto: Pixabay

Tinerii au cu totul alte așteptări de la un job decât își imaginează recruiterii. Vor mai degrabă experiență, nu salarii, preferă interviurile prin social media, iar unu din 10 nu vrea să audă de multinaționale (sondaj)

de Dan Popa HotNews.ro
Pentru prima generație de absolvenți, fără robă, tocă și festivismul sfârșitului studiilor, viitorul este în online. Un studiu realizat de compania românească HappyRecruiter arată că studenții și proaspăt absolvenții consideră social media ca fiind o sursă importantă pentru noile cariere, așa că petrec acolo peste 3 ore/ zi. De asemenea, ar prefera să țină interviul de angajare cu un asistent virtual. Festivitatea de absolvire marchează două momente cheie în evoluția profesională și personală: încununarea efortului anilor de studii și provocarea începerii carierei. Găsirea primului loc de muncă, neavând experiență sau cunoștințele practice de pe piața muncii, se transformă deseori într-un moment de îngrijorare, de necunoscut. Dacă acestor două momente cheie adăugăm anxietatea generată de situația economică și socială, realizăm presiunile la care sunt supuși tinerii.
Cristian Zaharia, EY Romania
Foto: Hotnews

EY: Top 5 greseli comune facute inainte sau in timpul unui incident informatic

de RA HotNews.ro
Dinamica societății și tehnologizarea tot mai evidentă a tuturor ramurilor de care omul modern se lovește zi de zi a creat cadrul favorabil apariției și dezvoltării unui fenomen care nu mai este deloc nou în România: criminalitatea informatică. Fie că își are originea în țara noastră, fie că o “importăm”, din ce în ce mai multe persoane fizice sau juridice cad victimă și, nu de puține ori, pierderile sunt greu de recuperat, arată o analiza a EY România.
Jobful
Foto: Facebook

Platforma românească de recrutare prin gamification Jobful primește o investiție de 250.000 euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Jobful, startup românesc care a dezvoltat o platformă de recrutare prin gamification, a încheiat o rundă de investiții pre-seed de 250.000 euro. Cum a apărut acest startup și cum funcționează recrutarea prin gamification.
Foraj Marea Neagra
Foto: AGERPRES

Ordonanța care împiedică Exxon să vândă rușilor participația din Marea Neagră, contestată de asociația ROPEPCA

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 2 Iun 2020 Economie | Energie
OUG 27/2020 de modificare a Legii petrolului, act normativ adoptat în februarie din motive se siguranță națională, trebuie revizuit, consideră ​Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA). Asociația susține că modificările introduse limitează investițiile în această perioadă de criză și incertitudine, și chiar și ulterior. Reamintim că principalul scop al OUG 27/2020 era împiedicarea companiei americane Exxon să vândă către rușii de la Lukoil.
Fermieri
Foto: Dreamstime

Termen APIA 2020: Fermierii depun până pe 15 iunie cererile de plată, fără penalități

de CZ HotNews.ro
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data limită de depunere, fără penalități, a cererilor unice de plată aferente Campanie 2020 este 15 iunie 2020.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report Românii care și-au amânat ratele se vor găsi la Biroul de Credit. Cum l-am cunoscut pe Elon Musk. Cum a anulat Guvernul în plină pandemie o serie de facilități pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori

de DP HotNews.ro
Românii care și-au amânat ratele se vor găsi la Biroul de Credit. ● Cum a anulat Guvernul în plină pandemie o serie de facilități pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.● Începe programul de "eliberare" a gazului românesc. Petrom și Romgaz sunt obligate să vândă sub cost, momentan.● Cum vor fi suprataxate marile companii pentru finanțarea planului CE de relansare. „Candidatele” din România.● Școala și grădinița din online: Până în trei ani, copiii NU trebuie expuși la ecrane, iar cei mai mari doar cu utilitate ● Tereza Tranakas: Cum l-am cunoscut pe Elon Musk la începutul anilor 2000 și cum am ajuns să fiu printre primii angajați la Space X.
Justin Trudeau
Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul canadian Justin Trudeau, despre o eventuală participare a Rusiei la reuniunea G7: Exclus!

de DP HotNews.ro
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a exclus, luni, orice participare a Rusiei la viitoarea reuniune a G7, așa cum și-a exprimat dorința președintele american Donald Trump în momentul anunțării amânării sine die a summitului de anul acesta găzduit de SUA, informează AFP, citată de Agerpres. "Rusia a fost exclusă din G7 după invazia Crimeii în urmă cu câțiva ani și a continuat să nu respecte și să ignore standardele și regulile internaționale și de aceea Rusia rămâne în afara G7 și asta nu se va schimba '', a declarat Trudeau în conferința de presă zilnică de la Ottawa.
In asteptarea ratingului S&P
Foto: Pixabay

A fi sau a nu fi "junk". Ne va retrograda vineri S&P ratingul de țară? Cum am ajuns până aici

de Florin Barbuta HotNews.ro
De câteva zile mulți economiști se gândesc la un lucru. Vineri urmează să aflăm dacă România va fi retrogradată la categoria „junk”, nerecomandată investitorilor, de către agenția de rating S&P. Ultima dată a durat aproape 6 ani ca să ieșim din această categorie. Mulți economiști cred că autoritățile au dat unele mesaje clare către agenție în privința unui factor menționat în mai toate rapoartele: creșterea de pensii cu 40% din septembrie. Posibil să-i fi anunțat că nu va fi operată o astfel de majorare, ci una mai mică, dacă ne uităm și la mesajele premierului și ministrului Finanțelor în ultima perioadă. Acum rămâne de văzut decizia pe care o va lua S&P.
Blocaj rutier, coronavirus in Romania
Foto: Profimedia Images/Xinhua.red/Avalon Editorial

Luni a fost Ziua Marii Relaxări. Dar cât de necesar a fost Marele Blocaj? Răspund (unul pro și altul contra) doi economiști: Cristian Popa și Laurian Lungu

de DP HotNews.ro
Au fost voci din rândul actorilor care au spus că mai mare a fost teama decât rațiunea. Că teatrele și cinematografele nu trebuiau închise, ci lăsate să funcționeze cu o spațiere corespunzătoare a publicului (un fotoliu ocupat, două libere, un rând ocupat, altul liber). Oameni care lucrează în service-uri auto spun că puteau și ei continua să lucreze. E drept, după război, mulți generali se arată. HotNews a întrebat doi economiști dacă închiderea economiei (cu mici excepții fundamental necesare) se putea evita sau a fost o măsură de ne-evitat? Ca peste tot, și opiniile lor diferă. Laurian Lungu spune că acest tip de abordare, de a închide totul, e de natură medievală.”Să închizi afacerile pentru 2-3 luni fără a avea o cale de ieșire este o solutie brutală”, spune el. Cristian Popa, membru al Consiliului Director al CFA Romania, nu e de aceeași părere.
Cine ne sunt tinerii antreprenori
Foto: sxc.hu

Cine ne sunt antreprenorii și micile lor păcate. Plus cele 5 mituri care îi înconjoară

de DP HotNews.ro
Domeniul hotelurilor și restaurantelor a fost al doilea domeniu spre care tinerii antreprenori români s-au orientat în deschiderea unui business, arată datele publicate în urmă cu câteva zile de Institutul Național de Statistică, care a măsurat apetitul către antreprenoriat al românilor. E drept, nimeni nu avea de unde să știe că în câteva luni pandemia va veni să lovească năpraznic acest sector. Radu Afrim, unul din tinerii rămași fără loc de muncă, dar moștenind o casă părintească ce se preta a fi transformată în pensiune pe Valea Doftanei, spune că toate planurile sale au dispărut. ”Am luat un credit, m-am mai împrumutat de la prieteni și am pus la punct o pensiune de 3 margarete pe care urma să o deschid în 2019. Am terminat lucrările în iarnă, după un an de chinuri financiare, și odată cu terminarea amenajărilor mi s-au terminat și banii. Acum, probabil o să vând totul în pierdere și o să ma gândesc de două ori înainte să-mi deschid o afacere”, spune Radu.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report Cum ar trebui să arate o digitalizare coerentă a administrației. Costurile "noii normalități" de la birou. Patronii anunță costuri mai mici la terase. Cât au pierdut hotelurile din România în doar trei luni de criză

de DP HotNews.ro
După mai bine de 14 ani, activitatea Renault Technologie Roumanie ar putea avea de suferit.● Cum ar trebui să arate o digitalizare coerentă a administrației: interviu cu Mihai Matei, președintele ANIS. ● Coronavirusul a mușcat peste 150 de milioane de lei din profitul net al băncilor numai în trimestrul I 2020. ● Costurile "noii normalități" de la birou, atuul operatorilor de spații flexibile după coronavirus. ● Patronii anunță costuri mai mici la terase. ● Cât au pierdut hotelurile din România în doar trei luni de criză Covid-19.
Termen prorogat pentru intarzierea la plata taxelor
Foto: monitoruloficial.ro

Oficial: Obligațiile fiscale neachitate până la 25 iunie nu atrag dobânzi și penalități/ Au fost publicate și noile facilități: amnistia fiscală pe zona de restructurare a obligațiilor

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Termenul pentru care nu se calculează dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale neplătite de firme a fost modificat de la jumătatea lunii iunie, la 25 iunie, conform unei Ordonanțe de urgență publicate în Monitorul oficial. Pentru cei care doresc să vadă acest lucru, vedeți „în coada” Ordonanței de urgență care modifică OUG 6/2019
Numarul copiilor se imputineaza
Foto: sxc.hu

1 iunie 2020. Tot mai puțini români serbează Ziua Internațională a Copilului. România avea la începutul anului puțin peste 4 milioane de copii, iar proiecțiile nu sunt încurajatoare

de DP HotNews.ro
România avea la începutul acestui an puțin peste 4 milioane de copii (tineri cu vârsta sub 18 ani), potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Statistică. Anul trecut a fost, de asemenea, primul în care pragul nou-născuților a coborât sub 200.000. Mai mult, până în 2060 în circa jumătate din județele țării, populația de vârstă preșcolară și școlară va scădea cu peste 50% față de 2015, mai arată datele INS. Cei mai putini copii s-au născut în Tulcea, Covasna si Mehedinți, la polul opus aflându-se București, Iași și Suceava, mai arată datele Statisticii.
Prognoza ratei inflatiei - Raport mai
Foto: BNR

BNR prognozează o inflație de 2,8%, la finalul anului

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Banca Națională a României (BNR) estimează o inflație de 2,8% pentru sfârșitul acestui an, potrivit raportului publicat vineri. Pentru finalul celui de-al doilea trimestru proiecția este de 2,7%, iar pentru sfârșitul celui de-al treilea: 3%. Conform sursei citate, balanța riscurilor la adresa proiecției ratei anuale a inflației este apreciată a fi înclinată, mai ales pe termen mediu, în sensul unor abateri în sus de la traiectoria din scenariul de bază.
Ordonanta de urgenta - o parte din salarii decontate de stat
Foto: Monitorul Oficial

Cei care se întorc la muncă, din șomajul tehnic, vor avea o parte din salariu plătit de stat, de la 1 iunie. Ordonanța, publicată în Monitorul oficial

de Florin Barbuta HotNews.ro
Sâmbătă, 30 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ordonanța de urgență care prevede plata unui procent din salariu de către stat pentru cei care se întorc la muncă din șomajul tehnic a fost publicată în Monitorul Oficial. Față de varianta de proiect, sunt unele modificări. Una dintre ele, cea mai importantă, este legată de procentul care se acordă. Dacă anterior era vorba de 45%, acum este vorba de 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Astfel, 41,5% din suma prevăzută în acea lege reprezintă: 2.253 lei.
Ionut Dumitru
Foto: HotNews.ro
Articol actualizat

BNR a redus vineri dobânda-cheie cu un ochi la decizia Standard & Poor`s de săptămâna viitoare. Cum ”citim” decizia BNR?

de Dan Popa HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
După decizia de reducere a dobânzii-cheie luate vineri de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale, am stat de vorbă cu o serie de economiști pentru a afla dacă măsura i-a surprins și mai ales, cum o interpretează. ”Ne așteptam la o astfel de decizie”, ne-a spus la câteva minute după anunțul BNR economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru, care a condus ani de zile și Consiliul Fiscal. ”Nu a fost nicio surpriză, ba chiar estimăm să vedem pana in iunie o tăiere de 0,5pp”, mai spune el. În opinia sa, momentul acestei reduceri a fost bine ales. ”Vine chiar înainte de decizia S&P de săptămâna viitoare. Noi nu avem în scenariul de bază un downgrade, dar riscul e destul de mare”, explică Ionuț Dumitru.
Mirela Calugareanu
Foto: Hotnews

Călugăreanu (ANAF): Obligațiile fiscale neachitate până la 25 iunie nu sunt considerate restante. Așadar, nu se vor calcula accesorii/ Declarații despre ratingul fiscal, rambursarea de TVA și casele de marcat - UPDATE

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Obligațiile fiscale neachitate până la 25 iunie nu sunt considerate restante și nu se vor calcula accesorii, a declarat Mirela Călugăreanu, președinte ANAF, într-o conferință organizată de PwC România, precizând că a fost un act normativ adoptat de Guvern. De precizat că nu a fost publicat, până la această oră, în Monitorul Oficial.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Startup-urile IT românești pot obține 50.000 Euro la o competiție UiPath-Microsoft

de CZ HotNews.ro
Luni, 1 Iun 2020 Economie | IT
Startup-urile IT din România și Republica Moldova, cu tehnologii în automatizări software (RPA), se pot înscrie la un concurs regional susținut de „unicornul” româno-american UiPath și gigantul Microsoft, în care se pun la bătaie un premiu în bani de 50.000 de euro, sesiuni de mentorat și oportunități de vânzări.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Competiție de idei de afaceri cu premii de 20.000 de euro pentru tinerii antreprenori. Înscrieri până pe 3 iunie

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Cariere
Tinerii cu idei antreprenoriale orientate către viitor mai au la dispoziție 5 zile pentru a aplica la Future Makers, un program educațional dedicat celor cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Termenul limită pentru înscrierea în competiția de idei de afaceri cu premii totale în valoare de 20.000 euro este 3 iunie.
Mirela Calugareanu - presedinte ANAF
Foto: YouTube
Articol actualizat

Șefa ANAF anunță o „veste proastă” și una bună. Cea proastă pare a fi că se opresc niște controale pentru că legea e interpretabilă. Cea "bună": cei sancționați trebuie să plătească principalul, dar pot scăpa de penalități dacă apelează la amnistie

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pe scurt, ANAF a pornit niște controale, deși legislația era ambiguă/interpretabilă. Ambiguitatea a fost observată chiar de Ministerul Finanțelor. Acum, după discuții cu Finanțele, cei de la ANAF au decis că trebuie să oprească controalele, recunoscând, indirect, problema. Ei bine, conform declarațiilor de vineri ale șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, cei care au fost sancționați, trebuie să plătească principalul. Ba chiar spune că “vestea bună” e că pot apela la amnistia fiscală, adică să plătească principalul, ca să li se taie accesoriile.
fonduri pentru studenti
Foto: Depositphotos

Finanțări de până la 100.000 euro pentru stundeții antreprenori. Programul Innotech Student a fost lansat

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Studenții din România pot obține finanțări între 40.000 și 100.000 de euro din fonduri europene pentru a-și deschide mici afaceri, în cadrul noului program de finanțare Innotech Student 2020, lansat vineri. "Prin acest proiect de 150 milioane de euro estimăm că vor fi create peste 900 de afaceri și aproximativ 5.000 de locuri de muncă", a anunțat vicepremierul Raluca Turcan. Cum va funcționa programul și cine se poate înscrie.
Orban, in vizita la fabrica Romarm
Foto: Guvern

Romarm nu a vândut nicio mască până acum, așa cum a promis Guvernul / Utilajele pentru producție au fost aduse din China și s-au stricat

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Companii
Romarm este o companie a statului din industria de apărare. Guvernul s-a gândit că ar fi bine să își extindă obiectul de activitate prin producerea de măști de protecție, pentru a nu mai depinde de importurile din China. În urmă cu o lună, Guvernul anunța că Romarm a început producția. Dar totul a durat foarte puțin, deoarece utilajul de producere s-a stricat încă din primele zile. Culmea este că acel utilaj în valoare de 1 milion de dolari a fost importat din China.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Virgil Popescu: Este o golănie ce fac furnizorii de gaze cu menținerea prețurilor

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Energie
Furnizorii de gaze vor să încheie contracte de la 1 iulie, când se liberalizează piața, la aceleași tarife de până acum, stabilite în regim reglementat, deși prețul de achiziție al gazelor va fi mai mic. Ministrul economiei Virgil Popescu spune că este o golănie ce fac furnizorii. Spune că a discutat cu Consiliul Concurenței pentru a găsi o modalitate de intervenție pentru a limita adaosurile. Guvernul ar putea aproba o ordonanță de urgență în acest sens.
Accident rutier (arhiva)
Foto: Agerpres

Conflictul din piața RCA continuă: Biroul asigurătorilor auto acuză unele asociații de fake news, iar pe altele că ar fi service-uri auto deghizate în consumatori

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Asigurari
Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a atenționat vineri că atacurile asupra industriei de asigurări s-au înmulțit în ultima perioadă, existând foarte multe divergențe între service-uri și firmele de asigurări, care ar afecta în final consumatorii. Pe fondul schimbărilor la legea RCA, BAAR susține că în Parlament au apărut asociații de service-uri auto care ar fi deghizate în consumatori, în timp ce alte asociații fără specializare financiară sau în domeniul asigurărilor comunică cifre fără fundament care ar putea fi catalogate drept fake news.
In uzina Dacia
Foto: Dacia

Renault anunță oficial suspendarea proiectului de creștere a capacității de producție la uzina Dacia

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Auto
Renault a publicat vineri planul său de reducere a costurilor care prevede și reducerea efectivelor cu 15.000 de angajați în lume. Printre prevederi se numără și suspendarea proiectelor de creștere capacitară planificate în Maroc și România. Dacia avea un proiect de 100 milioane euro pentru creșterea cu 15% a capacității de producție, o parte din el s-a făcut, iar restul se suspendă. Proiectul ar fi trebuit să ducă la 406.000 de mașini pe an capacitate de producție, față de 350.000.
sedinta de Guvern
Foto: Hotnews

Măsurile economice pentru angajați și angajatori care să se aplice de la 1 iunie, adoptate de Guvern. Cei care se întorc la muncă, din șomajul tehnic, vor avea o parte din salariu plătit de stat - UPDATE

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Guvernul a adoptat azi-noapte proiectul de Ordonanță de urgență care prevede câteva măsuri economice pentru angajați și angajatori de la 1 iunie, printre care șși prevederea ca o parte din salariu să fie plătit de stat pentru cei care revin din șomaj tehnic, dar nu numai. HotNews.ro a prezentat această OUG într-un material de joi: Noi măsuri economice care ar putea intra în vigoare în iunie, pe masa ședinței de Guvern. Acum îl reluăm cu precizarea că atunci când va fi publicat în Monitorul Oficial, dacă vor fi anumite diferențe față de cele prezentate mai jos, vom face un nou text.
Constructii
Foto: Pexels

Autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale din aprilie, în contracție cu aproape 40% an/an

de DP HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În luna aprilie 2020, prima lună cu stare de urgență totală, în întreaga țară s-au eliberat 2.290 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 29,0% față de luna martie 2020 și cu 37,5% față de luna aprilie 2019, au anunțat vineri oficialii Institutului Național de Statistică. Cele mai multe autorizații (circa 64%) au fost date în mediul rural. În comunicatul difuzat de statisticieni se mai arată că pe primele 4 luni din acest an s-au eliberat 10.935 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 11,4% față de perioada corespunzătoare a anului precedent.
BNR
Foto: Hotnews

BNR a decis reducerea dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an/ Incertitudinile asociate perspectivei inflației sunt neobișnuit de înalte

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 29 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută pe an începând cu data de 2 iunie, se arată într-un comunicat de presă.
Accident rutier
Foto: AGERPRES

​DOCUMENT Schimbări majore la legea RCA, dezbătută acum în Parlament, s-ar putea resimți în buzunarele a milioane de șoferi: Ce anomalii și abuzuri s-ar vrea corectate

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Asigurari
O adevărată înfruntare are loc în aceste zile în Parlament pe tema schimbărilor la legea RCA, pentru a respecta cerințele Comisiei Europene și a ieși astfel din procedura de infringement în care Româna se află din 2018. Un proiect inițiat de Guvern a trecut de Senat și a ajuns acum în Camera Deputaților, unde s-au adus foarte multe amendamente. Un document de peste 90 de pagini, consultat de HotNews.ro, arată un adevărat război între asigurători, pe de o parte și organizații de service-uri, transportatori auto și consumatori, de cealaltă parte, care se acuză reciproc de anomalii și abuzuri într-o piață în care sunt peste 8 milioane de polițe RCA. Adevărul este undeva la mijloc.
Electrica
Foto: Tradeville

Fuziunea celor trei societăți de distribuție din cadrul Grupului Electrica, aprobată în Consiliul de Administrație

de C.P. HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Energie
Consiliul de Administrație al Electrica SA a aprobat de principiu, în ședința din data de 27 mai, fuziunea prin absorbție a celor trei societăți de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica - SDEE Transilvania Nord, SDEE Transilvania Sud și SDEE Muntenia Nord. Societatea absorbantă ar urma să fie SDEE Transilvania Nord.
In uzina Renault din Cleon
Foto: Renault

Moody's a coborât ratingul Renault la ''Ba2'' cu perspectivă negativă

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Auto
Agenția de evaluare financiară Moody's Investors Service a coborât, joi, cu o treaptă ratingul atribuit constructorului auto francez Renault SA, de la "Ba1" până la "Ba2", perspectiva asociată fiind una negativă, informează un comunicat de presă al Moody's.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES

PSD vrea să blocheze prin lege listarea Hidroelectrica pe bursă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Energie
Un proiect de lege prin care este blocată orice vânzare de acțiuni la companiile de stat, inițiat de PSD, a trecut rapid, fără prea multă dezbatere, de Senat, aflându-se acum în Camera Deputaților, în procedură de urgență. Miza proiectului este blocarea pe o perioadă de 2 ani a oricăror proceduri pentru listarea companiei Hidroelectrica. Chiar recent Hidroelectrica a semnat un contract de consultanță pentru listarea unui pachet minoritar de acțiuni.
Intretinere magazin online
Foto: pixabay.com

O platformă românească testează capacitatea de trafic a unui site

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | IT
O platformă românească de tip SaaS de API Load Testing, 100% Serverless, dedicată companiilor mici și mijlocii de dezvoltare web, va fi lansată oficial pe 4 iunie. Această platformă oferă servicii de testare a capacității de susținere a traficului pe un site, iar noutatea pe care o aduce în piața din România constă în faptul că oferă suport pentru simularea exactă a pașilor unui utilizator.
sedinta de Guvern
Foto: Hotnews
Articol actualizat

Noi măsuri economice care ar putea intra în vigoare în iunie, pe masa ședinței de Guvern. Ce conține proiectul de OUG

de Florin Barbuta HotNews.ro
Un nou set de măsuri economice este pe masa ședinței de guvern de joi spre a fi adoptate prin Ordonanță de Urgență. Una dintre ele vizează angajații care au fost afectați de șomajul tehnic. Celor care le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu, reprezentând 45% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.
Turism
Foto: sxc.hu

Trei antreprenori români lansează o platformă online pentru cazări tematice

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | IT
Trei antreprenori români, Raluca Jianu, Mihai Bârsan și Bogdan Jianu lansează Epicvisits.com, o platformă de servicii și rezervări online dedicată locurilor de cazare tematice și experiențelor găzduite de acestea. Echipa are ca obiectiv listarea a 1000 de spații, valoarea totală a investiției în primul an fiind estimată la 150.000 de euro.
Haine
Foto: Pexels

INFOGRAFIC Ce fac românii cu hainele vechi - sondaj

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Actualitate | Esențial
Aproape trei sferturi dintre români reciclează deșeurile din gospodărie și mai bine de jumătate dintre cei care o fac își duc la reciclat hainele vechi, arată un studiu iVox realizat la comanda Fundației World Vision România.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
Articol actualizat

Deficit bugetar de 2,48% din PIB, la 4 luni/ Veniturile fiscale, mai mici cu 2,8 miliarde lei

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
​Bugetul de stat a înregistrat un deficit de 2,48% din PIB, în primele patru luni din acest an, comparativ cu 1,08% în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Pe fondul crizei și a unei măsuri din OUG 29/2020, veniturile fiscale sunt mai mici cu 2,8 miliarde lei.
parinti
Foto: Pixabay

Unu din doi angajați români care au copii lucrează în continuare cu greu de acasă - studiu

de RA HotNews.ro
Aproape jumătate (46,4%) dintre angajații care împart biroul de acasă cu copiii lor recunosc că le este greu să își organizeze eficient activitatea în condițiile în care trebuie să se ocupe, pe lângă sarcinile de serviciu, și de solicitările copiilor, arată un sondaj BestJobs. Astfel, doi din cinci respondenți și-ar dori să poată lucra de acasă însă cu un program flexibil, astfel încât să se poată ocupa și de cei mici cât timp creșele și școlile sunt închise.
Avion EasyJet
Foto: Agerpres

easyJet renunță la 30% din angajați și își reduce flota de avioane

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Companii
Operatorul aerian low-cost easyJet a anunțat joi că intenționează să concedieze până la 30% din forța sa de muncă, sau 4.500 de angajați, și să-și reducă flota de avioane, pentru a se adapta noilor condiții, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.
Tren german ICE
Foto: Deutsche Bahn

Un alt gigant are nevoie de ajutor - Cum vrea Germania să salveze Deutsche Bahn

de Vlad Barza HotNews.ro
Deutsche Bahn, compania germană feroviară cu afaceri anuale de 40 miliarde euro, ar putea avea nevoie de recapitalizare, va avea dreptul să acumuleze datorii maxime mai mari și va primi ajutoare de peste 6 miliarde euro. Compania a fost grav afectată de criza Covid-19 care a dus și la scăderi de 85% a numărului de călători pe anumite rute.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

​Financial report Democrațiile dețin avantajul pentru a face față crizei, Covid-19 a expus tarele autoritarismului. Renault: împrumut garantat sub înaltă supraveghere. Un tânăr din cinci a încetat să lucreze din cauza virusului

de Dan Popa HotNews.ro
The Financial Times: Democrațiile dețin avantajul pentru a face față actualei crize. O „recesiune democratică” pare improbabilă - Covid-19 a expus tarele autoritarismului ● Les Echos: Renault: împrumut garantat sub înaltă supraveghere ● La Repubblica: Un tânăr din cinci a încetat să lucreze din cauza virusului. Sunt afectate mai ales femeile ● Știri pe scurt.
Angajatii din constructii
Foto: sxc.hu

Inspecția Muncii: Amenzi de peste 9,2 milioane lei pentru firme din construcții, service-uri auto și agenții de plasare a forței de muncă în străinătate

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Companii
Inspecția Muncii a aplicat amenzi de peste 9,2 milioane de lei în urma controalelor efectuate în această lună în domeniile construcțiilor, întreținerii și reparațiilor de autovehicule și a agenților de plasare a forței de muncă în străinătate.
uzina Boeing
Foto: Wikipedia

Boeing reia într-un ritm redus producția avionului 737 MAX și anunță concedieri masive

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | Companii
Boeing a reluat într-un ritm redus producția avionului de pasageri 737 MAX - cel mai bine vândut model - la fabrica sa din Renton, Washington, după ce oprise producția în ianuarie, în urma accidentelor în care au murit 347 de oameni, transmite Reuters.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report Radu Crăciun: Războiul secolului are deja un învingător. Necesarul de finanțare al Guvernului: minimum 130 de miliarde de lei. Cum vom ieși la terase începând cu 1 iunie

de DP HotNews.ro
Radu Crăciun: Războiul secolului are deja un învingător ● Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală de peste 1 mld. lei prin IMM Invest, dar regulile programului se schimbă din nou. ● Necesarul de finanțare al Guvernului este de minimum 130 de miliarde de lei în 2020.● Ce se întâmplă în România cu taxa de coronavirus, percepută de restaurante din state europene. ● Cum vom ieși la terase începând cu 1 iunie.
Venituri reduse
Foto: IRES

Impactul pandemiei de COVID-19: Mulți români afirmă că le-au scăzut veniturile și că își vor amâna vacanțele în străinătate ori achiziția de mașini sau electrocasnice - studiu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Asigurari
Pe fondul reducerii veniturilor sau schimbării situației ocupaționale, pandemia de COVID-19 a produs modificări în percepția românilor asupra riscurilor și în comportamentul de consum, arată datele celui mai recent barometru IRES. 38% dintre românii cu vârste între 18 și 50 de ani, care au participat la sondaj, au declarat că le-au scăzut veniturile în urma decretării stării de urgență în criza COVID-19. Cei mai mulți dintre aceștia spun că își vor amâna unele achiziții ori vacanțele în străinătate în acest an. Vezi în articol mai multe grafice din studiul IRES.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews
​DOCUMENT

Amnistia fiscală a suferit modificări pe zona de restructurare a obligațiilor. Un exemplu și ce modificări sunt. Proiectul a fost adoptat de Guvern (UPDATE)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Noua amnistie fiscală a fost publicată în Monitorul oficial pe 15 martie (OUG 69/2020). De precizat, că a mai avut loc una înainte, pe vremea lui Teodorovici (OUG 6/2019). În acesta era vorba și de restructurarea obligațiilor. Un proiect al Ministerului Finanțelor își propune să facă câteva modificări Ordonanței de Urgență 6.
UPDATE - Proiectul a fost adoptat de Guvern în ședința de miercuri
Publicitate online inselatoare
Foto: Comisia Europeana

Combaterea fraudelor online: Google, eBay ori Amazon au eliminat milioane de anunțuri publicitare ori listări de produse înșelătoare legate de coronavirus, la cererea Comisiei Europene

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Telecom
Marile platforme online au eliminat sau blocat zeci de milioane de anunțuri publicitare sau listări de produse înșelătoare legate de coronavirus, în urma unui apel lansat de Comisia Europeană, a anunțat miercuri Executivul European. Spre exemplu, Google a blocat sau a eliminat peste 80 de milioane de anunțuri publicitare legate de coronavirus, în timp ce eBay a blocat sau a eliminat peste 17 milioane de listări de produse de pe piața sa mondială care încălcau normele UE în materie de protecție a consumatorilor.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Maramureșul va fi racordat la gaze / Conducta Sighetu Marmației - Vișeu de Sus – Borșa a fost declarat proiect de importanță națională

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Energie
Guvernul a declarat miercuri conducta de transport gaze naturale pe direcția Sighetu Marmației - Vișeu de Sus – Borșa proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. În prezent în zona Maramureș nu există conducte de alimentare cu gaze naturale. Pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor comerciale și a obiectivelor socio-culturale se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate, informează Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Stripe - engineers collaborating
Foto: Hotnews

Platforma de plăți onlilne Stripe s-a lansat în România

de RA HotNews.ro
Joi, 28 Mai 2020 Economie | IT
Platforma software de instrumente pentru e-commerce Stripe s-a lansat în patru țări europene: Republica Cehă, Bulgaria, Malta, Cipru și România. Cum funcționează aplicația care ajută antreprenorii să își treaca afacerea în online.
Bolt Food
Foto: Hotnews

Bolt lansează serviciul de livrare de mâncare în România

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | IT
Bolt lansează miercuri serviciul de livrare mâncare Bolt Food, în București, la scurt timp după ce Uber a anunțat că își retrage de pe piață serviciul similar, UberEats. Toate livrările Bolt Food sunt fără contact. Cu ocazia lansării nu se percepe nicio taxă de livrare (în limita unei distanțe de 4 km), clienții plătind doar pentru mâncarea comandată, a anunțat compania.
Lime_România
Foto: Hotnews

Trotinetele electrice Lime relansează serviciul de abonare săptămânal LimePass în România

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | IT
Lime relansarea serviciului de abonament săptămânal LimePass disponibil la București, cu 50% reducere, oferind tranzit individual pentru navetiștii care se deplasează în oraș, si care doresc să facă acest lucru într-un mod distanțat social, a anunțat compania.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

România a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe piețele externe. Dorea 4 miliarde. Care sunt costurile

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe piețele externe. Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, săptămâna trecută, ar fi dorit să atragă 4 miliarde euro. Au fost două tranșe: una de 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% și o rată de dobândă de 2,750% pe an și, cealaltă, de 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% și o rata de dobândă de 3,624% pe an.
sedinta de Guvern
Foto: Hotnews

Ambiguitate la IMM Invest: Un „certificat COVID” cerut de unele bănci. Ce este acest certificat, de fapt

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat de multe ori că pentru IMM Invest nu este nevoie de certificat de situații de urgență pentru a accesa acest program. A făcut astfel de declarații încă din 23 martie. E adevărat, în toată legislația aferentă acestui program nu se menționează aceste certificate. Totuși, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, Florin Cîțu a spus că există un element de ambiguitate, menționând un “certificat Covid”. Din discuțiile cu unul dintre reprezentanții FNGCIMM am aflat că acest certificat nu e chiar un certificat.
In uzina Renault din Cleon
Foto: Renault

Renault vrea să producă în comun cu Nissan și Mitsubishi jumătate dintre modele până în 2025. Cum arată planul de reducere a cheltuielilor

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Auto
Renault, Nissan și Mitsubishi Motors au anunțat miercuri un plan de reducere a costurilor care să le permită să iasă din situația financiară complicată, iar tot mai multe lucruri vor fi puse la comun, ideea fiind să se ajungă ca până în 2025 jumătate dintre modele să fie produse în comun. Fiecare marcă devine de referință pentru un tip de caroserie și pentru o regiune, iar celelalte două se bazează pe marca ”lider”. Se estimează că schema numită leader-follower va facilita reduceri de investiții în modele de până la 40% pentru vehiculele integrate pe deplin în această nouă schemă.
HoReCa isi revine incet
Foto: myPOS

Industria HoReCa își revine. Românii vor să iasă în oraș pentru a mânca într-o locație, dar trei sferturi vor distanță mai mare între mese (studiu)

de DP HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Românii vor ieși în oraș pentru a mânca într-o locație odată cu ridicarea restricțiilor, principalul criteriu de alegere va fi experiența anterioară, chiar dacă numărul de vizite preconizate este la jumătate, iar intenția de a cheltui scade cu cel puțin 10% în comparație cu anul 2019, relevă un studiu exclusiv realizat de Hospitality Culture Institute. Potrivit studiului ce cuprinde peste 50 de indicatori relevanți pentru industrie, tipul de locație preferat pentru a ieși în oraș după ridicarea stării de urgență este restaurantul standard (47%), cu mese, în ciuda barierei COVID-19. Următorul tip de locație aflat pe lista este fast-food-ul (45%), urmând apoi supermaketurile, acelea care au la vânzare mâncare caldă (35%).
angajati
Foto: PxHere

Eurostat: România, locul 3 în UE după ponderea angajaților din sectorul utilităților publice

de RA HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Actualitate | Esențial
Aproximativ 4,6 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani erau angajate, în anul 2019, în sectorul utilităților publice din Uniunea Europeană (UE), echivalentul a 2,3% din totalul persoanelor angajate, iar Croația (4,8%), Bulgaria (3,8%) și România (3,7%) sunt statele membre cu cea mai mare pondere a angajaților, arată datele publicate, miercuri, de Eurostat.
In uzina Renault de la Douai
Foto: Renault

Renault va anunța reducerea efectivelor din Franța cu 5.000 de oameni - presă

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Auto
Renault va anunța planul de restructurare care să-i asigure supraviețuirea pe mai departe, iar una dintre măsuri este reducerea cu 5.000 de persoane a efectivelor din Franța, scrie Le Figaro. Se vor face și schimbări la activitatea uzinelor, în ideea de investiții mai mari în mașinile electrice și hibride. ”Dacă ar refuza această transformare, Renault riscă să dispară”, a spuse recent ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

​Financial report Reîntoarcerea la muncă se face cu teamă la micile firme de familie italiene. La Milano este interzisă vânzarea băuturilor în afara localurilor, după ora 19:00. Primele rețele 5G din Suedia au fost puse în funcțiune

de Dan Popa HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Financial Times: Reîntoarcerea la muncă se face cu teamă la micile firme de familie italiene. ● Il Fatto Quotidiano: Primarul Sala: "La Milano este interzisă vânzarea băuturilor pentru consum în afara localurilor, după ora 19:00". ​● Suedia: Primele rețele 5G din Suedia au fost puse în funcțiune de compania Tele2, în colaborare cu grupul chinez Huawei. ● Știri pe scurt.
Uzina Renault Sandouville
Foto: Renault

Franța anunță un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru industria auto

de RA HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Auto
Guvernul francez a anunțat un plan de salvare de 8 miliarde de euro pentru industria auto, puternic afectată de pandemie, anunță BBC.
Volkswagen ID.3 pe linia de fabricatie
Foto: Oliver Killig

Volkswagen se pregătește să încheie cea mai mare investiție în producția de vehicule electrice în China

de RA HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Economie | Auto
Producătorul auto Volkswagen AG se află în discuții pentru încheierea celei mai mari oferte de investiții cu una dintre firmele de vehicule electrice din China (EV), potrivit unor surse citate de Reuters, în timp ce producătorul auto german încearcă să intre puternic pe mai multe piețe din lume cu vehicule ecologice.
Centrala de la Cernavoda
Foto: Nuclearelectrica

Guvernul cere oficial renunțarea la chinezi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Energie
Compania Nuclearelectrica a informat marți acționarii și investitorii că a primit o solicitare de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri de a iniția procedurile pentru încetarea negocierilor cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation în vederea construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Astfel, este concretizată intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.
CFA Romania
Foto: CFA Romania

Un proiect de lege adoptat de Senat dă un semnal că piața de capital va fi afectata pe o perioada de doi ani (CFA România)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Senatul a adoptat pe 19 mai un proiect de lege care prevede interzicerea, pentru o perioadă de doi ani, a înstrăinării participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută. Reprezentanții CFA România consideră că semnalul transmis de acest proiect de lege investitorilor este ca piata de actiuni va fi afectata pe o perioada de doi ani.
Masti FFP2
Foto: Ministerul Economiei

Ce trebuie să știe companiile interesate de producerea și certificarea dispozitivelor medicale, în contextul epidemiei COVID – 19

de C.P. HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Companii
Autoritățile naționale din statele membre UE au făcut apel la companii din diverse sectoare de activitate să analizeze posibilitatea de a-și adapta liniile de fabricație pentru a putea produce dispozitive medicale și/sau echipamente de protecție personală pentru a satisface nevoile sistemului de sănătate publică, se arată într-un document al Ministerului Economiei. În acest context, Ministerul Economiei transmite companiilor și a IMM-urilor interesate să producă dispozitive medicale câteva informații esențiale.
Emil Munteanu
Foto: webPR.ro

Emil Munteanu, antreprenor în IT și în industria ospitalității: Criza asta a adus ceva bun pentru sectorul public: Această digitalizare forțată care a arătat că dacă este voință, se poate!

de Dan Popa HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”Criza asta a adus ceva bun pentru sectorul public. Această digitalizare forțată care a arătat că dacă este voință, se poate! Eu recunosc că am rămas foarte plăcut surprins când am văzut că la Trezorerie se pot face plăți online. Deci, trebuie doar să vrem!”, spune într-o discuție purtată #deladistanță Emil Munteanu, care conduce două businessuri, unul în IT și altul în sectorul ospitalității. Deși se spune că IT-ul a avut mai puțin de suferit, să știți că nu e chiar așa, adaugă Munteanu. ”Companiile au investit în această perioadă doar strictul necesar. Nici pe departe nu s-au bulucit să investească în soluții de securitate complexe sau în digitalizare. Noi am avut mult de lucru dar nu la nivel de contractare. Mă aștept ca începând cu 1 iunie spre exemplu atât pe zona de securitate IT cât și în cea de digitalizare să devină topicuri foarte fierbinți”, spune antreprenorul.
Business report
Foto: Colaj foto

Business report: Vești proaste din agricultură: Producția de grâu va scădea până la nivelul de acum cinci ani; Optimism pe bursele europene pe măsură ce economiile repornesc

de S.J. HotNews.ro
Miercuri, 27 Mai 2020 Revista Presei | Business
Curs de guvernare: Economia și administrația - problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului ● Profit.ro: Optimism pe bursele europene pe măsură ce economiile repornesc ● Libertatea: 130.000 de firme se vor întreba ce fac cu angajații după 1 iunie, când încetează șomajul tehnic ● Economica.net: Vești proaste din agricultură: Producția de grâu va scădea până la nivelul de acum cinci ani ● Adevărul: Cele mai bănoase instituții din România caută șefi ● Wall-Street.ro: Reporniți economia! Mai puține pomeni, mai multe investiții ● Dejeanul.ro: Un meșter din Cluj a inventat pantofii de distanțare socială ● Agrointel: Rezervele Statului cumpără de urgență 600.000 de tone de grâu
Radu Puiu, analist XTB Romania
Foto: Hotnews

Analiză: Pro sau contra lucrului de acasă

de RA HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Companii
Ne aflăm în perioada tranzitorie a pandemiei, majoritatea statelor încercând să relaxeze treptat măsurile de distanțare socială. Oamenii visează la revenirea la normalitate. Totuși, este foarte probabil ca actuala criză să determine schimbări majore asupra tuturor aspectelor vieții cotidiene, iar acest lucru se aplică și în cazul slujbelor, arată analiza unei case de brokeraj.
Carte Verde
Foto: BAAR

În atenția șoferilor care circulă în afara României: Asigurările Carte Verde își schimbă culoarea, începând din 1 iulie 2020

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Asigurari
Polițele de asigurare Carte Verde, atașate sau nu contractului de asigurare RCA, al căror rol este de a asigura protecție financiară pentru accidente rutiere produse în afara României, vor fi tipărite pe hârtie albă în loc de culoarea verde, așa cum este în prezent, a anunțat marți Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din Romania (BAAR). Decizia de schimbare a culorii este conformă cu reglementările care guvernează Sistemul Carte Verde și polițele încheiate înainte de această dată își păstrează valabilitatea până la expirare. Vezi în articol un ghid de utilizare a poliței Carte Verde.
Adrian Negrescu, manager Frames
Foto: Hotnews

Riscă România o aterizare forțată? Cât de pregătiți suntem pentru criză, față de acum 10 ani (analiză)

de DP HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
În fața furtunii economice de proporții care se proliferează la orizont, România se află precum un avion cu rezervorul gol, pregătit pentru o aterizare forțată. Vor supraviețui pasagerii (românii și firmele) manevrelor făcute de un echipaj a cărui principală preocupare a fost până acum să acorde primul ajutor și prea puțin să rezolve problemele tehnice ale aeronavei (economia românească)? Deși echipajul de la Palatul Victoria promite că va scoate România din furtuna economică, realitatea este că niciunul dintre piloți nu are experiența unei asemenea misiuni. Vor reuși la prima tentativă?
Sala de curs de la facultate
Foto: pixabay.com

Burse pentru profesori, de la firme IT: S-a dat startul înscrierilor. Cine poate obține finanțări în valoare de 5.000 euro

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | IT
Firmele de tehnologie din România susțin cadrele didactice tinere în integrarea tehnologiilor noi și a metodelor inovative de predare în programa universitară, astfel Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii oferă burse în valoare de 5.000 euro pentru profesori. Termenul limită de depunere a proiectelor este 15 septembrie.
Centru STS de preluare apeluri telefonice
Foto: AGERPRES

Licitație restrânsă de aproximativ 100 milioane de euro: STS vrea să-și extindă și să-și modernizeze rețelele de cupru și fibră optică în toată țara

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | Telecom
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a demarat o licitație restrânsă pentru încheierea unui acord cadru pe 7 ani pentru extinderea și modernizarea rețelelor de cupru și fibră optică pe întreg teritoriul național, valoarea estimată a contractului fiind de 99,4 milioane de euro (fără TVA), arată datele Sistemului electronic de achiziții publice. STS așteaptă la licitație între 10 și 20 de operatori de comunicații. Finanțarea contractelor se va face în special de la bugetul de stat, dar și din fonduri externe nerambursabile.
Watto
Foto: Hotnews

O firmă ce construiește o rețea de stații de încărcare ultra-rapidă pentru vehiculele electrice va reprezenta România la o competiție internațională de startup-uri din energie

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Economie | IT
Startup-ul de mobilitate electrică WATTO este câștigătorul marii finale pe România a competiției internaționale PowerUp!Challenge by InnoEnergy. Firma a intrat în concurs împreună cu alte 425 de companii din 24 de țări europene și câștigă acum, titlul de Startup-ul anului în energie din Romania. WATTO va fi unicul reprezentant al României în finala internațională din Polonia.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews
 documente
(25 Mai 2020) PDF, 707KB

Căile ferate române: Zero interes pentru investiții, timp și bani pierduți

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Mari proiecte de investiții în infrastructura feroviară sunt întârziate cu anii, chiar cu zeci de ani, potrivit unei sinteze a unei acțiuni de control la Compania Națională Căi Ferate- CFR. Corpul de control al prim-ministrului a constatat că nici pentru investiții din fonduri europene, adică bani gratis, nu se depun prea multe eforturi, existând riscul rezilierii contractelor de finanțare. Nu sunt repectate nici măcar termenele pentru depunerea unor hârtii. Vezi mari proiecte de investiții și problemele lor.
Hertz
Foto: Hertz Romania

Hertz România spune că „nu va resimți un impact direct” în urma deciziei de intrare în insolvență a Hertz Global

de V.M. HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | Companii
​Hertz România (Autotechnica Fleet Services) transmite luni, într-un comunicat, că „nu va resimți un impact direct” în urma deciziei de intrare în insolvență a companiei-mamă, întrucât, fiind parte a grupului elen Autohellas ATEE (cel care deține dreptul de franciză în România și în alte 7 țări est-europene), nu întreține relații de afiliere si nu deține titluri de valoare cu Hertz Global Holdings.
Tarom
Foto: Tarom

TAROM introduce marți zboruri din București spre Roma, Milano și retur

de DP HotNews.ro
Marți, 26 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Compania TAROM introduce marți zboruri din București spre Roma, Milano și retur, potrivit unui anunț postat pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres. "La solicitarea dumneavoastră, am introdus următoarele zboruri spre și dinspre Italia cu data de călătorie 26 mai 2020: București - Roma - București, tarif 208 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 30 kg incluse; București - Milano - București, cu tarif de 200 euro, cu bagaj de mână de 10 kg și bagaj de cală de 23 kg incluse", subliniază reprezentanții companiei.
Gama Dacia
Foto: Dacia

Dacia produce la 85% din capacitate la Mioveni. Proiectul de extindere a uzinei rămâne suspendat. Ce spune șeful companiei despre eventuale disponibilizări

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | Auto
Dacia a tot crescut producția auto de când a reluat-o și a ajuns la 1.200 de mașini/zi, dar nu se știe când va atinge maximul, totul depinzând de cererea de mașini în UE și de cum vor ajuta guvernele achiziția de mașini. Dacia avea un proiect de 100 milioane euro pentru creșterea cu 15% a capacității de producție, o parte din el s-a făcut, iar restul rămâne suspendat, cum a anunțat compania în februarie, spune Christophe Dridi, șeful Dacia. Despre posibile concedieri, Dridi spune că nu sunt planuri în acest sens ”dar trebuie să ne ajute și piața”.
Demonstratii Infrabel
Foto: Infrabel

Cea mai importantă companie feroviară belgiană se folosește de senzori și de inteligență artificială pentru a se asigura că angajații poartă masca și stau distanțați

de Vlad Barza HotNews.ro
Infrabel, gestionarul rețelei de infrastructură feroviară din Belgia, testează mai multe tehnologii pentru a se asigura că angajații păstrează distanța socială și poartă măștile de protecție, scrie Reuters. Infrabel are 11.000 de angajați și gestionează una dintre cele mai dense rețele feroviare din lume.
Ministerul Finantelor Publice
Foto: Hotnews

Al cui e V-ul lui Cîțu: o mică încurcătură la Finanțe

de F.B. HotNews.ro
Prognoza de revenire în V a apărut într-un document publicat de Ministerul Finanțelor. Este vorba despre Programul de convergență. În această dimineață, s-a constatat o eroare în acesta. În mod ciudat, acea revenire a economiei în V era atribuită Institutului Național de Statistică (INS).
Bani
Foto: Stirile ProTV

IMM Invest: BT a aprobat 500 de cereri de credit. Recomandări pentru antreprenori în relația cu banca

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Din cele aproximativ 60.000 de firme care au aplicat în cadrul programului IMM Invest, peste 22.000 au ales Banca Transilvania. Până acum, BT a contactat peste 12.000 de clienți și au fost aprobate aproape 500 de solicitări de credit.
Business
Foto: Pixabay

Patronii IMM cer Guvernului clarificări legate de măsurile de relansare economică

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | Companii
Consiliul Național al IMM-urilor din România solicită Guvernului României, prezentarea pachetului de măsuri de relansare economică într-un format unitar, cuprinzând măsurile, termenele de implementare și bugetele alocate.
instalator
Foto: PxHere

Aplicație românească de servicii: Cum a afectat pandemia întreținerea caselor

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | IT
Mulți dintre bucureșteni și-au petrecut izolarea impusă de starea de urgență executând diverse lucrări în casele sau apartamentele lor. Iată care au fost cele mai căutate servicii, prin aplicația românească Feexers.
WhatsApp
Foto: Pixabay

WhatsApp introduce o nouă funcție în aplicația de chat

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | IT
WhatsApp a început să testeze o nouă funcție și va permite adăugarea contactelor prin scanarea codurilor QR. Cele mai noi versiuni beta de WhatsApp pentru Android și iOS au primit un update care aduce posibilitatea adăugării contactelor prin coduri QR.
Blue Air_avion
Foto: Hotnews

Blue Air anunță reluarea zborurilor regulate la începutul lunii iulie 2020. Compania va introduce noi zboruri la cerere, pe măsură ce restricțiile de călătorie vor fi ridicate

de DP HotNews.ro
Blue Air anunță reluarea zborurilor regulate la începutul lunii iulie 2020, în mod etapizat, după un program corelat cu reglementările privitoare la mobilitate implementate la nivel european, anunță oficialii companiei aeriene. Până atunci, Blue Air va continua să opereze zboruri la cerere și charter, în funcție de reglementările de călătorie specifice fiecărei destinații și de cererea înregistrată pentru fiecare dintre acestea. Aceste zboruri sunt parte integrantă a unui plan de adaptare la noile condiții economice, generate de restricțiile de mobilitate impuse de pandemie. În prezent, Blue Air operează zboruri la cerere spre și dinspre Irlanda (Dublin) și zboruri în regim charter spre orice destinație, în măsura în care sunt obținute de către clienți toate aprobările de călătorie.
Centru de date MAI
Foto: MAI

Licitație de peste 66,7 milioane de lei: MAI își face un centru de servicii electronice în Sectorul 6 din București pentru a simplifica interacțiunea cu cetățenii și firmele

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | Telecom
Ministerul Afacerilor Interne vrea să implementeze în Sectorul 6 din București un centru de servicii electronice, proiect care ar trebui să simplifice accesul cetățenilor și mediului privat la serviciile electronice al acestui minister, potrivit unei licitații demarate vineri în sistemul electronic de achiziții publice. Contractul, cu o valoare de peste 66,7 milioane lei, are ca principale obiective reabilitarea unei clădiri existente și transformarea acesteia într-un centru de date performant, precum și construirea unui turn metalic de telecomunicații înalt de 70 de metri, amplasat în vecinătatea clădirii.
Adrian Oros
Foto: Facebook

Adrian Oros anunță luni măsurile privind relansarea economică în agricultură

de DP HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, va susține luni de la ora 11 o conferință de presă, la sediul instituției, una dintre teme fiind măsurile de relansare economică în agricultură. De asemenea, Oros va prezenta și modificările legislative privind afișarea originii produselor românești. Conferința va fi transmisă live pe pagina de Facebook a instituției.
Delgaz Grid investitii retele
Foto: Delgaz Grid

E.ON are în plan investiții de 1,9 miliarde de lei până în următorii trei ani

de C.P. HotNews.ro
Luni, 25 Mai 2020 Economie | Energie
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, susține că a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale. Pentru acest an fiind planificată o valoare similară. E.ON mai spune că peste 700.000 de clienți vor avea contorizare inteligentă până în 2028.
Evolutia economica prognozata pe trimestre
Foto: MFP

Ministerul Finanțelor: Scădere economică de peste 14%, în cel de-al doilea trimestru

de F.B. HotNews.ro
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a tot avansat ideea de revenire a economiei în forma literei V. Acest grafic a mai fost prezentat într-o conferință de presă de ministru, în urmă cu circa trei săptămâni. Acum se află și în programul de convergență publicat de Ministerul Finanțelor.
Chestuielile cu pensiile
Foto: MFP

Raport al Ministerului Finanțelor: Creșterea prognozată a pensiilor afectează sustenabilitatea finanțelor publice

de F.B. HotNews.ro
În ultima perioadă, atât premierul cât și ministrul Finanțelor au tot dat de înțeles că e posibil să fie o majorare mai mică a punctului de pensie de la 1 septembrie, astfel că ar sări din discuție creșterea de 40%. Programul de convergență al Ministerului Finanțelor continuă în această idee spunând că majorarea ar pune presiune pe nivelul datoriei pe termen mediu și lung și afectează sustenabilitatea finanțelor publice.
Business report
Foto: Colaj foto

​Business report: ​​Programul IMMInvest la zi. Tudor Coman are 17 ani și este cel mai tânăr angajat al Adobe România. Programul oficial de convergență 2020. Adrian Oros: N-a mai fost de 50-60 de ani o secetă ca acum

de DP HotNews.ro
Programul IMMInvest la zi: 582 de companii au primit finanțare în valoare totală de 500 mil. lei ● Programator de la 15 ani. Tudor Coman, are 17 ani și este cel mai tânăr angajat al Adobe România. ● Programul oficial de convergență 2020: Deficit bugetar de 6,7%, contracție economică de 14,4% în T2. ● Adrian Oros: N-a mai fost de 50-60 de ani o secetă ca acum ● Carantina totală nu mai e privită ca o soluție în fața unui al doilea val al pandemiei.
Subiectele zilei in presa occidentala
Foto: Pixabay

Financial report "Lista neagră" a aeroporturilor întocmită de UE. În biserică ca la concert: la liturghie se intră cu bilet. Eforturi pentru a dezvolta pașapoarte de imunitate

de Dan Popa HotNews.ro
Financial Times: Start-up-urile depun eforturi pentru a dezvolta pașapoarte de imunitate în cazul Covid-19 ● Națiunile bogate se confruntă cu riscul creșterii considerabile a datoriilor din cauza pandemiei.● Il Giornale: În biserică ca la concert: la liturghie se intră cu bilet. ● I Efimerida: Turism - "Lista neagră" a aeroporturilor întocmită de UE - Cele 34 de țări cu risc ridicat de transmitere a coronavirusului.● Știri pe scurt.
Iancu Guda, analist financiar-bancar
Foto: StartupCafe.ro

Video. Vaccinare anti-criza economică, după coronavirus. Bune practici pentru gestiunea cash-flow-ului, cu Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

de Ovidiu Popica HotNews.ro
Duminică, 24 Mai 2020 Economie | Companii
Antreprenorii ar trebui să simuleze între trei și cinci scenarii de scădere a afacerii ca să poată anticipa nevoie de lichiditate în vreme de criză spune Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari (AAFBR), în dialogul LIVE #deladistanta. Scenariile de stres te pot alarma anticipat, pentru nevoia de lichiditate și te ajută să te pregătești cât mai bine.
Mario Centeno
Foto: commons.wikimedia.org

Șeful Eurogrupului: Fondul de redresare de 500 miliarde euro este un pas important spre uniunea fiscală a UE

de RA HotNews.ro
Duminică, 24 Mai 2020 Actualitate | Esențial
Planul de creare a unui fond de redresare, în valoare de 500 miliarde de euro, propus de Franța și Germania pentru a ajuta UE să depășească criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), ar reprezenta un pas important spre uniunea fiscală a blocului comunitar, a declarat Mario Centeno, șeful Eurogrupului, transmite Reuters.
Comparator oferte gaze
Foto: ANRE

VIDEO Cum poți alege cele mai bune oferte pentru furnizarea de gaze de la 1 iulie / Vezi o demonstrație video

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Energie
Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că până atunci pot fi încheiate noi contracte, la alegere. Pe pagina Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) există un comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale, însă mulți nu știu ce să selecteze pentru a li se afișa ofertele. Asociația Energia Inteligentă a publicat un clip video prin care arată cum poate fi folosit comparatorul de oferte.
ecommerce
Foto: Depositphotos

6 recomandări pentru cumpărături online în siguranță de la specialiști în eCommerce

de RA HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | IT
Cumpărăturile online au devenit normalitate pentru mulți români, mai ales în ultimele luni. În același timp este important să ne asigurăm că facem cumpărături în siguranță, fără riscuri de fraudă sau posibilitatea de a fi dezamăgiți. Iată câteva recomandări de la specialiștii unui magazin online de fashion.
Cake Kalk
Foto: Facebook - Cake

Cum arată o motocicletă electrică creată de un fost designer de la Ikea

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Companii
Un startup suedez de mobilitate ― Cake ― fondat de un fost designer de produs la Ikea, a lansat o motocicletă electrică, minimalistă, de 68 kg. Stefan Ytterborn a lucrat în domeniul designului întreaga sa carieră, dezvoltând linii de produse Ikea în anii '90 și fondând mai multe afaceri orientate spre design de-a lungul anilor.
Smartphone
Foto: pxfuel.com

Una dintre cele mai complexe operațiuni de spionaj pe Android: Un malware, nedetectat timp de 4 ani, poate goli conturile bancare

de Adi Iacob HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | IT
Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat o nouă amenințare informatică, denumită Mandrake, care infectează dispozitive cu Android ale unor victime atent alese cu scopul de a le spiona și de a le goli conturile bancare.
Snapchat
Foto: Pixabay

Snapchat în România: Firmele românești se pot promova pe aplicația de mesagerie printr-o nouă rețea de publicitate

de RA HotNews.ro
Una dintre cele mai mari rețele de publicitate din Europa Centrală și de Est a devenit reprezentantul oficial al vânzărilor de publicitate Snapchat în România și în alte 14 țări. Pe lângă formatele standard pe care platforma le oferă (Snap Ads, Commercial Ads) advertiserii pot oferi experiențe interactive utilizatorilor cu ajutorul formatelor de publicitate specifice Snapchat - Lentile, Filtre, Story Ads.
Transgaz
Foto: Transgaz

Gazoductul Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizat până la 1 august

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Energie
Magistrala de gaze Ungheni-Chișinău va fi finalizată până la 1 august 2020, susține Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova. Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a avut joi o discuție, despre gazoduct, cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean. Gazoductul este construit de Vestmoldtransgaz SRL, companie achiziționată de Transgaz prin filiala sa Eurotransgaz.
Telefoane OPPO
Foto: OPPO

Producătorul chinez de telefoane OPPO intră pe piața din România: Două modele de smartphone-uri 5G pot fi precomandate la prețuri de la circa 3.000 de lei

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Telecom
Producătorul chinez OPPO, al cincilea mare producător mondial de smartphone-uri în funcție de vânzări, intră și pe piața din România cu două modele de smartphone-uri 5G care pot fi precomandate în perioada 22 mai-5 iunie, a anunțat vineri Green Leaves Technical, distribuitor unic autorizat al OPPO pe piața locală. Terminalele pot fi precomandate în magazinele Altex, eMAG, Flanco, Media Galaxy, Orange și Vodafone și costă la liber între 3300 de lei și circa 5000 de lei.
Extras de carte funciara
Foto: ANCPI

Agenția de Cadastru redeschide 18 oficii pentru a permite consultarea cărților funciare vechi, neconvertite electronic: Care sunt regulile de acces pentru cei interesați

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Telecom
Agenția Națională de Cadastru (ANCPI) va permite, din nou, accesul persoanelor interesate de studierea cărților funciare vechi în incinta a 18 oficii din țară, începând cu data de 25 mai, a anunțat vineri instituția. Decizia vine ca urmare a numărului mare de solicitări primite în ultima perioadă, în condițiile în care cărțile funciare vechi nu au fost convertite în totalitate în format electronic și nu pot fi accesate online. Accesul se va face cu programare, pentru un timp limitat și respectarea măsurilor de protecție.
NSO si tacticile sale
Foto: Captura Motherboard

Controversata companie de spionaj NSO s-a dat drept Facebook pentru a răspândi rapid sofisticatul său soft de monitorizare

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | IT
Compania israeliană NSO Group ar fi creat un domeniu web care arăta exact ca și când ar fi aparținut celor de la Facebook, tactica fiind de a determina diverse ținte să instaleze Pegasus, o foarte puternică ”unealtă” de spionaj cibernetic, arată o anchetă a publicației Motherboard. Facebook a acuzat anul trecut NSO că a exploatat o vulnerabilitate severă din Whatsapp. NSO neagă vehement acuzațiile aduse acum
Fonduri europene
Foto: Pixabay

Banii europeni din următorul exercițiu financiar vor putea fi absorbiți chiar de la început- Ministerul Fondurilor Europene

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Guvernul României a aprobat în ședința de joi un act normativ pentru pregătirea următorului exercițiu financiar de 7 ani de zile, 2021-2027. Ministrul Marcel Boloș susține că este pentru prima oară când România nu pierde startul în absorbția fondurilor europene.
Energie
Foto: AGERPRES

O schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie a fost reaprobată de Guvern după jumătate de an

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Companii
Guvernul a aprobat joi o ordonanță de urgență privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie, a anunțat ministrul Economiei Virgil Popescu. Această schemă de ajutor de stat a fost aprobată în decembrie 2019. Acum, Virgil Popescu spune că este o modificare a OUG 81/2019 care instituia acel ajutor. Potrivit unui comunicat al ministerului economiei, a fost nevoie de modificare pentru ca prevederile să fie în concordanță cu o decizie a Comisiei Europene din 8 mai 2020.
Agricultura
Foto: Wikimedia Commons

Ministerul Agriculturii: Au fost prelungite termenele pentru depunerea cererii unice de plată

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Economie | Agricultura
Guvernul a aprobat joi o Ordonanță de urgență care modifică și completează OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020. Prin actul normativ aprobat astăzi se prelungesc termenele de depunere a cererilor unice de plată și a celor pentru notificarea modificărilor aduse cererilor unice de plată pentru anul 2020, potrivit Ministerului Agriculturii.
Euro
Foto: Public Domain Pictures

Schema de ajutor de stat pentru companiile mari: Va fi un plafon maxim de 8 miliarde de lei, pentru companii cu cifră de afaceri de peste 20 milioane euro

de C.P. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Companii
Schema de ajutor de stat pentru companiile mari va fi discutat joi, în primă lectură, în ședința Guvernului, a anunțat Florin Cîțu, ministrul finanțelor. Săptămâna viitoare urmează să fie aprobată. Potrivit ministrului, schema a fost notificată Comisiei Europene, și va funcționa pe același principiu ca IMM Invest.
Angela Rosca
Foto: Arhiva personala

Angela Roșca, consultant fiscal: Ne întreabă investitorii străini cum va fi taxată munca în 2021. Ce să le spunem? Nu există o corelație între Executiv și Legislativ, nu există dezbatere publică despre fiscalitatea pe 2021, deși vin alegerile

de DP HotNews.ro
”Toate firmele mari, toți antreprenorii trebuie să lucreze cu niste bugete. Pe care nu ai cum să le faci”, explică Angela Roșca, fondator și managing partner al firmei de consultanță fiscală Taxhouse, într-o discuție #deladistanță cu HotNews.ro. Ea a abordat temele firbinți ale industriei de consultanță: cum va fi taxată munca în 2021, ce să le spună investitorilor străini care pun întrebări despre planurile fiscale pe 2021? Cum atragem investiții străine? ”Știm că nu există planuri pentru mărirea fiscalității pentru 2020, dar nu știm ce se va întâmpla în 2021. Nu exista o corelație între Executiv si Legislativ, nu exista o dezbatere publică cu privire la fiscalitatea pe 2021, deși avem alegeri anul acesta”, mai spune Angela Roșca.
Li Keqiang
Foto: gov.ro

China renunță anul acesta, în premieră, la stabilirea unui obiectiv de creștere

de DP HotNews.ro
Vineri, 22 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
China nu își va stabili un obiectiv de creștere în acest an, a anunțat vineri premierul Li Keqiang, o decizie fără precedent pentru gigantul asiatic, încă slăbit de pandemia noului coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres. Este pentru prima oară când autoritățile chineze nu stabilesc o țintă a Produsului Intern Brut de când s-a început publicarea acestor obiective, în 1990, notează Reuters. "Țara noastră se va confrunta cu anumiți factori dificil de prevăzut" din cauza pandemiei COVID-19 și a conjuncturii mondiale, a declarat premierul Li Keqiang într-un discurs-fluviu cu care a deschis sesiunea anuală a parlamentului, Congresul Național al Poporului.
Euro
Foto: pxfuel.com

IMM Invest: Ce informații trebuie să conțină Declarația IMM

de RA HotNews.ro
În contextul prelungirii termenului de depunere a situațiilor la ANAF, dacă situațiile financiare aferente anului 2019 nu au fost încă depuse, este permisă utilizarea datelor corespunzătoare din ultimele situații financiare aprobate și depuse, aferente anului 2018, potrivit datelor transmise de FNGCIMM SA-IFN. Ce trebuie să conțină Declarația IMM și cum se determină valoarea creditelor.
Alerts Made Easy
Foto: Hotnews

Tehnologie românească pentru firmele din SUA: Platformă de alertare în timp real pentru situații de criză

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | IT
Startup-ul românesc Plant an App dezvoltă o soluție tehnologică utilă în situațiile de criză, folosită în consolidarea funcționalităților serviciului Alerts Made Easy, prin care utilizatorii primesc alerte în timp real. Această platformă de comunicare a fost construită pentru sectorul privat și vizează companii din Statele Unite ale Americii, astfel încât acestea să poată transmite mesaje vitale rapid și eficient.
telemunca
Foto: pxfuel.com

Provocările HR-ului legate de munca remote în contextul Covid-19

de RA HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Companii
Ținând cont de contextul creat de Covid-19, cele mai mari provocări pe care oamenii de HR le întâmpina în implementarea muncii remote sunt: gestionarea documentelor administrative (52%), aplicarea legislației (25%) și evidența orelor lucrate de către colegi (21%), arată un studiu realizat de o firmă de recrutare.
Videoconferinta cu premierul Poloniei
Foto: Hotnews

România- Polonia: Ar putea fi organizată o ședință comună de Guvern / Fondul suveran de investiții va fi făcut după model polonez

de C.P. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Companii
Premierul Ludovic Orban a avut, joi, o reuniune în regim de videoconferință cu Prim-ministrul polon Mateusz Morawiecki. Cei doi au discutat despre posibilitatea organizării următoarei ședințe comune de guvern, până la finalul acestui an, în funcție de evoluția situației epidemiologice.
Lege pentru amanarea platii chiriei
Foto: Monitorul Oficial

Persoanele fizice pot amâna plata chiriei. Care sunt pașii

de Florin Barbuta HotNews.ro
Locatarii, respectiv operatorii economici practicanți ai profesiilor liberale afectați de starea de urgență pot cere amânarea chiriei, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Sunt anumite condiții și o procedură care trebuie îndeplinită. De precizat că amânarea nu înseamnă că nu se vor plăti acei bani. În caz contrar, intervine executarea silită.
Tehnologia 5G
Foto: ANCOM

Implementarea rețelelor 5G în România: Guvernul va crea un grup de lucru care să gestioneze riscurile și securitatea rețelelor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Telecom
Guvernul vrea să înființeze în perioada următoare un grup de lucru 5G interinstituțional care ar urma să identifice măsurile necesare asigurării securității rețelelor 5G din România, în acord cu recomandările UE, potrivit unui Memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului. Grupul va fi compus din reprezentanți de la ministere, SRI, SIE, STS, ANCOM, Autoritatea pentru Digitalizarea României ori CERT-RO și va fi înființat în termen de 10 zile de la aprobarea memorandumului de căre Guvern. Amintim că trei mari operatori, Orange, Vodafone și DIGI, și-au lansat încă de anul trecut rețelele 5G comerciale în România.
Securitate cibernetica
Foto: Pixabay

Fond de 41 milioane euro de la UE pentru domeniul securității cibernetice

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Comisia Europeană a anunțat că va angaja aproximativ 41 de milioane de euro prin intermediul programului Orizont, programul de cercetare și inovare al UE, pentru a sprijini 9 proiecte care vizează găsirea de soluții inovatoare în materie de securitate cibernetică și de protecție a vieții private.
Job
Foto: pxhere.com

Românii au depus 1 milion de aplicări la joburi în ultima lună: Topul celor mai căutate locuri de muncă

de Adi Iacob HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Cariere
Cu aproape 1 milion de aplicări la joburi pe o platformă de recrutare online, ultima lună a egalat recordurile ultimilor ani în ceea ce privește dorința românilor de a-și găsi un loc de muncă. Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidați.
Ministerul Finantelor
Foto: Ministerul Finantelor Publice

Înregistrare prin sistem video în SPV și plata cu cardul pentru 30 de impozite și contribuții. Care sunt procedurile (FOTO)

de F.B. HotNews.ro
Persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual vor putea face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghiseul.ro, soluție care va permite achitarea a peste 30 de impozite și contribuții, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Totodată, Ministerul Finanțelor Publice implementează înrolarea în SPV cu ajutorul identificării în sistem video a persoanelor sau reprezentanților unor companii sau entități fără personalitate juridică.
Lucrul de acasa
Foto: Kaspersky

Jumătate dintre angajați urmăresc conținut pentru adulți pe aceleași dispozitive pe care le folosesc pentru a lucra de acasă - studiu

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | IT
Pe măsură ce practicile de distanțare socială devin tot mai comune iar angajații se adaptează la noile lor medii profesionale, chiar și din propriile sufragerii, există posibilitatea ca viața privată și cea profesională să devină una și aceeași. Jumătate dintre cei care lucrează de acasă și care au început să urmărească mai mult conținut pentru adulți, recunosc că au făcut acest lucru pe aceleași dispozitive pe care le folosesc în scopuri legate de muncă, arată un raport al Kaspersky. În plus, angajații își formează, de asemenea, un obicei din a-și folosi serviciile personale în scop de lucru.
Adrian Benta, consultant fiscal
Foto: Hotnews

​Nouă prevederi care intră în vigoare de vineri, după ce au fost modificate două ordonanțe (Adrian Bența). De la zile libere pentru părinți, la șomeri

de F.B. HotNews.ro
Zilele trecute, în Monitorul Oficial au apărut două legi (59 și 60) care modifică ordonanțele privind șomajul tehnic suportat din buget și zile libere plătite părinților ce au un copil înscris în sistemul de învățământ (adică OUG 30 și 32). Prevederile acestora vor intra în vigoare de vineri – 22 mai. Consultantul fiscal Adrian Bența a făcut o analiză a acestora.
Card
Foto: pxfuel.com

Revolut: Pe ce și cum și-au cheltuit românii banii în timpul stării de urgență. Creșteri de până la 1263% la unele tranzacții online

de Adi Iacob HotNews.ro
Compania fintech Revolut, cu peste 1 milion de utilizatori în România, face publice date care arată modul în care comportamentul de consum al românilor s-a schimbat în timpul pandemiei de COVID-19. Datele reflectă obiceiul de consum al utilizatorilor din România perioada 15 martie -15 mai 2020, în comparație cu lunile precedente.
Intr-un sediu al Facebook
Foto: Hotnews

Angajații marilor companii de tehnologie încep revenirea în număr mic la birou. Unii vor lucra doar de acasă de acum înainte

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | IT
Angajații Facebook din Europa și SUA revin din iulie la birou, însă în numere foarte mici, în timp ce și la Google revenirea este lentă și ponderea celor care vor lucra de la birou va rămâne redusă și la final de an. La Twitter, abordarea este și mai radicală: cei care doresc să lucreze doar de acasă de acum înainte, pot face acest lucru, scrie The Verge.
Gama Renault
Foto: Renault

Cum a ajuns Renault din nou într-o situație critică și salvarea ce ar putea veni de la statul francez

de Vlad Barza HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Auto
Renault are din nou nevoie de ajutorul statului francez, iar de data aceasta lucrurile sunt și mai complicate decât în alte situații dificile din istoria mărcii, fiindcă se vorbește de posibila închidere a unor uzine din Franța, lucru de care statul nici nu vrea să audă. Încă dinainte de scandalul Ghosn, Renault suferea, iar acțiunile au scăzut dur în ultimii doi ani. În articol puteți citi despre cum Renault a ajuns din nou într-o situație extrem de gravă.
Aplicatia Google-Apple
Foto: Hotnews

Apple și Google au lansat o tehnologie prin care poți fi notificat pe telefon dacă ai fost în apropierea sau în contact cu cei infectați cu coronavirus

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Telecom
Apple și Google au anunțat miercuri lansarea unei tehnologii prin care poți fi notificat pe telefonul mobil dacă ai fost în apropiere ori în contact cu persoane confirmate pozitiv cu boala COVID-19, păstrând confidențialitatea datelor. Scopul este ca noua tehnologie să fie folosită de agențiile de sănătate publică pentru crearea propriilor aplicații care să ducă la încetinirea răspândirii bolii cu un virus care poate fi răspândit asimptomatic. Vezi în articol cum va funcționa noua tehnologie.
Criza economica
Foto: Profimedia Images

Zona Euro: Contracție economică puternică în mai, dar ce e mai rău pare să fi trecut (Markit)

de R.M. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Finanțe
Activitatea sectorului privat din Zona Euro a continuat să se contracteze în mai, dar într-un ritm mai puțin accelerat decât în aprilie, grație ridicării progresive a măsurilor de carantină, potrivit primei estimări a indicelui compozit PMI publicat de Markit, scrie AFP.
Actiuni IT ale STS in starea de urgenta
Foto: STS

Cum au folosit autoritățile sistemul de videoconferință al STS în starea de urgență: Mii de utilizatori din 71 de instituții au comunicat video peste 1500 de ore

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Telecom
Sesiunile de videoconferință din perioada stării de urgență au crescut de aproape 10 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Serviciul de telecomunicații Speciale. Sistemul de videoconferință a totalizat 1.504 ore, echivalentul a 62 de zile de transmisie voce-imagine continuă. Aproape 4000 de utilizatori din 71 de instituții au avut acces la serviciul de videoconferință al STS.
Facturi gaze
Foto: Stirile ProTV

Piața gazelor se liberalizează de la 1 iulie / Ce se întâmplă cu cei care nu încheie un contract în regim concurențial

de C.P. HotNews.ro
Joi, 21 Mai 2020 Economie | Energie
Piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu data de 1 iulie 2020, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), acestea urmând a se forma liber pe piață, în funcție de cerere și ofertă. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale.
Fonduri firme 2019
Foto: Depositphotos

IMM Invest la 3 săptămâni: Credite de 332 milioane lei aprobate de bănci și transmise la Fond

de CZ HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Bănci partenere din programul IMM Invest România au acordat unor firme solicitante 451 de credite în valoare totală de circa 332 de milioane de lei, împrumuturi care au și fost raportate Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru acordarea garanțiilor și a ajutoarelor de stat reprezentând subvențiile pentru plata dobânzilor pînă la finalul anului 2020, conform situației din perioada 28 aprilie-20 mai 2020, transmisă miercuri de FNGCIMM către StartupCafe.ro.
Hidroelectrica
Foto: AGERPRES
 documente
(20 Mai 2020) PDF, 2MB

Listarea pe bursă a Hidroelectrica: A fost semnat contractul de consultanță

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Energie
Hidroelectrica și STJ Advisors Group Limited au semnat contractul de prestări servicii de consultanță pentru piața de capital de tip “Equity Advisor”. Serviciile ofertate de STJ Advisors Group Limited vizează pregătirea și asistență în derularea ofertei publice inițiale a Hidroelectrica. Contractul a fost atribuit în urma derulării unei proceduri de achiziție publică la care au participat trei operatori economici, oferta câștigătoare fiind în valoare de 950.000 euro, față de 1.752.500 euro buget estimat.

Senatul SUA a adoptat un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să se listeze la bursele americane

de DP HotNews.ro
Senatul Statelor Unite a adoptat miercuri un proiect de lege care ar putea interzice multor companii chineze să își listeze acțiunile la bursele americane sau să atragă fonduri de la investitori americani, dacă nu respectă standardele autorităților de reglementare și de audit ale Washingtonului, transmite Reuters, potrivit news.ro. Proiectul, promovat de senatorul republican de Louisiana John Kennedy, cere companiilor să dovedească că ”nu sunt deținute sau controlate de un guvern străin”. Acțiunile listate la New York ale grupului chinez de comerț electronic Alibaba au scăzut cu peste 2% în urma informației.
Comisia Europeana
Foto: Hotnews

Reforma administrației publice stagnează. Secretariatul General al Guvernului nu a fost consolidat (raport CE)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reforma administrației publice din România stagnează, se arată în recomandările anuale, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană. Potrivit documentului, nu s-a instituit un cadru eficient pentru planificarea strategică și bugetară, ceea ce se reflectă negativ asupra viziunii strategice de dezvoltare pe termen lung a țării, asupra stabilirii priorităților de acțiune și asupra coordonării politicilor la nivel central și local.
Comisia Europeană
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Creșterea pensiilor cu 40% din septembrie, un risc asupra sustenabilității finanțelor publice (raport CE)

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice din România era deja în risc înainte de apariția COVID-19, ca urmare a deficitelor mari și a creșterii semnificative prognozate a costurilor de îmbătrânire, în special a pensiilor, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană.
Tevi gaze
Foto: OMV Petrom

Procentul obligatoriu de metan din compoziția gazelor naturale a fost modificat, pentru ca acestea să poată fi importate

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Energie
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat miercuri regulamentul de măsurare a cantităților de gaze naturale tranzacționate în România. Pentru încurajarea comercializării și transportării eficace a gazelor la nivelul tuturor sistemelor de transport din cadrul Uniunii Europene este necesară armonizarea domeniilor tehnice și operaționale care ar putea crea bariere în calea circulației libere. Una dintre problemele identificate se referă la calitatea gazelor.
Happeo
Foto: Facebook - Happeo

Finanțare de 12 milioane $: Un startup care dezvoltă servicii pentru munca de la distanță deschide birou în Cluj

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | IT
Startup-ul Happeo, care oferă servicii de colaborare în cadrul afacerilor (social intranet platform), a obținut investiții de 12 milioane de dolari (serie A). Această nouă rundă de finanțare va permite startup-ului să-și accelereze dezvoltarea produsului și să-și dezvolte echipele din Olanda, Finlanda, România și Statele Unite. De asemenea, reprezentanții companiei au anunțat că vor deschide un birou la Cluj.
Reduceri la firme
Foto: Pixabay

Nou termen-limită de obținere a certificatelor de situație de urgență: 15 iunie 2020

de C.P. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Companii
Termenul până la care Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri poate elibera certificate de situații de urgență, la cerere, acestora, se prelungește până la data de 15 iunie 2020, potrivit unui nou ordin al ministrului economiei. De asemenea, vor fi eliberate luând în calcul ca referință și luna mai.
Contract
Foto: Pexels

3 din 4 firme care au aplicat pentru IMM Invest sunt solvabile și de încredere ― Studiu

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Aproape trei din patru firme care au depus cereri de obținere credite în cadrul programului IMM Invest România au o situație financiară stabilă și un risc de a intra în insolvență de la mediu spre scăzut, este concluzia unui studiu realizat de Termene.ro.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF în starea de alertă: vizitatorii vor primi măști, la intrare vor fi covoare dezinfectante, iar ghișeele/casieriile vor fi protejate cu plãci de plexiglas

de F.B. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Agenția Naționalã de Administare Fiscalã recomandã contribuabililor, și în perioada decretãrii stãrii de alertã, interacțiunea la distanțã cu unitãțile fiscale, pentru a nu fi zãdãrnicit efortul întregii societãți de limitare a rãspândirii infectãrii cu noul Coronavirus, conform unui comunicat al instituției. În acest sens, Fiscul a luat anumite măsuri.
Turn 5G incendiat in Marea Britanie
Foto: AGERPRES

Efectele fake news și ale teoriilor conspirației: Turnurile de telefonie 5G au început să fie incendiate în mai multe țări din Europa

de A.V. HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Telecom
Vandalii și conspiraționiștii au o nouă țintă: turnurile de telefonie 5G. Sub titlul, "În Europa, vrăjitoarele au început să fie din nou arse pe rug", publicația Politico atenționează că în mai multe țări din Europa turnurile 5G au fost incendiate, așa cum în Evul Mediu multe femei au fost arse pe rug pe motiv că ar fi vrăjitoare. Zeci de turnuri 5G au fost incendiate în Olanda, Italia, Irlanda, Belgia, Cipru și Marea Britanie. Vandalii își motivează acțiunile pe teorii absurde, precum faptul că stațiile 5G ar răspândi coronavirusul, ori că radiațiile emise ar slăbi sistemul imunitar. Susțin char că boala COVID-19 nu ar exista, ci ar fi doar un mit pentru a ascunde efectele 5G.
Nagy Karoly, Promelek
Foto: Hotnews

Antreprenor optimist: Nevoile de consum nu se vor schimba. Infrastructura nu dispare. Cererea si oferta vor guverna și de aici încolo, iar capitalul se va comporta la fel ca până acum

de DP HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Restricțiile de circulație și statul în case a dus la contracția afacerilor firmelor de bricolaj, furnizorii de produse din acest segment resimțind puternic efectul pandemiei. ”Noi am început foarte bine acest an. Crescusem cu 30%, dar din 23 martie, data de la care am inceput sa fim afectati, lucrurile au incetinit. Ultima saptamana din martie ne-a anulat toata cresterea din luna respectivă. În aprilie am avut apoi o scadere de 25% fata de aprilie 2019 și de 40% față de ceea ce ne planificasem”, povestește antreprenorul clujean Nagy Karoly care deține firma Promelek, într-o întâlnire online #deladistanță cu HotNews.ro.
Avizare prin email
Foto: Pixabay

Munca în Comisiile CES: online e via e-mail, iar observațiile nu se iau în discuție. Membru într-o Comisie: Avizul favorabil e cel mai simplu. Nu trebuie să explici, ai luat bănuțul și ai scăpat de treabă

de Florin Barbuta HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
La Consiliul Economic și Social (CES) se muncește și pe perioada stării de alertă la fel ca în cea de urgență. Adică doar prin e-mail. Problema este că în timpul dezbaterilor mai ieșeau unele observații pe marginea proiectelor, adică ce fel trebuie completat actul normativ pentru a fi mai bun. Din discuția cu unul dintre membrii unei comisii, înțelegem că nu prea mai există așa ceva.
Avion
Foto: Pexels

9 milioane de clienți ai unei companii aeriene cu zboruri și în România, victimele unui atac cibernetic

de Adi Iacob HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | IT
Compania aeriană EasyJet a recunoscut că un „atac cibernetic extrem de sofisticat” a afectat aproximativ nouă milioane de clienți, ale căror date, inclusiv cele ale cardurilor de credit, au fost accesate de hackeri, conform BBC.
Angajat Digi
Foto: Digi Communications

Revenirea la lucru după 18 mai: 25% din cei 13.000 de angajați DIGI își reiau activitatea la birouri cu program ajustat, păstrarea distanței și a măștilor de protecție

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Telecom
25% din cei peste 13.000 de angajați ai DIGI/RCS&RDS din România, care au lucrat până acum la domiciliu, își vor relua treptat activitatea la birouri începând din 18 mai cu un program de muncă ajustat, au transmis reprezentanții grupului la solicitarea HotNews.ro. 'Revenirea se va realiza în etape și cu respectarea unor procente de prezență a efectivelor la posturile de lucru - nu mai mult de 25% din echipe prezente, în perioada 18-31 mai, urmând să stabilim modalitatea de revenire, în luna iunie, în funcție de deciziile autorităților după primele săptămâni de relaxare', spune compania. Vezi în articol măsurile de protecție luate de DIGI.
Renault Clio
Foto: Renault

Renault vrea să renunțe la 400 de oameni de la uzina din Slovenia, din cauza scăderii cererii

de Vlad Barza HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Auto
Renault intenționează să reducă efectivele uzinei din Novo Mesto (Slovenia), după ce vânzările modelului Clio au fost afectate de uriașa criză sanitară. Planul ar fi o reducere cu peste 10% a numărului de angajați la uzina care produce anual peste 200.000 de mașini.
Daniel Daianu
Foto: Agerpres

Repornirea economiilor și „costurile de tranzacție”

de Daniel Daianu Consiliul Fiscal
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Pandemia a impus închiderea parțială a economiilor, cu un „efect lacăt” ce înseamnă un declin al activității fără precedent după al Doilea Război Mondial. Numai în țări est europene, după colapsul sistemului comunist, a avut loc o reducere atât de drastică și subită a activității economice, în 1990 – „recesiunea transformațională” cum a numit-o Janos Kornai, mai lovite fiind țările (între care și România) ce au practicat forme foarte rigide ale sistemului până la finele deceniului nouă.
Sediu ANAF
Foto: Hotnews

ANAF a publicat proiectul noii declarații unice care permite acordarea de bonificații celor care își achită obligațiile fiscale anuale

de DP HotNews.ro
Miercuri, 20 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
ANAF va modifica formularul Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru a permite acordarea de bonificații celor care achită obligațiile fiscale anuale pentru anul 2019. Proiectul de modificare a fost publicat miercuri dimineață și menține cota de 5% bonificație pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie.
Telefonie fixa
Foto: ANCOM

Prețurile la telefonia fixă, sector dominat de Telekom, ar putea scădea: Autoritățile propun reducerea cu 30% a tarifelor de terminare a apelurilor

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Telecom
Telekom, RCS & RDS, Orange sau Vodafone ar trebui să aplice de la 1 august 2020 un tarif de până la 0,097 eurocenți pe minut pentru terminarea unui apel în propriile rețele de telefonie fixă, în scădere cu aproximativ 30% față de tariful aplicat în prezent și care a fost calculat în anul 2014, a propus marți Arbitrul telecom (ANCOM). Tariful de terminare este costul pe care-l are orice furnizor de telefonie cu terminarea apelurilor propriilor abonați în alte rețele de telefonie și se regăsește în prețul final al abonamentelor plătite de consumatori. În funcție de numărul de abonați, lider pe piața de telefonie fixă este Telekom (fostul Romtelecom) cu o cotă de piață de 40%.
Dezbaterile din CES nu mai exista
Foto: Pixabay

Dezbaterile Consiliului Economic și Social sunt “virusate”: nu mai există. Motivele... depinde pe cine întrebi

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
“Ședințele” plenului Consiliului Economic și Social (CES), la fel ca cele ale comisiilor de specialitate, s-au desfășurat pe perioada stării de urgență prin intermediul unui formular transmis prin email. Dezbaterile s-au virusat: adică nu mai există. Situația s-a prelungit acum cu încă o lună. Înainte erau dezbateri și propuneri în urma cărora mai ieșeau idei de modificare a unor proiecte ale parlamentarilor sau Guvernului. Acum toate astea au dispărut. Nu se organizează dezbateri prin intermediul platformelor Zoom, Webex etc. pentru că altfel membrii nu și-ar mai lua banii, deși se poate păstra în paralel și sistemul prin mail pentru vot. HotNews.ro a discutat cu două dintre părțile importante din CES, respectiv sindicate și patronate. Silvia Vlăsceanu, membru al Plenului CES, spune că partea patronală a cerut dezbateri online. Problema ar fi, înțelegem de la Iacob Baciu, președintele CES, că unii membri vorbesc prea mult, iar o dezbatere nu prea își are rostul, iar o astfel de propunere nu a întrunit numărul de voturi.
Pandemia scade numarul de nasteri
Foto: Pixabay

Comportamentul cuplurilor, schimbat de coronavirus. Cinci motive pentru care pandemia va scădea numărul de nașteri: De la violența domestică, la distanțare socială (Studiu)

de F.B. HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Teama și nesiguranța pot avea efecte asupra fertilității în perioada următoare, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Cercetare a Calității Vieții (ICCV). Cuplurile își pot schimba comportamentul, iar decizia poate fi de amânare a conceperii unui copil.
Conferinta IFA berlin
Foto: IFA

Așa ar putea arăta târgurile de tehnologie în viitor. IFA Berlin se va organiza și în acest an, dar în condiții cu totul speciale

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
Cel mai important târg de tehnologie al toamnei în Europa, IFA Berlin, va fi organizat și anul acesta, dar va fi mult mai scurt și mai exclusivist, cu mult mai puțini participanți. Târgul va fi de numai 3 zile, în loc de 6, și vor fi două scene mari unde vor fi ținute și discursuri. Târgul nu va mai fi însă deschis pentru publicul larg și vor fi de peste zece ori mai puțini participanți. Organizatorii spun că este vorba de un concept nou, adaptat pentru vremurile în care trebuie să trăim cu acest virus.
Insolventa si starea de alerta
Foto: Pixabay

​Insolvența și starea de alertă: fără riscul atragerii răspunderii pentru neintroducerea cererii. Ce țări au adoptat prevederi asemănătoare

de Florin Barbuta HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Debitorii aflați în dificultate financiară, după încetarea stării de urgență, pot beneficia de o perioadă scurtă în care să își evalueze situația financiară și perspectivele de redresare, potrivit unei prevederi din Ordonanța de Urgență 70/2020. În această perioadă, ei nu vor fi supuși riscului de atragere a răspunderii pentru neintroducerea cererii de deschidere a insolvenței. Cu alte cuvinte, nu este supus obligației de a cere deschiderea insolvenței, în cazul în care poate accesa alte mecanisme, extrajudiciare, contractuale, de redresare a afacerii sale viabile.
angajati
Foto: PxHere

Cum s-a adaptat recrutarea în IT la condițiile pandemiei de COVID-19

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
După mai bine de o lună și jumătate, de când autoritățile au recomandat izolarea și distanțarea socială, pe fondul pandemiei de COVID-19, companiile din țara noastră și din întreaga lume se adaptează și se reinterpretează, astfel încât să poată supraviețui acestei perioade și, de ce nu, să fie chiar mai puternice pentru atunci când situația va reveni la normal, arată analiza unei firme românești de IT.
Mugur Isarescu
Foto: Hotnews

Isărescu anunță efectele măsurilor BNR asupra cursului de schimb și Finanțelor Publice

de F.B. HotNews.ro
​După depășirea, la finele lunii martie 2020, a vârfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piața financiară internă, obiectivul imediat al BNR a fost păstrarea stabilității recâștigate și asigurarea lichidității necesare finanțării în bune condiții a sectorului public, firmelor și populației, a declarat Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
bursa
Foto: Pixabay

Nasdaq va înăspri reglementările, pentru a restricționa listările firmelor din China

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Burse
Operatorul bursier Nasdaq Inc urmează să anunțe noi restricții la Ofertele Publice Inițiale (IPO), o decizie în urma căreia va fi mai dificil pentru unele companii chineze să debuteze pe bursa americană, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Incarcare masini electrice
Foto: OpenLV

Vânzările de automobile electrice scad în acest an, dar mai puțin față de celelalte vehicule

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Auto
Înmatriculările globale de automobile electrice urmează să înregistreze un declin de 18% în acest an, însă este vorba de o contracție mai mică față de cea înregistrată de automobilele echipate cu motoare cu combustie internă, au anunțat marți analiștii de la BloombergNEF (BNEF), transmite Reuters.
tiktok
Foto: Hotnews

Aplicația chineză TikTok își ia șef de la Disney

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
Rețeaua de socializare TikTok, pe care se postează clipuri foarte scurte, a anunțat că îl numește director executiv (CEO) pe Kevin Mayer, fost director de streaming al Disney.
Aeroport
Foto: pixabay.com

Prețurile călătoriilor aeriene se dublează: 2.200 de dolari la clasa economic între SUA și Europa

de RA HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Companii
Companiile aeriene sunt pe cale să se întoarcă pe cerul Europei în această vară, dar pețurile par să se fi dublat, în condițiile în care un drum la clasa economic în iunie cu Delta Airlines costă 2.126 dolari, iar un bilet la clasa I între Atlanta și Paris costă 7.085 dolari, relatează forbes.com.
startup Gumzz
Foto: Hotnews

O nouă investiție de 100.000 de euro pentru startup-ul românesc Gumzzz - motor de căutare pentru industria de stomatologie

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | IT
Motorul de căutare pentru industria globală de stomatologie dezvoltat de startup-ul clujean Gumzzz a atras, la mai puțin de două luni de când poate fi accesat online, încă o investiție de 100.000 de euro din partea unui antreprenor din domeniul medical.
Ioana Marian
Foto: Hotnews

Secretarul general al patronatului de profil: Suntem pregătiți să deschidem stațiunile balneare. Ele nu sunt riscante epidemiologic, dar ar trebui să își schimbe abordarea

de Dan Popa HotNews.ro
”Noi suntem pregătiți să deschidem stațiunile balneare. Ele nu sunt riscante din punct de vedere epidemiologic. Decizia de a le reporni însă nu e la noi”, a explicat luni într-o discuție online #deladistanță Ioana Marian, secretarul general al OPTBR - Organizația Patronală a Turismului Balnear și Spa din România. Potrivit d-nei Marian, discuții similare se poartă și la nivelul European Spa Association, se fac presiuni la Comisia Europeană pentru a deschide cât mai repede, deoarece aici ne putem întări și vindeca foarte repede. Turismul balnear românesc încearcă acum să se repoziționeze și să atragă și clienți din segmentul mai tânăr de populație.
Florin Luca
Foto: Hotnews

Fostul economist șef al CEC Bank devine CEO al GAC Innovation East Europe.

de DP HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Florin Luca, fostul economist șef al CEC Bank a fost numit începând de luni 18 mai, CEO al GAC Innovation East Europe. Având sediul social în Franța, Grupul GAC este specializat în servicii de consultanță referitoare la performanță și inovație, ocupându-se de managementul proceselor și al ingineriei financiare destinate Cercetării și Dezvoltării. Grupul GAC are peste 2.000 de clienți în întreaga lume, pe trei continente: Europa, America și Asia.Florin Luca este absolvent al Academiei Militare de la Saint-Cyr (Franța), domeniul Finanțe Publice și are peste 20 de experiență managerială internațională.
Scoala europeana
Foto: Hotnews

The Guardian: Redeschiderea școlilor nu a dus la o creștere a cazurilor de Covid-19, au fost informați miniștrii UE

de DP HotNews.ro
Marți, 19 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Reînceperea școlilor în 22 de țări europene nu a dus la vreo creștere semnificativă a infecțiilor de coronavirus în rândul copiilor, părinților sau personalului, s-a spus la o videoconferință a miniștrilor Educației din toată Uniunea Europeană, scrie publicația The Guardian, citată de Rador. Acum când în Regatul Unit sunt discuții privind eventualele riscuri implicate de o întoarcere a copiilor în clase, unele state membre planifică cursuri de vară pentru a-i ajuta pe elevii aflați în situații dezavantajate. Din cele 22 de țări în care școlile și-au reluat cursurile în etape, în ultima lună, 17 au permis întoarcerea copiilor doar în grădinițe, școli primare și anii finali ai ciclului gimnazial, într-o încercare de ridicare a restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.
Șofer Uber
Foto: Uber

Uber va renunța la alți 3.000 de angajați, la nici două săptămâni după ce anunțase 3.700 de disponibilizări

de Vlad Barza HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | IT
Din cauza scăderii drastice a numărului de curse făcute cu Uber, compania a anunțat că va reduce numărul de angajați cu 3.000, la două săptămâni de când a anunțat că va renunța la încă 3.700. Într-un e-mail către angajați, citat de Wall Street Journal și CNBC, șeful companiei a anunțat că vor fi închise 45 de birouri și ar putea urma noi tăieri în business. România nu figura pe lista dată publicității.
Euro
Foto: pxfuel.com

Fond de 60 milioane euro pentru soluții la criza COVID-19 de la Institutul European de Inovare și Tehnologie

de Adi Iacob HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) pune la dispoziție o finanțare suplimentară în valoare de 60 milioane de euro pentru a ajuta startup-urile și IMM-urile să genereze soluții de mare impact care să abordeze provocările fără precedent cauzate de criza COVID-19.
Lucru de acasa
Foto: Shutterstock

Ce le lipsește angajaților care lucrează de acasă – studiu

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | Companii
Cei mai mulți dintre cei care lucrează de acasă spun că le lipsește socializarea și discuțiile cu colegii și delimitarea clară între activitatea de birou și timpul liber potrivit unui studiu. Iată un top al lucrurilor care le lipsesc cel mai mult angajaților în munca de acasă.
Datorii
Foto: Pixabay

Băncile au primit 317.000 de solicitări de suspendare a ratelor. 83% au fost soluționate

de RA HotNews.ro
Băncile au soluționat peste 83% din cele aproximativ 317.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, adică aproximativ 265.000 de solicitări, informează Asociația Română a Băncilor.
aplicatie curieri
Foto: Hotnews

INFOGRAFIC Curierii ar putea ajunge la încasări de 6 miliarde lei în acest an. Topul companiilor din domeniu

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Economie | Companii
Cifra de afaceri a pieței serviciilor de poștă și curierat din România a fost de circa 5,2 miliarde de lei în 2019, pentru ca, în anul curent, ritmul de creștere să se dubleze cel puțin, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poștă și curierat să atingă pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus, potrivit estimărilor unei firme de consultanță.
O prevedere pentru banci
Foto: Pixabay

O prevedere pentru bănci: cheltuieli deductibile. ANAF va trebui să fie vigilentă

de Florin Barbuta HotNews.ro
Ordonanța de Urgență 70, publicată în Monitorul oficial săptămâna trecută, are o prevedere care se aplică băncilor, dar actorul cheie pentru eventuale „abuzuri” ar trebui să fie ANAF. Pentru asta, instituția trebuie să aibă experți pe zona de prețuri de transfer pentru a verifica. Practic, prin prevederea respectivă, o bancă poate vinde către o terță parte un portofoliu de titluri de stat, doar că acum costul este deductibil.
Scaune marcate pe peron
Foto: Hotnews

Care sunt regulile călătoriei cu trenul - Măști, stickere, distanțare, acces limitat la peroane

de Vlad Barza HotNews.ro
Purtarea măștii va fi obligatorie pentru accesul la bordul trenurilor și pe toată durata călătoriei iar șeful de tren/conductorul are obligația doar să vizualizeze biletul de călători, fără să-l atingă, potrivit regulilor în domeniul transportului feroviar stabilite printr-un ordin comun al miniștrilor Transporturilor și Sănătății. Pe peron se va permite doar accesul celor care au bilet. Pentru stațiile cu mai multe peroane comune se va evita alocarea acestora pentru două trenuri (indiferent că pleacă sau sosesc în gara) în același interval de timp, pentru a evita aglomerarea, relatează Agerpres.
Accident auto
Foto: AGERPRES
Licitație de 12,4 milioane de lei

STB caută asigurări pentru parcul auto, călători și bagajele acestora: Ce sume se plătesc în caz de accidente și când nu se acordă despăgubiri

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Asigurari
Societatea de Transport București (STB) vrea să cumpere asigurări RCA și CASCO pentru vehiculele sale, precum și servicii de asigurare a călătorilor și bagajelor acestora, contract cu o valoare estimată la peste 12,4 milioane de lei (fără TVA), potrivit unei licitații deschise lansate sâmbătă în Sistemul electronic de achiziții publice. În caz de accidente pentru fiecare persoană afectată, polița va asigura plata a 4.000 de lei pentru invaliditate permanentă, 2.000 de lei în caz de deces, 150 lei/zi cheltuieli medicale pe o perioadă de maxim 45 zile și acordarea a 100 de lei pentru bagaje. Vezi în articol situațiile în care nu se vor acorda despăgubiri.
Sistem de taxare la Metrou
Foto: Metrorex

Licitație de peste 3,1 milioane de lei: Metrorex caută bancă pentru a introduce plata călătoriilor direct de la turnicheți cu card bancar contactless

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Companii
Metrorex vrea să cumpere servicii bancare pentru plata direct de la turnicheți cu card bancar contactless, prin POS la casierii și automate de vanzare cartele și plată on-line a titlurilor de călătorie încarcate pe cardurile contactless, potrivit unei licitații lansate sâmbătă în Sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Metrorex vrea să încheie în acest sens un acord cadru pe 4 ani cu o bancă, valoarea estimată a conractului depășind 3,1 milioane de lei (fără TVA).
Violeta Alexandru
Foto: Facebook

Ghidul pentru revenirea la muncă pentru angajați și angajatori, publicat de Ministerul Muncii. Ce are de făcut fiecare dintre părți

de DP HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Duminică, Ministerul Muncii a publicat un Ghid pentru revenirea la muncă în condiții de siguranță pentru angajați și angajatori, în care se specifică ce măsuri trebuie să ia angajatorii dar și angajații pentru evitarea răspândirii coronavirusului. ”După o perioadă restrictivă, generată de pandemia de COVID - 19, care a avut un impact puternic în viețile tuturor, România se întoarce la muncă. Acest ghid vine în sprijinul angajaților și al angajatorilor din sectorul public și din sectorul privat, încercând să aducă soluții și recomandări pentru desfășurarea activității de muncă în condiții de siguranță dar și măsuri aplicabile în diverse situații potențiale cu care aceștia se pot confrunta la locul de muncă”, se arată în Ghidul realizat de Ministerul Muncii.
In uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Angajații Ford de la Craiova revin la muncă în două schimburi

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Ford România, cel de-al doilea constructor auto de pe piața locală, reia de luni producția de automobile la Craiova în două schimburi, potrivit Mediafax.
Internet fix, mobil si telefonie
Foto: HotNews.ro

Trei sferturi dintre conexiunile de internet fix din România permit viteze mari de peste 100 Mbps: RCS&RDS este lider cu o cotă de piață de 53%, urmat de Telekom cu 21%

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Telecom
„O veste bună din sectorul telecom: la finalul anului 2019, trei sferturi dintre cele 5,3 milioane de conexiuni de internet fix din România permiteau viteze foarte mari, de peste 100 Mbps. Acest lucru s-a văzut, de altfel, și pe parcursul stării de urgență care tocmai s-a încheiat, când rețelele de internet fix din România, bazate în principal pe fibră optică, au susținut cu succes cererea excepțională de trafic", a declarat duminică Sorin Grindeanu, președintele ANCOM cu ocazia Zilei Mondiale a Comunicațiilor. Pe internet fix lider este RCS&RDS, cu o cotă de piață de 53%, în timp ce pe internet mobil conduce Orange cu o cotă de piață de 39%.
fabrica de mobila
Foto: pxfuel.com

O firmă de fabricare a mobilei din Prahova, amendată cu 200.000 lei, după ce angajații aflați în șomaj tehnic, în acte, erau la muncă

de RA HotNews.ro
Luni, 18 Mai 2020 Actualitate | Esențial
O fabrică de mobilă din Prahova a fost amendată cu suma de 200.000 lei, după ce zeci de angajați care aveau contractele de muncă suspendate și în acte erau în șomaj tehnic au fost găsiți la muncă.
Trenuri din Lituania
Foto: Lietuvos geležinkeliai
Articol susținut de grupul Grampet

Cum ar vrea trei mici țări să se conecteze cu rețeaua feroviară din UE - Un drum neașteptat de lung

de Vlad Barza HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Economie | Industrie Feroviara
Cele trei state baltice - Lituania, Letonia și Estonia - sunt membre ale UE din 2004, dar din punct de vedere al trenurilor, integrarea nu s-a produs. Cele trei țări au puține linii de cale ferată, ecartamentul este cel rusesc și, la capitolul transport în comun, autobuzul s-a dezvoltat mult în ultimele două decenii. Dar în 2026, după un proiect de 6 miliarde euro, ar trebui să fie gata linia ferată de aproape 900 km care să lege aceste trei țări de restul statelor UE. Cum de stau țările baltice atât de rău și cât de complicat este drumul spre Rail Baltica puteți citi în articol.
Aglomeratie mare la Vama Nadlac
Foto: Captura YouTube
Actualizat

VIDEO Haosul de la Vama Nădlac continuă și după ce au fost deschise alte 10 ghișee

de DP HotNews.ro
Duminică, 17 Mai 2020 Actualitate | Esențial
Blocajul la Vama Nădlac continuă chiar și după ce au fost deschise 10 noi ghișee de verificare. Marin Bondar, șef al Inspectoratului Teritorial Oradea, a spus că nu se aștepta la un val așa mare de oameni, iar DSP Arad acuză că nu se respectă distanțarea socială, scrie Mediafax. Blocajul la Vama Nădlac continuă, a doua zi consecitiv, chiar și după ce duminică la prânz au fost deschise alte 10 ghișee de verificare, în aer liber. În total, sunt 11 puncte de verificare, însă sute de oameni tot sunt blocați. / UPDATE 22.00 La Nădlac nu mai sunt pietoni care așteaptă să treacă granița, Poliția de Frontieră
Coada la frizerie
Foto: Hotnews

Oficial: Regulile ce trebuie respectate de saloanele de înfrumusețare. Clientul să vină pe bază de programare. Temperatura sa nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius

de F.B. HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Un ordin comun al ministrului Economiei și al Sănătății stabilește regulile pe către trebuie să le îndeplinească saloanele de înfrumusețare. Acesta a fost publicat în Monitorul oficial. Regulile se aplică spațiilor destinate pentru frizerie, coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică. Accesul la aceste servicii se realizează cu programare prealabilă, astfel încât să nu existe persoane în așteptare interiorul incintei, asigurându-se o suprafață minimă de 4 metri pătrați pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 metri între oricare 2 persoane apropiate, precum și soluții de dezinfectare a mâinilor.
Calu Monica, Asociația Consumers United
Foto: Hotnews

Consumul pe datorie, între accelerație și frână

de Calu Monica Asociatia Consumers United
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Actualitate | Opinii
De câțiva ani, în presă apăreau știri de genul: ”Omenirea și-a consumat resursele naturale pentru anul în curs și trăiește pe credit”, „Ne-ar trebui în prezent echivalentul a 1,7 Terre pentru a ne acoperi nevoile” sau „Omenirea va trăi pe datorie, de la 1 august. A consumat toate resursele Terrei pe un an.” Părea că nimic nu ne mai putea opri din viteza cu care „ne împrumutam” din rezervele destinate viitorului, pentru a trăi astăzi. Desigur, era vorba despre epuizarea resurselor naturale, despre amprenta de carbon, despre încălzirea globală, poluare și exploatarea nesustenabilă a mediului. Modelul de trai cât mai îmbelșugat, dar pe credit, de câteva decenii bune al multor cetățeni fusese translatat la nivel planetar. Și, iată că frâna de mână a fost trasă brusc, iar acum avem o fereastră timp în care să ne punem bugetele în ordine. Vom începe să examinăm problema de la scara individului consumator pe datorie….
Concediu
Foto: MorgueFile.com

Ce faci cu concediul din vara asta: renunți la el, ți-l faci în România sau preferi străinătatea? Trei povești din vremea Covid-19

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Radu C. este ferm hotărât să nu rateze nici anul acesta concediul pe insulele grecești. ”O vreme am crezut că gata, s-a zis cu vacanța anul acesta. Strânsesem 1000 de euro pentru 10 zile plus banii de drum și cazare și mă gândeam ce-o să fac cu ei dacă toate vor fi închise. Acum, că am văzut că încet-încet se redeschid, nici nu mă gândesc să stau acasă! Nu mi-e teamă de coronavirus, o să iau cu mine dezinfectant și pulverizez cu el toată camera de hotel plus șezlongul de pe malul mării”, spune el. Alți români sunt însă mult mai prudenți. Mihai S. spune că anul ăsta va sta ”cuminte, acasă” și abia la anul se gândește să își ia o vacanță, în timp ce Ioana spune că va închiria un apartament, nu o cameră de hotel.
Violeta Alexandru
Foto: Facebook

Bilanțul măsurilor luate de Ministerul Muncii în perioada stării de urgență: plăți de peste 1,78 miliarde lei pentru aproape 1,3 milioane de beneficiari

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Măsurile luate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în perioada stării de urgență au însumat plăți de 1,78 miliarde de lei, vizând 1.295.873 beneficiari - fie indemnizații de șomaj tehnic fie indemnizații de creștere copil ori a indemnizațiilor de încadrare în grad de handicap, potrivit unui anunț făcut de oficialii guvernamentali. Cele mai multe fonduri alocate prin MMPS pe perioada stării de urgență au fost plătite prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM), instituție care a asigurat acordarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic.
Iulian Cîrciumaru
Foto: LinkedIn

Iulian Cîrciumaru, antreprenor: Când finanțăm un start-up, suntem atenți la 3 lucruri: la ideea afacerii, la planul de afaceri și la echipa din spate. Jumătate dintre ideile de afaceri nu adresează nicio nevoie reală

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
”În primul rând, filosofia noastră este de a nu ne uita la startupuri cu ambiții de scalare internațională, când vine vorba de finanțare. Ne uităm la companii cu ai căror fondatori simțim că putem lucra, dar fără a lua rolul unor executivi în firmele pe care le finanțăm. Atunci când avem pe radar un start-up, ne uităm la 3 lucruri: În primul rând la ideea antreprenorului. Și încercăm să vedem dacă acea idee a lui adreseaza în mod real o problema concreta sau o nevoie. Mi se intamplă ca la 5 din 10 idei pe care le văd să-mi fie foarte greu să identific acea nevoie concretă pe care startapul o adresează”, spune într-o discuție cu HotNews.ro Iulian Cîrciumaru, managing partner al V7 Capital, un fond de tip venture capital prin care finanțează start-up-uri românești.
Raed Arafat
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Arafat: Dacă nu ne vaccinăm împotriva gripei sezoniere, vom avea două boli care amândouă ucid

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că va fi nevoie de o campanie amplă privind vaccinarea împotriva gripei sezoniere, el avertizând că vor circula două virusuri, care provoacă două boli, ambele mortale, potrivit news.ro. Prezent sâmbătă în vama Albița, unde i-a întâmpinat pe medicii și asistenții întorși dintr-o misiune umanitară în Republica Moldova, Raed Arafat a transmis un avertisment celor care se arată împotriva vaccinării.
Florin Citu
Foto: Hotnews

Florin Cîțu: Nu va fi austeritate în sectorul bugetar / Este redusă probabilitatea unei recesiuni tehnice / Nu va fi nicio discuție despre tăieri de salarii și pensii

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Sectorul bugetar nu va avea de suferit, așa s-a întâmplat 2010, și nu se va ajunge la tăieri de salarii sau pensii, a afirmat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la Digi 24. Acesta a repetat că discuțiile despre tăieri de salarii sau pensii "trebuie scoase din spațiul public". Ministrul a mai spus că în condițiile creșterii economice pe primul trimestru, este redusă foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice în România în 2020.
Virgil Popescu
Foto: StartupCafe.ro

Start-Up Nation 2020: S-a anunțat când ar putea să înceapă programele naționale de fonduri pentru IMM

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Ministrul Economiei spune că nu a renunțat la deschiderea programului Start-Up Nation în anul 2020, Virgil Popescu avansând o dată probabilă când va începe derularea principalelor programe de finanțare pentru IMM cu fonduri nerambursabile de la bugetul de stat.
Terase Centrul Istoric 16
Foto: Hotnews

Proprietarii de terase mai au de așteptat. De ce nu vor putea deschide săptămâna viitoare

de DP HotNews.ro
Sâmbătă, 16 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
Cei care dețin terase sau sunt fani ai acestora trebuie să știe că dubla reglementare a stării de alertă i-ar putea împiedica să facă bani sau să se bucure de relaxare cel puțin o săptămână începând de luni, iar singurul care ar putea lua o decizie rapidă este Guvernul, scrie Mediafax. Și asta pentru că de luni, proprietarii vor avea de ales să respecte fie legea, fie ordonanța care stabilește regulile pe timpul stării de alertă. Cu alte cuvinte, pot alege dacă să piardă sau să câștige bani.
Cele mai vandute 10 modele din tara in 4 luni
Foto: APIA

Ce mașini noi au cumpărat românii într-unul din cei mai ciudați ani de când există date despre piața auto

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Auto
Anul 2020 a demarat cu patru luni consecutive de scădere în România, după ce și în luna aprilie, se consemnează (ca de altfel, în întreaga Europă) o scădere a pieței totale comparativ cu luna similară a anului anterior, de data aceasta mai puternică, respectiv –52,6%. Unele mărci au scăzut cu 50%, altele au reușit să crească, mașinile electrice sunt pe plus, iar SUV-urile au scăzut mai puțin decât media pieței, arată datele APIA.
Niculae Badalau
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

DOCUMENT Cum a reușit un fost polițist să ocupe două funcții de director, în același timp, la aceeași instituție, cu ajutorul lui Niculae Bădălău

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Companii
Mai multe nereguli descoperite de Corpul de Control al prim-ministrului la Biroul Român de Metrologie Legală (BRML), entitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, au ajuns acum, sub formă de dosar, pe masa procurorilor de la DNA. Unele dintre acestea au avut loc în 2019, când ministru al economiei era Niculae Bădălău, senator PSD. Acesta chiar a semnat niște ordine care au generat o situație neobișnuită: numirea aceleiași persoane pe două funcții de director, în aceeași instituție, în același timp. Un alt fost director general a fost descoperit că a emis un ordin în favoarea unei alte entități, la care acum este președinte. Altă persoană, care și acum se află la conducere, este asociată la o firmă concurentă, alături de fostul ministru Radu Berceanu.
Coronavirus Turcia
Foto: Sahan Nuhoglu/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Hotelurile din Turcia se pregătesc pentru sezonul estival, prin adaptarea unităților de cazare / Turiștii vor trebui să se testeze pentru COVID-19

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Companii
Hotelurile din Antalya, o stațiune turcească de la țărmul Mării Mediterane, au început pregătirile pentru debutul sezonului estival 2020 prin adaptarea unităților de cazare la o serie de măsuri suplimentare de sănătate și igienă împotriva noului coronavirus, a anunțat vineri agenția de presă Anadolu, citată de Reuters, potrivit Agerpres.
Logo-ul Facebook
Foto: HotNews.ro

Facebook cumpără platforma GIPHY cu circa 400 milioane dolari

de RA HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | IT
Facebook a cumpărat platforma GIPHY, o bază de date unde utilizatorii pot găsi numeroase gif-uri (imagini animate), cu până la 400 milioane de dolari, potrivit BusinessInsider. De GIPHY se va ocupa echipa Instagram, a anunțat Facebook.
Intr-o fabrica TSMC
Foto: Taiwan Semiconductor Manufacturing

O investiție de 12 miliarde dolari a unei companii taiwaneze de tehnologie este prezentată de SUA ca o mare victorie în conflictul comercial cu China

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | IT
TSMC, cel mai mare producător mondial de procesoare, va investi 12 miliarde dolari pentru o fabrică în Arizona, iar anunțul este considerat de administrația Trump ca fiind o mare victorie, fiindcă va scădea dependența comercială a SUA de China. Anunțul a fost salutat și de secretarul de stat Mike Pompeo. Pe de altă parte, americanii au încercat să determine TSMC să nu mai vândă procesoare către Huawei și alte companii chineze, dar nu au reușit.
ING Bank
Foto: Wikimedia

ING: Serviciul ING Home'Bank întâmpină erori de funcționare pentru unii utilizatori

de DP HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Reprezentanții ING au transmis vineri că serviciul ING Home'Bank întâmpină erori de funcționare pentru unii utilizatori. ”Lucrăm la remedierea acestei situații și vom reveni cu vești. Celelalte servicii ING funcționează în parametrii normali. Până rezolvăm situația, puteți utiliza cardurile ING pentru a efectua plăți și tranzacții la ATM. Puteți urmări starea serviciilor noastre aici, arată mesajul băncii. Pe pagina de Facebook a băncii, anunțul era însoțit de 98 de comentarii din partea utilizatorilor.
PIB UE
Foto: Eurostat

România a avut cea mai mare creștere economică din UE/ La nivel european, s-a înregistrat cea mai severă scădere din 2009 încoace

de C.P. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
România a înregistrat cea mai mare creștere a economiei dintre țările Uniunii Europene, în primul trimestru din 2020, față de aceeași perioadă din 2019, potrivit datelor preliminare ale Oficiului European pentru Statistică (Eurostat). Această creștere a avut loc în condițiile în care la nivelul UE s-a înregistrat o scădere economică de 2,6%, fiind cea mai mare scădere din trimestrul trei 2009 încoace.
In uzina Ford Craiova
Foto: Ford

Ford a donat 22.000 de viziere produse la fabrica sa din Craiova. Pe 4 mai s-a reluat producția auto, dar se va atinge maximul în câteva luni

de Vlad Barza HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Auto
Ford România anunță că ieri, peste 22.000 de viziere fabricate la uzina din Craiova în timpul stării de urgență, au fost donate la 40 de instituții publice locale. Ford Craiova a reluat producția de vehicule și de motoare în data de 4 mai, în mod etapizat, cu aproximativ jumătate din angajații companiei, care lucrează într-un singur schimb, asigurând în același timp distanțarea socială și implementarea protocoalelor de sănătate și siguranță la locul de muncă. Ford Craiova continuă să crească treptat volumele sale de producție în următoarele câteva luni, înainte de reluarea completă a acesteia.
Bonificatii pentru firme in trimestrele II si III
Foto: Monitorul Oficial

​Bonificatii de 10% pentru plata impozitului pe profit și microîntreprinderi în trimestrele II și III. A fost publicată în Monitorul oficial

de F.B. HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Ordonanța de Urgență 33/2020 a fost modificată prin Lege, astfel încât firmele vor putea beneficia de bonificații de 10% pentru impozitul pe profit și microîntreprinderi în Trimestrele II și III. Legea a fost publicată în Monitorul oficial, după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Serghei Bulgac, CEO DIGI
Foto: RCS-RDS

DIGI: Trecerea la munca de acasă a crescut nu doar traficul, ci și numărul românilor care s-au abonat la internet fix și televiziune prin cablu

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Telecom
Grupul DIGI/RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a raportat vineri venituri în creștere cu 11% până la 313,2 milioane de euro în primul trimestru din acest an în piețele din România, Ungaria și Spania, dar și o creștere cu 9% a contractelor de servicii încheiate. Necesitatea de a fi conectați și trecerea masivă la munca de acasă au contribuit la utilizarea susținută de servicii fixe. "Rețelele noastre au susținut o creștere de trafic de până la 30%, pentru datele fixe, la ore de vârf, și o creștere normală a traficului de date mobile de 11%, în martie, comparativ cu februarie, în România.", a declarat Serghei Bulgac, Chief Executive Officer (CEO) al Digi Communications N.V.
Parlamentul European
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Parlamentul European: UE are nevoie de 2.000 de miliarde de euro pentru iesirea din criza provocată de COVID-19

de RA HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Actualitate | Coronavirus
În rezoluția privind revizuirea următorului buget UE și planurile de redresare economică, Parlamentul European cere un buget de redresare de 2.000 de miliarde de euro pentru a aborda impactul COVID-19. Finanțările ar urma să fie realizate în principal prin granturi.
Oficialii STS
Foto: Hotnews

Peste 42.000 de apeluri la 112 referitoare la COVID-19 pe perioada stării de urgență: Ce au semnalat românii și din ce județe s-a sunat cel mai mult

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Telecom
În cele două luni în care pe teritoriul României a fost decretată stare de urgență, la nivel național, au fost înregistrate 42.173 de apeluri la 112 referitoare la virusul COVID-19, a anunțat vineri Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Principalele motive au vizat semnalarea unor simptome asociate noului coronavirus și informații cu privire la restricțiile impuse prin ordonanțele militare.
Declaratie beneficiari reali
Foto: Hotnews

Termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real la ONRC s-a prelungit din nou

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Firmele din România vor putea depune și mai târziu la Registrul Comerțului declarația privind beneficiarul real, conform Legii contra spălării banilor, termenul fiind amânat din nou de Guvern prin ordonanță de urgență.

​FOTO Ce se schimbă în Gara de Nord - Marcaje, restricții, anunțuri

de Vlad Barza HotNews.ro
În Gara de Nord și în alte gări mai importante au fost trasate marcaje speciale pentru respectarea distanțării sociale, atât în zonele caselor de bilete, cât și pe peroane sau pe holuri. Permanent vor fi transmise mesaje audio legate de obligativitatea purtării măștii, iar agenții de pază îi vor atenționa pe cei care nu o au sau pe cei care nu respectă distanța față de alți pasageri.
Trotinete Lime
Foto: StartupCafe.ro

Trotinetele Lime se întorc pe străzile din București

de CZ HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Auto
Startup-ul de mobilitate urbană cu trotinete electrice Lime își reia, de vineri, 15 mai, activitatea în București, cu o serie de măsuri și recomandări de siguranță anti-coronavirus COVID-19 pentru utilizatori, a anunțat firma americană.
titlu pe ortodoxinfo.ro
Foto: Captura

Efectele încetării stării de urgență: Toate site-urile web blocate pentru fake news ar putea fi accesate din nou

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Telecom
Toate site-urile web blocate în perioada stării de urgență pe motive de creare de panică în rândul populației, conspirații și informații false ar putea fi accesate din nou, începând de vineri, 15 mai, a anunțat Autoritatea de reglementare în comunicații, condusă de Sorin Grindeanu. Prin intermediul a 5 decizii semnate joi, 14 mai, autoritatea transmite furnizorilor de internet că prin încetarea stării de urgență nu mai subzistă temeiul legal pentru blocarea accesului utilizatorilor la site-urile indicate de Grupul de Comunicare Strategică.
Tren Softrans
Foto: enjoyphotography.ro

Compania Softrans anunță că li se va lua călătorilor temperatura înainte de urcarea în tren

de Vlad Barza HotNews.ro
Operatorul privat Softrans a reluat vineri circulația trenurilor, dar anunță noi reguli, una dintre ele fiind că li se va lua temperatura călătorilor înainte de urcarea în tren, iar cei care au 37,5 grade nu vor putea călători. Se vor ocupa doar locurile cu numere pare, iar în picioare nu se va permite călătoria. Controlorii vor purta mască de protecție, vizetă și mănuși.
Linii de cale ferata
Foto: Hotnews

CFR a primit o ofertă pentru studiul de fezabilitate al căii ferate către viitorul aeroport de la Brașov

de Vlad Barza HotNews.ro
CFR a primit o ofertă pentru studiul de fezabilitate al căii ferate Brașov - Aeroportul Internațional Ghimbav, iar pe noua linie ferată s-ar putea circula peste trei ani, scrie Bună Ziua Brașov. Se dorește legarea gării Brașov cu terminalul de la aeroportul Ghimbav, electrificarea liniei și construirea unei legături cu linia Feldioara - Bod. Lucrările la aeroportul Brașov au început de câțiva ani, dar au fost o serie de amânări, însă autoritățile locale promit că în 2021 va fi funcțional și spun că au început discuțiile cu tour-operatorii.
Cresterea PIB se atenueaza, dar nu intra pe minus
Foto: sxc.hu

Economia României s-a menținut pe plus în primul trimestru, cu un firav 0,3% creștere față de ultimele 3 luni din anul trecut. Față de primăvara trecută, creșterea de acum e de 2,4%

de DP HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Potrivit datelor semnal transmise de Institutul Național de Statistică, România nu a intrat pe minus în primul trimestru, reușind un firav 0,3% în primele 3 luni, cu toate că în martie și aprilie, mai toți indicatorii macroeconomici care redau performanța economică au fost în scădere. Față de același trimestru din anul 2019, mai arată datele INS, Produsul intern brut a înregistrat în primele 3 luni o creștere cu 2,4% pe seria brută și cu 2,7% pe seria ajustată sezonier
Amnistie fiscala, termen nou și bonificatii la Declaratia unica, facilitate pentru prime
Foto: Monitorul Oficial

Amnistia fiscală, noul termen și bonificațiile la Declarația unică, în Monitorul oficial. O facilitate fiscală pentru unele prime/stimulente / Scutire de la plata taxei pentru panourile publicitate de pe domeniul public - UPDATE

de Florin Barbuta HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
O ordonanță de urgență care include, printre altele, o nouă amnistie fiscală, un nou termen la Declarația unică și bonificațiile pentru cei care o depun, a fost publicată în Monitorul oficial. Pe lângă aceste lucruri, documentul mai include un nou termen pentru persoanele care vor să direcționeze sume aferente impozitului pe venit către ONG-uri și stabilirea unui regim fiscal favorabil pentru angajatorii care oferă salariaților stimulente sau prime.
Lawrence Summers
Foto: http://larrysummers.com/

Financial Times: Larry Summers: ​Covid-19 pare a fi o răspântie a istoriei

de DP HotNews.ro
Vineri, 15 Mai 2020 Economie | Finanțe & Bănci
Criza Covid-19 este al treilea șoc major suferit de sistemul global în secolul 21, după atentatele teroriste din 2001 și criza financiară din 2008. Suspectez că e de departe și cel mai semnificativ dintre ele, scrie Lawrence H. Summers (profesor și fost președinte al Universității Harvard, fost consilier economic șef al președintelui Obama, fost economist șef al Băncii Mondiale) în Financial Times, preluat de Rador. Deși evenimentele anterioare vor figura și ele în manualele de istoriei, atât 9/11 cât și falimentul Lehman Brothers se vor estompa în timp în memoria populară. Din contră, cred eu, criza coronavirusului va continua să fie considerată un eveniment crucial vreme de generații de acum înainte.
Florin Cîțu
Foto: Captura video

Ministrul Finanțelor: Peste 126.400 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea rambursării ratelor

de RA HotNews.ro
Un număr de 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat de suspendarea cu până la 9 luni a rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, potrivit ministrului Finanțelor, Florin Cîțu. El amintește că Guvernul a decis prelungirea perioadei de solicitare a suspendării ratelor la bănci.
Virgil Popescu
Foto: Guvern

Decizii cu semnul întrebării în domeniul energiei electrice: Statul să intervină pentru scăderea prețului de la 1 iulie, iar producătorii să nu mai fie obligați să vândă pe bursă

de Claudia Pirvoiu HotNews.ro
Joi, 14 Mai 2020 Economie | Energie
Guvernul a aprobat în ședința de joi un proiect de OUG care conține modificări majore ale Legii privind energia electrică și gazele naturale. Una dintre măsuri vizează intervenția statului asupra prețului la energie electrică, în ciuda faptului că reprezentanții Comisiei Europene au cerut o liberalizare cât mai rapidă, spunând că reglementarea este deosebit de dăunătoare pentru piața internă. A doua măsură vizează posibilitatea ca producătorii să poată încheia contracte bilaterale directe pentru vânzarea energiei, ocolind licitațiile de pe bursă.
Tren al CFR
Foto: Hotnews

CFR Călători începe să introducă în circulație trenurile suspendate în martie. Care sunt regulile de circulație și ce se întâmplă dacă nu găsești bilet cu loc

de Vlad Barza HotNews.ro
Odată cu ieșirea din starea de urgență, CFR Călători repune în circulație, gradual, trenurile de călători în trafic intern și internațional a căror circulație a fost suspendată/modificată pe perioada stării de urgență. Repunerea se va face în câteva etape, începând cu 16 mai și continuând în iunie. La bordul trenurilor CFR Călători, masca de protecție este obligatorie! Mănușile de unică folosință sunt recomandate. Iar la urcarea în vagoane, pasagerii vor fi îndrumați să păstreze distanța între ei. Nu se vor vinde bilete fără loc și călătorii sunt rugați să nu urce în tren dacă nu și-au putut cumpăra bilet cu loc.
Calin Ile
Foto: Hotnews

Când va fi repornit turismul în România? Varianta scurtă de răspuns: Când va exista asumarea unei decizii la nivelul autorităților. Hotelierii spun că sunt pregătiți

de DP HotNews.ro
Deși există un set de măsuri propuse de hotelieri cu privire la re-deschiderea turismului, discuțiile cu autoritățile se lovesc de lipsa acestora de a-și asuma o decizie. ”Avem un material cu recomandări pe care le facem tuturor hotelurilor, material care analizează de pildă punctele de risc dintr-o cameră - sunt circa 15 asemenea puncte de risc. Scoatem din camere pernele suplimentare, scoatem toate materialele, scoatem meniul din cameră. Există hoteluri care decid ca o cameră odată folosită să fie ținută liberă cel puțin 24 de ore. Se merge de asemenea mult pe zona de digitalizare, check-in-ul și check-out-ul să fie făcute online pentru a se reduce interacțiunea între angajat și client”, explică Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România. Dar e nevoie și de asumare din partea autorităților, mai spune Ile.
Conferinta organizata de Concordia
Foto: Facebook

Schimb de replici între Dan Șucu și Steven van Groningen pe tema dobânzilor. Șucu: Soluția pe care o vedem noi este micșorarea substanțială a dobânzii la împrumuturi/ van Groningen: Dobânzile foarte joase nu compensează pentru un nivel scăzut de încredere al consumatorului

de F.B. HotNews.ro
Soluția pe care o vedem pentru client nu este amânarea ratelor, pe care băncile am văzut că au îmbrățișat-o, ci micșorarea substanțială a dobânzii la împrumuturi, a declarat Dan Șucu, reprezentant al Federației Patronale a Rețelelor de Comerț (FPRC) și președinte Mobexpert. În replică, Steven van Groningen, președinte Concordia și CEO Raiffeisen Bank a afirmat că Dobânzile foarte joase nu compensează pentru un nivel scăzut de încredere al consumatorului.
Dragos Anastasiu
Foto: Agerpres

Modelul Kurzarbeit – un soi de muncă flexibilă, ar fi dorit de antreprenori și sindicaliști în România. Cum funcționează

de F.B. HotNews.ro
Când sunt evenimente nedorite, precum cel al pandemiei, mediul de afaceri ar putea beneficia de aplicarea modelului Kurzarbeit, o combinație între contractul de muncă pe care fiecare îl are fiecare angajat și șomaj tehnic, dar mult mai flexibil, reiese din declarațiile lui Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno – Germană.
Fonduri
Foto: Depositphotos

Fonduri europene 2020: Programul Innotech Student, din 1 iunie

de CZ HotNews.ro
Luni, 11 Mai 2020 Economie | EuROfonduri
Programul Innotech Student, prin care studenții vor putea obține fonduri europene cu valori maximale de câte 40.000 - 100.000 euro fiecare pentru mici afaceri, ar urma să se lanseze de la 1 iunie 2020, a declarat luni ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
Liviu Sima, IT Genetics
Foto: Hotnews

Liviu Sima, antreprenor IT: O parte bună a pandemiei, dincolo de creșterea digitalizării? Oamenii și-au redirecționat atenția către captarea de noi abilități - a crescut consumul de cursuri online (live sau inregistrate)

de DP HotNews.ro
E usor să spui acum că poate nu ar fi trebuit blocată economia, dar nici unul dintre noi nu putea preconiza câți bolnavi sau câte decese am fi avut dacă nu o blocam. Acum suntem într-o situație relativ ok, spune într-o discuție #deladistanță purtată luni cu HotNews.ro Liviu Sima, fondator al IT Genetics. Antreprenorul a povestit cum i-a afectat pandemia afacerile: cele din zona HoReCa și retailul non-alimentar s-au închis, dar au și fost segmente de business care au ”explodat”. Per total, impactul Covid-19 a însemnat o cincime din businessul său, spune Sima.
Bitcoin
Foto: Pixabay

Eveniment tehnic important pentru Bitcoin, ce se produce o dată la 4 ani: Cum va evolua prețul monedei după acest moment

de RA HotNews.ro
Luni, 11 Mai 2020 Economie | IT
În urma depășirii pragului de 9.500 de dolari, cumpărătorii Bitcoin au continuat să domine și au reușit să ducă prețul peste 10.000 de dolari, pentru prima dată din februarie. Pe fondul efectelor devastatoare ale pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale, această performanță părea greu de crezut în urmă cu doar o lună, arată o analiză a unei case de brokeraj. Așadar, atingerea pragului de 10.000 de dolari ar putea fi considerată o reușită.
combinezoane produse in Romania
Foto: Hotnews

O firmă românească ce face haine pentru copii a primit autorizație să producă halate și combinezoane medicale

de Raluca Abrihan HotNews.ro
Luni, 11 Mai 2020 Economie | Companii
Un atelier de producție haine de ocazie de copii, a primit autorizația de la Ministerul Apărării Naționale prin Centrul de Cercetare Științifică pentru apărare CBRN și Ecologie, pentru producția și punerea pe piață a combinezoanelor și halatelor de protecție împotriva agenților infecțioși. La cât se ridică investiția în primele 5.000 combinezoane și 3.500 halate.
Vlad Busila, Mozaik Investments
Foto: Hotnews

Cum aleg fondurile de investiții pe cine să finanțeze în criză și ce ar trebui șă știe un antreprenor pentru a le atrage atenția ? Vlad Bușilă, managing partner Mozaik Investments vine la întâlnirea #deladistanță marți, 12 mai, ora 12

de Dan Popa HotNews.ro
Vlad Bușilă, managing partner al firmei Mozaik Investments va participa marți, 12 mai, ora 12 la o întâlnire online realizată #deladistanță la care va răspunde întrebărilor cititorilor despre cum își aleg fondurile de investiții pe cine să finanțeze pe timp de criză și ce ar trebui șă știe un antreprenor pentru a-i atrage atenția unui investitor cu bani.

• Puteți adresa întrebări legate de tema întâlnirii on-line folosind formularul de comentarii de la sfârșitul articolului.
• Vor fi acceptate doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.
Reduceri la firme
Foto: Pixabay

Certificatele CSU vor putea fi cerute de mai multe firme

de CZ HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | Companii
Va crește numărul firmelor care vor putea obține certificatele pentru situații de urgență (CSU), utile la amânarea plății ratelor bancare, de exemplu.
Showroom al Renault in UK
Foto: Renault

Aprilie a fost cea mai slabă lună din ultimii 74 de ani pentru piața auto britanică. Scăderea a fost de 97%

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | Auto
Luna trecută a fost cea mai slabă pentru piața auto britanică din 1946 până în prezent, totalul fiind de 4.321 mașini noi, față de 161.000 în aprilie anul trecut. Totalul nu este o surpriză, dat fiind că economia aproape s-a oprit din cauza carantinei, dar numărul este uimitor de mic pentru o țară în care se vând anual peste 2 milioane de mașini noi.
Microsoft
Foto: Microsoft

Microsoft va investi un miliard de dolari în Polonia

de Vlad Barza HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | IT
Microsoft a anunțat marți că va investi un miliard de dolari în Polonia unde va deschide un centru de date pentru a furniza servicii de cloud către companii private și instituții guvernamentale. Microsoft a semnat un parteneriat cu un furnizor polonez de servicii de cloud computing, Chmura Krajowa. Polonia găzduiește birourile cele mai mari din regiune pentru principalele companii americane de tehnologie.
Cum arata un avion in timpul Covid-19
Foto: nbcnews / instagram

Companiile aeriene sunt de acord cu regula purtării măștilor, dar refuză să zboare cu scaunele goale

de RA HotNews.ro
Marți, 5 Mai 2020 Economie | Companii
Oficialii Asociației Internaționale de Transportat Aerian (IATA) care reunește majoritatea companiilor aeriene s-au arătat de acord cu o parte din măsurile discutate pentru combaterea COVID-19, precum purtarea de măști de protecție de către personal și pasageri, dar nu sunt de acord cu regula de distanțare socială în timpul curselor, mai exact cu păstrarea unui scaun liber între pasageri, scrie Reuters.
Oficialii STS
Foto: Hotnews

Cum explică STS preluarea în dezvoltare și administrare a portalului IMM Invest, o soluție care a aparținut inițial unei firme private

de Adrian Vasilache HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Economie | Telecom
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat luni pentru HotNews.ro că "nu au existat condiții contractuale sau comerciale cu operatori economici", pentru preluarea în administrare, dezvoltare și găzduire web a portalului programului de creditare IMM Invest, "având în vedere că dezvoltarea s-a realizat pe o nouă platformă, diferită de cea dezvoltată inițial". Noul portal a fost dezvoltat de STS, iar securitatea cibernetică a site-ului a fost testată împreună cu SRI. Amintim că portalul inițial, care a picat chiar în ziua lansării, a fost pus la dispoziție gratuit, pe perioada stării de urgență, de firma S&T România.
Alerta CERT-RO
Foto: CERT-RO

Schimbare în conducerea CERT-RO: Dan Cîmpean a fost numit director general în locul lui Cătălin Aramă

de A.V. HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Economie | Telecom
Dan Cîmpean a fost numit în funcția de director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, informează Agerpres. Decizia premierului, luată săptămâna trecută, în data de 30 aprilie, a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
Centrala pe carbune
Foto: Bankwatch România

Studiu: România are nevoie de 700 de milioane de euro pentru tranziția spre o energie verde/ Cu cât este eliminat mai repede cărbunele, cu atât mai ieftin

de C.P. HotNews.ro
Luni, 4 Mai 2020 Economie | Energie
România are nevoie de 700 de milioane euro pentru tranziția justă a zonelor miniere afectate de eliminarea treptată a cărbunelui din sistemul energetic până în 2030, arată un nou studiu coordonat de rețeaua de think-tank-uri SE3T.net, la care au contribuit EPG și Bankwatch România. Investițiile pot fi obținute din Mecanismul de Tranziție Justă, din care România va putea mobiliza 757 milioane euro.ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by